Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Atacurile de panica: Cum le deosebim de un atac de cord

Cuprins articol

Atunci cand simti brusc o senzatie de frica, inima incepe sa iti bata mai tare si nu mai poti respira, cel mai probabil ai de-a face cu un atac de panica. In momentul in care apar si durerile in piept, multi se ingrijoreaza si mai tare si cred ca sufera de fapt un atac de cord. Care sunt diferentele dintre aceste doua afectiuni?

Exista numeroase similaritati intre modurile in care se manifesta acestea, de aceea multi pacienti le confunda. Insa, pentru a putea sa iei masurile potrivite, este important sa cunosti principalele diferente dintre un atac de panica si un atac de cord si cand poate aparea fiecare dintre acestea.

Ce este un atac de panica?

Un atac de panica reprezinta modul cel mai acut de manifestare a unei stari de anxietate. Acesta poate aparea din cauza stresului sau din alte cauze psihologice, dar exista si alte afectiuni care pot determina aparitia sa. Atacurile de panica pot deveni recurente, iar pacientul poate ramane intr-o stare de anxietate continua, temandu-se ca poate suferi oricand un nou atac sau chiar ca poate muri.

De ce apar atacurile de panica?

In general, cauza principala a unui atac de panica este reprezentata de evenimentele stresante. Fie ca este vorba de un loc de munca obositor, de probleme in familie sau de alte evenimente legate de viata sociala, acestea pot duce la accentuarea starii de anxietate si apariția atacurilor de panica.

Evenimentele traumatice, precum o veste nefericita, pierderea unei persoane dragi, un accident sau primirea unui diagnostic grav pot avea acelasi efect. Aceste atacuri pot aparea si in urma unei lungi perioade in care pacientul a fost supus la stres sau chiar si dupa o nastere, dar si in urma consumului de alcool, tutun sau droguri.

Exista si situatii in care atacurile de panica pot fi provocate de alte afectiuni. Acestea includ depresia, afectiunile neurologice, tiroidiene sau cele pulmonare, precum astmul bronsic.

Cum se manifesta un atac de panica?

Astfel de atacuri debuteaza brusc cu un sentiment foarte puternic de frica, pacientului fiindu-i teama ca va muri. Inima începe sa bata cu putere, apar palpitatiile si senzatiile de sufocare si de nod în gat. 

Poate aparea si transpiratia, tremuratul si senzatii de furnicaturi care se pot manifesta in tot corpul sau doar care maini. Uneori, alte simptome ce isi pot face aparitia includ si senzatiile de greata si, rareori, si voma.

Simptomul care cauzeaza cea mai multa frica sunt durerile in piept, manifestate sub forma unor junghiuri sau intepaturi. Durerea apare doar in zona pieptului, nu migreaza catre alte parti ale corpului. 

Cu timpul, durerea se amelioreaza, precum si celelalte simptome. In general, simptomele se acutizeaza după aproximativ 10 minute, apoi ele incep sa dispara treptat.

Care sunt diferentele dintre un atac de panică si un atac de cord?

Aceste doua afectiuni impart simptome ingrijoratoare, precum durerea in piept, starea pronuntata de anxietate, furnicaturi, transpiratie, dificultati in a respira sau greata. 

Insa, in cazul atacurilor de panica, frica este mult mai acuta. Si durerea resimtită este usor diferita. In cazul atacului de cord, aceasta se manifesta drept o senzatie de apasare, de presiune, este mult mai puternica si migreaza si catre alte zone. De obicei, durerea persista in bratul stang, dar se poate resimti in ambele brate, umeri, gat sau mandibula. Cu timpul, durerea nu se amelioreaza, ci devine mai puternica.

Durerea asociata cu atacul de cord este insotită de transpiratii reci, dificultati de respiratie, senzatia de greata si lesin. In general, afectiunea poate fi declansats fie in timpul efortului fizic, fie dupa.

Ce e de facut daca ai astfel de simptome?

Chiar daca stii care sunt diferentele dintre atacul de panica si atacul de cord, teama si anxietatea pot complica lucrurile si poate fi mai dificil sa iti dai seama exact de ce afectiune suferi. Daca resimti durere in piept, ia legatura cu un echipaj medical de urgenta. In urma unui consult de cardiologie, se va putea aplica un diagnostic corect.

Daca durerea este una foarte puternica si se resimte precum o presiune, este absolut obligatoriu sa suni la 112, deoarece acest lucru iti poate salva viata. Insa, daca poti identifica un atac de panica si ai mai avut de-a face cu astfel de episoade, este recomandat sa apelezi la diverse metode de a face fata mai bine stresului.

Poti incerca psihoterapia, unde vei discuta cu un specialist despre depasirea anxietatii si despre solutile la care poti apela pentru a te relaxa si a trece peste momentele grele. La clinica noastra, poti beneficia de astfel de servicii, pe care le recomandam indiferent de problemele cu care te confrunti. Fa o programare chiar acum!

Atacul de panica poate fi confundat foarte usor cu un atac de cord, din cauza simptomelor similare si a sentimentului puternic de teama ce il insoteste. Descoperind care sunt diferentele principale dintre acestea, le vei putea identifica mai usor si vei putea actiona corespunzator, astfel incat sa nu it pui viata in pericol. Insa, daca nu esti sigur care este problema ta, apeleaza intotdeauna la serviciile medicale de urgenta!

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X