Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Prolapsul de valva mitrala

Cuprins articol

Valvele mitrale, componente esentiale ale functionarii inimii, pot uneori sa prezinte disfunctionalitati, ducand la prolapsul de valva mitrala. Aceasta afectiune, adesea inteleasa gresit sau subdiagnosticata, se manifesta in diferite forme si grade de severitate. Descopera din acest articol care sunt cauzele prolapsului de valva mitrala, prin ce simptome se caracterizeaza si ce optiuni de tratament exista.

Ce este prolapsul de valva mitrala?

Prolapsul de valva mitrala reprezinta o afectiune in care flapsurile valvei mitrale nu se inchid corect, ci „prolapseaza” sau se deplaseaza inapoi in atriul stang. Aceasta boala poate fi insotita sau nu de regurgitare, care este fluxul invers al sangelui.

Cum functioneza valva mitrala?

Valva mitrala este o componenta importanta a anatomiei si functionalitatii inimii care se afla intre atriul stang si ventriculul stang. Functia sa principala consta in asigurarea unui flux sanguin unidirectional de la atriu la ventricul in fiecare bataie a inimii. In conditii normale, valva mitrala se deschide cand atriul stang se contracta, permitand sangelui sa curga in ventriculul stang. Dupa aceea, se inchide strans in timpul contractiei ventriculului stang, prevenind astfel intoarcerea sangelui inapoi in atriu. Insa in prolapsul valvei mitrale, clapetele acesteia nu se inchid adecvat si pot reveni in atriu, posibil cauzand regurgitare in timpul contractiei ventriculare.

Cauze ale prolapsului de valva mitrala

Prolapsul valvei mitrale are la baza slabiciunea tesutului valvei si este cunoscut sub numele de degenerare mixomatoasa. Cu toate acestea, cauzele exacte ale acestei slabiciuni a tesutului nu sunt intotdeauna clare. In unele situatii, exista o componenta genetica, cu predispozitia de a se transmite in familii prin intermediul anumitor gene. Exista, de asemenea, cativa factori de risc si aspecte care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni, printre care se numara:

Factori genetici

Prolapsul valvei mitrale implica deseori o componenta ereditara semnificativa. Mutatiile in anumite gene pot slabi structurile de sustinere ale valvei, ducand la cresterea riscului de prolaps. Istoricul familial joaca un rol important: cei cu rude afectate prezinta un risc mai crescut de dezvoltare a bolii.

Boli de colagen

Afectiuni cum ar fi sindromul Marfan si sindromul Ehlers-Danlos implica o productie defectuoasa de colagen, care poate slabi tesuturile valvei mitrale. Aceasta fragilitate structurala mareste probabilitatea dezvoltarii prolapsului.

Deteriorarea datorata varstei

Pe masura ce trece timpul, valva mitrala poate suferi uzura, contribuind la degenerare. Modificarile legate de varsta in tesuturile valvei pot conduce la dezvoltarea prolapsului de valva mitrala, in special la seniori.

Defecte congenitale

Prolapsul de valva mitrala poate fi congenital, adica poate sa apara ca urmare a anomaliilor in dezvoltarea valvei mitrale in timpul perioadei fetale. In astfel de cazuri, valvele pot sa nu se formeze corect, determinandu-le sa se prolapseze de la nastere.

Alte cauze asociate

Diverse factori, cum ar fi tulburarile tesutului conjunctiv in afara sindroamelor Marfan si Ehlers-Danlos, infectiile care afecteaza valva sau afectiunile cardiace subiacente, cum ar fi cardiomiopatia, pot influenta indirect structura sau functia valvei mitrale. Acesti factori variabili pot contribui la dezvoltarea bolii in moduri diferite.

Prolaps De Valva Mitrala 1024x938

Simptome asociate cu prolapsul de valva mitrala

Prolapsul de valva mitrala poate fi caracterizat prin urmatoarele simptome.

Palpitatii sau batai neregulate ale inimii

Prolapsul valvei mitrale poate genera palpitatii, caracterizate prin senzatii de batai anormale ale inimii. Aceste ritmuri neregulate deriva din inchiderea defectuoasa a valvei, care permite sangelui sa reflueze in atriul stang in timpul contractiilor cardiace. Ce sunt palpitatiile? Afla din acest articol!

Durere toracica

Anumiti pacienti care sufera de aceasta afectiune resimt disconfort sau durere in zona toracica, adesea descrisa ca ascutita. Aceasta durere poate aparea ca urmare a intinderii structurilor de sustinere ale valvei sau poate fi asociata cu complicatii precum regurgitarea mitrala. Atentie, o durere in piept poate indica prezenta anginei pectorale.

Oboseala sau lipsa de energie

Prolapsul de valva mitrala poate afecta eficienta cardiaca, ceea ce duce la senzatii de oboseala sau lipsa de energie. Aceasta epuizare se datoreaza efortului crescut al inimii de a compensa disfunctia valvei.

Dificultati respiratorii

Respiratia dificila, in special in timpul efortului fizic, poate fi un simptom al prolapsului. Refluxul de sange in atriul stang poate suprasolicita plamanii, ceea ce face respiratia mai dificila.

Ameteli sau lesin

In cazurile severe, prolapsul de valva poate reduce aportul de sange catre creier, declansand ameteli sau episoade de lesin. Aceste simptome survin de obicei atunci cand capacitatea de pompare a inimii este afectata in mod semnificativ din cauza disfunctiei valvei.

Murmur cardiac

Murmurul cardiac este un semn frecvent al prolapsului. Acest sunet anormal rezulta din fluxul sanguin turbulent produs de valvele prolapsate. Cardiologii pot detecta acest sunet in timpul consultatiei si pot recomanda evaluari suplimentare pentru a confirma diagnosticul si a evalua gravitatea afectiunii.

Prolaps Valva Mitrala

Diagnosticarea prolapsului de valva mitrala

Diagnosticul prolapsului valvei mitrale presupune o evaluare detaliata. Procesul incepe de obicei cu o examinare fizica efectuata de un cardiolog, In urma caruia se recomanda urmatoarele teste suplimentare.

Ecocardiograma (ECC)

Un instrument de diagnostic esential in evaluarea prolapsului de valva mitrala este ecocardiografia, un test cu ultrasunete care furnizeaza imagini detaliate ale structurilor inimii. Aceasta permite doctorilor sa vizualizeze valva mitrala si sa confirme prezenta prolapsului, precum si sa evalueze gradul de severitate al acestuia. Programeaza o ecocardiografie aici daca suspectezi ca suferi de o afectiune a inimii!

Electrocardiograma (ECG sau EKG)

In unele cazuri, poate fi efectuata o electrocardiograma (ECG sau EKG) pentru a inregistra activitatea electrica a inimii. Desi EKG-ul este mai orientat spre detectarea ritmurilor cardiace anormale, poate oferi de asemenea informatii suplimentare despre starea generala de sanatate a inimii. Te asteptam in vederea efectuarii unei EKG!

Radiografie toracica

Radiografia toracica este o metoda obisnuita de diagnostic utilizata pentru a obtine imagini ale regiunii toracice, inclusiv ale inimii si plamanilor. In contextul diagnosticului afectiunilor cardiace, cum ar fi prolapsul valvei mitrale, radiografiile toracice sunt utilizate mai ales pentru a evalua dimensiunea si forma inimii. 

Testul de efort

Testul de efort, numit si test de stres, este o procedura de diagnostic conceputa pentru a evalua performanta inimii in timpul efortului fizic. Este folosit pentru evaluarea starii de sanatate cardiovasculara, identificarea bolii coronariene si detectarea anormaliilor de ritm cardiac.

Monitor Holter

Un monitor Holter este un dispozitiv portabil folosit pentru a inregistra in mod continuu activitatea inimii unui pacient pe o perioada prelungita, de obicei 24 pana la 48 de ore. Acesta este utilizat pentru detectarea anomaliilor intermitente sau rare ale ritmului cardiac care nu pot fi observate in timpul unui ECG scurt. Apeleaza la Clinica Eminescu 100 pentru un Holter 24-48!

Gradul de severitate si implicatii

Severitatea prolapsului de valva mitrala poate varia si este de obicei clasificata in grade sau trepte, in functie de extinderea disfunctiei valvei. Formele usoare pot avea simptome minime si pot sa nu necesite tratament specific, in timp ce varianta severa poate duce la complicatii semnificative.

Prolaps de valva mitrala grad 1

Prolapsul valvei mitrale de grad 1 se refera la o forma usoara a bolii, in care gradul de deplasare sau prolaps al valvei este minim. In aceasta etapa, structura si functia valvei mitrale sunt relativ intacte, cu o intrerupere minima a fluxului sangvin. In general, nu prezinta simptome si nu afecteaza semnificativ viata pacientului.

Prolaps de valva mitrala cu regurgitare grad 2

Prolapsul de valva mitrala cu regurgitare de gradul 2 inseamna ca, pe langa prolapsul valvei mitrale, exista un grad moderat de insuficienta mitrala. Regurgitarea inseamna ca sangele se intoarce in atriul stang in timpul contractiilor ventriculare. Afectiunea justifica o monitorizare mai atenta si, in unele cazuri, interventii medicale, in functie de severitatea simptomelor si de impactul asupra functiei generale a inimii. 

Prolaps de valva mitrala la copii

Prolapsul valvei mitrale poate afecta si copiii, desi este mai putin frecvent la aceasta grupa de varsta decat la adulti. Prolapsul pediatric este in general caracterizat prin simptome usoare sau chiar absenta acestora. Totusi, copiii pot sa resimta uneori dureri in piept, palpitatii sau dificultati de respiratie. Complicatiile grave sunt rare, insa in anumite cazuri pot aparea insuficienta mitrala sau aritmii. 

Impactul prolapsului asupra activitatilor fizice si sportului

Impactul prolapsului asupra activitatilor fizice si sporturilor variaza in functie de severitatea afectiunii. In cazurile usoare, afectiunea poate avea un impact minim, iar persoanele pot participa la majoritatea sporturilor fara restrictii. Cu toate acestea, in cazurile mai severe, cu insuficienta mitrala semnificativa sau simptome asociate, activitatile intense pot deveni provocatoare si ar putea necesita restrictii.

Optiuni de tratament pentru prolapsul de valva mitrala

Tratamentul prolapsului de valva mitrala depinde de gravitatea si simptomele afectiunii. Cazurile usoare pot sa nu necesite tratament, ci doar monitorizare regulata. In cazurile mai grave, optiunile de tratament includ terapie medicamentoasa pentru gestionarea simptomelor, modificari ale stilului de viata si, in unele cazuri, interventii chirurgicale pentru repararea sau inlocuirea valvei.

Terapii medicamentoase

Tratamentele medicamentoase pentru aceasta afectiune au ca scop ameliorarea simptomelor precum palpitatiile, durerea in piept sau anxietatea. Beta-blocantele si blocantele canalelor de calciu pot ajuta la reglarea ritmului cardiac si la reducerea simptomelor. In unele cazuri, pot fi prescrise anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sange in cazul unei regurgitari semnificative.

Interventii chirurgicale

Interventia chirurgicala este luata in considerare pentru cazurile severe de prolaps, cu regurgitare sau complicatii semnificative. Repararea valvei mitrale este preferabila atunci cand este posibila, deoarece pastreaza tesutul valvular original al pacientului. In cazurile severe, poate fi necesara inlocuirea valvei mitrale cu valve mecanice sau biologice.

Abordari alternative si stil de viata

Modificarile stilului de viata pot juca un rol important in gestionarea bolii. Pacientii sunt sfatuiti sa evite consumul excesiv de cafeina, alcool si tutun, care pot agrava simptomele. Exercitiile fizice regulate sunt in general incurajate, dar activitatile intense pot trebui limitate in unele cazuri. Tehnicile de gestionare a stresului pot ajuta de asemenea la gestionarea simptomelor si anxietatii asociate cu boala.

Concluzii

In concluzie, prolapsul de valva mitrala este o afectiune cardiaca complexa, caracterizata de variabilitate in ceea ce priveste severitatea si simptomele. Desi multi pacienti duc o viata sanatoasa, fara simptome notabile, altii pot experimenta palpitatii, dureri in piept sau dificultati respiratorii. Diagnosticul prompt, monitorizarea medicala regulata si planurile de tratament personalizate sunt esentiale pentru gestionarea eficienta a acestei afectiuni. 

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X