Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Boala arteriala periferica

Cuprins articol

Sanatatea sistemului cardiovascular este foarte importanta pentru buna functionare a intregului organism si pentru o calitate superioara a vietii. Boala arteriala periferica a membrelor inferioare este o afectiune cardiovasculara care reprezinta, la ora actuala, o reala problema de sanatate publica prin prisma numarului mare de pacienti diagnosticati anual cu aceasta patologie.

Boala arteriala periferica modifica semnificativ calitatea vietii pacientului deoarece, in formele severe de boala, se poate ajunge pana la amputatia membrului afectat; datele statistice estimeaza faptul ca, anual, dintr-un milion de persoane, 150 sunt supusi amputatiei. Mai mult decat atat, 3 din 10 pacienti care au suferit o amputatie sub genunchi, vor deceda in urmatorii doi ani de la interventia chirurgicala iar 1 din 10 vor necesita o a doua amputatie.

Din aceste motive este foarte important ca boala arteriala periferica sa fie diagnosticata la timp si tratata corespunzator, pentru a preveni complicatiile acesteia si necesitatea de amputatie a membrului afectat. In plus, toti pacientii cu factori de risc pentru aceasta patologie trebuie sa fie inclusi in programe de monitorizare si evaluare periodica. 

Ce este boala arteriala periferica?

Boala arteriala periferica (Arterita) este o afectiune medicala in care arterele care transporta sange catre picioare, brate sau alte extremitati ale corpului devin ingustate sau blocate din cauza acumularii de placi de colesterol. Acest lucru reduce fluxul de sange catre tesuturi, cauzand simptome precum claudicatia intermitenta (durerea la mers). Daca nu este tratata, BAP poate conduce la complicatii serioase precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Arteriopatia periferica este o afectiune cardiovasculara care apare cel mai frecvent la nivelul vaselor membrelor inferioare. In functie de modalitatea de instalare, afectiunea poate fi acuta sau cronica si implica reducerea capacitatii de deplasare a pacientului precum si scaderea calitatii vietii. In situatii severe, se poate ajunge chiar la pierderea membrului afectat deoarece, la nivel local, apar fenomene de ischemie severa si necroza.

Deoarece artera responsabila cu vascularizatia membrului inferior este blocata sau infundata de depunerile de colesterol pe peretii vasului, muschiul si celulele piciorului nu mai sunt alimentate corespunzator cu sange iar viabilitatea celulelor musculare este pusa in pericol.

Claudicatia (durerea de picioare) – semnul principal al bolii arteriale periferice

Claudicatia intermitenta reprezinta principala forma de manifestare a bolii arteriale periferice. Studiile de specialitate indica o frecventa crescuta de aparitie a claudicatiei in randul barbatilor comparativ cu femeile. Categoria de varsta cea mai vulnerabila pentru aparitia bolii vasculare periferice este cuprinsa intre 55-75 ani.

Boala Arteriala Periferica Clinica Eminescu 100 1024x575

Ce inseamna claudicatie intermitenta?

Claudicatia intermitenta se caracterizeaza prin durere aparuta la nivelul picioarelor in timpul mersului. Pacientul se poate confrunta cu durere musculara sub forma de crampe musculare sau sub forma de durere permanenta, aparuta, cel mai frecvent la nivelul gambelor. Exista pacienti care relateaza durere la mers inclusiv la nivelul coapselor sau soldurilor.

Claudicatia intermitenta apare ca urmare a vascularizatiei inadecvate a muschilor picioarelor, care se datoreaza ingustariii vaselor de sange prin prisma depunerilor de grasimi si calciu pe peretii vaselor. Practic, pe masura ce lipidele se depun pe vas, determina diminuarea lumenului acestuia, ceea ce ingreuneaza fluxul de sange la nivelul local; muschiul nu mai este vascularizat corespunzator, celulele musculare devin vulnerabile, iar in timpul efortului (la mers) apare durerea.

Caracteristic claudicatiei intermitente este remiterea durerii in repaus. Pe masura ce vasul este din ce in ce mai obstructionat, durerea apare la distante parcurse din ce in ce mai mici; in formele severe de boala pacientul necesita repaus dupa distante parcurse doar de cativa metrii.

Claudicatie neurogena vs claudicatie cauzata de boala arteriala periferica

Exista mai multe tipuri de claudicatie, astfel provocarea medicului curant este aceea de a diferentia claudicatia intermitenta produsa de boala arteriala periferica de alte tipuri de claudicatii, precum:

    Claudicatia venoasa: se caracterizeaza prin durere aparuta la nivelul membrelor inferioare dupa repaus sau ortostatism prelungit; afectiunea apare deoarece exista o problema la nivelul sistemului venos, iar intoarcerea venoasa este compromisa prin prisma incompetentei valvulare; durerea se poate ameliora prin drenaj postural;

    Claudicatia neurogena: durerea la nivelul membrelor inferioare apare ca urmare a unei afectiuni nervoase; compresiunea radacinilor nervoase la nivelul coloanei vertebrale lombare poate determina dureri si parestezii la nivelul picioarelor; apare de obicei in herniile de disc;

        Pseudoclaudicatia: este determinata de bolile musculo-scheletale; durerea la nivelul picioarelor apare inclusiv in repaus, nu doar la efort.

Simptomele bolii arteriale periferice

In ceea ce priveste circulatia periferica deficitara, simptomele isi fac aparitia in momentul in care vasul este obstructionat aproximativ 60%. In formele intiale, afectiunea este asimptomatica. Simptomul cel mai frecvent al bolii este durerea la nivelul picioarelor (gambe, coapse) aparuta la mers. La inceput durerea apare la distante mai lungi, insa, pe masura ce calibrul vasului se ingusteaza iar alimentarea muschiului cu sange scade, durerea este resimtita la distante din ce in ce mai scurte.

Boala Arteriala Periferica Ateroscleroza 1024x963

Manifestari ale circulatiei periferice deficitare

Alaturi de claudicatia intermitenta, arterita la picioare prezinta o serie de simptome caracteristice, care ar trebui sa trimita pacientul la medic, precum:

        Picioarele sunt in permanenta reci;

        Tegumentele picioarelor devin mai uscate;

        Senzatia permanenta de amorteala a picioarelor;

        Apar furnicaturi si parestezii la nivelul membrelor inferioare;

        In formele severe pot aparea ulceratii;

        Musculatura gambelor se atrofiaza;

        Culoarea picioarelor se modifica: apare paloare tegumentara sau cianoza;

Cauze si factori de risc pentru arterita (boala arteriala periferica)

Boala obstructiva arteriala periferica poate avea diverse cauze de manifestare. De asemenea, exista o serie de factori de risc care predispun la aparitia bolii; cu cat pacientii devin mai constienti de acesti factori de risc, cu atat evitarea acestora scade riscul de debut al bolii.

Hipertensiunea arteriala

Valorile crescute ale presiunii sangelui pot determina, in timp, leziuni la nivelul peretilor vasului de sange. Astfel, pacientii cu hipertensiune arteriala au nevoie de un control strict al bolii pentru a preveni aparitia claudicatiei intermitente si a arteritei. Citeste in detaliu despre hipertensiunea arteriala aici!

Ateroscleroza

Principala cauza de aparitie a bolii arteriale periferice este reprezentata de ateroscleroza. Ateroscleroza se caracterizeaza prin depunerea de colesterol si fractiuni lipidice pe peretii vasului de sange, cu constituirea placilor de aterom. Cu cat placa de aterom este mai mare cu atat lumenul vasului care asigura vascularizatia membrului inferior se ingusteaza, fluxul de sange scade iar cantitatea de sange care ajunge in muschi devine insuficienta. La nivelul celulelor musculare apare ischemia, iar in formele avansate de boala, necroza.

Factori de risc pentru boala arteriala periferica

        Fumatul;

        Persoanele de sex masculin;

        Varsta peste 55 ani;

        Diabetul zaharat;

        Obezitatea;

        Sedentarismul;

        Antecedente heredo-colaterale de boala arteriala periferica;

        Afectiuni ale rinichilor;

        Hiperhomocisteinemia.

Diagnosticul bolii arteriale periferice

Pentru stabilirea diagnosticului de boala arteriala periferica, este nevoie de un consult medical de specialitate si de o serie de investigatii specifice.

Analize de sange/colesterol

Cu ajutorul analizelor de laborator se poate determina nivelul colesterolului si a altor fractiuni lipidice din sange responsabile cu aparitia aterosclerozei. Depunerea colesterolului pe peretii vasului determina formarea placilor de aterom si implicit ingustarea calibrului acestuia. Pacientii cu un nivel crescut al colesterolului necesita tratament medicamentos. Pentru analize de colesterol sau de sange, programeaza-te la clinica Eminescu 100!

Ecografie Doppler

Ecografia Doppler reprezinta o ecografie a arterelor de la nivelul membrelor inferioare. Este o investigatie ultrasonografica neinvaziva, nedureroasa, care are capacitatea de a evalua starea de sanatate precum si calibrul arterelor. Ecografia Doppler permite vizualizarea arterelor, dar si a stenozelor.

Indice glezna-brat

Indicele grezna-brat este modalitatea prin care clinicianul poate obiectiva prezenta bolii arteriale periferice. Investigatia consta in masurarea tensiunii arteriale a sangelui la nivelul membrelor superioare si la nivelul membrelor inferioare; ulterior se efectueaza un raport intre valorile obtinute. Daca rezultatul este subunitar, pacientul sufera de boala arteriala periferica.

Angiografie

Angiografia este o investigatie ampla care ofera informatii precise si exacte despre artere; permite vizualizarea ingustarii calibrului acestora, depozitele de calciu precum si anevrismele.

Tratamentul bolii arteriale periferice

Tratamentul bolii arteriale periferice se stabileste in functie de gradul de afectare arteriala. In formele initiale de boala, modificarea stilului de viata precum si tratamentul medicamentos sunt suficiente, in timp ce, in formele severe, se poate ajunge la operatie.

Medicamente pentru claudicatie intermitenta

Medicamentele pentru claudicatia intermitenta au un rol foarte important in prevenirea progresiei bolii. Cele mai frecvente clase de medicamente administrate pentru arterita la picioare sunt:

        Statinele: medicamentele care scad nivelul colesterolului si al lipidelor din sange;

        Antiagregantele plachetare: medicamentele care previn formarea cheagurilor de sange;

        Antihipertensivele: medicamentele care scad valoarea tensiunii arteriale.

Tratamente chirurgicale pentru boala arteriala periferica a membrelor inferioare

Interventiile chirurgicale se efectueaza in situatia in care insuficienta arteriala periferica este intr-un stadiu avansat iar tratamentul medicamentos nu prezinta niciun beneficiu clinic. Se pot efectua operatii de by-pass sau endarterectomie, care au ca scop restabilirea fluxului sagvin la nivelul arterei afectate. In situatia in care s-a instalat necroza si pacientul se prezinta la medic cu leziuni tegumentare care ulcereaza, este posibil sa fie nevoie de amputatia membrului afectat.

Modificarea stilului de viata

Cel mai important aspect al tratamentului bolii arteriale periferice consta in schimbarea stilului de viata. Pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune trebuie sa isi monitorizeze permanent valorile tensiunii arteriale, valoarea glicemiei precum si valorile grasimilor din sange.

Activitatea fizica este extrem de importanta deoarece mobilizeaza musculatura si pune in functiune circulatia sangelui. Specialistii in domeniu recomanda reprize de mers-repaus-mers cu o durata de 45 minute/repriza.

Renuntarea la fumat precum si adoptarea unei diete bogate in alimente sanatoase, fructe si legume proaspete, fara prajeli, dulciuri, produse de panificatie, alimente procesate sau conservate este, de asemenea, extrem de importanta. 

Prevenire si recomandari

Boala arteriala periferica este o afectiune ce poate fi prevenita prin implementarea unor masuri simple ce implica adoptarea unui stil de viata sanatos. In plus, controalele medicale regulate sunt foarte importante.

Sfaturi pentru mentinerea unei circulatii periferice sanatoase

Exista o serie de recomandari de care pacientii pot tine cont cu scopul de a preveni aparitia bolii arteriale periferice, precum:

        Renuntarea la fumat;

        Mentinerea tensiunii arteriale la valori normale;

        Mentinerea glicemiei la valori normale;

        Mentinerea lipidelor din sange la valori normale;

        Efort fizic regulat;

        Evitarea sedentarismului;

        Dieta echilibrata;

        Limitarea stresului.

Concluzii

In concluzie, boala arteriala periferica este o afectiune cardiovasculara care apare in momentul in care arterele responsabile cu transportul sangelui la nivelul celulelor se ingusteaza. Cel mai frecvent boala se localizeaza la nivelul membrelor inferioare si determina aparitia durerii la mers, denumita in termeni medicali claudicatie intermitenta. Pe langa durerea resimtita sub forma de crampe musculare la nivelul gambei, pacientul mai poate prezenta tegumente reci, cianotice, parestezii, amorteli, furnicaturi sau chiar ulceratii.

Cel mai important factor de risc in aparitia bolii este ateroscleroza; din aceasta cauza mentinerea unui nivel optim al lipidelor in organism constituie principala masura de preventie a afectiunii. Programeaza-te in clinica Eminescu 100 pentru un consult de specialitate si nu neglija sanatatea arterelor tale. In cazuri severe, boala arteriala periferica se poate solda cu amputatia membrului afectat. Din acesta cazua, este extrem de important ca afectiunea sa fie diagnosticata si tratata la timp.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X