Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Palpitatii – Cauze, Simptome si Tratament

Cuprins articol

Palpitatiile reprezinta unul din cele mai des intalnite simptome pentru care pacientii se prezinta la medicul cardiolog. Bataile neregulate ale inimii ingrijoreaza bolnavii, desi acestea sunt, de cele mai multe ori, inofensive. Studiile de specialitate arata faptul ca fiecare persoana va prezenta, cel putin o data in viata, un episod de palpitatii. De cele mai multe ori palpitatiile nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa, daca acestea se repeta intr-un interval scurt de timp, este nevoie de un consult medical de specialitate pentru a exclude o afectiune cardiaca.

Ce sunt palpitatiile?

Daca va intrebati ce sunt palpitatiile, raspunsul este unul foarte simplu; palpitatiile reprezinta orice bataie neregulata a inimii; acestea se pot exprima sub forma unor batai rapide ale inimii, sub forma  unor batai puternice ale inimii sau pur si simplu sub forma unor contractii neregulate ale muschiului cardiac. Pacientul se poate confrunta cu batai cardiace suplimentare sau batai puternice localizate la baza gatului sau la nivelul pieptului, toate fiind expresia palpitatiilor.

Muschiul cardiac, in conditii fiziologice, se contracta ritmic, cu o frecventa cuprinsa intre 60 si 90 batai pe minut. Bataile normale ale inimii nu sunt resimtite de catre pacient; in schimb palpitatiile sunt identificate cu usurinta deoarece pacientul sesizeaza o modificare a ritmului fiziologic cardiac, fiind constient de aparitia palpitatiilor.    

Cauzele comune ale palpitatiilor

Palpitatiile la inima, in cele mai multe cazuri, sunt inofensive. Apar in conditii de efort fizic intens sau suprasolicitare psihica, se remit spontan si nu creeaza niciun fel de prejudiciu organismului. Exista insa si situatii in care palpitatiile pot fi expresia unor probleme grave de sanatate. Exista mai multe cauze de aparitie ale palpitatiilor: cauze cardiace si cauze non-cardiace.

Palpitatii Semnale Electrice

Cauze cardiace

Palpitatiile de cauza cardiaca apar ca urmare a unor probleme existente la nivelul cordului.

Aritmii

Aritmia este o afectiune cardiaca care se caracterizeaza prin batai neregulate ale inimii. Acestea apar ca urmare a perturbarii functiei electrice a cordului. Orice bataie neregulata a inimii, care iese din tipar, se incadreaza in termenul de aritmie. In functie de locul unde transmiterea impulsului electric este perturbata, exista mai multe tipuri de aritmii: supraventriculare (bataile neregulate iau nastere la nivelul atriilor) sau ventriculare (bataile neregulate se formeaza in ventriculi).

Cardiopatie ischemica

Cardiopatia ischemica este o patologie miocardica care se caracterizeaza prin modificari la nivelul muschiului cardiac. De cele mai multe ori, cardiopatia ischemica apare ca urmare a unor modificari de structura si de perete la nivelul ventriculului stang; acesta poate fi alungit, dilatat sau slabit. Se asociaza frecvent cu palpitatiile. Descopera mai multe despre cardiopatia ischemica!

Valvulopatii

Valvulopatiile reprezinta modificari morfologice sau de structura aparute la nivelul valvelor cardiace. Fie ca este vorba despre valva aortica, pulmonara, tricuspida sau mitrala, valvulopatiile sunt afectiuni cardiace care trebuie tratate cu maxima seriozitate deoarece patologia valvulara avanseaza foarte rapid si poate ajunge in stadii in care regurgitarea sau stenoza valvulara sa puna viata pacientului in pericol.

Hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza prin valori marite ale presiunii sangelui care pompeaza prin inima respectiv prin vasele din corp. Aceasta afectiune este extrem de frecvent intalnita in populatia generala si reprezinta un important factor de risc cardiovascular. Afla din acest articol detalii despre hipertensiunea arteriala!

Cauze non-cardiace

Cele mai frecvente cauze ale aritmiilor sunt de natura non-cardiaca.

Stres sau anxietate

Palpitatiile la inima pot avea drept cauza un nivel ridicat de stres. Mai mult decat atat palpitatiile reprezinta unul din simptomele caracteristice ale atacurilor de panica. Persoanele care duc o viata agitata la locul de munca sau in familie se pot confrunta adesea cu palpitatiile. Managementul stresului este foarte important in astfel de situatii, pentru care pacientii pot apela la ajutor psihoterapeutic de specialitate.

Consum de cafea, alcool, nicotina

Consumul de cafea sau produse pe baza de cofeina accelereaza bataile inimii, putand determina, adesea, batai neregulate. De asemenea, persoanele care consuma regulat alcool in cantitate mare pot avea palpitatii. In cazul persoanelor fumatoare, palpitatiile se pot resimti sub forma unor batai de inima puternice. Se recomanda limitarea, pe cat posibil, a consumului de alcool, cafea si fumat in astfel de situatii.

Anemie

Anemia este o afectiune hematologica care se caracterizeaza prin scaderea cantitatii de hemoglobina din sange. Aceasta boala implica frecvent aparitia anginei pectorale sau a palpitatiilor in capul pieptului, stare generala de oboseala, paloare tegumentara sau tahicardie. Este nevoie de un consult urgent de specialitate pentru a identifica cauza anemiei si pentru a se institui un tratament corespunzator.

Diverse medicamente

Exista o serie de medicamente care pot determina aparitia unor batai neregulate ale inimii. Studiile de specialitate arata faptul ca implicate in apritia palpitatiilor pot fi medicamentele antitusive sau medicamentele administrate in caz de raceala care contin pseudoefedrina. S-a constatat faptul ca aceasta substanta influenteaza bataile inimii si determina aparitia palpitatiilor.

Febra sau hipertiroidism

Febra poate fi o cauza de aparitie a palpitatiilor la inima. De asemenena, cresterea cantitatii de hormoni tiroidieni in organism poate determina aparitia tahicardiei (accelerarea batailor inimii, cu o frecventa cardiaca peste 90 batai/minut) sau a palpitatiilor.

Simptomele asociate cu palpitatiile

De cele mai multe ori pacientul resimte palpitatiile sub forma unor batai rapide ale inimii, neregulate, trecatoare sau sub forma unei batai cardiace mai puternice in piept sau la baza gatului; senzatia de neregularitate a ritmului cardiac este de durata scurta de timp si cedeaza spontan. Exista situatii in care palpitatiile pot fi insotite de alte simptome precum durere in piept, senzatia de ameteala, dificultatea in respiratie sau transpiratia excesiva. In aceste situatii este nevoie de un consult medical de specialitate.

Palpitatii Clinica Eminescu 100 1024x683

Durere sau disconfort in piept

Durerea in piept care insoteste palpitatiile este localizata la nivelul toracelui anterior, poate avea intensitate variabila (moderata sau crescuta), apare adesea in timpul efortului, se remite spontan si nu iradiaza la nivelul mandibulei, spatelui sau la nivelul bratului stang. Durerea in piept are caracter de apasare si reprezinta unul din cele mai frecvente simptome care acompaniaza palpitatiile.

Ameteala sau lesin

Palpitatiile presupun aparitia unor batai neregulate, rapide, puternice ale inimii. Bataile accelerate ale cordului pot determina scaderea brusca a tensiunii arteriale care va avea drept consecinta lipotimia sau lesinul. De cele mai multe ori, cand palpitatiile se asociaza cu senzatie de ameteala sau lesin, cauza este de natura cardiaca si pacientul necesita un consult medical de specialitate.

Dispnee sau dificultate in respiratie

Pacientii cu palpitatii se confrunta adesea cu senzatia de respiratie dficila sau dispnee. Aceasta se accentueaza la efort sau in decubit dorsal si necesita investigatii suplimentare deoarece dispneea poate fi forma de manifestare a unor afectiuni pulmonare coexistente.

Transpiratie excesiva

Transpiratia excesiva insoteste palpitatiile, cel mai frecvent, in starile de anxietate sau atacuri de panica. Pacientul resimte un val de caldura urmat de un episod de transpiratii exagerate, percepe bataile neregulate ale inimii si poate prezenta stare de ameteala sau slabiciune generalizata.

Cum se diagnosticheaza palpitatiile?

Pentru un diagnostic sigur al palpitatiilor si o imagine de ansamblu a functiei cardiace este nevoie de un consult de specialitate cardiologic in urma caruia medicul va putea stabili cu exactitate diagnosticul de palpitatii si va putea identifica cauza acestora.

Examen clinic

Examenul clinic presupune masurarea tensiunii arteriale, a saturatiei sangelui in oxigen, a frecventei cardiace si auscultatia cordului cu ajutorul stetoscopului in focarele caracteristice de auscultatie. In acest fel medicul poate identifica bataile neregulate ale inimii, viteza cu care muschiul cardiac se contracta precum si existenta unor sufluri cardiace care pot intregi tabloul clinic. De asemenea, medicul are obligativitatea de a examina pacientul din cap pana in picioare, cu scopul de a identifica eventuale alte modificari patologice existente.

Teste cardiace

Testele cardiace sunt extrem de importante deoarece se focuseaza strict pe structura cordului precum si pe activitatea electrica sau de conducere a acestuia.

 Electrocardiograma (EKG)

Traseul de electrocardiograma monitorizeaza activitatea electrica a cordului; este una din cele mai des efectuate investigatii cardiace deoarece are capacitatea de a evidentia diferite tulburari de ritm sau de conducere. Bataile neregulate pot fi obiectivate pe EKG sub forma unor extrasistole sau a unui ritm cardiac neregulat. Programeaza o Electrocardiograma la Eminescu 100!

Ecografie cardiaca (ECC)

Ecografia cardiaca sau ecocardiografia este o investigatie imagistica foarte importanta deoarece ofera informatii cu privire la structura cordului, la dimensiunile cavitatilor cardiace, la grosimea peretilor inimii; de asemenea, cu ajutorul ecocardiografiei se pot investiga valvele cardiace precum si prezenta eventualilor trombi. Fiecare pacient cu palpitatii se recomanda a efectua o ecografie cardiaca pentru a exclude orice afectiune structurala a inimii. Iti recomandam o ecocardiografie la clinica noastra!

Monitorizare Holter EKG

Monitorizarea holter EKG se efectueaza in cazul in care pacientul relateaza existenta palpitatiilor, insa acestea nu pot fi obiectivare in timpul consultului clinic sau pe traseul de EKG. Holterul EKG consta in monitorizarea activitatii electrice a inimii pe o perioada de 24 ore, cu ajutorul unui aparat special, timp in care pacientul isi desfasoara activitatea in mod normal. Afla detalii despre procedura Holter EKG aici!

Tratamentul palpitatiilor la Clinica Eminescu 100

Tratamentul palpitatiilor depinde foarte mult de cauza care a determina aparitia batailor neregulate ale inimii. Medicii din cadrul clinicii noastre vor stabili planul de tratament adecvat si individualizat pentru fiecare pacient in parte.

Modificari ale stilului de viata

Deoarece marea majoritate a palpitatiilor se datoreaza unor cauze non-cardiace, modificarea stilului de viata este principala masura de tratament. S-a observat o imbunatatire considerabila a starii de sanatate pentru pacientii care au adoptat un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si o activitate fizica regulata.

Reducerea consumului de cofeina si alcool

Deoarece consumul de alcool si cafea stimuleaza activitatea cardiaca si determina accelerarea pulsului precum si aparitia batailor neregulate ale inimii, renuntarea la aceste substante va avea efecte benefice asupra functiei de pompa a cordului. Palpitatiile se vor ameliora si apoi vor disparea complet daca pacientul renunta la substantele pe baza de cofeina si alcool.

Managementul stresului

Studiile de specialitate arata faptul ca stilul de viata stresant si anxietatea sunt principalele cauze de aparitie ale palpitatiilor. Pacientii care se confrunta cu astfel de situatii pot apela la ajutor psihoterapeutic pentru a invata cum sa gestioneze stresul. O data rezolvata problema anxietatii, palpitatiile se vor diminua si pacientul isi va putea recapata linistea si buna dispozitie.

Abandonarea fumatului

Renuntarea la fumat sau diminuarea numarului de tigari s-a dovedit ca amelioreaza considerabil frecventa si intensitatea palpitatiilor. Astfel, pacientii care se confrunta cu batai neregulate ale inimii si sunt fumatori, ar fi indicat sa renunte la nicotina deoarece aceasta actiune va ameliora si ulterior va trata bataile haotice ale inimii.

Medicamente

In situatiile in care schimbarea stilului de viata si managementul stresului si al anxietatii nu sunt suficiente pentru a controla palpitatiile, medicul poate recomanda un tratament medicamentos. Exista mai multe clase de medicamente care se pot administra pentru a controla frecventa cardiaca si bataile neregulate ale inimii.

Beta-blocante

Medicamentele beta-blocante reprezinta una din cele mai utilizate clase de medicamente pentru bataile neregulate ale inimii. Acestea actioneaza asupra receptorilor adrenergici pe care ii blocheaza, astfel functia de conducere cardiaca precum si ritmul cardiac sunt incetinite. In plus, medicamentele beta-blocante au avantajul de a proteja pacientul de un eventual infarct miocardic. Medicamentele se administreaza doar la recomandarea medicului cardiolog si se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

Anti-aritmice

Medicamentele anti-aritmice sunt o clasa de medicamente utilizate pentru tratamentul tulburarilor de ritm. Sunt foarte utile si eficiente in palpitatii deoarece reduc bataile neregulate ale inimii si asigura o buna functionare a muschiului cardiac. Exista mai multe clase de medicamente anti-aritmice, motiv pentru care este necesara o recomandare clara din partea medicului pentru ca pacientul sa poata administra aceaste substante cu functie anti-aritmica.

Alte medicamente in functie de cauza

In functie de cauza care a determinat aparitia palpitatiilor, medicul curant poate considera oportuna introducerea in schema terapeutica a altor clase de medicamente cu scopul de a controla bataile neregulate ale inimii. Anxioliticele, medicamentele administrate in atacurile de panica, anxietate si depresie, pot fi utile in controlul si managementul palpitatiilor.

Interventii chirurgicale

In situatiile in care simptomatologia nu poate fi controlata cu ajutorul masurilor generale de schimbare a stilului de viata si a tratamentului medicamentos, este nevoie de interventii chirurgicale precum ablarea prin cateter sau implementarea unui cardiostimulator.

Ablarea prin cateter

Ablatia prin cateter este o modalitate chirurgicala si invaziva de a rezolva bataile neregulate ale inimii. Procedura se realizeaza intr-un mediu controlat, in spital, sub atenta supraveghere a unui personal medical calificat. Scopul ablatiei prin cateter este acela de a corecta bataile neregulate ale inimii si a induce un ritm normal cardiac. Dupa procedura de ablatie, se recomanda ca pacientul sa administreze medicamente anti-aritmice pentru o perioada de minim 3 luni.

Implantarea unui cardiostimulator

            Implantarea unui cardiostimulator se efectueaza in momentul in care nu mai exista o alta varianta de tratament deoarece toate celelate optiuni terapeutice au fost epuizate. Scopul implantarii unui cardiostimulator este acela de a obtine un ritm cardiac normal si a controla palpitatiile.

Alte afectiuni asociate cu palpitatiile

De cele mai multe ori palpitatiile apar izolat si nu sunt expresia unor modificari ingrijoratoare la nivelul inimii. Exista insa si situatii in care palpitatiile se pot asocia cu boli grave, care pot pune viata pacientului in pericol, precum fibrilatia atriala. Fibrilatia atriala se caracterizeaza prin batai neregulate ale inimii, rapide si permanente. Afectiunea este periculoasa deoarece predispune la formarea de trombi intraatriali si la un posibil eveniment trombembolic de tipul accidentului vascular cerebral. Din aceste motive, fiecare pacient cu palpitatii trebuie sa efectueze un consult medical de specialitate. Citeste in detaliu despre fibrilatia atriala aici!

Concluzii

In concluzie, palpitatiile pot fi experimentate de orice persoana pe parcursul vietii, si, de cele mai multe ori, nu reprezinta o problema grava de sanatate. Bataile neregulate ale inimii pot aparea pe fondul unei vieti agitate sau stresante, a consumului de alcool sau cafea sau pot fi expresia unor boli cardiace subiacente. Din aceste motive, fiecare pacient cu palpitatii este recomandat sa efectueze un consult cardiologic de specialitate pentru a identifica cu exactitate cauza palpitatiilor. Tratamentul batailor neregulate ale inimii variaza de la caz la caz si se stabileste in timpul consultului cardiologic de catre medicul cu experienta in domeniu. Clinica Eminescu 100 are grija de inima ta!

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X