Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Cardiologie » Ecocardiografia (ECC)

Ecocardiografia (ECC)

Ecocardiografia foloseste undele de ultrasunete pentru a produce o imagine a inimii, a valvelor cardiace si a vaselor mari. Ajuta la evaluarea structurala si functionala a inimii. Astfel, poate fi folosita pentru a evalua functia cardiaca sistolica si diastolica  si pentru a masura dimensiunile cordului si grosmiea peretilor cardiaci. De asemenea, este utilizata pentru a evalua structura si functia valvelor cardiace, detectarea vegetatiilor valvulare si a trombozelor intracardiace.

In concluzie ecografie cardiaca este utila pentru diagnosticul cardiomiopatiilor (de exemplu: cardiomiopatie dilatativa, hipertrofica, restrictiva), pentru evaluarea vavlulopatiilor (aortica, mitrala, tricuspida, pulmonara)  si  pentru detectarea ischemiei miocardice (pacientii cu dureri in piept, istoric de infarct miocardic )

Ecocardiografia inimii este considerata una dintre cele mai informative si sigure metode de depistare a patologiilor pentru sanatate. Ecocardiografia nu utilizeaza radiatii, acest lucru o deosebeste de alte teste, cum ar fi razele X si scanarile CT care utilizeaza cantitati mici de radiatii. 

Ce este ecocardiografia?

O ecocardiografie(eco) este o schita grafica a miscarii inimii tale. În timpul examinari  eco, medicul cardiolog utilizeaza ultrasunete (unde sonore de înalta frecventa) de la o sonda plasata pe piept pentru a fotografia valvele si camerele inimii. acest lucru ajuta la evaluarea functiei de pompare a inimii dumneavoastra.

Ce informatii ofera o ecocardiografie (ecc)

O Ecografie ECC ajuta la evaluarea grosimii peretelui inimii (de exemplu, în hipertrofie sau atrofie) si ofera informatii despre ischemie si infarct. Poate fi folosit pentru a evalua functia sistolice, precum si modelele de umplere diastolica a ventriculului stang, ceea ce poate ajuta la evaluarea hipertrofiei ventriculare stangi, cardiomiopatiei hipertrofice sau restrictive, insuficientei cardiace severe si pericarditei constrictive. De asemenea, este utilizat pentru a evalua structura si functia valvelor cardiace; detectarea vegetatiilor valvulare si a trombului intracardiac; si ofera o estimare a presiunii arteriale pulmonare si a presiunii venoase centrale.

Exista 3 tehnici pentru efectuarea ecocardiografiei

 • Ecografia cardiaca transtoracicaefectuata in mod uzual
 • Ecografia cardiaca transesofagianaefectuata la indicatie in situatii speciale (de exemplu: suspiciune de sunturi intracardiace, evaluare morfologie si severitate a valvulopatiilor, suspiciunea de sindrom aortic acut etc.)
 • Ecografie de stresrecomandata atunci medicul vrea sa urmareasca performanta cardiaca a pacientului, cand inima este supusa stresului fizic (prin efort depus pe banda de alergare sau pe bicicleta medicinala) sau farmacologic (prin administrarea unor substante care cresc frecventa ritmului cardiac).

Cand ai nevoie de o ecocardiografie?

Medicul cardiolog va poate recomanda o ecocardiografie daca aveti:
 • suflu cardiac, tulburari de ritm;
 • semne care indica dezvoltarea insuficientei cardiace, de exemplu, umflarea extremitatilor, durere la nivelul ficatului;
 • curs acut sau cronic de infarct miocardic;
 • oboseala cronica, dificultati de respiratie, cianoza a pielii;
 • raceli frecvente sau febra fara semne de saRs;
 • predispozitie la boli cardiovasculare;
 • lesin, angina pectorala.

În plus, indicatiile includ reumatism transferat, salturi frecvente ale tensiunii arteriale, afectiuni însotite de durere si amorteala în regiunea bratului stang, omoplatului, antebratului. Metoda este utilizata pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru diferite patologii ale inimii, înainte de interventia chirurgicala viitoare. În scopul prevenirii, se recomanda efectuarea unei ecografii pentru persoanele a caror activitate de munca este asociata cu stres emotional sau fizic frecvent.

În timpul sarcinii, femeile sunt predispuse la multe boli. În legatura cu schimbarile care au loc în organism, creste si sarcina asupra inimii.

Cat costa o ecocardiografie?

Ecocardiografie Transtoracica Doppler
250 Lei

Indicatii generale inainte de realizarea unei ECC

Ecocardiografia nu are interdictii absolute, dar exista cateva recomandari care trebuie urmate în timpul diagnosticului.

Trebuie efectuata o ecocardiograma la 2-3 ore dupa masa. Cand stomacul este plin, diafragma poate pune presiune asupra inimii, ceea ce va afecta acuratetea datelor obtinute;

Echipa de Medici care poate realiza o Ecocardiografie

asist. universitar, competenta ecografie transtoranica

Dr. Beladan Carmen Cristiana

Medic primar cardiolog

asist. universitar, competenta ecografie transtoranica

competenta ecografie transtoracica

Dr. Burducea Anca

medic specialist cardiolog

competenta ecografie transtoracica

Competenta ecrografie generala.

Dr. Calin Dan Cosmin

MEDIC PRIMAR
CARDIOLOGIE

Competenta ecrografie generala.

competenta Ecografie Transtoracica

Dr. Micu Liliana

medic specialist cardiolog

competenta Ecografie Transtoracica

Marin Georgiana-Gabriela

Medic specialist CARDIOLOGIE

  Intrebari Frecvente despre ECC?

  Cum te pregatesti pentru o Electrocardiografie?

  ECC nu necesita o pregatire speciala.
  Tebuie efectuata o ecocardiograma la 2-3 ore dupa masa. Cand stomacul este plin, diafragma poate pune presiune asupra inimii, ceea ce va afecta acuratetea datelor obtinute;

  Cat dureaza realizarea unei ECC?

  Durata unei investigatii ECC este de aproximativ 30 min.

  Cine va interpreta rezultalele ECC?

  Rezultatele ECG sunt interpretate de catre medicul cardiolog care are competente in Ecocardiografie cardiaca

  Bibliografie

  Programeaza-te

  X