Ecocardiografia foloseste undele de ultrasunete pentru a produce o imagine a inimii, a valvelor cardiace si a vaselor mari. Ajuta la evaluarea structurala si functionala a inimii. Astfel, poate fi folosita pentru a evalua functia cardiaca sistolica si diastolica si pentru a masura dimensiunile cordului si grosmiea peretilor cardiaci. De asemenea, este utilizata pentru a evalua structura si functia valvelor cardiace, detectarea vegetatiilor valvulare si a trombozelor intracardiace.
In concluzie ecografie cardiaca este utila pentru diagnosticul cardiomiopatiilor (de exemplu: cardiomiopatie dilatativa, hipertrofica, restrictiva), pentru evaluarea vavlulopatiilor (aortica, mitrala, tricuspida, pulmonara) si pentru detectarea ischemiei miocardice (pacientii cu dureri in piept, istoric de infarct miocardic )
Ecocardiografia inimii este considerata una dintre cele mai informative si sigure metode de depistare a patologiilor pentru sanatate. Ecocardiografia nu utilizeaza radiatii, acest lucru o deosebeste de alte teste, cum ar fi razele X si scanarile CT care utilizeaza cantitati mici de radiatii.
O ecocardiografie(eco) este o schita grafica a miscarii inimii tale. În timpul examinari eco, medicul cardiolog utilizeaza ultrasunete (unde sonore de înalta frecventa) de la o sonda plasata pe piept pentru a fotografia valvele si camerele inimii. acest lucru ajuta la evaluarea functiei de pompare a inimii dumneavoastra.
O Ecografie ECC ajuta la evaluarea grosimii peretelui inimii (de exemplu, în hipertrofie sau atrofie) si ofera informatii despre ischemie si infarct. Poate fi folosit pentru a evalua functia sistolice, precum si modelele de umplere diastolica a ventriculului stang, ceea ce poate ajuta la evaluarea hipertrofiei ventriculare stangi, cardiomiopatiei hipertrofice sau restrictive, insuficientei cardiace severe si pericarditei constrictive. De asemenea, este utilizat pentru a evalua structura si functia valvelor cardiace; detectarea vegetatiilor valvulare si a trombului intracardiac; si ofera o estimare a presiunii arteriale pulmonare si a presiunii venoase centrale.
În plus, indicatiile includ reumatism transferat, salturi frecvente ale tensiunii arteriale, afectiuni însotite de durere si amorteala în regiunea bratului stang, omoplatului, antebratului. Metoda este utilizata pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru diferite patologii ale inimii, înainte de interventia chirurgicala viitoare. În scopul prevenirii, se recomanda efectuarea unei ecografii pentru persoanele a caror activitate de munca este asociata cu stres emotional sau fizic frecvent.
În timpul sarcinii, femeile sunt predispuse la multe boli. În legatura cu schimbarile care au loc în organism, creste si sarcina asupra inimii.
Ecocardiografia nu are interdictii absolute, dar exista cateva recomandari care trebuie urmate în timpul diagnosticului.
Trebuie efectuata o ecocardiograma la 2-3 ore dupa masa. Cand stomacul este plin, diafragma poate pune presiune asupra inimii, ceea ce va afecta acuratetea datelor obtinute;
asist. universitar, competenta ecografie transtoranica
competenta ecografie transtoracica
Competenta ecrografie generala.
competenta Ecografie Transtoracica
ECC nu necesita o pregatire speciala.
Tebuie efectuata o ecocardiograma la 2-3 ore dupa masa. Cand stomacul este plin, diafragma poate pune presiune asupra inimii, ceea ce va afecta acuratetea datelor obtinute;
Durata unei investigatii ECC este de aproximativ 30 min.
Rezultatele ECG sunt interpretate de catre medicul cardiolog care are competente in Ecocardiografie cardiaca