Cuprins articol
Despre ateroscleroza se poate spune ca este una din cele mai raspandite boli cardiovasculare, cu o incidenta in crestere, in special la persoanele cu varsta peste 50 ani. Din pacate, afectiunea contribuie la marea majoritate a deceselor de cauza cardiovasculara deoarece depunderea de placi pe peretii arterelor precum si ingustarea semnificativa a lumenului acestora prezinta repercusiuni severe asupra intregului organism.
Frecvent, pacientii confunda ateroscleroza cu arterioscleroza; daca ateroscleroza aortica reprezinta reducerea lumenului vaselor care transporta oxigen si elemente nutritive de la inima la restul tesuturilor si organelor din corp, arterioscleroza aortica consta in aparitia unor modificari structurale la nivelul peretilor arterelor, care devin grosi si rigizi, ceea ce influenteaza semnificativ cirulatia sangelui in interiorul arterelor.
Ce este ateroscleroza aortica?
Ateroscleroza aortica este o boala in care placi formate din lipide, calciu si alte substante se acumuleaza pe peretii arterelor, ceea ce poate restrange fluxul sanguin sau poate conduce la formarea de cheaguri. Aceasta afectiune este o cauza principala a bolilor cardiovasculare, inclusiv a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale. Placile de aterom dispuse pe peretii arterelor sunt formate din colesterol, calciu, grasimi, elemente celulare si fibrina; pe masura ce procesul de lezare vasculara avanseaza, placa de atrom poate suferi un proces de calcificare.
Pe masura ce nivelul colesterolului din sange creste, placa de aterom isi mareste volumul si ingreuneaza fluxul sangvin. Peretele vascular la nivelul caruia s-a format placa de aterom devine mai rigid si mai gros, ceea ce determina ingreunarea circulatiei sangelui. Studiile de specialitate au aratat faptul ca placile de aterom se formeaza la nivelul endoteliului arterial lezat de diversi factori nocivi precum valorile crescute ale tensiunii arteriale, glucoza crescuta in sange sau fumatul.
Cauze in ateroscleroza
Cand vine vorba de ateroscleroza, cauzele care duc la aparitia bolii sunt multiple; informarea permanenta a pacientilor cu privire la factorii declansatori ai aterosclerozei, ar putea reprezenta o modalitate importanta si eficienta de preventie a bolii.
Dislipidemia
Nivelul crescut al colesterolului in sange reprezinta una din cele mai importante cauze de aparitie a aterosclerozei. Afectiunea se caracterizeaza prin formarea unor placi de aterom pe peretele arterei aortice, care ingusteaza lumenul vasului si ingreuneaza circulatia sangelui. Cu cat nivelul colesterolului seric este mai ridicat, cu atat depunderile pe peretii vaselor vor fi mai mari. De asemenea, un rol important in aparitia aterosclerozei il au cresterile trigliceridelor precum si a LDL-colesterolui dar si nivelul scazut al HDL colesterol.
Factori genetici
Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca aparitia aterosclerozei are determinism genetic; riscul de a dezvolta ateroscleroza de-a lungul vietii este mai crescut la pacientii care prezinta rude de gradul I diagnosticate cu aceasta afectiune, comparativ cu populatia generala. Mai mult decat atat, bolile genetice ale metabolismului lipidic cresc considerabil riscul de aparitie al hipercolesterolemiei, una din principalele cauze de debut a aterosclerozei.
Fumatul
Un alt factor extrem de important in declansarea procesului de ateroscleroza este reprezenat de fumat. Studiile medicale au aratat faptul ca atat fumatul activ cat si fumatul pasiv creeaza injurii la nivelul endoteliului vascular, ceea ce fragilizeaza peretele vasului de sange si favorizeaza formarea placilor de aterom.
Alimentatia
Dieta bogata in grasimi si alimente procesate, saraca in fructe si legume proaspete poate avea un impact semnificativ asupra starii generale de sanatate a organismului. Cu cat ingestia de grasimi este mai mare, cu atat nivelul colesterolului din sange creste. Un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata poate reduce considerabil riscul de aparitie al aterosclerozei.
Factorii de risc in aparitia aterosclerozei
Factorii de risc care contribie la aparitia aterosclerozei se imparti in doua categorii: factori de risc modificabili si factori de risc nemodificabili.
Factori de risc modificabili
– Valorile crescute ale tensiunii arteriale;
– Nivelul crescut al colesterolului din sange;
– Prezenta diabetului zaharat;
– Indice de masa corporala crescut;
– Sedentarismul;
– Fumatul activ sau pasiv;
– Dieta dezechilibrata;
– Stres si anxietate.
Factori de risc nemodificabili
– Inaintarea in varsta;
– Sexul masculin;
– Prezenta bolii la rudele de gradul I;
– Boli genetice ale metabolismului lipidic.
Simptomele aterosclerozei
Simptomele aterosclerozei apar pe masura ce placa de aterom creste in dimensiuni si determina obstructionarea vasului de sange. Din pacate debutul bolii este asimptomatic, insa boala se dezvolta progresiv determinand semne clinice in momentul in care lumenului vasului de sange este redus considerabil, atingand valoarea de 70%.
Simptomele aterosclerozei aortice
– Durere in piept, cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de angina pectorala;
– Senzatie de presiune la nivelul toracelui;
– Batai rapide ale inimii- palpitatii;
– Dilatatii de aorta care au risc de disectie sau ruptura;
Simptomele aterosclerozei arterelor cerebrale
– Cefalee intensa;
– Stare de ameteala si vertij;
– Greata;
– Tulburari de vedere;
– Tulburari de vorbire;
– Paralizia fetei sau a membrelor;
Simptomele aterosclerozei arterelor periferice
– Durere la mers la nivelul membrelor inferioare;
– Parestezii la nivelul picioarelor;
– Durere intensa la nivelul gambelor;
– Extremitati reci;
Simptomele aterosclerozei intestinale
– Durere abdominala importanta;
– Balonare, distensie abdominala;
– Greata si varsaturi;
Teste si investigatii utilizate pentru diagnosticul aterosclerozei
Diagnosticata la timp si evaluata periodic, ateroscleroza este o afectiune care poate fi tinuta sub control astfel incat injuriile produse la nivelul organismului sa fie minime. Pentru diagnosticarea timpurie a aterosclerozei sunt necesare consulturi medicale periodice precum si investigatii specifice de laborator.
Importanta profilului lipidic in evaluarea riscului cardiovascular
Principala cauza de aparitie a aterosclerozei este reprezentata de acumularea in exces a lipidelor (colesterol seric total, LDL colesterol, trigliceride) la nivelul organismului. Din acest motiv se recomanda ca fiecare persoana sa efectueze analize de sange la intervale regulate de timp, astfel incat sa se asigure ca nivelul lipidelor din organism este in limite normale. Te asteptam la o serie de analize de laborator in vederea stabilirii profilului lipidic. In situatia in care se constata valori crescute ale colesterolului, LDL colesterolului si/sau a trigliceridelor, este necesar tratament medicamentos specific.
Tehnologii imagistice avansate in detectarea placilor aterosclerotice
La ora actuala exista posibilitatea de a evidentia prezenta palcilor de aterom la nivelul arterelor prin intermediul ecografie Doppler. Aceasta investigatie noninvaziva, noniradianta si nedureroasa poate aprecia gradul de obstructie arteriala precum si riscul de aparitie al complicatiilor. Ecografia Doppler este una dintre cele mai folosite metode pentru a diagnostica ateroscleroza.
Optiuni de tratament pentru ateroscleroza
Managementul aterosclerozei este un proces complex deoarece vizeaza reducerea factorilor de risc si asocierea tratamentului medicamentos adecvat. Primul pas in tratamentul pacientilor cu ateroscleroza este reprezentat de schimbarea stilului de viata.
Adoptarea unei diete echilibrate, saraca in lipide, grasimi, alimente procesate si zahar dar bogata in fibre, proteine, fructe si legume proaspete, precum si combaterea sedentarismului prin activitate fizica regulata si mentinerea unei greutati corporale in limite normale, sunt masuri ce pot influenta semnificativ evolutia aterosclerozei.
Interventii medicale in gestionarea aterosclerozei
Tratamentul medicamentos al aterosclerozei se administreaza doar la recomandarea medicului curant. Medicul cardiolog va decide care este cea mai buna metoda de gestionare a aterosclerozei. Medicamentele administrate in aceasta patologie fac parte din mai multe clase terapeutice, precum:
– Statinele: reduc nivelul colesterolului din sange;
– Chelatori ai acizilor biliari: in situatia in care valorile colesterolului nu se normalizeaza dupa administrarea de statine;
– Beta-blocantele: reduc valorile tensiunii arteriale;
– Diureticele: normalizeaza valorile tensionale;
– Antiagregantele plachetare: previn agregarea trombocitelor;
– Anticoagulantele: previn coagularea sangelui si formarea cheagului de sange.
Proceduri chirurgicale pentru cazuri severe de ateroscleroza
In situatiile in care afectiunea este diagnosticata intr-un stadiu avansat iar masurile de dieta si stil de viata impreuna cu tratamentul medicamentos nu ofera rezultatele asteptate, se poate opta pentru tratamentul chirurgical. Acesta include:
– Aterectomie: placa de aterom este inlaturata de la nivelul peretelui vasului cu ajutorul unui cateter;
– Endarterectomie: placa de aterom este inlaturata prin mijloace chirurgicale;
– Tratament trombolitic: se recomanda in situatia in care cheagul de sange este constituit; tratamentul vizeaza administrarea unor medicamente care au capacitatea de a distruge cheagul format;
– Angioplastia: cu scopul de a restabili fluxul sangvin.
Viata cu ateroscleroza: Management zilnic si ingrijire
Pacientii cu ateroscleroza pot avea o viata perfect normala daca acorda o atentie sporita masurilor de preventie respectiv de limitare a bolii. Ateroscleroza este o afectiune cronica, progresiva, care nu determina simptome in formele incipiente de boala, motiv pentru care monitorizarea periodica a valorilor colesterolului din sange si combaterea factorilor de risc, sunt esentiale pentru mentinerea starii de sanatate precum si pentru prevenirea unor complicatii fatale (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau disectia de aorta).
Rolul monitorizarii regulate si al vizitelor la medic
Masurarea periodica a valorilor tensiunii arteriale precum si analizele repetate de sange (profilul lipidic- colesterol seric total, LDL colesterol, trigliceride, HDL colesterol) sunt extrem de importante pentru mentinerea sub control a bolii. Importanta determinarilor repetate a analizelor de laborator este cu atat mai mare cu cat schema terapeutica hipolipemianta va fi ajustata in functie de valorile obtinute si de obiectivul atins.
Este extrem de important ca pacientii cu ateroscleroza sa fie monitorizati periodic si ingrijiti cu mare atentie de medicul specialist, deoarece acesta are abilitatea si capacitatea de a evalua rata succesului terapeutic precum si ajustarea acestuia in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte.
Concluzie
In concluzie, ateroscleroza este o boala cronica, progresiva, extrem de importanta prin prisma complicatiilor pe care le poate produce. Principala cauza de aparitie a placilor de aterom pe peretii vaselor de sange este reprezentata de nivelul crescut al colesterolului din sange. De asemenea, valorile crescute ale tensiunii arteriale precum si fumatul fragilizeaza endoteliul vascular si formeaza, astfel, premisele instalarii procesului aterosclerotic. Boala poate fi tinuta sub control prin masurarea periodica a valorilor tensiunii arteriale precum si a nivelului colesterolului din sange si initierea tratamentului medicamentos in cazurile selectionate. Preventia aterosclerozei se poate realiza prin abordarea unui stil de viata sanatos, dieta echilibrata, evitarea sedentarismului, managementul stresului precum si renuntarea la fumat.