Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Tromboza venoasa profunda

Cuprins articol

Tromboza venoasa profunda reprezinta una din cele mai frecvente boli ale vaselor de sange, fiind a 3-a patologie cardiovasculara cel mai frecvent diagnosticata, dupa boala arteriala coronariana si accidentul vascular cerebral. Patologia caracterizata prin formarea unor cheaguri de sange la nivelul sistemului venos profund determina spitalizarea anuala a peste 1 milion de pacienti in SUA dintre care doar 10% se recupereaza complet iar 20% ajung la deces in primul an de la debutul afectiunii.

Ce este tromboza venoasa profunda?

Marea majoritate a pacientilor se intreaba ”Ce este tromboza?”. Raspunsul este foarte simplu; tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange la nivelul unui vas din organism. Tromboza venoasa profunda se refera la formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda, de obicei la nivelul picioarelor. Aceasta poate determina complicatii serioase daca cheagul se deplaseaza spre plamani.

Cheagul de sange se poate forma in venele de la nivelul coapselor, gambelor sau de la nivelul pelvisului. Pericolul pentru pacient apare in momentul in care cheagul se sange se desprinde de peretele vasului si circula prin sistemul venos sistemic, situatie in care trombul va prelua denumirea de embol.

In situatia in care embolul ajunge la nivelul unui vas al carui calibru este mai mic decat diametrul acestuia, embolul se blocheaza si determina obstructionarea fluxului sangvin, ceea ce presupune blocarea brusca a vasului de sange si impiedicarea circulatiei sangvine sistemice.

Cauze și factori de risc

Tromboza la picioare poate fi declansata de un numar foarte mare de cauze; de asemenea, au fost identificati numerosi factori de risc care cresc sansa de aparitie a afectiunii, avand un efect cumulativ in ceea ce priveste existenta acestora.

De ce apare tromboza la picioare?

Tromboza venoasta consta in formarea unui cheag de sange la nivelul membrelor inferioare. Coagularea in exces a sangelui in vasele picioarelor poate fi declansata de:

  Trombofilie: este o afectiune hematologica care se caracterizeaza printr-o tendinta a sangelui la coagulare. Afla totul despre trombofilie aici!

  Imobilizare prelungita: in caz de fracturi, interventii chirurgicale majore, prezenta unei afectiuni invalidante;

        Afectiuni neurologice sau vertebrale care presupun paralizie;

        Tratamentul menopauzei cu hormoni estrogenici;

    Perioada gestationala si primele 3 luni postpartum: sarcina determina o stare de hipercoagulabilitate cu scopul de a pregati organismul pentru momentul nasterii;

        Existenta unor formatiuni tumorale maligne: cancerul determina hipercoagulabilitate;

        Boli inflamatorii intestinale precum colita ulcerativa sau boala Crohn;

        Cateter venos central.

Factori genetici si stilul de viata

Stilul de viata poate influenta semnificativ posibilitatea de formare a trombozei venoase profunde, astfel urmatoarele comportamente pot creste riscul de aparitie al bolii:

        Sedentarismul;

        Zborul cu avionul sau excursiile pe distante lungi care presupun adoptarea pozitiei sezande;

        Adoptarea pozitei picioarelor incrucisate (picior peste picior) pentru un interval crescut de timp;

        Administrarea de anticonceptionale;

        Fumatul;

        Consumul de alcool;

        Obezitatea;

    Varsta inaintata: studiile de specialitate arata faptul ca, o data cu inaintarea in varsta, la nivelul sistemului circulator apare o stare de hipercoagulabilitate, astfel pacientii cu varsta peste 65 ani au un risc mai mare de a dezvolta boala.

Factorii genetici, de asemenea, au un cuvant important de spus in ceea ce priveste aparitia trombozei venoase profunde la nivelul membrului inferior. Astfel, pacientii din urmatoarele categorii au un risc crescut de a dezvolta trombi la nivelul membrelor inferioare:

        Antecedente heredocolaterale de tromboza venoasa profunda sau trombembolism pulmonar;

        Tulburari ereditare de coagulare.

Alte afectiuni cardiace

Exista o serie de afectiuni ale cordului care favorizeaza aparitia trombozei venoase profunde; cele mai frecvente sunt:

        Insuficienta cardiaca cronica;

        Boala coronariana ischemica;

        Fibrilatia atriala.

Tromboza Venoasa Profunda Clinica Eminescu 100 1024x737

Simptomele trombozei venoase profunde

Tromboza venoasa profunda este o afectiune care determina aparitia unui tablou clinic caracteristic, simptomele fiind, adesea, inalt sugestive pentru diagnosticul de tromboza. Exista insa si cazuri in care boala este asimptomatica in formele incipiente, ceea ce creeaza probleme de diagnostic si ulterior un risc mai mare de aparitie a complicatiilor.

Cele mai frecvente simptome ale trombozei venoase profunde sunt:

        Durerea la nivelul gambei- intensitatea durerii este variabila iar caracterul durerii este sub forma unor crampe musculare;

        Durere intensa in timpul mersului;

      Marirea in volum a unui singur picior- prin masurarea comparativa a celor doua gambe se constata faptul ca una prezinta volumul mai mare;

        Modificari de culoare ale tegumentului- membrul inferior afectat devine rosu, violaceu sau palid;

        Semne locale de inflamatie- membrul afectat este mai cald, mai rosu, mai dureros;

Daca prezentati unul din semnele mentionate mai sus este imperios necesar sa solicitati, de urgenta, ajutor medical de specialitate deoarece exista o mare probabilitate sa prezentati tromboza venoasa profunda. Pentru a preveni aparitia complocatiilor care pun viata in pericol, este foarte important ca pacientul sa recunoasca la timp simpromele bolii si sa primeasca un tratament adecvat, de specialitate.

Diagnosticul trombozei venoase profunde

Tromboza venoasa profunda este o afectiune care trebuie diagnosticata cat mai rapid pentru a preveni aparitia complicatiilor. Examenul clinic poate orienta medicul spre diagnosticul de tromboza venoasa profunda insa, pentru a confirma prezenta trombilor la nivelul membrelor inferioare este nevoie de o serie de investigatii.

Ø  Analizele de sange- D dimerii: din totalitatea analizelor de sange, D dimerii sunt foarte importanti deoarece un rezultat negativ permite excluderea afectiunii in 9 din 10 cazuri analizate; de asemenea, o serie de analize sunt utile in tromboza venoasa: hemograma, ionograma, profilul lipidic, coagulograma, functia hepatica si functia renala; acestea sunt foarte importante pentru realizarea unui bilant general al starii de sanatate a pacientului. Pentru analize complete de sange, apeleaza la Clinica Eminescu 100!

Ø  Ecografia Doppler de vase: presupune o evaluare ecografica a sistemului venos de la nivelul membrelor inferioare, care are capacitatea de a identifica prezenta trombilor; investigatia imagistica este nedureroasa, rapida si neiradianta, care se poate efectua atat pentru a diagnostica boala cat si pentru a monitoriza in dinamica pacientii diagnosticati cu tromboza venoasa profunda (ecografic se poate aprecia dimensiunea trombilor in dinamica);

Ø  Angio-RM venos: se utilizeaza in situatii atent selectionate, cand se suspicioneaza o tromboza venoasa la nivelul pelvisului.

Tromboza Venoasa Profunda 704x1024

H2: Complicatii ale trombozei venoase

Tromboza venoasa este o boala care necesita o atentie sporita din partea personalului medical prin prisma complicatiilor pe care le poate produce. Prezenta cheagului de sange la nivelul membrului inferior nu pune viata pacientului in pericol insa, in momentul in care trombul ajunge in circulatia sistemica, poate reprezenta un real pericol pentru pacient.

Trombembolismul pulmonar

Tromboza venoasa profunda poate duce chiar la cazuri de embolism pulmonar! Trombembolismul pulmonar reprezinta complicatia de temut a trombozei venoase profunde, care poate pune viata pacientului in pericol. Apare ca urmare a formarii unui cheag de sange la nivelul sistemului venos profund al unui picior si migrarea acestuia in circualtia sangvina. In momentul in care embolul ajunge la nivelul unui vas de sange din plamani si determina blocarea acestuia, apare ischemia acuta pulmonara si insuficienta respiratorie acuta. Practic, in limbaj popular, plamanii sunt obstructionati de cheagul de sange provenit din sistemul venos profund.

Pacientii cu trombembolism pulmonar prezinta dificultate respiratorie instalata brusc, scaderea saturatiei sangelui in oxigen, durere in piept, accelerarea pulsului, stare de ameteala, tuse cu expectoratie cu aspect aerat, rozat (tuse cu expectoratie cu sange) sau chiar lesin. Daca pacientul nu beneficiaza de tratament de specialitate in cel mai scurt timp posibil, se poate ajunge la deces.  

Tromboflebita: ce este si cum se manifesta?

O alta complicatie a trombozei venoase este reprezentata de tromboflebita. Tromboflebita reprezinta inflamatia vaselor de sange ca urmare a prezentei cheagului la nivelul peretelui vasului. In functie de vasul afectat de procesul inflamator exista tromboflebita superficiala (procesul inflamator este localizat la nivelul vaselor mici, de la suprafata pielii) si tromboflebita profunda (inflamatia afecteaza vasele profunde). Tromboflebita piciorului prezinta o serie de factori de risc care favorizeaza aparitia bolii, precum traumatismele locale, operatiile sau imabolizarea prelungita la pat.  

Simptomele tromboflebitei depind de tipul de vas afectat de procesul inflamator; tromboflebita profunda se caracterizeaza prin aparitia durerii, a edemului si a modificarilor locale de tip inflamator (temperatura locala crescuta, inrosirea tegumentului) in timp ce tromboflebita superficiala se caracterizeaza prin aparitia subcutanata a unui vas de sange mai rosu, mai dilatat si dureros la presiune.

Din pacate, prezenta cheagului de sange la nivelul vasului produce in timp modificari inflamatorii atat la nivelul peretelui vascular cat si la nivelul valvelor venelor afectate, valve care sunt responsabile cu asigurarea intoarcerii venoase. In foarte multe cazuri, pacientii se pot confrunta cu tegumente care sufera un proces de depigmentare sau cu aparitia ulceratiilor.

Tratamentul trombozei venoase profunde

Tratamentul trombozei venoase profunde trebuie inceput cat mai repede de la momentul diagnosticarii afectiunii, pentru a preveni aparitia complicatiilor. La ora actuala exista mai multe variante de tratament, in functie de gravitatea trombozei si de particularitatile fiecarui pacient in parte. Medicul curant va stabili varianta de tratament care aduce beneficii maxime pacientului.

Scopul tratamentului este acela de a preveni cresterea in dimensiuni a trombului existent, de a preveni posibilele rupturi, de a distruge trombul in totalitate dar si de a impiedica formarea unui nou cheag de sange la nivelul sistemului venos profund.

Tratament medicamentos- Anticoagulante pentru tromboza venoasa profunda

Tratamentul trombozei venoase profunde necesita administrarea unui anticoagulant ca masura de prima intenstie. Anticoagulantele, precum le spune si numele, sunt medicamente care impiedica coagularea sangelui. Scopul acestora in tromboza venoasa profunda este acela de a limita cresterea trombului existent si de a stimula mecanisme fiziologice din corp care sa distruga cheagul de sange.

In cazurile severe, in care trombii sunt de dimensiuni mari, se poate opta pentru un anticoagulant injectabil; ulterior, dupa ce pacientul devine stabil, tratamentul poate suferi mici modificari si anticoagulantul injectabil va putea fi inlocuit cu un anticoagulant oral.

Tratamentul anticoagulant necesita monitorizare periodica a INR-ului; exista insa o categorie speciala de medicamente, anticoagulante de ultima generatie, care nu necesita monitorizarea INR-ului insa medicul trebuie sa acorde o atentie sportia functiei renale a pacientului.

In caz de tromboza venoasa profunda, se recomanda tratament anticoagulant pe o perioada de minim 4 luni. Daca pacientul prezinta factori de risc pentru aparitia trombembolismului pulmonar, ghidurile actuale sustin faptul ca pacientul ar trebui sa urmeze tratament anticoagulant 1 an sau mai mult. Medicul curant va aprecia pe ce durata de timp trebuie administrata medicatia anticoagulanta.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical al trombozei venoase profunde presupune o interventie chirurgicala care poarta denumirea de trombectomie. Operatia consta in distrugerea si indepartarea trombului localizat la nivelul sistemului venos profund pe cale chirurgicala. Procedura este recomandata daca dimensiunile trombului sunt foarte mari sau daca boala nu raspunde la tratament. In situatia in care trombul a migrat de la nivelul sistemului venos profund al membrelor inferioare si a ajuns la nivelul arterei pulmonare, se poate realiza embolectomia, interventia chirurgicala in care se indeparteaza embolul de la nivelul arterei pulmonare pe cale chirurgicala. Interventia se recomanda in cazul pacientilor cu trombembolism pulmonar masiv.

O alta interventie chirurgicala care se poate efectua in tromboza venoasa profunda este reprezentata de montarea unui filtru la nivelul venei cave inferioare. Acest filtru impiedica trecerea embolilor formati la nivelul sistemului venos profund in circulatia venoasa sistemica, si astfel este prevenita deplasarea embolului spre plamani.

Tratament endovascular

La ora actuala, modalitatile endovasculare reprezinta o varianta moderna de tratament pentru tromboza venoasa pofunda. Cel mai frecvent, procedurile endovasculare se utilizeaza in situatia in care variantele clasice de tratament nu au fost suficiente pentru a controla afectiunea. Exista mai multe modalitati de terapie endovasculara in tromboza venoasa profunda, precum:

      Tromboliza dirijata prin cateter: cu ajutorul unui cateter, se administreaza direct in cheagul de sange a unui substante cu actiune trombolitica, cu scopul de a distruge cheagul;

        Trombectomia mecanica percutana: inainte de a fi eliminat, trombul este fragmentat cu ajutorul unor dispozitive mecanice;

      Trombectomia prin aspirare percutanata: trombul este indepartat de la nivelul vasului prin aspiratia acestuia cu o seringa printr-un cateter.

Tromboza venoasa superficiala vs profunda: Deosebirile esentiale

Pentru o intelegere mai ampla a patologiei si pentru o recunoastere mai rapida a acesteia, este important ca pacientii sa deosebeasca tromboza venoasa profunda de tromboza venoasa superficiala. Din punct de vedere anatomic, la nivelul organismului exista un sistem venos profund alcatuit din vena iliaca, vena femurala, vena poplitee si vena tibiala si un sistem venos superficial alcatuit din vena safena interna, vena safena externa si arcada venoasa superficiala. Sistemul venos superficial comunica cu sistemul venos profund prin venele comunicante.

Caracteristicile trombozei venoase superficiale

Tromboza venoasa superficiala se caracterizeaza prin aparitia unui proces inflamator la nivelul vaselor superficiale. Afectiunea este cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de tromboflebita (provine de la cuvantul flebita- inflamatia peretelui venos) si poate asocia prezenta la nivelul lumenului vasului a unor cheaguri de sange care pot bloca circulatia venoasa. Afectiunea se caracterizeaza prin inflamarea venelor localizate sub piele, durere locala si edem local.

Particularitatile trombozei venoase profunde

Tromboza venoasa profunda se caracterizeaza prin formarea unui cheag de sange la nivelul sistemului venos profund al membrelor inferioare, care ingreuneaza circulatia sangelui si intorcerea venoasa. Atat timp cat cheagul de sange ramane localizat la nivelul peretelui vasului poarta denumirea de tromb; daca se desprinde de la nivelul locului in care s-a format si ajunge in circulatia sistemica preia denumirea de embol. Afectiunea se caracterizeaza prin durere la nivelul intregii gambe si aparitia semnelor celsiene (tegument mai rosu, durere locala, temperatura locala crescuta, impotenta functionala).

Recomandari pentru pacientii cu tromboza

Tromboza venoasa profunda este o afectiune in care factorii de risc precum si cauzele declansatoare ale bolii joaca un rol foarte important, deoarece, intr-o oarecare masura, acestea pot fi prevenite sau evitate.

Importanta consultului medical in cazul simptomelor de tromboza

Fiecare pacient care prezinta unul sau mai multe simptome caracteristice trombozei venoase profunde (durere la nivelul gambei, impotenta functionala, inrosirea sau invinetirea tegumentului, temperatura locala crescuta) este foarte important sa se prezinte la un cabinet medical de specialitate deoarece, cel mai probabil, este vorba despre instalarea unei tromboze venoase profunde. In urma testelor de laborator si a testelor imagistice efectuate se poate stabili diagnosticul cert de boala si se poate institui un tratament adecvat.

Este extrem de important ca pacientii sa se prezinte la medic de la aparitia primelor semne de boala pentru a preveni aparitia complicatiilor. Cea mai de temut complicatie este reprezentata de trombembolismul pulmonar, care apare in momentul in care un tromb format la nivelul sistemului venos profund se desprinde din locul de formare, ajunge in circulatia sistemica, preia denumirea de embol si patrunde intr-una din arterele pulmonare. Acestea fiind vase de calibru mai mic, embolul se poate bloca si poate determina obstructiona vasul de sange. Boala poate pune viata pacientului in pericol si necesita o interventie terapeutica rapida.

Metode de prevenire și sfaturi practice

Sfaturi de urmat pentru a preveni tromboza venoasa profunda:

        A se evita imobilizarea prelungita la pat;

      A se evita calatoriile lungi cu avionul; in situatia in care acestea nu se pot evita, in timpul zborului este indicat ca fiecare persoana sa efectueze exercitii de flexie si extensie la nivelul membrelor inferioare; de asemenea, sunt utile plimbarile scurte pe culoar;

        Mobilizarea cat mai rapida daca au existat interventii chirurgicale recente;

        A se evita calatoriile lungi cu masina; in situatia in care acestea nu se pot evita, se recomanda opririle la intervale regulate de timp pentru realizarea unui numar limitat de pasi in jurul masinii;

      In timpul calatoriilor, se recomanda purtarea hainelor largi precum si a unei pereche de incaltaminte confortabila;

        Reducerea consumului de alcool;

        Renuntarea la fumat;

        Hidratare corespunzatoare;

        Evitarea sedentarismului.

Concluzii

In concluzie, tromboza venoasa profunda este o afectiune cardiovasculara cu multiple repercusiuni asupra organismului. Reprezinta o perturbare produsa la nivelul sistemului venos profund de existenta unui cheag de sange care ingreuneaza intoarcerea sangelui venos. Afectiunea poate deveni periculoasa in situatia in care trombul ajunge la nivel pulmonar si blocheaza unul din vasele de sange locale. De la primele semne de boala pacientul necesita un consult de specialitate pentru a primi ingrijirile necesare cu scopul de a preveni instalarea complicatiilor. De asemenea, masurile de preventie sunt foarte importante pentru a limita, pe cat posibil, aparitia bolii.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X