Palpitatiile sunt batai ale inimii percepute brusc si intr-un mod diferit in ceea ce priveste ritmul sau intensitatea. Acestea pot dura de la cateva secunde pana la cateva minute si de cele mai multe ori alarmeaza persoana care le resimte. Desi multe dintre cazurile de palpitatii sunt inofensive, este important sa le acorzi atentie. In continuare, vei afla de ce apar palpitatiile si care sunt semnalele de alarma de care trebuie sa tii cont.
Care sunt cauzele palpitatiilor?
Palpitatiile pot fi cauzate de o multitudine de factori incepand cu obiceiuri ce tin de stilul de viata si pana la patologii cardiace importante.
Factori ai stilului de viata
Functionarea inimii este strans legata de comportamentele si obiceiurile noastre zilnice. Palpitatiile pot fi cauzate de factori legati de stilul de viata precum:
- activitatea fizica intensa;
- lipsa somnului sau o igiena a somnului inadecvata;
- consumul de alimente iuti sau foarte condimentate;
- consumul de bauturi cu un continut crescut de cafeina (cafea, ceai, bauturi energizante);
- consumul de alcool;
- fumatul;
- consumul de droguri (de exemplu, cocaina, amfetamine etc).
Factori emotionali
Emotiile puternice pot influenta activitatea inimii prin eliberarea unor substante numite neurotransmitatori. Printre cauzele emotionale sau psihologice ale palpitatiilor se numara:
- stresul puternic;
- anxietatea;
- frica;
- atacurile de panica (stare importanta de anxietate manifestata si prin simptome fizice precum tremor, transpiratie abundenta si palpitatii).
Factori legati de medicamente
Palpitatiile pot aparea ca urmare a administrarii unor medicamente care influenteaza activitatea inimii. Cel mai frecvent sunt incriminate pentru aparitia palpitatiilor:
- medicamentele folosite in tratamentul astmului sau al bronhopneumopatiei obstructive cronice (salbutamol, ipratropiu, tiotropiu, etc);
- medicamentele folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale (de exemplu nifedipina);
- medicamentele folosite in tratamentul infectiilor bacteriene (de exemplu claritromicina si eritromicina);
- medicamentele folosite in tratamentul depresiei (de exemplu escitalopram, sertralina, etc);
- medicamentele folosite in tratamentul infectiilor fungice (de exemplu fluconazol, itraconazol, etc);
- medicamentele folosite in tratamentul hipotiroidismului (de exemplu levotiroxina).
Daca suspectezi ca palpitatiile ar putea fi cauzate de administrarea unui medicament, adreseaza-te medicului cat mai rapid, insa nu intrerupe tratamentul pana la primirea unei recomandari din partea acestuia.
Factori hormonali
Functionarea aparatului cardiovascular este strans legata de nivelul anumitor hormoni sexuali. Astfel, modificarile hormonale pot avea impact asupra inimii conducand la aparitia palpitatiilor. Schimbari ale concentratiilor hormonilor pot surveni in situatii precum:
- ciclul menstrual;
- sarcina;
- menopauza.
De cele mai multe ori, modificarile hormonale asociate acestor situatii particulare fiziologice sunt temporare, iar cel mai probabil palpitatiile cauzate de acestea vor disparea de la sine.
Tulburari ale ritmului cardiac
Palpitatiile pot fi cauzate de afectarea tesutului cardiac responsabil de transmiterea impulsurilor electrice in interiorul inimii. Modificarile de ritm poarta numele de aritmii, iar cele mai comune dintre acestea sunt reprezentate de:
- fibrilatia atriala;
- flutterul atrial;
- tahicardia supraventriculara;
- tahicardia ventriculara.
Patologii cardiace
Functionarea tesutului care genereaza si conduce impulsurile electrice la nivel cardiac poate fi afectata si de alte patologii cardiace conducand la aparitia aritmiilor. Printre acestea:
- patologii ale valvelor cardiace (de exemplu prolapsul de valva mitrala);
- cardiomiopatia hipertrofica (ingrosarea si cresterea muschiului inimii);
- insuficienta cardiaca (scaderea capacitatii inimii de a pompa eficient sangele in organism);
- defecte congenitale ale inimii;
- infarct miocardic anterior;
- boala cardiaca ischemica.
Alte patologii
Palpitatiile pot fi cauzate si de patologii ale altor aparate si sisteme precum:
- hipertiroidismul (activitate crescuta a glandei tiroide corelata cu un nivel crescut al hormonilor tiroidieni);
- hipoglicemia (scaderea nivelului glucozei din sange frecvent cauzata de administrarea medicamentelor antidiabetice);
- anemia (afectarea celulelor rosii ale sangelui si a capacitatii acestora de a transporta oxigenul);
- febra;
- deshidratarea;
- hipotensiunea arteriala (scaderea tensiunii arteriale cauzata de administrarea unor medicamente cu efect hipotensor sau ca urmare a ridicarii bruste–hipotensiune ortostatica).
Care sunt semnele de alarma?
De cele mai multe ori, palpitatiile nu reprezinta motiv de ingrijorare daca sunt episodice si dureaza cateva secunde. Cu toate acestea, este important sa discuti cu medicul despre palpitatii pentru a te asigura ca nu exista o alta patologie cauzatoare. Daca experimentezi o crestere a frecventei palpitatiilor sau o schimbare a modului in care le resimti, adreseaza-te medicului cat mai repede.
Pe de alta parte, unele palpitatii pot fi extrem de grave si iti pot pune in pericol viata in lipsa tratamentului adecvat. Apeleaza serviciul de urgenta daca palpitatiile sunt insotite de simptome precum:
- ameteala;
- confuzie;
- pierderea starii de constienta (sincopa, lesin);
- dificultati in respiratie;
- durere sau senzatie de presiune la nivelul pieptului, gatului, mandibulei, spatelui sau bratelor.
In concluzie, palpitatiile reprezinta batai anormale ale inimii ce pot fi cauzate de o gama larga de factori care variaza de la stilul de viata pana la patologii cardiace importante. Desi majoritatea palpitatiilor sunt inofensive, este important sa fii atent la frecventa si natura lor. Daca si tu te confrunti cu palpitatii si esti ingrijorat cu privire la posibilele cauze, adreseaza-te medicului cardiolog pentru a beneficia de un diagnostic si un tratament adecvat.
Surse informative
“Heart Palpitations and Ectopic Beats.” NHS, 24 Oct. 2019, www.nhs.uk/conditions/heart-palpitations/.
Ansorge, Rick. “Heart Palpitations: Causes, Treatments, after Eating, Lying Down.” WebMD, 20 July 2021, www.webmd.com/heart-disease/guide/what-causes-heart-palpitations.