Terapia cu ultrasunete este o metoda de fizioterapie non-invaziva, care utilizeaza vibratii cu frecvente foarte ridicate pentru a trata diverse afectiuni si pentru a stimula procesele de vindecare ale organismului. Aceasta tehnica ajuta la reducerea durerii, ameliorarea inflamatiilor si imbunatatirea circulatiei.
Terapia cu ultrasunete constă în emiterea unor unde mecanice acustice prin piele, cu ajutorul unui generator, către țesuturi. Undele mecanice constau în condesări și rarafieri ale aerului, cu frecvență mare, din care o parte se absorb în țesuturile țintă, iar o parte se reflectă. Ultrasunetele sunt generate prin intermediul unui cristal piezoelectric atașat în partea manuală a aparatului. Se aplică un gel conductor, pentru ca undele să nu se reflecte la contactul cu aerul dintre transductor și piele, iar sonda se baleiază în timp ce undele se transmit trancutanat.
Undele mecanice se folosesc și pentru a facilita stăbaterea barierei pielii a unor medicamente, care acționează subcutanat. Vibrațiile cauzate de fizioterapia cu ultrasunete determină mici leziuni în membranele celulare. Prin aceste leziuni, pătrund particulele medicamentoase.
Există 2 tipuri de terapie cu ultrasunete: de tip continuu și de tip pulsatil. Ultrasunetele aplicate continuu determină încălzirea țesuturilor profunde, iar pulsațiile au un efect non-termic.
Există ultrasunete transmise pulsatil sau continuu. Transmiterea continuă determină un efect termic profund, pe când undele pulsatile nu asociază acest efect. Ultrasunetele vor genera un efect de căldură, prin provocarea unei mișcări vibratorii ale moleculelor, pe care pacientul nu îl va resimți. Cel mai intens efect se observă în zonele bogate în colagen: țesut cicatricial, ligamente, capsula articulară, fascii și tendoane, întrucât colagenul absoarbe mai bine undele mecanice acustice. Efectul termic promovează regenerarea țesuturilor prin stimularea circulației sangvine și creșterea metabolismului celular local. Căldura are efect și pe extensibilitatea ligamentelor și tendoanelor.
Undele mecanice acționează și prin fenomenul de cavitație. Undele mecanice determină vibrația lichidului și formează bule care se sparg și eliberează o cantitate de energie mare. Această energie determină stres la nivelul membranelor celulare și stimulează astfel regenerarea tisulară.
Undele mecanice, când acționează în cadrul proceselor inflamatorii, s-a observat un efect de accelerare a proceselor care au loc, grăbind astfel vindecarea. În faza de proliferare a inflamației, când se sintetizează fibrele de colagen, fizioterapia cu ultrasunete ajută la aranjarea spațială normală a fibrelor, crescând elasticitatea țesutului fibros cicatricial.
Absorbția undelor mecanice depinde de impedanța țesuturilor, de vascularizație și de momentul în care se efectuează terapia.
Beneficiile terapiei cu ultrasunete se regăsesc în medicina sportivă și în reabilitare. Printre beneficii, se află:
Fizioterapia cu ultrasunete are câteva contraindicații, printre care se numără:
Ultrasunetele sunt contraindicate în situațiile în care vibrațiile pot cauza fisurarea unor trombi, care să embolizeze.
Ultrasunetele în medicină se folosesc în medicina sportivă, în patologiile inflamatorii cronice, de la nivelul aparatului musculo-scheletal, dar și în afecțiuni neurologice. Au efecte benefice în durerile cronice și acute și reduc spasmele musculare, producând un efect miorelaxant. Pentru leziunile acute, se preferă intensități mai reduse ale undelor. Leziunile cronice beneficiază de efectul de stimulare a circulației, care determină creșterea metabolismului celular și scăderea durerii. Se recomandă pentru a crește flexibilitatea ligamentelor și a tendoanelor, astfel crescând gradul de mobilitate al unei articulații. Tratamentul cu ultrasunete la nivelul genunchiului are efecte benefice când există procese inflamatorii sau degenerative care afectează articulația.
Terapia cu ultrasunete este o terapie non-invazivă și accesibilă, nedureroasă, care folosește unde mecanice acustice cu frecvență înaltă. Undele străbat pielea, iar în profunzime determină un efect termic. Undele sunt aplicate cu ajutorul unei sonde, de către fizioterapeut.
Printre beneficiile fizioterapiei cu ultrasunete, se regăsesc promovarea regenerării țesuturilor, ameliorarea durerilor, cronice și acute, crește gradul de mobilitate articulară, scade spasmele musculare, crește metabolismul celular local.
Ultrasunetele sunt unde mecanice acustice, transmise cu ajutorul unei sonde la nivelul pielii, după ce a fost aplicat în prealabil un gel conductor. Undele determină vibrația moleculelor din țesuturi, determinând un efect termic. Energia calorică este responsabilă de efectele benefice ale terapiei cu ultrasunete.
Contraindicațiile fizioterapiei cu ultrasunete sunt: implanturi metalice în zona pe care se aplică tratamentul, sarcina, tulburări de coagulare, tromboza venoasă profundă, aritmii cardiace, neoplazii active, infecții.