Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este terapia cu ventuze?

Terapia cu ventuze este o metodă de tratament care folosește vidul creat în ventuze pentru a crea o presiune negativă asupra pielii și țesuturilor. Această tehnică poate fi aplicată în diferite zone ale corpului și poate avea multiple beneficii, precum stimularea circulației sanguine, reducerea inflamației, relaxarea musculară și ameliorarea durerii.

Cum funcționează terapia cu ventuze?

Tratamentul cu ventuze medicinale are la bază un mecanism simplu de acțiune. Ventuzele pot fi confecționat din diverse materiale, cel mai des întâlnite fiind ventuzele din silicon, sticlă, ceramică sau bambus. Se preferă utilizarea ventuzelor de unică folosință care sunt în prealabil sterilizate.

 

Ventuzele vor fi încălzite prin introducerea în interiorul acestora a unui bețișor cu material inflamabil. Acesta va fi aprins și introdus în cupă. Procesul de ardere are la bază consumul oxigenului existent între pielea pacientului și ventuza aplicată. Se creează astfel un efect de vid ce determină un mecanism de vacuum. Asupra capilarelor pielii se va exercita o presiune negativă ce va favoriza deplasarea sângelui către regiunile profunde și superficiale ale pielii.

 

Ventuzele sunt amplasate în regiunile dureroase pentru aproximativ 5-10 minute, timp în care sângele se va aglomera în zona tegumentară expusă la vid. Inflamația și senzația de durere se datorează prezenței anumitor metaboliți ce formează ”supa inflamației”. Acumulare de sânge va ”curăța” zona respectivă de aceste substanțe, iar în momentul îndepărtării ventuzelor vor avea loc procese de rupere ale vaselor capilare și deschideri ale porilor la nivelul pielii. Astfel se vor elimina toxinele prezente, iar vasele capilare vor primi sânge curat, sănătos, ce va stimula procesele de vindecare. Efectul final constă în dispariția durerii.

 

După înlăturarea ventuzelor, regiunea tegumentară va căpăta un aspect vinețiu datorat procesului de lezare a capilarelor. Aceste pete se vor estompa odată cu trecerea timpului, cei mai mulți pacienți consemnând dispariția acestora după aproximativ 5-6 zile.

Tipuri de terapii cu ventuze

Ventuzele terapeutice se pot utiliza în mai multe moduri.

 

Tehnicile variază în funcție de abordarea terapeutului și preferințele pacientului, fiind însă și recomandări în funcție de patologia vizată de tratament. Se disting următoarele categorii:

Tipuri de terapii cu ventuze

Este cea mai întâlnită formă de utilizare a ventuzelor medicinale. Se recomandă pentru țesuturile moi, deoarece se folosește un nivel scăzut de presiune. Tehnica constă în încălzirea cupelor de silicon sau sticlă și aplicarea acestora la nivelul pielii timp de 3-10 minute. Pe măsură ce temperatură ventuzei scade, pielea va prolaba în interiorul acesteia, iar sângele va fi aglomerat printr-un proces de sucțiune la nivel capilarelor. Efectul final este cel discutat anterior. Pielea poate fi lubrifiată cu uleiuri speciale pentru a se putea realiza schimbarea localizării cuspelor. Metoda este nedureroasă. Pacientul resimte o scădere în intensitate a durerii, concomitent cu o senzație de căldură.

Terapia umedă

Este o metodă invazivă în care terapeutul realizează în prealabil mici incizii la nivelul pielii cu ajutorul unui bisturiu sau a unui ac. Această manevră se realizează prin respectarea regulilor de asepsie și antisepsie, pielea fiind curățată și spălată în prealalbil. Avantajul acestei metode constă într-o eliminare mai eficientă a toxinelor de la nivelul capilarelor sanguine, sângele fiind direct eliminat prin incizia creată. Pacientul va resimți mici înțepături sau zgârieturi, durerea fiind însă limitată. Efectul final este același, scăderea inflamației, ameliorarea durerii și relaxare musculară. Ulterior se ia în considerarea acoperirea zonelor incizate cu material de protecție și îngrijirea pielii cu substanțe antiseptice. Se evită astfel riscul de infecție și se grăbește vindecarea.

Terapia cu masaj

Această metodă utilizează ventuzele de silicon. Materialul trebuie să fie moale și ușor maleabil pentru a fi facilitată deplasarea ventuzelor la nivelul pielii. Se aplică pe tegument uleiuri speciale care vor înlesni alunecarea cuspelor. Prin această terapie se realizează sucțiunea pielii și țesuturilor subcutanate pe o arie tegumentară mai întinsă, fiind recomandată pentru durerile difuze, fără o zonă certă responsabilă de generarea acestora. Masajul se realizează preponderent la nivelul spatelui.

Beneficiile terapiei cu ventuze

Terapia cu ventuze prezintă următoarele beneficii:

  • Reducerea durerii la nivelul zonelor de interes. Studiile arată că terapia cu ventuze este eficientă în tratarea durerilor articulare, musculare și reumatismale. Un alt studiu a demonstrat că terapia umedă a redus cu 66% severitatea durerilor de cap.
  • Creșterea fluxului sanguin;
  • Înlăturarea nodulilor tegumentari;
  • Promovarea funcției de detoxifiere;
  • Relaxarea sistemului muscular;
  • Stimularea hematogenezei și consecutiv îmbunătățirii sistemului imun;
  • Reducerea inflamației;
  • Accentuarea funcției de drenaj la nivel tisular.

Tehnici și aplicatii ale terapiei cu ventuze

Tratamentul cu ventuze medicinale este adresat persoanelor cu durerii refractare la terapia convențională medicinală. În funcția de structura afectată se poate aborda o anumită tehnică terapeutică pentru a se maximiza efectul produs. Astfel, terapia prin ventuze uscate se recomandă la pacienții cu dureri musculoscheletale și tensiune musculuară accentuată. Acestea se pot manifesta prin:

  • Durere cronică lombară, toracică sau cervicală;
  • periartrită scapulohumerală;
  • artrite;
  • boli reumatismale (poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă);
  • brahialgie parestezică nocturnă;
  • dureri de genunchi, șolduri.

Pe de altă parte, terapia prin ventuze umede se recomandă la pacienții ce suferă de pe urma anumitor procese inflamatorii la nivelul organismului. Această metodă vizează:

  • afecțiuni ale sistemului cardiovascular (talasemie, hipertensiune arterială);
  • sindromul de tunel carpian;
  • boli autoimune;
  • migrene;

Anumite studii au arătat un efect benefic și în patologiile sistemului respirator (astm bronșic, tuse necontrolată) , digestiv (sindrom de colon iritabil).

Contraindicatii in terapia cu ventuze

Contraindicațiile pentru terapie cu ventuze includ:

  • purtarea unui stimulator cardiac;
  • cancer
  • insuficiență de organe;
  • coagulopatii (hemofilie);
  • pacienți geriatrici;
  • pacienți pediatrici;
  • fracturi;
  • tromboză venoasă profundă;
  • pacienții sub tratament anticoagulant;
  • istoric de epilepsie;
  • istoric de AVC.
  • Pacienții cu grave afecțiuni cardiovasculare.

Servicii si preturi terapie cu ventuze

Consultatie
RON
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te la o sedinta de terapie cu ventuze!

    Intrebari frecvente despre terapie cu ventuze

    Ce beneficii aduce masajul cu ventuze?

    Masajul cu ventuze stimulează procesul de vindecare la nivelul organismului, elimină durerea, scade inflamația și crește drenajului tisular.

    Cum se desfasoara o sedinta de terapie cu ventuze?

    În funcție de metoda aleasă, pacientului i se vor aplica ventuze medicinale încălzite la nivelul pielii. Tehnica nu determină durere, ci din contră, se va observa o diminuarea a celei preexistente.

    Cine poate beneficia de terapia cu ventuze?

    Pacienți vizați sunt cei cu dureri cronice și procese inflamatorii refractare la medicina convențională.

    Exista contraindicatii in terapia cu ventuze?

    Din nefericire există contraindicații pentru această terapie. Cele mai importante de menționat sunt deținerea unui stimulator cardiac, cancerul, insuficiența de organe sau coagulopatiile.

    Programeaza-te

    X