Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este si cum functioneaza CT pentru abdomen si pelvis?

Tomografia computerizata (computerized tomography, CT) este o investigatie imagistica care prin intermediul unui fascicul de raze X emis de o sursa radiogena, creeaza imagini detaliate ale organelor si raporturile dintre ele. Sunt obtinute multiple imagini sectionale transversale, oferind posibilitatea de a vizualiza un organ in profunzime. CT-ul pentru abdomen si pelvis obtine imagini ale organelor, vaselor, coloanei vertebrale, muschilor, tesutului adipos din abdomen si pelvis. Cel mai des, se investigheaza in acelasi timp ambele compartimente.

Sursa radiogena se roteste in jurul pacientului, timp in care emite radiatii continuu sau periodic. Pe masura ce radiatia este emisa, sursa se deplaseaza progresiv, iar imaginile sunt achizitionate secvential si captate de detectori digitali. Imaginile finale, vizualizate pe computer, sunt reconstruite pe baza datelor achizitionate. Procesarea imaginilor se face ulterior, pe computer, pentru a evidentia leziunile existente. Imaginile sunt realizate in tonuri de gri, in functie de densitatea tesutului strabatut de radiatie si de atenuarea razelor. Tesuturile cu densitatea cea mai mare apar albe, iar cele cu densitatea mai mica apar negre.

 

Intrucat utilizeaza radiatie X, CT-ul abdominal si pelvin este o metoda imagistica iradianta, dar in acelasi timp este o metoda cu sensibilitate si specificitate diagnostica mare.

Tipuri de CT pentru abdomen si pelvis oferite de Clinica Eminescu 100

CT Abdomen si Pelvis Nativ

CT-ul abdomino-pelvin se poate efectua nativ (fara substanta de contrast) sau cu substanta de contrast. CT-ul nativ se efectueaza cand exista contraindicatii pentru administrarea substantei de contrast: alergie la substanta de contrast sau la iod, insuficienta renala, sarcina (cu precadere in primul trimestru), deshidratare severa, in tratamentul cu iod radioactiv pentru o serie de patologii tiroidiene, tratamentul cu metformin la pacientii cu alterarea functiei renale.

 

Aceste contraindicatii nu sunt absolute. CT-ul cu substanta de contrast se va face daca beneficiile depasesc riscurile, cu monitorizarea pacientului dupa efectuarea investigatiei.

 

Tomografia computerizata nativa de abdomen si pelvis este recomandata in cazul leziunilor traumatice ale coloanei vertebrale si cutiei craniene, fracturi osoase, AVC acut, screening pentru litiaza renala la pacientii cu dureri in flanc, tumori, infectii si unele anomalii structurale. CT-ul nativ se efectueaza de cate ori patologia suspectata poate fi vizualizata fara administrarea de substanta de contrast.

 

In plus, CT-ul nativ nu prezinta artefacte determinate de substanta de contrast.

CT Abdomen si Pelvis cu Substanta de Contrast

Administrarea de substanta de contrast intravenos permite o mai buna vizualizare a vaselor de sange, fiind util in diagnosticul patologiilor vasculare precum dilatatii anevrismale, stenoze si malformatii vasculare. Folosirea substantei de contrast permite o mai buna diferentiere intre tesuturile moi, oferind detalii legate de perfuzia si vascularizatia structurilor. Astfel, pot fi diferentiate o serie de leziuni, precum abcese, chisturi si tumori.
CT-ul cu substanta de contrast prin opacifierea vaselor de sange, se poate aprecia vascularizatia unui organ prin masurarea distributiei agentului contrastant. Astfel, pot fi identificate modificari ale fluxului sangvin si obstructii ale acestuia.

Preturi pentru CT abdomen si pelvis la Clinica Eminescu 100

C.T. Abdomen C.T. abdomen superior nativ
300 Lei
C.T. abdomen inferior (pelvis ) nativ
300 Lei
C.T. abdomen superior + abdomen inferior nativ
500 Lei
URO C.T. doar cu substanta de contrast
700 Lei
Administrare substanta contrast
250 Lei
Inscriptionare D.V.D
30 Lei
Printare pe fil
30 Lei
D.V.D. + film
50 Lei

Afectiuni depistate de CT-ul abdominal

Tumori ale ficatului, pancreasului si rinichilor

CT-ul abdominal este o metoda de diagnostic pozitiv in cazul tumorilor de la nivelul ficatului, pancreasului si rinichilor. Diferentierea dintre tumorile maligne si benigne se face prin pattern-ul vascularizatiei de la nivelul leziunii, contur si margini. CT-ul abdominal poate face diferentierea si intre tumorile primare (hepatocarcinom, neoplasm de cap de pancreas) si determinarile secundare.

Cu ajutorul CT-ului abdominal se face si stadializarea, prin evaluarea extensiei si dimensiunilor tumorii, monitorizarea evolutiei, evaluarea raspunsului la tratamentul antineoplazic si evaluarea indicatiei chirurgicale.

Afectiuni inflamatorii si infectioase ale intestinelor

Tomografia computerizata de abdomen este o investigatie valoroasa in diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale, precum boala Crohn si rectocolita ulceronecrotica. Rectocolita afecteaza doar rectul si colonul, in timp ce boala Crohn poate afecta si intestinul subtire. CT-ul evidentiaza si diverticulita, inflamatia diverticulilor colonici preexistenti. Pe langa diagnosticul patologiilor inflamatorii si infectioase de la nivel intestinal, CT-ul abdominal poate vizualiza si posibilele complicatii ale acestor afectiuni (abcese, fistule, stenoze). Ulterior, CT-ul este folosit pentru monitorizarea evolutiei bolii si raspunsul la tratament.

CT-ul poate fi folosit si in diagnosticul infectiilor, precum enterocolitele, cand alte metode de diagnostic nu sunt concludente.

Evaluarea vascularizatiei organelor abdominale

CT-ul abdominal cu substanta de contrast este o metoda importanta de explorare a vascularizatiei organelor abdominale. Evaluarea parametrilor vasculari se face pe baza distributiei substantei de contrast. Astfel pot fi diagnosticate dilatatii anevrismale, obstructii si ischemie(infarct mezenteric acut), tromboze arteriale, stenoze vasculare, disectia de aorta, malformatii vasculare. Toate acestea duc la afectarea perfuziei organelor vascularizate de arterele interesate.

Litiaza renala si biliara

In litiaza renala, CT-ul nativ poate evidentia toate tipurile de calculi, spre deosebire de radiografia simpla, pe care sunt vizibili doar calculii radioopaci. In plus, pe CT se pot observa eventualele complicatii ale litiazei renale, precum hidronefroza, infectii ale renale sau de tract urinar si afectari ale rinichilor.

CT-ul poate detecta calculii biliari mari si diagnosticheaza complicatiile determinate de prezenta calculilor: inflamatia cailor biliare sau a vezicii biliare, obstructia fluxului biliar, pancreatita acuta sau cronica.

Afectiuni depistate de CT-ul pelvis

Tumori ale organelor genitale si pelvine

CT-ul pelvin poate diagnostica o serie de tumori localizate la nivelul organelor situate in pelvis, atat benigne, cat si maligne.
Printre tumorile care pot interesa ovarele, se afla: tumorile ovariene, chisturile ovariene, torsiunea de ovar. La nivelul uterului,

CT-ul pelvin poate diagnostica fibroamele uterine, neoplasmul endometrial si cel de col uterin. CT-ul diagnosticheaza si cancerul testicular.

Pe langa tumorile care intereseaza organele genitale, CT-ul pelvin este important si in diagnosticul, stadializarea si monitorizarea neoplaziei de rect si de vezica urinara.

Afectiuni inflamatorii ale organelor pelvine

CT-ul pelvin este o investigatie valoroasa in diagnosticul bolii inflamatori pelvine, o afectiune care intereseaza trompele uterine si uneori se extinde catre ovare. In unele cazuri, cand boala inflamatorie pelvina nu este tratata la timp sau corect, pot aparea complicatii, precum abcese ovariene, care pot fi vizualizate de asemenea pe CT.

Evaluarea structurilor osoase pelvine

Oasele pelvine care formeaza bazinul, pot suferi fracturi, afectare neoplazica, infectii osoase, deformari (precum displazia de sold), boala Paget si artroza. CT-ul pelvin permite diagnosticul si monitorizarea acestor patologii.

Evaluarea complicatiilor post-operatorii

Majoritatea complicatiilor post-operatorii intereseaza operatia efectuata pe intestin sau rect. Complicatiile constau in adeziuni, desfacerea anastomozei, fistulizarea, formarea de abces sau obstructii intestinale. CT-ul pelvin este o metoda diagnostica cu specificitate mare in evidentierea acestor complicatii.

Cum te pregatesti pentru un examen CT abdomen si pelvis?

Exista o serie de indicatii pentru pacient in vederea efectuarii unui examen CT abdomino-pelvin.

 

Daca CT-ul se face cu substanta de contrast, pacientul nu trebuie sa manance cu 3 ore inainte. In unele cazuri selectate, i se pot administra pacientului prokinetice, laxative sau clisme. De asemenea, medicul trebuie sa cunoasca tratamentul actual al pacientului, intrucat unele medicamente trebuiesc oprite inainte de examenul CT si daca sufera de vreo boala. De asemenea, se indeparteaza bijuteriile si alte obiecte metalice.

Cat dureaza tomografia computerizata abdominala?

Un examen de tomograf computerizat dureaza aproximativ intre 10 si 20 de minute.

Echipa noastra de specialisti in tomografie abdominala si pelvina

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Programeaza-te acum la Clinica Eminescu 100 pentru CT abdomen si pelvis

    Intrebari frecvente despre CT abdomen si pelvis

    Cat dureaza un CT abdomen si pelvis?

    Un CT abdomen si pelvis dureaza, cu aproximatie, intre 10 si 20 de minute.

    Este CT abdomen si pelvis dureros?

    Examenul CT nu este dureros si nu provoaca niciun disconfort pacientului.

    Este CT abdomen si pelvis sigur in timpul sarcinii?

    Examenul CT de abdomen si pelvis nu este recomandat in sarcina, deoarece radiatiile X au un risc teratogen crescut asupra fatului. Examenul CT se va efectua in sarcina doar atunci cand beneficiile depasesc riscurile.

    In cat timp primesc rezultatele pentru un CT abdomen si pelvis?

    Rezultatele CT de abdomen si pelvis constau in interpretarea medicului imagist si va fi primita de pacient in decurs de 5-7 zile lucratoare.

    Programeaza-te

    X