Spirometria este un test care evaluează funcția pulmonară. Este un test rapid cu o disponibilitate mare, care se poate face și în cabinetul privat de pneumologie, în București.
Spirometria măsoară volumul total de aer expirat forțat (FVC) și volumul de aer expirat forțat într-o secundă (FEV1), după un inspir profund.
Se calculează de asemenea și raportul între cele două. Rezultatul spirometriei va fi prelucrat de către spirometru sub forma unui grafic, generat pe loc, iar medicul pneumolog va interpreta rezultatele.
Există o piesă bucală, în care pacientul suflă și un aparat care înregistrează volumul expirat și timpul, urmând ca aceste date să fie analizate și exprimate sub forma unui grafic.
Testul de spirometrie evaluează volumul de aer pulmonar expirat într-un timp dat, putându-se aprecia capacitatea plămânului și obstrucția de la nivelul căilor aeriene.
Efectuarea testului se recomandă în următoarele situații:
Pacientul se așează și este îndrumat să inspire profund, maxim. După inspir, partea bucală a spirometrului se introduce în gură, între dinți, iar buzele trebuie strânse bine pentru a nu exista scurgeri de aer. Medicul pneumolog poate plasa un clip nazal, pentru acuratețea testului. Este important ca timpul dintre terminarea inspirului, plasarea piesei și începerea expirului să nu depășească 1-2 secunde. Pacientul va expira forțat tot aerul în piesa bucală. Acest expir durează aproximativ 6 secunde. Expirul se înregistrează maxim 15 secunde.
Testul se va repeta, după mici pauze, de aproximativ 3 ori. Din cele 3 grafice produse de spirometru, se va interpreta spirometria care are cea mai mare valoare a FEV1.
Spirometrul va analiza rezultatele și le va transpune într-un grafic, care arată fluxul de aer expirat într-un timp determinat.
Înainte de efectuarea testului, tratamentele bronhodilatatoare trebuie oprite. De asemenea, este indicat ca pacientul să nu fumeze și să nu facă efort fizic câteva ore înainte, întrucât rezultatul poate fi influențat.
Valorile normale ale spirometriei variază în mod normal în funcție de înălțime, sex, vârstă și rasă. Spirometria evaluează volumele pulmonare (măsurate în litri) și fluxul de aer raportat la timp. Astfel, se determină volumul de aer expirat printr-un expir forțat într-o secundă (FEV1) și volumul total de aer expirat forțat.
Scăderea FEV1 se găsește într-o afecțiune obstructivă, precum BPOC sau astm. Bronhiile colapsează devreme în timpul expirului, iar cantitatea de aer expirată într-o secundă scade, timpul total al expirului se prelungește. Cu ajutorul spirometriei se poate evalua și raportul dintre FEV1 și FVC, care în mod normal este de 80%. Scăderea raportului semnifică o boală obstructivă.
Scăderea FVC poate arăta o afecțiune restrictivă, cu sau fără scăderea FEV1.
Spirometria poate evalua și răspunsul la tratamentul bronhodilatator. Acesta se face în cazul unui FEV1 scăzut, pentru a determina gradul de reversibilitate al obstrucției bronhiilor.
FEV1. Se folosește și pentru a monitoriza astmul și BPOC.
Spirometria poate determina și la ce nivel se produce obstrucția căilor aeriene (bronhii mari, medii sau mici).
Se poate evalua, împreună cu testul bronhodilatator, dacă o obstrucție bronșică este reversibilă sau nu.
În cazul în care expirul forțat durează mai mult de 6 secunde, se va interpreta FEV6 , cantitatea de aer expirată forțat în 6 secunde, în loc de cantitatea totală de aer expirat.
Spirometria este o metodă non-invazivă de testare a funcției pulmonare care măsoară cantitatea de aer pe care o puteți inhala și exhala și viteza cu care o puteți face
Spirometria oferă informații despre capacitatea pulmonară, evaluând astfel funcția respiratorie. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor pulmonare precum astmul, bronșita cronică sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și poate monitoriza progresul tratamentului.
În timpul unui test de spirometrie, veți fi rugat să respirați într-un aparat special numit spirometru. Veți efectua mai multe respirații adânci și rapide, conform indicațiilor medicului sau asistentului medical, pentru a înregistra datele necesare.
Nu, testul de spirometrie este nedureros și în general bine tolerat. Uneori, poate provoca o ușoară senzație de amețeală sau oboseală temporară din cauza respirațiilor intense, dar aceste simptome dispar rapid.