Electroencefalograma este o investigatie ce se realizeaza prin plasarea pe suprafata capului o serie de electrozi care culeg informatii legate de activitatea electrica a creierului, care este permanenta, deci poate fi inregistrata fie in stare de veghe, fie in timpul somnului.
Â
Activitatea electrica neuronala este captata si transmisa catre electroencefalograf care va genera un graphic al undelor electrice standardizat, ce poate fi interpretat. Pe langa electrozii amplasati pe scalp, se vor plasa si electrozi pe muschi (electromiografie) pentru a detecta contractii musculare, deoarece pentru o inregistrare corecta pacientul trebuie sa fie complet relaxat. Intotdeauna este necasar sa existe si electrozi pentru monitorizarea activitatii cardiace (electrocardiografie), fiind util de exemplu in identificarea anumitor tulburari de ritm ce pot determina sincope, ce trebuie diferentiate de o criza epileptica.
Efectuarea unei electroencefalograme este recomandata pentru diferentierea diferitor patologii precum: infectii ale sistemului nervos central (encefalite), encefalopatii (disfunctii cerebrale determinate de diversi factori precum cei metabolici, toxici, in encefalopatia Hashimoto, tumorali), patologie epileptica, tumori cerebrale. Inregistrarea activitatii electrice a creierului este cel mai utilizata pentru diagnosticarea si monitorizarea epilepsiei, fiind o metoda complementara examenului clinic neurologic.
Â
Este important de mentionat ca EEG de lunga durata, peste 24h, este utilizata in stabilirea unui focar lezional cerebral, necesar pregatirii pentru metodele chirurgicale ce au ca scop extirparea focarului epileptic, devenind astfel un tratament curativ pentru anumite forme specifice de epilepsie.
La Clinica Eminescu 100 se pot efectua inregistrari electroencefalografice standard de 20 minute, utile in a sustine diagnostice neurologice cum ar fi epilepsia, dementa sau alte encefalopatii.
Unui pacient i se poate recomanda sa faca un EEG atunci cand exista probleme legate de mentinerea atentiei, tulburari de comportament si de personalitate, dificultati in gandire sau in concentrare. De asemenea, pacientii care necesita o astfel de investigatie pot prezenta miscari oculare anomale, miscari involuntare, stare de somnolenta sau crize convulsive.
Â
Necesitatea de a efectua o electroencefalograma este stabilita de catre medical neurolog, pe baza anamnezei si examenului clinic, aceasta fiind o metoda complementara de diagnostic. Pe scurt, medicul neurolog iti poate recomanda efectuarea unei elecroencefalograme daca ai prezentat episoade de pierdere a starii de constienta asociate cu miscari involuntare, emisie spontana de urina sau materii fecale si confuzie dupa episod. Este important de retinut ca electroencefalograma in sine nu stabileste un diagnostic, ci este o metoda complementara de evaluare a activitatii cerebrale, ce vine in ajutor neurologului in stabilirea diagnosticului.
Electroencefalograma urmareste aspectul traseului de fond, morfologia undelor si varfurilor si poate orienta medicul catre diagnostic. Neuronii comunica intre ei prin semnale ce genereaza impulsuri electrice care pot fi detectate de catre electrozi plasati pe scalp. Astfel se va creea un grafic de unde cerebrale ce poate fi interpretat de catre neurolog si ajuta in depistarea descarcarilor epileptice, incetinirea activitatii cerebrale ce apare in demente sau encefalopatii si anumite tulburari in stadiile somnului.
Durata unei asemenea investigatii este in medie 20 minute, insa durata se poate extinde in anumite cazuri (3-24 ore), iar daca se efectueaza monitorizare video-EEG, aceasta poate dura 24 h pana la cateva zile in centre specializate.
Un traseu normal evidentiaza aspectul undelor cerebrale in timp ce examinatorul poate ruga pacientul sa faca numite lucruri precum sa respire profund si ritmic timp de cateva minute, sa inchida sau sa deschida ochii, sau se poate aplica stimulare luminoasa intermitenta. Exista patru tipuri de unde ce sunt inregistrate de catre EEG: alfa, beta, delta si theta. In mod normal activitatea creierului adult consta din activitate rapida alfa si beta, aparitia undelor lente de tip delta si theta semnaland o patologie. Descarcarile epileptiforme sunt unde specifice sau combinatii de tip varf-unda, ce se diferentiaza de catre undele normale ale creierului.
De retinut ca medicatia antiepileptica, sedativa sau chiar ingestia de cafea poate modifica aspectul electroencefalografic.
Pretul electroencefalogramei este influentat de durata si tipul necesar de inregistrare indicat de medicul neurolog.