Cuprins articol
Ce este nevralgia și cum se caracterizează?
Nevralgia, în sine, nu este o boală, ci un simptom caracterizat printr-o durere de intensitate mare, cu caracter de arsură sau înțepătură, ce apare datorită leziunilor unui nerv periferic senzitiv, care interferă cu transmiterea și percepția durerii. Aceste dureri localizate pe traiectul unui nerv pot afecta semnificativ calitatea vieții și se numara printre motivele principale pentru care pacienții se prezintă la neurolog.
Aceste dureri neuropate, lăsate netratate, se pot croniciza și vor îngreuna activitatea de zi cu zi a pacientului. Astfel, în funcție de cauza principală care determină lezarea unui nerv, există tratamente specifice medicamentoase sau chirurgicale. Tratamentul corespunzător poate prevenii apariția tulburărilor psihoemoționale ca depresia și anxietatea, frecvent întâlnite ca o complicație a nevralgiei.
În continuarea acestui articol vom discuta despre ce înseamnă nevralgia, tipurile principale și cauzele acestora, metodele de diagnosticare și tratamentele existente.
Ce este nevralgia?
Nevralgia este un simptom caracterizat de durere intensă și copleșitoare, resimțită ca o arsură sau înțepătură, pe traiectul unui nerv periferic senzitiv, ce apare ca urmarea lezării acestui nerv din cauze specifice. Aceasta poate să apară atât la nivel cranian, cât și la nivelul trunchiului sau membrelor și interferă cu activitatea de zi cu zi a pacientului, determinând un grad de incapacitate.
Tipuri de nevralgii
Fiecare nerv periferic are o regiune anatomică pe care o inervează și în funcție de aceasta, putem caracteriza diferite tipuri de nevralgie. Mai departe vă voi descrie principalele tipuri de nevralgii întâlnite în practica de zi cu zi.
Nevralgia intercostală
se referă la durerea resimțită sub coaste, datorată afectării nervilor intercostali. Această durere este de cele mai multe ori ascuțită și poate fi resimțită la nivelul trunchiului superior în față sau în spate. Orice mișcare a trunchiului superior cum ar fi cele determinate de respirație, tuse, strănut sau chiar râs, precum și mobilizarea activă a membrelor superioare, aplecări sau răsuciri, pot determina agravarea durerii. Acest tip de nevralgie este des confundată cu durerea cardiacă și determină prezentarea pacientului la camera de gardă.
Nevralgia de trigemen
este una din cele mai severe forme de nevralgie, caracterizată de o durere intensă, episodică, de durată scurtă, descrisă ca o „lovitură de cuțit” sau ”șocuri electrice”. Nervul trigemen este cel responsabil de sensibilitatea resimțiță la nivelul feței și are 3 ramuri principale: oftalmică, maxilară și mandibulară. Această durere este deobicei strict localizată pe una din ramurile nervului trigemen, se localizează pe o singură parte a feței, dar poate iradia și poate asocia și alte simptome cum ar fi hipersalivație, hiperlăcrimare, hipersecreții nazale sau transpirații. Acest tip de nevralgie apare pe neașteptate și este frecvent declanșată de un stimul la nivelul feței cum ar fi o atingere ușoara, schimbare de temperature sau chiar masticație. Există două forme principale de nevralgie trigeminală: forma primară, fără o cauză cunoscută și forma secundară, care are la bază o cauză, de cele mai multe ori compresivă asupra nervului trigemen. Aceste două forme sunt important de diferențiat deoarece influențează tratamentul.
Nevralgia occipitală (denumită și nevralgia Arnold)
este caracterizată de o durere de intensitate medie, descrisă ca surdă sau trepidantă, resimțită în regiunea occipitală, adică în spatele capului sau la baza craniului și poate iradia către frunte sau braț. Nervii afectați sunt cei occipitali și cel mai frecvent este afectat nervul occipital mare denumit si nervul Arnold, de unde și denumirea de nevralgie Arnold. Această durere poate fi confundată cu diferite tipuri de cefalee primară cum ar fi migrena sau cefaleea de tensiune.
Nevralgia brahio-cervicală (suboccipitală)
apare ca urmare a afectării nervilor ce pornesc de la nivelul coloanei cervicale și este resimțită ca o durere la nivelul gâtului, a brațului sau a porțiunii superioare a spatelui. Nervii cervicali sunt cei care formează plexul brahial, motiv pentru care cel mai frecvent durerea este resimțită la nivelul brațului și este agravată de orice mișcare a acestuia. Acest tip de nevralgie apare cel mai frecvent datorită traumatismelor la nivelul umărului.
Neuropatia diabetică
este un tip particular de nevralgie și este una din cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat. Durerea resimțită de pacient apare cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare, este simetrică, adică se resimte la fel în ambele membre și are un caracter de arsură sau furnicătură, fiind de intensități mici sau medii. Neuropatia diabetică apare doar la pacienții cu diabet zaharat de orice formă și care apare în urma controlului inadecvat al glicemiilor, care determină distrugerea terminațiilor nervoase mici ale nervilor periferici.
Care sunt cele mai cunoscute cauze ale nevralgiei?
Practic orice leziune a unui nerv periferic poate determina apariția nevralgiei într-o regiune specifică a capului și corpului. Deși există forme idiopatice ale nevralgiei, acestea sunt cel mai frecvent de cauză secundară, adică inflamația sau lezarea unui nerv periferic, datorate:
- Compresiei unui nerv care poate fi oriunde de la rădăcinile acestuia sau pe traiect. Astfel presiunea exercitată de un factor extern cum ar fi modificări osoase, articulare, tumori sau anevrisme vasculare.
- Traumatismelor, în special la nivelul coloanei vertebrale sau a capului, cît și a articulațiilor principale cum ar fi umărul sau șoldul.
- Infecțiilor, printre cele mai frecvente find cele cauzate de virusul varicelei care determină zona zoster. Nevralgia postherpetică poate fi extrem de intensă și apare deobicei după dispariția leziunilor cutanate de la nivelul regiunii cutanate inervate de nervul afectat.
- Afecțiunilor neurologice cum ar fi scleroza multiplă sau poliradiculoverita, care determină degradarea tecii de mielină a nervilor, aceștia devenind mai predispuși la leziuni.
- Deficitelor vitaminice, în special deficitul de vitamina B12 sau B1, care pot determina deteriorarea nervilor periferici și apariția durerii neuropate.
- Cauzelor metabolice care duc la degradarea nervilor periferici printre care se numără diabetul zaharat sau boala cronică de rinichi.
- Nevralgia în sarcină, în special nevralgia intercostală poate apare frecvent datorită presiunii crescute exercitate asupra coloanei vertebrale, determinate de expansiunea uterului sau creșterea în greutate. Totodată scăderea imunității poate predispune la apariția infecțiilor ce pot să apară și la nivelul nervilor periferici.
- Mai puțin frecvent nevralgia poate fi cauzată de radioterapie, unele tratamente antibiotice, leziuni în timpul intervențiilor chirurgicale, durerea fantomă după amputare sau în cadrul fibromialgiei.
Semne și simptome ale nevralgiei
După cum am menționat mai sus, nevralgia în sine este un simptom caracterizat în principal de durere de diferite forme și intensități, ce apare în diferite regiuni anatomice. Principalele semne ale nevralgiei includ:
- Durerea episodică sau continuă pe traiectul unui nerv deteriorat, resimțită sub formă de arsură, înțepătură sau presiune.
- Furnicături sau amorțeală.
- Spasme musculare sau crampe.
- Sensibilitate exagerată a zonelor afectate la atingere, schimbare de temperature sau mișcare.
Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul nevralgiei se face pe baza anamnezei detaliate care se va focusa pe caracteristicile durerii cum ar fi caracterul acesteia, formele de apariție și agravare, regiunile în care se resimte și raspunsul lor la administrarea tratamentului antalgic, cât și pe baza examenului clinic neurologic care va determina nervul specific afectat.
În funcție de tipul nevralgiei, medicul va solicita analize și teste suplimentare cum ar fi:
- Analize de sânge, care au ca scop identificarea unor posibile infecții, modificări metabolice sau deficiențe vitaminice.
- Imagistică specifică zonei afectate care poate include radiografii, în special pentru suspiciunea unor modificări articulare sau RMN cerebral sau de coloană vertebrală pentru a identifica anumite patologii ce afectează rădăcinile nervilor periferici (hernia de disc, scleroza multipla, tumori, anevrisme vasculare etc.)
- Elecromiografie (EMG) sau studii de conducere nervoasă, pentru a determina cauze de formă neuropatică sau musculară.
Metode de tratament ale nevralgiei
În funcție de forma și tipul nevralgiei tratamentul poate diferi și în general se recomandă o schemă terapeutică specifică fiecărui caz în parte. Această schemă terapeutică poate include:
Tratamentul medicamentos
poate include analgezice și antiinflamatoare, relaxante musculare, anticonvulsivante sau antidepresive. Tratamentul medicamentos al nevralgiei poate devenii ineficient, iar în aceste cazuri se poate recomanda injectarea de toxină botulinică.
Fizio- și kinetoreapie
poate reduce durerea și inflamația, ajută la refacerea mobilității articulare și la corectarea unor poziții vicioase care pot provoca compresii nervoase.
Tratamentul chirurgical
este rezervat unor forme particulare în care avem dovada unei compresii structurale asupra nervului care poate fi corectată prin intervenții chirurgicale cum ar fi rezectia unei tumori, decompresia vasculară, corectarea unei hernii de disc etc.
Cum putem preveni apariția nevralgiilor?
În general nu există metode specifice de prevenție a apariției nevralgiei, dar o dietă echilibrată și exercițiul fizic pot contribui la scăderea incidenței apariției nevralgiei cât și la ameliorarea intensității durerilor. O postură corectă și tonifierea musculară contribuie la creșterea calității vieții pacientului. Trebuie oferită o atenție și asupra stării psihoemoționale a pacientului, depresia sau anxietatea putând influența negativ percepția durerii.
Totuși, inainte de a începe un anumit tip de exercițiu fizic, este important să aveți o evaluare clară a cauzei nevralgiei din partea unui specialist pentru a evita agravarea durerii în anumite situații particulare. Asadar, recomandam programarea unui consult neurologic la clinica Eminescu 100, unde medicii cu experienta sunt gata sa te ajute!
În concluzie, nevralgia este o patologie complexă, cu cauze multiple și care are un efect important asupra calității vieții pacientului, motiv pentru care o evaluare neurologică timpurie contribuie la stabilirea unei scheme terapeutice eficiente și un control eficient al durerii de cauză neuropată.