Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Boala Addison – Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

Cuprins articol

Boala Addison este o afecțiune rară, cronică, care afectează glandele suprarenale, determinându-le să producă cantități insuficiente de hormoni. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și tratamentele pentru boala Addison, precum și cum se gestionează afecțiunea și ce poți face pentru a preveni complicațiile.

Ce este Boala Addison?

Boala Addison este o afecțiune rară a glandelor suprarenale, care determină o producție scăzută de hormoni, în special de cortizol și aldosteron. Aceasta poate cauza o serie de simptome, precum oboseală, pierdere în greutate, tensiune arterială scăzută, deshidratare și tulburări digestive. Boala Addison poate fi tratată cu medicamente care înlocuiesc hormonii lipsă și este important să fie monitorizată regulat de un medic endocrinolog pentru a preveni complicații grave.

Anatomia și fiziologia glandelor suprarenale

Ce sunt glandele suprarenale și ce rol au în organism

Glandele suprarenale sunt glande mici, în formă de triunghi, situate deasupra fiecărui rinichi. Sunt o parte vitală a sistemului endocrin, producând diferiți hormoni care reglează funcțiile esențiale ale corpului, cum ar fi metabolismul, tensiunea arterială și răspunsul sistemului imunitar. 

Structura glandelor suprarenale

Aceste glande au două părți distincte – cortexul și medulara – fiecare responsabilă de producerea diferiților hormoni. Cortexul este stratul exterior, iar medulara este cel interior. Structura glandelor suprarenale este esențială pentru funcția lor în producerea și reglarea hormonilor, care sunt vitali pentru multe procese fiziologice din organism.

Hormonii secretați de glandele suprarenale și funcțiile lor

Hormonii produși de cortexul suprarenal sunt:

  • Cortizol: ajută la reglarea metabolismului, a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale; ajută organismul să răspundă la stres
  • Aldosteron: ajută la reglarea echilibrului de sare și apă din organism
  • Androgeni: responsabili pentru dezvoltarea organelor sexuale masculine și a caracteristicilor sexuale secundare; joacă un rol în producția de estrogen la femei

Medula suprarenală produce doi hormoni:

  • Adrenalina (epinefrină): eliberat ca răspuns la stres și ajută la pregătirea organismului pentru răspunsul de „luptă sau fugi”
  • Noradrenalina (norepinefrina): lucrează împreună cu adrenalina pentru a pregăti organismul pentru un răspuns la stres, dar joacă și un rol în reglarea tensiunii arteriale

Cauzele bolii Addison

Există mai multe lucruri care pot duce la boala Addison. 

Insuficiența glandelor suprarenale

Insuficiența glandelor suprarenale este are loc atunci când acestea nu produc suficienți hormoni pentru a satisface nevoile organismului. Există două tipuri de insuficiență a glandelor suprarenale: primară și secundară. 

Insuficiența suprarenală primară, cunoscută și sub numele de boala Addison, apare atunci când cortexul suprarenal este deteriorat și nu poate produce suficienți hormoni. Acest lucru este de obicei cauzat de o boală autoimună, dar alți factori, cum ar fi infecțiile, cancerul și sângerarea în glandele suprarenale pot fi, de asemenea, responsabili. 

Insuficiența suprarenală secundară apare atunci când glanda pituitară nu reușește să producă suficient hormon adrenocorticotrop pentru a stimula glandele suprarenale să producă cortizol. Acest lucru poate fi cauzat de tumori, medicamente sau factori genetici.

Boli autoimune și infecțioase

Tuberculoza este cea mai frecventă cauză a bolii Addison la nivel mondial. Această infecție bacteriană afectează mai ales plămânii, dar se poate răspândi și în alte părți ale corpului. Poate provoca boala Addison dacă vă dăunează glandelor suprarenale. SIDA sau infecțiile fungice pot cauza de asemenea boala.

Medicație sau tratamente pentru alte afecțiuni

Anumite medicamente pot duce la dezvoltarea bolii Addison. De exemplu, administrarea prelungită a glucocorticoizilor, cum ar fi prednisonul, poate suprima producția de cortizol natural de către glandele suprarenale, ducând la insuficiență suprarenală. Alte medicamente care pot provoca insuficiență suprarenală includ unii diluanți ai sângelui utilizați pentru a controla coagularea sângelui.

Simptome și diagnosticare

Boala Addison are simptome comune cu alte afecțiuni și care se pot dezvolta lent, motiv pentru care diagnosticarea se poate pune cu întârziere.

Simptomele bolii Addison

Simptomele bolii Addison apar de obicei lent, în general pe parcursul a mai multe luni. Lista semnelor ce pot indica această afecțiune include:

  • oboseală care se agravează constant (cel mai frecvent simptom)
  • pierderea în greutate și pierderea poftei de mâncare
  • zone de piele întunecată, în special în jurul cicatricilor, pliurilor pielii și pe gingii
  • tensiune arterială scăzută, chiar și leșin
  • deshidratare
  • poftă de sare
  • hipoglicemie
  • greață, diaree sau vărsături
  • durere abdominală
  • dureri musculare și articulare
  • iritabilitate
  • depresie
  • lipsa concentrării
  • căderea părului corporal 
  • probleme sexuale 

Cum se face diagnosticul bolii Addison

Pentru că simptomele se dezvoltă de obicei treptat și sunt de obicei comune pentru multe afecțiuni diferite, situația poate duce la o întârziere a diagnosticului. Uneori, medicii descoperă „accidental” boala Addison atunci când un test de rutină arată niveluri scăzute de sodiu sau niveluri ridicate de potasiu.

Pentru a determina dacă aveți boala Addison, medicul poate comanda următoarele teste:

  • analize de sânge, pentru a măsura nivelurile de sodiu, potasiu, cortizol și ACTH (hormonul adrenocorticotrop) 
  • test de stimulare cu ACTH, care măsoară răspunsul glandelor suprarenale după ce se administrează o injectare de ACTH artificial
  • test de hipoglicemie indusă de insulină, pentru a determina dacă simptomele se datorează problemelor cu glanda pituitară (insuficiență suprarenală secundară) în loc de glandele suprarenale.
  • tomografie computerizată (CT), pentru a evalua glandele suprarenale și/sau glanda pituitară

Diferența dintre boala Addison și alte afecțiuni similare

Insuficiența suprarenală secundară, hiperplazia suprarenală congenitală și sindromul Cushing sunt afecțiuni similare cu boala Addison. 

Insuficiența suprarenală secundară apare atunci când glanda pituitară nu produce suficient hormon adrenocorticotrop. În cazul hiperplaziei suprarenale congenitale, boala afectează de asemenea glandele suprarenale, însă e cauzată de mecanisme subiacente diferite și are simptome distincte. Cele mai comune simptome sunt pubertatea timpurie și problemele de creștere. Cât despre sindromul Cushing, organismul produce prea mult cortizol, de obicei ca urmare a utilizării pe termen lung a medicamentelor cu corticosteroizi. 

Tratamentul bolii Addison

Din păcate, boala Addison nu se vindecă, însă există un plan de îngrijire orientat asupra rezolvării simptomatologiei.

Terapia de substituție cu hormoni steroizi

Terapia de substituție hormonală corectează nivelurile de hormoni steroizi din care organismul nu produce suficient. Unele tratamente includ corticosteroizi orali, cum ar fi hidrocortizon, prednison sau metilprednisolon. De asemenea, poate fi recomandat fludrocortizon acetat pentru a înlocui aldosteronul.

Dozajul și administrarea medicamentelor

Dozele și administrarea medicamentelor sunt diferite pentru fiecare persoană, iar medicul poate crește doza atunci când experimentezi o infecție, traumă, intervenție chirurgicală sau alte situații stresante. Acest lucru are rolul de a preveni o criză suprarenală acută.

În cazul în care iei fludrocortizon, doctorul poate recomanda creșterea aportului de sare, mai ales pe vreme caldă și umedă și după exerciții fizice intense.

Riscuri și efecte secundare ale terapiei cu hormoni steroizi

În general, medicamentele administrate pentru boala Addison nu au efecte secundare, cu excepția cazului în care doza este prea mare. Dacă iei o doză mai mare decât este necesar pentru o perioadă lungă de timp, există riscul unor probleme precum slăbirea oaselor (osteoporoză), schimbări de dispoziție și dificultăți de somn (insomnie).

Complicații și gestionarea lor

Boala Addison poate duce la diverse complicații, cea mai comună fiind insuficiența adrenală acută sau criza addisoniană.

Insuficiența adrenală acută/criza addisoniană

Insuficiența suprarenală acută, cunoscută și sub numele de criză addisoniană, este o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol. Poate apărea din cauza stresului fizic, cum ar fi o rănire, infecție sau boală. Într-o astfel de criză, glandele suprarenale nu pot produce suficient cortizol pentru a satisface cererea crescută a organismului. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale, niveluri scăzute de glicemie și niveluri crescute de potasiu în sânge. 

Situația necesită asistență medicală imediată și tratament cu steroizi și lichide intravenos. Este important ca persoanele cu boala Addison să poarte o trusă de urgență care conține steroizi injectabili în caz de urgență.

Modificări ale dietei pentru a preveni complicațiile

Unii oameni care suferă de boala Addison și au un nivel scăzut de aldosteron pot beneficia de o dietă bogată în sodiu. Medicul este cel care poate recomanda cele mai bune surse de sodiu și cât de mult ar trebui să consumi în fiecare zi.

De asemenea, așa cum am menționat mai sus, dozele mari de corticosteroizi sunt legate de un risc mai mare de osteoporoză. Dacă urmezi acest tratament, poate fi necesar să consumi suplimente de calciu și vitamine D.

Deși nu există modificări specifice ale dietei sau ale stilului de viață care pot preveni o criză addisoniană, e important ca persoanele cu boala Addison să își gestioneze corespunzător starea și să prevină orice declanșator care ar putea duce la o criză. Astfel, trebuie să administreze medicamentele conform rețetei, să evite stresul, să aibă o dietă sănătoasă și să se mențină hidratate.

Managementul afecțiunii pe termen lung

Monitorizarea nivelurilor hormonale și a simptomelor

Monitorizarea regulată a nivelurilor hormonale, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de electroliți este importantă pentru ca pacientul și medicul să se asigure că terapia de substituție hormonală este eficientă și pentru a preveni complicații precum o criză addisoniană. Frecvența monitorizării poate varia în funcție de starea de sănătate a individului și de planul de tratament.

Consultarea medicului endocrinolog

Persoanele cu boala Addison ar trebui să meargă în mod regulat la un endocrinolog. Endocrinologii sunt doctorii specializați în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor legate de hormoni, inclusiv insuficiența suprarenală. Ei pot monitoriza nivelurile hormonale și simptomele, pot ajusta dozele de medicamente și pot oferi recomandări pentru gestionarea și prevenirea complicațiilor. Vezi aici mai multe detalii despre serviciile de endocrinologie.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X