Scleroza multipla reprezinta cea mai frecventa forma de boala demineralizanta a sistemului nervos, avand mecanism autoimun prin producerea anormala de anticorpi care urmaresc distrugerea unor tesuturi/celule proprii ale organismului.
In scleroza multipla sunt afectate multe zone ale sistemului nervos central. Abordarea recuperatorie presupune interventia asupra fiecarei perturbari aparute. Aceasta boala are nevoie de foarte multa miscare, de mentinerea unui tonus activ, astfel incat boala sa nu evolueze. Exercitiile fizice aerobe sunt cele mai indicate, pentru ca intretin fibrele musculare normal inervate, reduc senzatia de oboseala si depresie. Pentru cresterea fortei musculare se fac exercitii care folosesc greutati adaptate dupa posibilitati si exercitii de antrenament pe aparatul HUBER 360. Sunt utile si exercitiile pentru antrenarea mersului si echilibrului pe banda de mers. Managementul spasticitatii are la baza folosirea frecventa a intinderilor musculare (streching). Sunt preferate intinderile usoare si de durata lunga.
Kinetoterapia, medicatia specifica si procedurile de fizioterapie contracareaza si ele spasticitatea, care la un moment dat devine inamicul numarul unu in aceasta afectiune. Gestionarea tulburarilor cognitive si afective se face prin exercitii de memorie, citire si scriere. Psihoterapia intervine si aici, avand ca scop incurajarea pacientilor de a-si mentine in continuare activitatea sociala si fizica.