Solicită Programare acum cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru consultatie DIABET !
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9979 sau pe adresa de email programari@clinicaeminescu100.ro.
medic specialist FORJE RAUL
Cuprins articol
Hemoglobina glicozilată (HbA1c)
Un marker esențial în screeningul diabetului zaharat
Hemoglobina glicozilată (HbA1c) reprezintă unul dintre cei mai importanți markeri utilizați în diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat, oferind o imagine de ansamblu asupra nivelurilor medii ale glicemiei pe o perioadă de aproximativ trei luni. Acest articol explorează istoria, mecanismele fiziologice și importanța clinică a acestui test.
Originea și evoluția HbA1c
Hemoglobina A1c a fost separată pentru prima dată de alte forme de hemoglobină de către Huisman și Meyering în 1958, utilizând o coloană cromatografică. Totuși, adevărata „descoperire” a HbA1c și a semnificației sale clinice a avut loc în 1968, când Dr. Samuel Rahbar, un medic și cercetător născut în Teheran în 1929, a identificat o componentă neobișnuită a hemoglobinei în sângele unei paciente de 67 de ani diagnosticată cu diabet.
Intrigat de această descoperire, Dr. Rahbar a examinat sângele a încă 47 de pacienți cu diabet, observând aceeași componentă hemoglobinică în toate probele. El a numit-o inițial „componenta diabetică a hemoglobinei”. Acceptarea și înțelegerea importanței acestei descoperiri a durat câțiva ani, dar treptat, pe măsură ce tot mai mulți cercetători au devenit interesați de asocierea dintre controlul diabetic și HbA1c, valoarea acestui test a devenit evidentă.
Din mijlocul anilor 1970, HbA1c a fost acceptată ca un indice al controlului glicemic și s-a dovedit a fi cel mai bun marker pentru complicațiile microvasculare diabetice. De-a lungul anilor, metodele de testare s-au îmbunătățit considerabil, iar în prezent, cele mai fiabile teste sunt cele certificate de Programul Național de Standardizare a Hemoglobinei Glicozilate (NGSP).
Mecanisme fiziologice
Glicarea proteinelor este un fenomen frecvent, dar în cazul hemoglobinei, are loc o reacție de condensare non-enzimatică între glucoză și capătul N al lanțului beta al hemoglobinei. Această reacție produce o bază Schiff, care este apoi convertită în 1-deoxifructoză printr-un proces cunoscut sub numele de rearanjare Amadori.
Când nivelurile de glucoză din sânge sunt ridicate, moleculele de glucoză se atașează de hemoglobina din globulele roșii. Cu cât hiperglicemia persistă mai mult în sânge, cu atât mai multă glucoză se leagă de hemoglobina din eritrocite, rezultând un nivel mai ridicat de hemoglobină glicozilată.
Odată ce o moleculă de hemoglobină este glicozilată, ea rămâne în această stare. Acumularea de hemoglobină glicozilată în interiorul globulei roșii reflectă, prin urmare, nivelul mediu de glucoză la care celula a fost expusă pe parcursul ciclului său de viață.
HbA1c este o medie ponderată a nivelurilor de glucoză din sânge pe durata de viață a globulelor roșii (117 zile pentru bărbați și 106 zile pentru femei). Prin urmare, nivelurile de glucoză din zilele mai apropiate de test contribuie substanțial mai mult la nivelul de A1c decât nivelurile din zilele mai îndepărtate de test.
Utilizarea clinică și valorile de referință
Diagnosticul diabetului zaharat
Din 2014, conform recomandărilor Asociației Americane de Diabet (ADA), HbA1c este utilizată pentru diagnosticarea diabetulu. Anterior, utilizarea testului A1c nu fusese recomandată în scopuri de diagnostic, parțial din cauza lipsei de standardizare a analizei. Cu toate acestea, metodele de testare a A1c bazate pe analiza de referință utilizată în Studiul de Control și Complicații ale Diabetului și certificate de Programul Național de Standardizare a Hemoglobinei Glicozilate au susținut utilizarea sa.
Motivele pentru utilizarea unui test A1c includ faptul că este un test de diagnostic mai rapid și mai ușor, și nu necesită repaus alimentar înainte.
Valori normale și patologice
Pentru persoanele fără diabet, intervalul normal pentru nivelul HbA1c este între 4% și 5,6%. Dacă nivelurile se situează în intervalul 5,7%-6,4%, înseamnă că persoana are prediabet și o șansă mai mare de a dezvolta diabet. Niveluri de 6,5% sau mai mari indică prezența diabetului zaharat.
Un nivel A1c care depășește 9% crește semnificativ riscul de complicații grave ale diabetului, inclusiv:
- Pierderea vederii sau orbire
- Insuficiență renală
- Neuropatie diabetică (afectarea nervilor)
- Boli cardiovasculare
- Accident vascular cerebral
- Gastropareză (paralizia stomacului)
Frecvența recomandată a testării
Nu există un consens privind frecvența optimă a măsurării HbA1c. Asociația Americană de Diabet (ADA) recomandă măsurarea HbA1c cel puțin de două ori pe an la pacienții stabili și mai frecvent la pacienții instabili sau la cei care suferă modificări în terapie.
Asociația Canadiană de Diabet (CDA) recomandă măsurarea HbA1c la fiecare 3 luni. Nici ghidurile ADA, nici cele CDA nu recomandă HbA1c ca screening pentru diabet sau ca bază pentru diagnosticul diabetului, deși această poziție s-a schimbat în ultimii ani, după cum s-a menționat anterior.
Mecanisme de afectare în diabet
Hemoglobina glicozilată cauzează o creștere a radicalilor liberi foarte reactivi în interiorul celulelor sanguine, modificând proprietățile membranelor celulare. Acest lucru duce la agregarea celulelor sanguine și la creșterea vâscozității sângelui, rezultând o circulație sanguină deficitară.
Un alt mod prin care hemoglobina glicozilată provoacă daune este prin inflamație, care duce la formarea plăcii aterosclerotice (aterom). Acumularea de radicali liberi promovează excitarea hemoglobinei Fe²⁺ prin Fe³⁺-Hb în hemoglobină anormală ferryl (Fe⁴⁺-Hb).
Fe⁴⁺ este instabil și reacționează cu aminoacizi specifici din hemoglobină pentru a-și recăpăta starea de oxidare Fe³⁺. Moleculele de hemoglobină se aglomerează prin reacții de cross-linking, iar aceste aglomerări de hemoglobină (multimeri) promovează deteriorarea celulelor și eliberarea de hemoglobină Fe⁴⁺ în matricea straturilor cele mai interioare (subendoteliul) ale arterelor și venelor.
Acest lucru duce la creșterea permeabilității suprafeței interioare (endoteliului) vaselor de sânge și la producerea de proteine de adeziune a monocitelor pro-inflamatorii, care promovează acumularea de macrofage pe suprafețele vaselor de sânge, ducând în cele din urmă la plăci dăunătoare în aceste vase.
Concluzii
Hemoglobina glicozilată (HbA1c) s-a dovedit a fi un instrument indispensabil în gestionarea diabetului zaharat. De la descoperirea sa de către Dr. Samuel Rahbar în 1968, până la utilizarea sa actuală pe scară largă în diagnosticul și monitorizarea diabetului, HbA1c oferă o imagine de ansamblu valoroasă asupra controlului glicemic pe termen lung.
Valorile normale ale HbA1c (4%-5,6%) indică un metabolism normal al glucozei, în timp ce valorile crescute pot indica prediabet (5,7%-6,4%) sau diabet zaharat (≥6,5%). Monitorizarea regulată a HbA1c, conform recomandărilor asociațiilor medicale, este esențială pentru gestionarea eficientă a diabetului și prevenirea complicațiilor grave asociate cu această afecțiune.
Sistemul de Testare a Hemoglobinei Glicozilate prin Metoda HPLC
Prin determinarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c), aflam valoarea ce reflectă nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2-3 luni.
Glucoza este un tip de zahăr din sânge care provine din alimentele pe care le consumați. Celulele utilizează glucoza pentru energie. Un hormon numit insulină ajută glucoza să ajungă în celule. Dacă aveți diabet, organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau celulele nu o utilizează corect. Drept urmare, glucoza nu poate ajunge în celule, astfel încât nivelul glicemiei crește.
Glucoza din sânge se lipește de hemoglobină, o proteină din globulele roșii. Pe măsură ce nivelul glicemiei crește, o parte mai mare din hemoglobină va fi acoperită cu glucoză. Un test HbA1C măsoară procentul de globule roșii care au hemoglobină acoperită cu glucoză.
Un test HbA1C poate arăta nivelul mediu de glucoză din ultimele trei luni deoarece:
Glucoza se lipește de hemoglobină atât timp cât globulele roșii sunt în viață.
Globulele roșii trăiesc aproximativ trei luni.
Nivelurile ridicate de HbA1C sunt un semn al glicemiei crescute cauzate de diabet si pot provoca probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, boli de rinichi și leziuni ale nervilor. Dar cu tratament și schimbări ale stilului de viață, vă puteți controla nivelul de glucoză din sânge.
Testarea regulată a glicemiei HbA1c este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat pentru a se asigura că nivelurile medii ale glicemiei se încadrează în intervalul țintă. Se recomandă ca persoanele cu diabet zaharat care au un control stabil al glicemiei și care îndeplinesc obiectivele tratamentului să își verifice nivelul de HbA1c cel puțin de două ori pe an. Pentru persoanele a căror terapie s-a modificat sau care nu îndeplinesc obiectivele glicemice, testarea trebuie efectuată la fiecare 3 luni. Această abordare ajută la optimizarea controlului diabetului și la reducerea riscului de complicații.
Dozarea hemoglobinei glicozilate în laboratoarele Clinica Eminescu100 se efectuează prin metoda HPLC (Cromatografie lichidă de înaltă performanță), folosind aparatul D-10 produs de Bio-Rad Laboratories U.S.A.
Determinarea hemoglobinei glicozilate prin HPLC reprezintă metoda gold standard în măsurarea hemoglobinei glicozilate.
Valori de referință HbA1c:
< 5.6% Normal
5.7-6.4% Risc crescut de a dezvolta diabet
> 6.5% Diabet zaharat



