Anxietatea generalizata se refera la o stare exagerata de neliniste.
Aceasta stare este dominata de frica si de o asteptare sa se intample ceva rau, iar subiectul este dominat de o stare de nesiguranta personala.
La nivel fiziologic se produc modificari ale functiilor vitale: inima isi mareste frecventa batailor, respiratia este accelerata sau diminuata, se “simte” un “ghem” in stomac, transpiratie abundenta, musculatura incordata.
Atunci cand nu sunt tratate, tulburarile de anxietate creaza dependente (droguri, alcool, tutun), scade performanta individuala pana la esec in plan profesional, personal, si ceea ce este mai grav poate evolua in depresie, abuzuri de substante nocive.
Anxietatea poate lua forma (normala) de emotie fireasca (teama inaintea unui examen, deplasari mai deosebite, etc.) sau poate fi patologica. Dintre acestea cele mai frecvente sunt:
Subiectii cu istoric familial au sanse de 4-5 ori mai mari de a dezvolta aceasta afectiune
La anumite personae, intre tulburarea de anxietate generalizata si o ingrijorare permanenta sau un comportament grijuliu exagerat (NEUROTICIZM) exista o legatura extrem de puternica.
Alti factori declansatori la varsta adulta o reprezinta o insiruire de evenimente negative din copilarie cum ar fi divortul parintilor, depresiile mamei, abuzurile adultilor, in special al parintilor sau lipsa de afectiune a acestora.