
Examenul cu lampa Wood este o procedura diagnostica, neinvaziva, nedureroasa pe care medicul dermatolog o poate folosi in cabinet. Lampa Wood foloseste lumina ultravioleta de tip A, sub lumina careia pielea normala are un aspect fluorescent. Exista incorporat si un filtru facut din oxid de nichel, numit filtrul lui Wood. Medicul dermatolog vizualizeaza fluorescenta anumitor structuri din piele, care difera de la o leziune la alta. Fluorescenta pielii se poate modifica in functie de expunerea la soare pe perioade indelungate. Cea mai intensa fluorescenta este data de colagenul si de elastina din piele.
Cu ajutorul lampei Wood se pot diagnostica afectiuni ale pielii si ale parului.
Examenul cu lampa Wood se foloseste pentru diagnosticul unor anomalii de pigmentare, infectii si porfiria cutanata tardiva (afectiune metabolica caracterizata printr-un defect de sinteza a hemului, component al hemoglobinei).
Pentru aceasta procedura este necesar sa fie intuneric in cabientul medicului pentru a se putea vizualiza fluorescenta. Lampa Wood va fi plasata la aproximativ 10-30cm de piele.
Este indicat ca pielea sa nu fie spalata in ziua examinarii. Spalarea recenta a pielii scade intensitatea fluorescentei. Nu se recomanda nici aplicarea cremelor, parfumurilor, machiajului sau a oricaror produse cu aplicare topica, intrucat pot interfera cu rezultatul examinarii.
Medicul dermatolog poate recomanda examinarea cu lampa Wood in urmatoarele cazuri:
Examenul cu lampa Wood se poate folosi si pentru monitorizarea eficientei unor tratamente topice.
Pielea normala apare fluorescenta cu o nuanta de albastru deschis. in zonele unde pielea este ingrosata, se vad ca zone mai albe, iar in zonele mai bogate in sebum, se observa pete galbene.
Examenul cu lampa Wood permite diagnosticarea precoce a infectiei cu Pseudomonas, mai ales in arsuri. Cand bacteria Pseudomonas este prezenta, se va vizualiza ca fiind verde.
Dermatofitii apar ca albastru-verzui.
In leziunile hipopigmentare exista mai putina melanina la nivelul epidermului si astfel se creeaza o fereastra prin care este vizibila fluorescenta colagenului din stratul inferior al pielii.
In vitiligo este importanta evaluarea extensiei zonelor de hipopigmentatie pentru a se putea stabili conduita terapeutica: daca leziunile nu sunt foarte extinse, se poate opta pentru fotochimioterapie.
Melasma se poate vizualiza ca o coloratie rosie.
Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.
Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.
In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.