Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » DETERMINARE Rh

DETERMINARE Rh

Factorul Rh este o proteină moștenită care se găsește pe suprafața celulelor roșii din sânge. Dacă sângele tău are proteine, ești Rh pozitiv. Dacă sângele tău nu are proteine, ești Rh negativ. „+” sau „–” pe care l-ați putea vedea după grupa dvs. de sânge se referă la Rh pozitiv sau Rh negativ.

Rh pozitiv este mult mai frecvent decât Rh negativ. A avea un grup sanguin Rh negativ nu este o boală și, de obicei, nu vă afectează sănătatea. Dar poate afecta sarcina. Sarcina ta are nevoie de îngrijire specială dacă tu ești Rh negativ și copilul tău este Rh pozitiv. Asta se numește incompatibilitate Rh. Un copil poate moșteni factorul Rh de la oricare dintre părinți.

Closeup Blood Tube Test 1024x683

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va sfătui că aveți un test de screening pentru grupa de sânge și factorul Rh în timpul primei vizite prenatale. Aceasta va arăta dacă sunteți Rh pozitiv sau Rh negativ.

În timpul sarcinii, pot apărea probleme dacă ești Rh negativ și copilul tău este Rh pozitiv. De obicei, sângele tău nu se amestecă cu sângele copilului tău în timpul sarcinii. Cu toate acestea, o cantitate mică din sângele copilului dumneavoastră ar putea intra în contact cu sângele dumneavoastră atunci când copilul se naște. Se poate întâmpla și dacă aveți sângerări sau traumatisme la nivelul abdomenului în timpul sarcinii.

Dacă ești Rh negativ și copilul tău este Rh pozitiv, corpul tău ar putea produce proteine ​​numite anticorpi Rh dacă sângele tău și sângele copilului se amestecă. Acești anticorpi nu sunt o problemă în timpul primei sarcini. Dar problemele pot apărea dacă rămâi din nou însărcinată.

Dacă următorul tău copil este Rh pozitiv, anticorpii Rh pot traversa placenta și pot deteriora globulele roșii ale copilului. Acest lucru ar putea duce la anemie care pune viața în pericol, o afecțiune în care celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât le poate înlocui corpul bebelușului. Celulele roșii din sânge sunt necesare pentru a transporta oxigenul în tot corpul.

Dacă ești Rh negativ, s-ar putea să fie nevoie să faci un alt test de sânge – numit screening cu anticorpi – de mai multe ori: în primul trimestru de sarcină, în săptămâna 28 de sarcină și când se naște copilul. Unii oameni au nevoie de test mai des.

Acest test este folosit pentru a detecta anticorpii la sânge Rh pozitiv. Dacă nu ați început să produceți anticorpi Rh, probabil că veți avea nevoie de o injecție (injecție) cu un produs sanguin numit imunoglobulină Rh. Acest lucru împiedică organismul să producă anticorpi Rh în timpul sarcinii.

Dacă copilul tău se naște Rh negativ, nu ai nevoie de niciun alt tratament. Dacă copilul tău se naște Rh pozitiv, vei avea nevoie de o altă injecție la scurt timp după naștere.

Dacă sunteți Rh negativ și copilul dumneavoastră ar putea fi sau este Rh pozitiv, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o injecție cu imunoglobuline Rh după situații în care sângele dumneavoastră ar putea intra în contact cu sângele copilului, inclusiv:

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va sfătui că aveți un test de screening pentru grupa de sânge și factorul Rh în timpul primei vizite prenatale. Aceasta va arăta dacă sunteți Rh pozitiv sau Rh negativ.

Avort

Sarcina ectopică - atunci când un ou fecundat se implantează undeva în afara uterului, de obicei într-o trompe uterine

Intrerupere de sarcina

Îndepărtarea unei sarcini molare - o tumoare necanceroasă (benignă) care se dezvoltă în uter

Amniocenteza - un test prenatal în care o probă din lichidul care înconjoară și protejează un bebeluș în uter (lichid amniotic) este îndepărtată pentru testare sau tratament

Eșantionarea vilozităților coriale - un test prenatal în care o probă din proeminențele firave care alcătuiesc cea mai mare parte a placentei (vilozități coriale) este îndepărtată pentru testare

Cordocenteza - un test prenatal în care o probă din sângele copilului este îndepărtată din cordonul ombilical pentru testare

Sângerări în timpul sarcinii

Leziuni sau alte traumatisme la nivelul abdomenului în timpul sarcinii

Rotația manuală externă a bebelușului în poziție culcată - cum ar fi fesele mai întâi - înainte de travaliu

Livrare

Dacă ecranul de anticorpi arată că deja produceți anticorpi, o injecție de imunoglobuline Rh nu va ajuta. Copilul dumneavoastră va fi atent monitorizat în timpul sarcinii. Copilului i se poate face o transfuzie de sânge prin cordonul ombilical în timpul sarcinii sau imediat după naștere, dacă este necesar.

Dacă ești Rh pozitiv, nu trebuie să faci nimic.

Dacă ești Rh negativ și copilul tău este Rh pozitiv, corpul tău ar putea produce anticorpi care ar putea fi dăunători în timpul unei alte sarcini. Luați acești pași:

Dacă aveți sângerare vaginală în orice moment în timpul sarcinii, contactați imediat medicul dumneavoastră.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre programarea unei injecții cu imunoglobuline Rh în timpul sarcinii.

Amintiți-vă echipei de îngrijire a sănătății în timpul travaliului că sunteți Rh negativ.

Metoda de lucru: reacție de hemaglutinare.

Material utilizat: sânge integral cu EDTA (vacutainer cu dop mov).

Stabilitatea probei: 7 zile la temperatura de 2-8 grade celsius.

Pregătire pacient: Nu este nevoie de o pregătire în mod deosebit.

Criterii de respingere a probei: proba intens hemolizată.

Programeaza-te

X