Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Examen citologic frotiu sanguin sange capilar

Examen citologic frotiu sanguin sange capilar

Examenul citologic al frotiului sanguin este un test folosit pentru a căuta anomalii ale celulelor sanguine. Cele trei celule sanguine principale pe care se concentrează testul sunt:

celule roșii, care transportă oxigen în tot corpul;

celule albe, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a altor boli inflamatorii;

trombocite, care sunt importante pentru coagularea sângelui.

Doctor Hand Holding Blood Tube Blood Test Medical Equipment Blood Test Tube Laboratory 1024x683

    Testul oferă informații cu privire la numărul și forma acestor celule, care pot ajuta medicii să pună un diagnostic pentru anumite tulburări de sânge sau alte afecțiuni medicale. Nereguli în numărul sau forma celulelor roșii din sânge pot afecta modul în care oxigenul călătorește în sânge. Aceste anomalii sunt adesea cauzate de un deficit de minerale sau vitamine, dar ele pot fi, de asemenea, cauzate de boli moștenite genetic, cum ar fi anemia cu celule seceră.

    Leucocitele sunt componente esențiale ale sistemului imunitar al corpului, care constă într-o rețea complexă de țesuturi și celule ce ajută organismul să se apere împotriva infecțiilor. O cantitate prea mare sau prea mică de leucocite poate fi un semn al unei tulburări de sânge. Tulburările care afectează aceste celule pot duce la incapacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor sau de a controla problemele inflamatorii.

    Abaterile în numărul sau forma celulelor albe din sânge pot fi indicații ale unei afecțiuni a plachetelor. Afecțiunile plachetare pot afecta capacitatea sângelui de a se coagula, cauzând sângerări excesive sau prelungite sau coagularea sângelui. Acestea sunt frecvente când organismul produce prea multe sau prea puține trombocite.

    Un frotiu de sânge este considerat normal atunci când sângele conține un număr suficient de celule și celulele au un aspect normal. Un frotiu de sânge este considerat anormal atunci când există o anomalie în mărimea, forma, culoarea sau numărul de celule din sânge. Rezultatele anormale pot varia în funcție de tipul de celule sanguine afectate.

Tulburări de celule roșii din sânge includ:

anemie cu deficit de fier, o afectiune in care organismul nu produce suficiente globule rosii normale din cauza deficitului de fier;

anemie cu celule seceră, o boală genetică care apare atunci când celulele roșii din sânge au o formă anormală de semilună;

sindromul hemolitic uremic, care este frecvent declanșat de o infecție în sistemul digestiv;

policitemia rubra vera, o tulburare care apare atunci când organismul produce un număr excesiv de celule roșii din sânge.

Tulburări legate de celulele albe din sânge includ:

leucemie acută sau cronică, un tip de cancer de sânge;

limfom, o formă de cancer care afectează sistemul imunitar;

HIV, un virus care infectează celulele albe din sânge;

infecția cu virusul hepatitei C;

infecții parazitare, cum ar fi oxiurul;

infecții fungice, cum ar fi candidoza;

alte boli limfoproliferative, inclusiv mielomul multiplu.

Tulburările care afectează trombocitele includ:

tulburări mieloproliferative, un grup de tulburări care determină celulele sanguine să crească anormal în măduva osoasă;

trombocitopenie, care apare atunci când numărul de trombocite este foarte scăzut din cauza unei infecții sau a unei alte boli.

Un frotiu de sânge poate indica, de asemenea, alte condiții, inclusiv: boli de ficat; boli de rinichi; hipotiroidism.
Intervalele normale și anormale pot varia între laboratoare, deoarece unele utilizează instrumente sau metode diferite pentru a analiza proba de sânge. Ar trebui să discutați întotdeauna rezultatele în detaliu cu medicul dumneavoastră.

Metoda de lucru: microscopie optică.

Material utilizat: sânge integral cu EDTA (vacutainer cu dop mov). Volumul trebuie să fie cel puțin 3 sferturi din capacitatea totală a vacutainerului pentru ca raportul dintre sânge și anticoagulantul din tub să fie optim.

Stabilitatea probei: 24 ore la temperatura de 2-8 grade celsius.

Pregătire pacient: Se recomandă să se facă a jeun, dar se poate efectua și dacă pacientul are anumite afecțiuni care îl obligă să mănânce de dimineață cu recomandarea de a se evita mesele bogate în grăsimi. Nu este nevoie de o pregătire în mod deosebit.

Criterii de respingere a probei: vacutainer recoltat incorect (alt vacutainer în afară de cel cu dop mov); proba care conține coaguli; proba intens hemolizată; recoltat insuficient.

Bibliografie:

www.healthline.com

urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=blood_smear

Referintele metodei de lucru.

Programeaza-te

X