Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Consult senologic

Senologia reprezinta acea ramura a medicinei care se ocupa cu patologia sanului. Consultul senologic are rolul de a depista eventuale afectiuni mamare. Patologia sanului variaza de la afectiuni benigne la neoplazii maligne, pentru care se recomanda de catre Organizatia Mondiala a sanatatii screening-ul periodic, individualizat in functie de factorii de risc prezenti si de varsta.

Ce presupune o consultatie senologica?

Consultatia senologica este alcatuita din anamneza si examenul fizic. anamneza implica o discutie cu pacienta pentru a stabili motivul prezentarii la medicul senolog, daca pacienta practica autopalparea sanului regulat si corect, simptomele acuzate, antecedente ale bolii sau istoric familial de neoplazii mamare sau ale tractului genital.

 

Examenul senologic cuprinde inspectia si palparea sanului, a axilei, a ganglionilor limfatici supraclaviculari si a ganglionilor limfatici subclaviculari. La inspectie, pacienta este rugata sa puna mainile in sold pentru ca medicul sa poata observa eventuale asimetrii ale sanilor, modificari de volum, precum si culoarea si aspectul pielii. Palparea se realizeaza in mai multe pozitii succesive: in ortostatism (in picioare), cu mana pozitionata in sold, deasupra capului si sustinuta de medic.

Cand se recomanda efectuarea unui control senologic?

Un risc de sub 15% de a dezvolta un cancer mamar este prezent la majoritatea femeilor. Varsta are un rol important in ceea ce priveste aparitia tumorilor mamare, intrucat incidenta creste odata cu varsta. incidenta tumorilor maligne este mica sub varsta de 40 de ani. Ghidurile europene recomanda prezentarea la un control senologic incepand cu varsta de 45 de ani, ca metoda de screening, in absenta unor simptome, efectuat odata la 2 ani, de obicei insotit si de o mamografie la recomandarea medicului senolog. Femeilor cu varste de peste 50 de ani li se recomanda de asemenea un consult senologic odata la 2 ani, in absenta altor acuze. s-a demonstrat ca screening-ul realizat intre aceste varste a scazut smenificativ riscul de avansare a unei neoplazii maligne mamare, scazand astfel morbiditatea acestei afectiuni.

 

Consultul mamar este indicat de asemenea ca metoda de screening pentru cancerul mamar, urmat si de alte investigatii considerate necesare de catre doctorul senolog, precum ecografia si mamografia pentru femeile de peste 40 de ani, dar si pentru depistarea unor afectiuni benigne, cum ar fi chisturile sau fibroadenoamele, care au o incidenta mai mare la varste tinere.

 

Printre factorii de risc pentru dezvoltarea unei neoplazii mamare, se numara:

  • O ruda de gradul i cu istoric de cancer mamar, cu precadere depistat inainte de menopauza, aparut in afara unui sindrom genetic
  • Mutatii ale genei BRCa
  • Rude de gradul i cu mutatii ale genei BRCa
  • Istoric personal de cancer mamar (istoricul de cancer mamar creste riscul de aparitie al unui cancer la celalalt san)
  • Radiatii toracice intre 10 si 30 de ani, precum radioterapia ca tratament al unor neoplazii (riscul cel mai mare inregistrat este intre 10 si 14 ani; riscul scade dupa varsta de 45 de ani)
  • Tratamentele hormonale, inclusiv administrarea contraceptivelor orale, cat si terapiile hormonale post-menopauza
  • Obezitatea ( un indice al masei corporale crescut, cat si cresterea in greutate in perioada imediat apropiata de menopauza cresc riscul aparitiei cancerului mamar)
  • Nuliparitatea
  • Prima sarcina la o varsta de peste 35 de ani (riscul unei femei care a nascut la 35 de ani este similar cu riscul unei femei nulipare)
  • Fumatul si consumul de alcool

Printre modificarile pentru care se recomanda un consult senologic, se numara:

  • Asimetrii ale sanilor
  • Dureri ale sanilor (localizate sau difuze in tot sanul)
  • Observarea unui nodul la autopalpare
  • Leziuni vizibile la nivelul sanului
  • Modificari de aspect sau culoare ale pielii ( roseata pielii, aspect nodular sau ”in coaja de portocala”)
  • Scurgeri mamelonare anormale (spontane, hemoragice, unilateral, asociate cu decelarea unui nodul la palpare; secretiile mamelonare anormale sunt frecvent asociate cu afectiuni benigne, dar pot fi prezente si in cazul tumorilor maligne)
  • Modificari ale mamelonului (retractii ale mamelonului)

Cum te pregatesti pentru un examen senologic?

Femeilor aflate in perioada fertila (inainte de menopauza) li se recomanda sa faca un control senologic in saptamana dupa inceperea menstruatiei, deoarece sanii pot fi mai sensibili inaintea perioadei menstruale din cauza fluctuatiilor menstruale lunare, care cauzeaza proliferarea tesutului glandular normal al sanului. Durerile cauzate de fluctuatiile hormonale ale ciclului menstrual sunt bilaterale, apar de obicei cu o saptamana inainte de inceputul menstruatiei si dispar odata cu inceputul acesteia.

Care este pretul consultatiei senolofice?

Consult senologic
200 RON

Echipa de medici care poate efectua un control senologic?

Dr. Roman Irinel

Popescu Stefania

specialist ginecologie
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te acum la un consult senologic

    Programeaza-te

    X