Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Psihocardiologia

Psihocardiologia

Despre Psihocardiologia

Reabilitarea cardiaca sau psihocardiologia are rolul de a sprijini pacientii cu boli de inima sa faca schimbari benefice in stilul de viata prin activitati multidisciplinare cu scop declarat de recuperare fizica, psihologica si emotionala.

 

Terapia psihologica este indicata dupa o perioada de minim doua luni de la un eveniment cardiac si are ca efect reducerea semnificativa a gradului de depresie, axietate si mortalitate. De asemenea, acest tratament este recomandat chiar si inaintea interventiilor chirurgicale.

Evenimente cardiace recurente, precum anxietatea cu elementele ei principale, atacurile de panica, tulburarile de stres posttraumatic, tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia, sunt foarte des intalnite in randul pacientilor cardiaci, avand consecinte grave daca nu sunt tratate corespunzator.

 

Pentru a micsora sau chiar elimina evenimente cardiace recente este necesara evaluarea anxieratii pe fiecare pacient cu probleme cardiace cu scopul de a se grabi vindecarea. Sute de pacienti care au suferit un infarct miocardic acut sufera de depresie si din randul acestora un sfert prezinta depresie majora.

Recuperarea bolnavilor cardiaci

Se aplica:

 • Dupa un infarct miocardic;
 • Dupa operatii;
 • Pacientii cu tensiune arteriala ridicata;
 • Pacientii cu insuficienta cardiaca;
 • Pacientii cu hipercolesterolemie.

Recuperarea cardiaca se realizeaza de catre o echipa multifunctionala a clinicii noastre, formata din: medicul cardiolog, medicul nutritionist, medicul de recuperare medicala, psihologul, psihoterapeutul si kinetoterapeutul.

Metodele de recuperare cardiaca includ:

 • Antrenamente fizice, personalizate, in functie de gravitatea bolii, complicatii si bolile coexistente;
 • Harta stresului, specifica fiecarui pacient, reabilitare psihologica, gestionarea stresului, a atacurilor de panica (metoda Jacobson) relaxare, gasirea pacii interioare;
 • Abordarea unei alimentatii sarace in grasimi si colesterol;
 • Alegerea corecta a produselor farmaceutice cu scop profilactic;
 • Deprinderea autocontrolului si a recomandarilor medicale.

In prima faza se face o testare la efort. Scopul este analiza starii functionale a pacientului si calcularea antrenamentelor individuale. In timpul testului se iau in calcul indicatiile ECG-ului, nivelul tensiunii arteriale, parametri respiratori.

 

Dupa obtinerea tuturor datelor, se intocmeste graficul de antrenamente. Reevaluarea se face in functie de starea pacientului. Antrenamentul se face pe banda si pe bicicleta, cu monitorizarea permanenta a ECG-ului si tensiunii arteriale.

Central Nervous System

Open visitation with only two visitors in a room at any given time. No one under 12 years of age may.

Central Nervous System

Open visitation with only two visitors in a room at any given time. No one under 12 years of age may.

Neoplastic Disorders

Open visitation with only two visitors in a room at any given time. No one under 12 years of age may.

Medici specialisti

Teritoriul de astăzi al României a fost locuit începând cu circa acum 40.000 de ani, în paleoliticul superior, când popoarele aparținând culturii arheologice

Programeaza-te

Teritoriul de astăzi al României a fost locuit începând cu circa acum 40.000 de ani, în paleoliticul superior, când popoarele aparținând culturii arheologice aurignaciene au sosit în estul Europei din Orientul Apropiat

  Programeaza-te

  X