Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » TEST COOMBS DIRECT

TEST COOMBS DIRECT

Testul Coombs verifică sângele pentru a vedea dacă acesta conține anumiți anticorpi. Anticorpii sunt proteine ​​pe care sistemul tău imunitar le produce atunci când detectează că ceva poate fi dăunător sănătății tale.

Acești anticorpi vor distruge invadatorul dăunător. Dacă detectarea sistemului imunitar este greșită, uneori poate produce anticorpi împotriva propriilor celule. Acest lucru poate provoca multe tipuri de probleme de sănătate.

Testul Coombs vă va ajuta medicul să determine dacă aveți anticorpi în fluxul sanguin care determină sistemul imunitar să vă atace și să vă distrugă propriile celule roșii din sânge. Dacă celulele roșii din sânge sunt distruse, acest lucru poate duce la o afecțiune numită anemie hemolitică.

Female Scientist Lab With Notepad 1024x683

Există două tipuri de teste Coombs: testul Coombs direct și testul Coombs indirect:

Testul direct:

testul direct antiglobulină - este mai frecvent și verifică anticorpii care sunt atașați la suprafața celulelor roșii din sânge. Reactivul utilizat în testul Coombs face ca celulele roșii din sânge cu anticorpi atașați să se aglomereze. Testul Coombs direct este testul folosit de obicei pentru a identifica anemia hemolitică;

Testul indirect:

testul indirect al antiglobulinei - verifică anticorpii care plutesc în ser, care este partea lichidă a sângelui. Pentru a face acest lucru, celulele roșii din sânge sunt îndepărtate din probă și sunt introduse globule roșii străine care atrag anticorpii. Dacă reactivul face ca aceste celule noi să se aglomereze, înseamnă că există anticorpi în ser. Testul Coombs indirect este utilizat numai în testarea prenatală a femeilor însărcinate și în testarea sângelui înainte de o transfuzie.

Pentru testul Coombs direct, sângele este extras din vena brațului și apoi „spălat” pentru a izola roșu. celule de sânge. Celulele roșii din sânge sunt apoi incubate (combinate într-un mediu controlat) cu o substanță numită reactiv Coombs. Dacă celulele roșii din sânge se adună împreună (un proces numit „aglutinare”), atunci se spune că testul Coombs este pozitiv.

Un test Coombs direct negativ înseamnă că probabil că anticorpii nu sunt atașați de celulele roșii din sânge. Aceasta înseamnă că simptomele dumneavoastră se datorează probabil unei alte cauze. Medicul dumneavoastră vă poate sugera alte teste.

Un test Coombs direct pozitiv înseamnă că aveți anticorpi atașați la celulele roșii din sânge. Aceasta înseamnă că este posibil să aveți o afecțiune care determină sistemul imunitar să distrugă celulele roșii din sânge, numită hemoliză. Un test pozitiv nu înseamnă întotdeauna că are loc hemoliză. Dacă un medic suspectează hemoliză, un test Coombs direct pozitiv poate confirma diagnosticul.

Există mai multe motive pentru care un test Coombs direct poate produce un rezultat pozitiv:

Eritroblastoza fetală

Infecţie: mononucleoza: sifilis; infecție cu mycoplasmă; malarie; HIV;

Toxicitatea unor medicamente: cefalosporine; levodopa; dapsona; nitrofurantoina; ibuprofenul; chinidină;

Varsta inaintata

Uneori, mai ales la adulții în vârstă, un test Coombs va avea un rezultat anormal chiar și fără alte boli sau factori de risc.

Material utilizat: sânge integral cu EDTA (vacutainer cu dop mov).

Stabilitatea probei: 3 zile la temperatura de 2-4 grade celsius.

Pregătire pacient: Nu este nevoie de o pregătire în mod deosebit.

Criterii de respingere a probei: proba intens hemolizată.

Programeaza-te

X