Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » TEST COOMBS INDIRECT

TEST COOMBS INDIRECT

Testul Coombs este folosit pentru a detecta anticorpii care acționează împotriva suprafeței celulelor roșii din sânge. Prezența acestor anticorpi indică o afecțiune cunoscută sub numele de anemie hemolitică, în care sângele tău nu conține suficiente celule roșii din sânge, deoarece acestea sunt distruse prematur. Un globule roșu sănătos trăiește aproximativ 120 de zile; la persoanele cu anemie hemolitică, celulele roșii din sânge sunt distruse cu mult înainte de markerul de 120 de zile. Uneori, măduva osoasă poate compensa distrugerea timpurie a celulelor roșii din sânge lucrând peste ore pentru a produce mai multe. Cu toate acestea, acest efort suplimentar poate să nu fie suficient pentru a combate anemia hemolitică.

Hands With Latex Gloves Holding Clipboard 1024x683

Anemia hemolitică poate fi fie moștenită genetic, fie dobândită. O formă dobândită, anemie hemolitică autoimună (AIHA), este prezentă la aproximativ 10% dintre persoanele cu lupus și rezultă dintr-un atac al sistemului imunitar asupra celulelor roșii din sânge. Persoanele cu AIHA pot prezenta slăbiciune, amețeli, febră și un ten îngălbenit. Tratamentul necesită doze mari de steroizi, cum ar fi prednison, care poate fi suplimentat cu medicamente imunosupresoare, cum ar fi azatioprina.

Există două tipuri de teste Coombs: direct și indirect. Testul Coombs direct, cunoscut și sub denumirea de test direct al antiglobulinei, este testul folosit de obicei pentru a identifica anemia hemolitică. Testul Coombs indirect este utilizat numai în testarea prenatală a femeilor însărcinate și în testarea sângelui înainte de o transfuzie.

Testul Coombs indirect poate fi indicat pentru:

Screening prenatal:

testul Coombs indirect este adesea efectuat ca parte a screening-ului prenatal în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă de obicei în primul trimestru. Un rezultat pozitiv înseamnă că tipul de sânge al părintelui care a născut este incompatibil cu grupul de sânge al copilului. Dacă sângele se amestecă în timpul sarcinii sau al nașterii, acest lucru ar putea provoca complicații grave pentru părintele care naște, copil sau ambele.

Testarea pre-transfuzie:

înainte de o transfuzie de sânge, este important să vă asigurați că tipurile de sânge ale donatorului și ale primitorului se potrivesc. Un test Coombs indirect înainte de o transfuzie verifică prezența anticorpilor în sângele donatorului care ar putea dăuna primitorului. Un test Coombs indirect pozitiv ca parte a unui screening de anticorpi pre-transfuzie înseamnă că tipurile de sânge sunt incompatibile.

Un test Coombs indirect negativ înseamnă că probabil că nu aveți anticorpi potențial dăunători care se găsesc în ser.

Un rezultat pozitiv la un test Coombs indirect înseamnă că aveți anticorpi în sânge. Acești anticorpi pot determina sistemul imunitar să reacționeze la orice celule roșii din sânge care sunt considerate străine organismului.

Material utilizat: sânge integral cu EDTA (vacutainer cu dop mov).

Stabilitatea probei: 3 zile la temperatura de 2-4 grade celsius.

Pregătire pacient: Nu este nevoie de o pregătire în mod deosebit.

Criterii de respingere a probei: proba intens hemolizată.

Programeaza-te

X