Platfusul este o deformare a piciorului care consta in reducerea sau poerderea completa a boltii plantare. Un picior normal din punct de vedere anayomic, nu atinge toata suprafata solului, lucru care nu se intampla in cazul piciorului plat, deoarece musculatura piciorului isi pierde din tensiune.
Simptomele sunt reprezentate de :durere la mers indelungat si oboseala. Apare deformarea genunchilor in genu valgum, scurtarea tendonului Ahilian, rotatia interna a gambei, rotatia interna a coapsei, si soldului, devierea anterioara a bazinuluisi hiperpronatia piciorului.
Cauzele pot fi ereditare, congenitale, datorate incaltamintei nepotrivite, obezitatii sau mersului incorect. Netratata, aceasta afectiune poate determina aparitia patologiei coloanei vertebrale. Din punct de vedere anatomic, cauza aparitiei piciorului plat consta in afectarea tendonului tibial posterior, impreuna cu afectarea ligamentului extensor si a celui interosos talocalcanean.
Pacientul este evaluat mai intai din ortostatism, cu picioarele apropiate, apoi usor departate, pentru a verifica centrul de greutate, stabilitatea corpului si functionalitatea tendoanelor si articulatiilor.
Obiectivele recuperarii vor consta in educarea posturii corecte, eliminarea durerii, cresterea mobilitatii, coordonarii, imbunatatirea stabilitatii, tonifierea musculaturii piciorului, antrenamentul global in scopul cresterii masei musculare stabilizatoare si sustinatoare a trunchiului, bazinului, coloanei vertebrale si membrelor inferioare in statica si dinamica.
Fractura de calcanee, cu o frecventa mult redusa fata de alte tipuri de fracturi, reprezinta o provocare in aria ortopediei si a tratamentului postchirurgical, al recuperarii kimetoterapice. Imtr-o astfel de afectiune pacientul trebuie sa aiba multa rabdare, recuperarea este de durata iar ajutorul familiei si al specialistilor trebuie sa fie constant.
In acest caz, am urmarit in primul rand reducerea durerii, scaderea inflamatiei postoperator, cresterea fortei musculare prin exercitii in lant cimematic inchis, exercitii active si mobilizari pasive, urmarind treptat reeducarea mersului, redobandirea coordonarii si echilibrului.
Piciorul sustine toata greutatea corpului, articulatiile de la acest nivel sunt foarte solicitate, astfel ca recuperarea trebuie sa fie una de calitate pentru a preveni aparitia altor probleme cum ar fi artrozele sau rupturile ligamentare si chiar a dezechilibrelor posturale la nivel de genunchi, sold, coloana vertebrala ca urmare a unei repartitii inegale a greutatilor.
Umarul este o articulatie mobila si complexa, muschii, tendoanele, bursa, capsula si structurile osoase formeaza legaturi unice in scopul executarii miscarilor la nivelul membrului superior.
Inflamatia timpurie a uneia dintre structuri poate duce la deficite si pentru celelalte. Cauzele care stau la baza unei patologii de tip tendinita de supraspinos sau PSH(periartrita scapulo-humerala) sunt multiple: cauze de natura traumatica, suprasolicitare, incalzire inadecvata a articulatiilor preantrenament, etc.
In cazul acut, durerea este violenta, localizata in general in partea anterioara a umarului in cazul tendinitei de supraspinos.
In PSH, durerea este apontana, la palpare, la care se adauga unghiul redus al amplitudinii de miscare la nivelul articulatiei umarului. Rafiografic se va observa reducerea cantitatii de lichid sinovial si prezenta calcificarilor.
Obievtivul principal pe care il are kimetoterapia in aceste cazuri este de eliminare a durerii, urmand treptat, intr-o perioada de minim 3 luni o crestere a amplitudiniii de miscare pe cele mai afectate miscari:flexie, rotatie interna, abductie.
Tehnicile de decuaptare, pendularile Coddman care au scopul de relaxare articulara si crestere a spatiului interarticular reprezinta elementele esentiale utilizate de clinuca noastra in scopul tratarii acestor patologii in cadrul sedintelor de fizio-kimetoterapie. Abordarea va fi facuta global pentru a determina cu exactitate cauza care a dus la aparitia patologiei si pentru um tratament adecvat. Scopul este de a determina ce anume a stat la aparitia patologiei si nu doar insusirea unui tratament simptomatic.
In functie de programul individualizat adaptat pentru fiecare pacient, se vor utiliza stretchingul, terapia manuala, masajul sau exercitiile active. In HDL apare contractura a musculaturii paravertebrale lombare, miscarile sunt mult ingreunatr, apare durerea cu iradiere de cele mai multe ori pana in varful degetelor de la picioare iar pacientul cu greu isi poate continua activitatile cotidiene.
Durerea in HDL este provocata de compresia discului pe nerv. Hernierea apare din cauza pozitiilor vicioase adoptate de-a lungul timpului, din cauza pierderii curburii lombare fiziologice, a miscarilor bruste si inclusiv in urma ridicarii de greutati si suprasolicitarii coloanei lomare.
In scopul eliminarii durerii, tehnicile abordate se vor utiliza in special preoperator in dorinta evitarii actionarii pe cale chirurgicala si vor consta in proceduri de fizio-kimetoterapie. In stadiile acute se va incepe cu masaj local lent si fizioterapie urmand mai apoi exercitiile active de kinetoterapie, cu o gama larga si particularizata in scopul readaptarii functionalitatii si reabilitarii pacientului.
Ruptura de ligament incrucisat anterior are la baza aparitia unui traumatism printr-o rotatie exagerata a genunchiului. Este o accidentare des intalnita la sportivi. Leziune apoate fi partiala sau totala, recuperarea este cuprinsa intre 3 si 6 luni. In primele 3-4 zile postoperator se vor aplica comprese cu gheata iar extensia se va mentine la 0 grade.
In primele saptamani de kineto se va lucra cu greutatea corpului iar treptata se adauga exercitiile cu greutati. Tonifierea qvadricepsului este foarte importanta, fara a neglija antrenamentul intregului membru inferior.
Mersul cu incarcare este posibil dupa primele 14 zile de la operatie iar obiectivele constau in eliminarea durerii, scaderea inflamatiei, cresterea fortei, rezistentei reeducarea mesului si restabilirea coordonarii