Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Nevralgia Arnold (Nevralgia Occipitala): Cauze, Simptome si Tratament

Cuprins articol

Introducere

Corpul uman este un întreg univers incomplet deslușit până în momentul de față. Lumea medicală este într-o continuă dezvoltare și permanent sunt descoperite informații noi despre organismul nostru. Sfera neurologică este un domeniu amplu, care cuprinde o serie de afecțiuni variate ce pot fii tratate cu succes dacă sunt diagnosticate corect și rapid. Din marea patologie de afecțiuni din acest domeniu, nevralgia este un subiect delicat pentru orice medic neurolog, deoarece reprezintă o afecțiune cu un impact major asupra vieții cotidiene a pacientului.

Nevralgia este o patologie care se manifestă printr-o durere ascuțită cauzată de afectarea sistemului nervos ce apare în momentul în care nervii sunt lezați. Aceasta poate apărea în orice parte a corpului, iar intensitatea durerii poate fi diferită; orice factor care determină lezarea nervului, generează apariția unei nevralgii. În funcție de nervul lezat, în practica medicală, nevralgia are denumiri diverse; pentru informații suplimentare, citește mai multe despre alte tipuri de nevralgii aici!

Nevralgia Arnold 1024x683

Ce este nevralgia Arnold?

Nevralgia Arnold este o afecțiune medicală din sfera neurologică, caracterizată printr-o cefalee de intensitate variabilă, care apare datorită lezării nervilor occipitali. Din acest motiv, această afecțiune mai poartă denumirea de nevralgie occipitală.

Din punct de vedere anatomic, nervii occipitali în număr de doi, sunt poziționați la baza creierului, simetric, de o parte și de alta a capului, cu o distribuție la nivelul întregului scalp. Acești nervi au un rol foarte important la nivelul întregului sistem nervos, deoarece contribuie la realizarea mișcărilor capului în diverse direcții. Nevralgia Arnold se instalează în momentul în care, din diverse cauze, cel mai frecvent traumatice sau reumatismale, nervii sunt lezați. Acest lucru determină instalarea unei dureri puternice, ascuțite, care cuprinde întreaga regiune cervicală, nevralgia occipital fiind considerată una dintre cele mai intense forme de nevralgii.

Semnele și simptomele nevralgiei Arnold

Dacă te întrebi care sunt simptomele nevralgiei Arnold, răspunsul este unul foarte simplu, durerea nevralgică este cel mai frecvent întâlnit simptom, care sugerează instalarea afecțiunii. Pe lângă durerea intensă, există și alte manifestări ale acestei afecțiuni, precum durerea posterioară oculară, sensibilitate la nivelul scalpului, sensibilitate la lumină sau zgomote puternice.  

Durerea de cap în nevralgia Arnold

Simptomul cel mai frecvent întâlnit în această patologie este reprezentat de durerea de cap; aceasta apare deoarece nervii occipitali poziționați bilateral, la baza capului, de o parte și de alta, sunt lezați. Leziunile nervoase pot fi de tip traumatic sau de tip inflamator; în ambele situații, durerea de cap cuprinde întreaga regiune cervicală, uneori și regiunea gâtului, are intensitate variabilă (moderat- crescută), are caracter pulsatil sau de înțepătură și are durată variabilă.

Durerea palpitantă

Există situații în care durerea nu este continuă, ea având scurte momente de discontinuitate. Durerea pulsatilă este resimțită ca o senzație de arsură care pulsează; aceasta are ca punct inițial de debut baza capului și ulterior se extinde spre scalp.

Durerea înțepătoare

Cea mai frecventă formă de durere întâlnită în nevralgia Arnold bilaterală este reprezentată de durerea înțepătoare, resimțită uneori sub forma unor unde de șoc electric. Este o durere ascuțită, cu intensitate crescută, localizată la nivelul gâtului, în regiunea posterioară a capului și la nivelul scalpului. Există situații în care durerea este atât de intensă încât pacienții declară faptul că nu pot dormi cu capul poziționat pe pernă; în alte cazuri durerea poate iradia posterior de regiunea oculară.

Simptome asociate cu nevralgia Arnold

Pe lângă durerea de cap, alte simptome întâlnite în nevralgia Arnold sunt reprezentate de sensibilitatea la lumină, sensibilitatea la sunete puternice, greață, durere poziționată posterior de urechi.  Toate aceste manifestări apar deoarece nervii occipitali se distribuie pe un teritoriu întins și pot fi lezați la orice nivel, generând simptomatologia clasică regiunii afectate.

Sensibilitate la sunet

Mulți pacienți declară sensibilitate la sunete; este vorba de un disconfort la sunete de intensitate crescută, care fie exacerbează durerea, fie o intensifică; pacienții diagnosticați cu nevralgie Arnold, preferă mediile cât mai calme și liniștite, tocmai din acest motiv.

Sensibilitate la lumină

Un alt simptom destul de des întâlnit în nevralgia occipitală este reprezentat de sensibilitatea la lumină, situație în care, la fel ca și în cazul zgomotelor puternice, lumina puternică poate declanșa o criză dureroasă. Sensibilitatea la lumină este cunoscută în termeni medicali și sub denumirea de fotofobie.

Greața

Greața poate acompania durerea de cap, poate fi însoțită sau nu de vomă, fiind un simptom mai puțin frecvent în această patologie. Au existat cazuri în care pacienții diagnosticați cu nevralgie Arnold au asociat și greață, pe lângă durerea clasică de cap din nevralgie.

Nervi Occipitali 662x1024

Cauzele nevralgiei Arnold

Nevralgia Arnold apare în momentul în care nervii occipitali sunt lezați; afecțiunea poate fi primară, situație în care boala are o cauză independentă, sau secundară, situație în care nevralgia se asociază cu o altă patologie. Nervii occipitali pot fi lezați în mai multe situații: traumatisme, compresini, iritații, contracții musculare ale mușchilor vecini, procese inflamatorii din boli reumatologice, formațiuni tumorale care comprimă nervii, hemoragii, infecții, diabet zaharat.

Compresia nervului occipital

Compresia nervilor occipitali poate fi una din cauzele de apariție ale nevralgiei Arnold. În momentul în care nervii sunt sugrumați în anumite zone, apare durerea intensă, ascuțită, deoarece traiectul nervos este întrerupt, iar fibrele nervoase sunt afectate. Principalele cauze care pot determina compresiunea nervului occipital sunt reprezentate de contracții musculare locale generate de postura incorectă sau efort fizic intens, formațiuni tumorale, procese inflamatorii zonale, inflamații ale vaselor de sânge localizate la nivelul gâtului.

Traumatisme

Traumatismele în zona capului sau a gâtului pot determina frecvent lezarea nervilor occipitali. Accidentele rutiere, practicarea ciclismului fără cască de protecție sau folosirea motocicletelor fără un echipament corespunzător, predispun la accidente și lezări ale nervilor occipitali; traumatimsele prin lovire, de asemenea, pot determina durere nevralgică occipitală.

Boli asociate cu nevralgia occipitală

Există numeroase situații în care nevralgia Arnold se datorează unei alte afecțiuni preexistente, care implică o afectare globală a sistemului nervos periferic, inclusiv al nervilor occipitali. De cele mai multe ori, este nevoie de o anamneză complexă și o examinare completă, pentru a putea diagnostica aceste afecțiuni, și astfel, pentru a putea identifica cauza nevralgiei occipitale.

Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o afecțiune frecventă în populația generală, alături de spondiloza toracală și lombară, făcând parte din patologia artrozică ce apare o dată cu avansarea în vârstă. Spondiloza cervicală se datorează îngustării canalului spinal prin care trece măduva spinării și nervii, din cauza degenerării coloanei vertebrale, a discurilor intervertebrale, a apofizelor spinoase și a ligamentelor. Din cauza acestor modificări vertebrale, canalul vertebral se îngustează, iar nervii care străbat acest canal sunt comprimați în interior; acest lucru determină apariția durerilor nevralgice.

Artrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă este o patologie de natură autoimună care afectează, cel mai frecvent, articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, însă poate afecta și coloana vertebrală. În această boală, articulațiile suferă o serie de modificări deoarece, la nivel local, se declanșează un intens proces inflamator. În situațiile în care coloana vertebrală este interesată de boală, inflamația poate genera afectarea nervilor occipitali și apariția nevralgiei Arnold.

Diabetul zaharat

Cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat cronic este reprezentată de afectarea sistemului nervos periferic, cu apariția  neuropatiei periferice. Aceasta constă în afectarea nervilor periferici și apariția simptomelor caracteristice teritoriului deservit de ramul nervos afectat de diabet.

Formațiuni tumorale

Dezvoltarea unor formațiuni tumorale la nivelul zonelor de traiect al nervilor occipitali poate determina compresia acestora prin creșterea în volum a tumorii. Inițial durerea are intensitate mică, iar pe măsură ce formațiunea tumorală se mărește și comprimă din ce în ce mai mult nervul, durerea devine din ce în ce mai puternică și mai ascuțită.

Diagnosticul nevralgiei Arnold

Pentru a susține diagnosticul de nevralgie Arnold, este nevoie de un examen neurologic complex, alături de teste imagistice, care să pună în evidență lezarea nervilor occipitali. Medicul neurolog este cel care stabilește diagnosticul de nevralgie occipitală, după o anamneză amănunțită care cuprinde informații despre stilul de viață, patologiile existente în familie, propriile afecțiuni concomitente. După anamneză, medicul neurolog va efectua examenul fizic și examenul neurologic complet.

Examenul fizic

Examenul fizic cuprinde examinarea generală a corpului pe aparate și sisteme, monitorizarea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace și a saturației sângelui în oxigen. Urmează examenul neurologic care cuprinde o serie de manevre speciale, care au ca scop evidențierea diferitelor deficite neurologice.

Testul de sensibilitate

Testele de sensibilitate sunt efectuate de medicul neurolog în timpul examenului fizic neurologic, și au ca scop evidențierea leziunilor nervoase. Se efectuează prin manevre specifice de palpare, care permit evidențierea sensibilității nervilor occipitali; medicul exercită presiune ușoară pe traiectul nervului, moment în care, dacă nervul este afectat, pacientul resimte furnicături sau durere. Adesea, medicul neurolog poate recurge la percuția nervului pentru a exacerba simptomatologia algică.

Teste reflexe

Medicul neurolog poate efectua diferite manevre specifice care să pună în evidență existența reflexelor la nivel local, pe traiectul nervilor occipitali. Dacă reflexele sunt diminuate, abolite sau intensificate, se poate ridica suspiciunea de nevralgie Arnold.

Teste de diagnosticare

Pentru a susține diagnosticul de nevralgie Arnold, este nevoie de teste de certitudine, care să confirme diagnosticul. În urma examenului fizic și neurologic se elaborează un diagnostic de probabilitate, care va fi completat cu explorări mai amănunțite, care să stabilească diagnosticul de certitudine al bolii. Pentru un diagnostic complet în nevralgia Arnold, te așteptăm în secția de neurologie Eminescu100!

Testul de blocare a durerii

De foarte multe ori, în practica medicală, medicii neurologi administrează un anestezic local pentru a obiectiva dacă durerea dispare. Această modalitate susține diagnosticul de nevralgie Arnold, motiv pentru care este inclusă în protocolul de diagnostic. Dacă pacientul suferă de nevralgie occipital, la administrarea locală a anestezicului, durerea se diminuează sau dispare complet.

Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN)

Partea de imagistică este utilă pentru a exclude patologii tumorale sau patologii degenerative. Examenul RMN are capacitatea de a explora țesuturile moi atât de la nivelul zonei cervicale cât și la nivelul gâtului.

Criterii de diagnostic

  1.     Durerea este pe o singură parte, sau pe ambele părți, în zona nervului occipital.
  2.     Durerea are caracter ciclic, de forma unor atacuri intense, ascuțite.
  3.     Intensitatea durerii este crescută.
  4.     Caracterul durerii este sub formă de înțepătură sau lovitură severă.
  5.     Durerea este ameliorată sau dispare complet la administrarea de anestezic local.

Tratamentul nevralgiei Arnold

Tratamentul nevralgiei Arnold se stabilește de către medicul neurolog, în funcție de cauzele care au dus la apariția durerii intense de cap. Tratamentul nevralgiei occipitale cuprinde măsuri generale, tratament medicamentos, kinetoterapie și intervenții chirurgicale.

Ø  Măsuri generale- au ca obiectiv ameliorarea crizelor dureroase ca și intensitate și ca și frecvență:

– se pot aplica comprese calde pe ceafă;

– orele de somn să se realizeze în încăperi cât mai întunecate, ferite de zgomote puternice;

– efectuarea masajului în regiunea gâtului pentru relaxarea musculaturii;

Ø  Tratament medicamentos– cuprinde o serie de medicamente care au ca scop combaterea durerii prin relaxarea musculaturii și reducerea inflamației; se pot prescrie medicamente din mai multe clase farmacologice:

antiinflamatorii nesteroidiene: ibuprofen sau naproxen;

– relaxante musculare

– anticonvulsivante: gabapentină sau carbamazepină

– medicație corticosteroidă administrată local;

– cure cu medicamente anestezice administrate local;

Ø  Kinetoterapie- studiile de specialitate au arătat un răspuns foarte bun la un tratament combinat între medicamente antiinflamatoare și kinetoterapie. Kinetoterapia are un rol foarte important în schema terapeutică a nevralgiei Arnold, deoarece contribuie la relaxarea musculaturii contractate, la reducerea fenomenelor inflamatorii locale, la o posturare corectă a capului și a gâtului, precum și la obținerea unei coordonări complete a mișcărilor.

Ø  Intervenții chirurgicale- intervențiile chirurgicale sunt ultima opțiune de tratament și se practică în momentul în care nu există un răspuns favorabil la schema terapeutică alcătuită din medicamente și kinetoterapie. În funcție de cauza care a dus la apariția nevralgiei Arnold, există mai multe variante de tratament chirurgical, cu grade diferite de complexitate, precum decompresia microvasculară, secționarea nervilor occipitali, cauterizarea nervului lezat sau stimularea nervilor afectați.

Cum se poate preveni apariția nevralgiei occipitale?

Datele adunate din practica medicală au arătat faptul că există o serie de măsuri generale ce pot fi aplicate pentru a reduce riscul de apariție a nevralgiei Arnold. Punerea în practică a acestor acțiuni, nu garantează protecția totală împotriva bolii. S-a constatat că cei care nu prezintă o poziție vicioasă de somn (nu dorm cu mâna sub pernă), cei care nu țin telefonul între ureche și umăr sau cei care poartă geanta sau rucsacul alternativ, pe ambii umeri, au un risc mai mic de a dezvolta nevralgie Arnold.

Incheiere

În concluzie, nevralgia Arnold este o patologie din sfera neurologică care necesită o intervenție terapeutică promptă deoarece leziunile nervoase pot genera prejudicii serioase la nivelul organismului. Pentru a beneficia de un diagnostic corect, medicii neurologi din Clinica Eminescu 100 vor efectua o examinare completă a cazului și vor stabili un tratament potrivit, individualizat.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X