Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Abdomen si Pelvis

Cuprins articol

Rezonanta magnetica nucleara efectuata la nivelul abdomenului si al pelvisului reprezinta una din cele mai avansate si moderne investigatii imagistice, motiv pentru care este foarte frecvent utilizata ca modalitate non-invaziva de diagnostic pentru o categorie larga de afectiuni cat si pentru monitorizarea evolutiei unei boli sau verificarea eficacitatii in timp a unui tratament.

In lumea medicala, investigatiile de tip IRM sunt extrem de utilizate; studiile de specialitate arata faptul ca 8 din 10 pacienti efectueaza minim o investigatie de tipul rezonantei magnetice nucleare de-a lungul vietii.

Ce este RMN-ul pentru Abdomen si Pelvis si de ce este important?

RMN abdomen si pelvis este o investigatia imagistica non-invaziva, nedureroasa si neiradianta care are capacitatea de a furniza imagini anatomice detaliate ale diferitelor organe si tesuturi din corpul uman, imagini 3D (tridimensionale) care releva pana la cele mai mici detalii si caracteristici ale regiunii examinate. Principiul de functionare al investigatiei se bazeaza pe utilizarea unui camp magnetic intens care emite unde de radiofrecventa; imaginile obtinute prin intermediul semnalelor radio sunt procesate cu ajutorul unui calculator care realizeaza o reconstructie in mai multe planuri a organelor si a regiunilor de corp.

Costurile procedurii RMN pentru Abdomen si Pelvis

Vezi lista de preturi RMN

Avantajele RMN-ului Abdominal si Pelvin

Atat RMN efectuat la nivelul abdomenului cat si RMN efectuat la nivelul pelvisului prezinta multiple avantaje pentru medic si pentru pacienti; investigatia este complet sigura, nu utilizeaza radiatii, este non-invaziva si nu produce durere in timpul examinarii. Tehnologia avansata care sta la baza procedurii permite diagnosticarea rapida si precisa a unui numar foarte mare de afectiuni de la nivelul abdomenului si pelvisului.

RMN Abdomen Pelvis 1024x576

Viziune detaliata asupra organelor interne

Cu ajutorul campului magnetic generat de aparatul de RMN si al undelor de radiofrecventa, se obtin imagini detaliate ale organelor si structurilor din corp, imagini tridimensionale, de maxima precizie, astfel incat medicul poate analiza si studia in detaliu structura si caracteristicile regiunii examinate. O astfel de investigatie ofera posibilitatea de a examina cu maxima precizie si atentie toate organele de la nivelul abdomenului si al pelvisului, rapid, cu minim de disconfort pentru pacient.

Diagnosticare precisa fara a recurge la metode invazive

Deoarece imaginile oferite de aparatul de RMN reprezinta o reconstructie fidela, tridimensionala a organului sau a regiunii examinate, medicul poate stabili cu usurinta diagnostice de certitudine, fara a mai fi nevoie de investigatii invazive pentru a obtine informatii suplimentare. Rezonanta magnetica nucleara reprezinta astfel investigatia gold standard utilizata in protocolul de diagnostic al multor afectiuni abdomino-pelvine.  

Identificarea si monitorizarea afectiunilor complexe

Avand in vedere faptul ca aparatul de IRM furnizeaza imagini detaliate din corp, se pot diagnostica afectiuni complexe pe baza unor semne sau caracteristici ce pot fi vizibile doar cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare, semne care ar fi mai greu vizibile sau chiar imposibil de evidentiat cu ajutorul altor investigatii imagistice simple, precum ecografia abdominala sau radiografia abdominala pe gol. De asemenea, investigatia este neinvaziva si neiradianta pentru pacient, ceea ce ofera posibilitatea de repetare la intervale regulate de timp a procedurii, pentru monitorizarea evolutiei diferitelor afectiuni sau pentru aprecierea gradului de eficacitate al unui tratament.

Afectiuni detectate prin RMN pentru Abdomen si Pelvis

Atat RMN abdominal cat si RMN pelvin, pot detecta o patologie variata de afectiuni.

Patologie hepatica:

            Steatoza hepatica;

            Ciroza hepatica;

            Cancer hepatic;

            Hemangiom;

            Anomalii ale cailor biliare;

            Hepatomegalie;

            Obstructia venei porte;

Patologie pancreatico-biliara

            Anomalii ale cailor biliare;

            Cancer de pancreas;

            Ciroza biliara primitiva;

            Formatiuni tumorale la nivelul cailor biliare;

Patologia suprarenala

            Formatiuni tumorale suprarenaliene;

            Feocromocitom;

Patologia renala:

            Litiaza renala;

            Malformatii renale;

            Formatiuni tumorale renale;

            Hidronefroza;

            Tromboza venelor renale;

Patologia prostatei:

            Prostatita;

            Adenom de prostata;

            Adenocarcinom de prostata;

            Calcificari prostatice;

Patologia testiculara:

            Leziuni testiculare si scrotale;

            Tumori testiculare;

            Recidive tumoral testiculare;

Patologia ginecologica:

            Chiste ovariene foliculare;

            Endometrioza;

            Cancer de ovar;

            Cancer de col uterin;

            Fibrom uterin;

            Cancer vaginal;

            Vaginite;

            Chiste dermoide;

Patologie rectala

            Formatiuni tumorale rectale;

            Extensia unei formatiuni tumorale rectale;

            Boala Crohn.

Cum te pregatesti pentru un RMN al Abdomenului si Pelvisului?

Pregatirea pentru RMN abdominal si pelvis nu este un proces complex, insa pacientul trebuie sa tina cont de cateva aspecte, precum:

        Pacientul nu trebuie sa manance nimic in ziua examinarii; ultima masa va fi in seara precedenta investigatiei, nu mai tarziu de ora 18:00;

            Consumul de alcool este interzis cu 48 ore inainte de investigatie;

            Consumul de lichide este interzis cu 2 ore inainte de investigatie;

            Se recomanda purtarea unei tinute lejere in ziua examinarii;

    Medicul trebuie informat cu privire la existenta unor alergii, afectiuni renale, sarcina, claustrofobie, implanturi metalice;

      Daca investigatia se efectueaza cu substanta de contrast, pacientul trebuie sa dozeze cu maxim 2 saptamani inainte de procedura analizele de sange- uree si creatinina, pentru evaluarea functiei renale.

Procesul RMN-ului Abdominal si Pelvic la Clinica Eminescu 100

În clinica Eminescu 100 pacientii beneficiaza de toata grija si atentia cadrelor medicale. Acestia vor fi preluati in dimineata zilei in care se efectueaza investigatia si vor fi indrumati pas cu pas, pe tot parcursul zilei.

  Se recomanda ca pacientul sa ajunga in clinica cu aproximativ 30 minute mai devreme fata de ora programarii pentru a completa formularul tip cu privire la datele cu caracter personal;

    Inainte de investigatie, pacientul va purta o discutie cu tehnicianul sau medicul radiolog care efectueza RMN-ul, cu privire la antecedentele personale patologice, istoric de reactii alergice, existenta unei sarcini, existenta implanturilor metalice, etc.;

  Pacientul va indeparta toate obiectele metalice, precum telefonul, cureaua, bijuteriile, ceasul, agrafele de par, etc.;

    Personalul medical va pozitiona în mod adecvat pacientul pe masa de RMN și ii va monta o branula in cazul in care investigatia se efectueaza cu substanta de contrast;

    Pe toata durata investigatiei, pacientul va comunica cu personalul medical prin intermediul unui microfon si va respecta, pe cat posibil, toate indicatiile primite;

    Pacientul are permanent acces la un buton de panica, prin a carei declansare, investigatia se opreste iar personalul medical revine in sala de examinare.

Diferente intre RMN abdominal standard si RMN abdominal cu substanta de contrast

RMN abdominal si pelvin efectuat in mod nativ presupune obtinerea unor imagini detaliate ale organelor interne fara a administra suplimentar substanta de contrast; RMN andomino-pelvin efectuat cu substanta de contrast presupune administrarea in timpul examinarii a unei substante pe baza de Gadolinium care are rolul de a furniza imagini mai detaliate si mai complexe ale regiunii examinate. Indicatia de a administra substanta de contrast este stabilita de mediul curant, in functie de patologie care se suspecteaza.

Cand NU se recomanda RMN pentru Abdomen si Pelvis

RMN efectuat la nivelul abdomenului si al pelvisului este o investigatie sigura, lipsita de riscuri pentru marea majoritate a pacientilor; exista insa cateva categorii de pacienti pentru care investigatia nu este recomandata precum primul trimestru de sarcina, pacientii care prezinta alergii la substanta de contrast precum si pacientii cu implanturi metalice.

Alergii la substanta de contrast

Pacientii care prezinta alergie la substanta de contrast pot efectua investigatia in mod nativ, fara a primi solutia pe baza de Gadolinium.

Precautii pentru pacientii cu implanturi metalice

Investigatia nu este recomandata pacientilor cu implanturi metalice de tipul:

            stimulatoarelor cardiace;

            clipurilor hemostatice;

            implanturilor cohleare;

            defibrilatoarelor implantabile;

            pompelor pentru administrarea cronica a medicamentelor;

            cateterelor cu componenta metalica.

RMN Abdomen si Pelvis cu Bilet de Trimitere

În cadrul clinicii Eminescu 100 pacientii pot efectua atat RMN de abdomen cat si RMN de pelvis, in mod gratuit, prin decontare directa de catre Casa Nationala de Asigurare medicala, pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul de familie.

Concluzie

Investigatia RMN abdominal si pelvin este extrem de utila tuturor pacientilor cu afectiuni hepatice, ginecologice, renale, biliare, testiculare, motiv pentru care este extrem de recomandata ca modalitate de diagnostic a afectiunilor diverse, uneori chiar amenintatoare de viata. Complet sigura si neinvaziva pentru pacienti, investigatia ofera informatii pretioase intr-un timp scurt. Pacientii pot efectua procedura cu succes in Clinica Eminescu 100 care dispune de aparatura de top, de ultima generatie, astfel incat procedura sa fie efectuata la cele mai inalte standarde medicale in vigoare.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X