Cuprins articol
Afectiunile vasculare arteriale sau venoase prezinta un impact major asupra intregii stari de sanatate a organismului, motiv pentru care investigarea arborelui vascular este foarte importanta in stabilirea precoce a unor diagnostice de boala ce pot pune viata pacientului in pericol. La ora actuala, una din cele mai moderne si mai rapide modalitati de explorare a structurilor vasculare este reprezentata de AngioRMN. In termeni medicali, procedura este cunoscuta si sub denumirea de angiografie RMN, aceasta fiind extrem de des utilizata ca modalitate de evaluare a arterelor si venelor de la nivelul organismului.
Angiografia RMN este recomandata in toate situatiile in care medicul suspecteaza afectiuni vasculare la nivelul creierului, gatului, inimii, abdomenului, pelvisului, membrelor superioare sau inferiore. In functie de indicatie, investigatia se poate efectua cu sau fara substanta de contrast. Cu ajutorul angio RMN pot fi identificate anevrisme arteriale, malformatii arteriovenoase, stenoze arteriale, ocluzii arteriale, ateroscleroza sau boala coronariana ischemica.
Ce este RMN Angio si cum contribuie la diagnosticul vascular
Angio RMN este una din cele mai utilizate investigatii imagistice pentru evaluarea arborelui arterial si venos de la nivelul organismului. Complet neinvaziva, neiradianta si nedureroasa, investigatia reprezinta gold standardul diagnostic al patologiilor vasculare. Procedura utilizeaza campul magnetic si undele radio pentru a evalua structura vaselor de sange si a evidentia diferite modificari precum anevrisme, malformatii, stenoze, ocluzii sau displazii. Cel mai frecvent, angioRMN-ul este utilizat pentru evaluarea arterelor cerebrale, arterelor carotide, arterelor renale sau vaselor de la nivelul membrelor inferioare.
De asemenea, angio-RMN este o investigatie care poate fi utilizata cu succes ca modalitate de screening pentru pacientii care apartin categoriei de risc crescut pentru migrene, anevrisme cerebrale, rinichi polichistici, displazie neuromusuclara sau stenoza de artere renale.
Diferente dintre RMN standard si RMN Angio
RMN-ul standard efectuat la nivelul diferitelor regiuni din corp este o modalitate neinvaziva, neiradianta si nedureroasa care evalueaza, cu ajutorul campului magnetic si al undelor radio, structurile anatomice, in timp ce angio-RMN ofera informatii despre structura arborelui vascular de la nivelul organismului. Ambele proceduri sunt extrem de valoroase deoarece aduc informatii pe baza carora medicul poate stabili un diagnostic de certitudine, insa indicatiile sunt diferite; medicul curant va stabili tipul de investigatie necesar fiecarui pacient in parte in functie de tabloul si suspiciunea clinica.
Oferte de pret pentru RMN Angio
- R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM venos nativ 650 LEI
- R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial nativ 650 LEI
- R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial si trunchi supra aortic nativ 650 LEI
Avantajele RMN Angio in investigatiile vasculare
Principalul avantaj al angioRMN-ului este neinvazivitatea procedurii; comparativ cu angiografia clasica, angioRMN-ul este complet neinvaziv. Mai mult decat atat, deoarece procedura este complet neiradianta, poate fi utilizata cu succes inclusiv la copii, la femeile insarcinate (cu exceptia celor aflate in primul trimestru de sarcina) sau la pacientii cu afectiuni din sfera oncologica. De asemenea, pot beneficia de angio-RMN pacientii care prezinta alergii la substantele de contrast pe baza de iod deoarece substanta de contrast utilizata pentru angio RMN este Gadolinium, considerata o substanta nonalergogena.
Angio RMN cerebral
AngioRMN-ul cerebral este o investigatie extrem de valoroasa in practica medicala deoarece are capacitatea de a evalua complet tot segmentul anatomic, cu o rezolutie inalta, ceea ce presupune vizualizarea intregului pachet vascular dar si a altor leziuni asociate precum formatiuni tumorale, accidente vasculare cerebrale de tip ischemic sau hemoragic, traumatisme cranio-cerebrale, malformatii anatomice, procese demielinizante sau degenerative.
Angio RMN cu substanta de contrast
Angio RMN poate fi efectuat cu sau fara substanta de contrast. Daca investigatia nu se efectueaza cu substanta de contrast din diverse considerente (pacient cu istoric de alergii multiple sau cu insuficienta renala severa), atunci evaluarea arborelui vascular arterial si venos se bazeaza pe miscarile de deplasare ale sangelui in interiorul vasului. In situatia in care medicul considera oportuna administrarea unei substante de contrast, evaluarea anatomiei arterelor, venelor si a patului vascular se bazeaza pe prezenta substantei de contrast in interiorul vasului de sange.
Afectiuni detectate prin RMN Angio
Angio RMN-ul este o investigatie extrem de importanta deoarece, cu ajutorul campului magnetic si al undelor radio, se obtin informatii detaliate, tridimensionale ale arborelui vascular arterial si venos. Procedura este utilizata frecvent in practica medicala pentru evaluarea completa a circulatiei intracraniene deoarece aduce informatii importante cu privire la diagnosticul si prognosticul diferitelor boli intracraniene.
Anomalii vasculare si stenoze
Malformatiile arteriovenoase reprezinta o legatura anormala, sub forma unui ghem sau a unui nod, formata intre artere si vene. Cel mai frecvent malformatiile arteriovenoase apar la nivel cerebral, localizare care este extrem de periculoasa prin prisma riscului crescut de sangerare. Depistarea timpurie a malformatiilor arteriovenoase cerebrale este foarte importanta deoarece exista situatii in care sangerarea produsa de acestea poate fi fatala. Angio RMN este una din modalitatile de electie in diagnosticarea si evaluarea acestor patologii complexe.
Anevrisme cerebrale sau anevrisme de Aorta
Anevrismul vascular este definit prin prezenta unei dilatatii la nivelul peretilor unui vas. Principala complicatia a anevrismelor, care poate pune viata pacientului in pericol, este reprezentata de ruptura de anevrism. Exista o serie de factori de risc in aparitia anevrismelor, precum inaintarea in varsta, prezenta afectiunii la rudele de gradul I, HTA, fumatul, consumul cronic de alcool, coarctatia de Aorta sau lupusul eritematos sistemic. Anevrismele pot aparea la orice nivel, insa localizarile de electie sunt la nivel cerebral si la nivelul aortei. Descopera detalii despre Anevrismul de Aorta. Angio-RMN reprezinta modalitatea prin care anevrismele pot fi diagnosticate cu usurinta.
Tromboze vasculare
Tromboza vasculara este o afectiune care se caracterizeaza prin formarea unui cheag de sange la nivelul unei vene sau a unei artere. Daca cheagul de sange determina obstructie la nivelul unei artere, afcetiunea poarta deumirea de tromboza arteriala; daca cheagul de sange determina obstructia unei vene, afectiunea poarta denumirea de tromboza venoasa. Tromboza poate pune viata pacientului in pericol deoarece obstructionarea alimentarii cu sange a unei zone din corp poate fi fatala pentru pacient. Citeste despre tromboza aici.
Ischemie si patologia vasculara cerebrala
Ischemia cerebrala este o afectiune care se caracterizeaza prin reducerea cantitatii de oxigen de la nivelul celulelor creierului. Daca celulele cerebrale sunt private de oxigen pentru o perioada crescuta de timp, apare hipoxia cerebrala cu consecinte ireversibile pentru intregul organism. Accidentul vascular cerebral ischemic poate fi depistat rapid cu ajutorul angioRMN, ceea ce ofera posibilitatea unei interventii terapeutice prompte. Afla aici despre AVC.
Cum te pregatesti pentru un RMN Angio?
AngioRMN este o investigatie care nu necesita o pregatire ampla in prealabil. Pacientul trebuie sa respecte cateva recomandari simple, precum:
– Reducerea fumatului cu 24 ore anterior investigatiei;
– Evitarea consumului de alcool cu 48 ore anterior investigatiei;
– Informarea tehnicianului cu privire la reactii alergice, claustrofobie, anxietate sau obiecte metalice in corp;
– Daca investigatia se realizeaza cu substanta de contrast, pacientul trebuie sa efectueze cu maxim 3 saptamani anterior procedurii, 2 analize de sange (uree si creatinina);
– In ziua procedurii se recomanda purtarea unor haine lejere;
– Se recomanda evitarea obiectelor metalice in ziua examinarii (bijuterii, agrafe, curele, etc.;).
Procedura RMN Angio la Clinica Eminescu 100
In ziua investigatiei, cadrele medicale din Clinica Eminescu 100 vor insoti pacientul in permanenta, il vor informa si il vor indruma cu privire la buna desfasurare a procedurii.
– Se recomanda ca pacientul sa ajunga in clinica cu 30 minute mai devreme de ora stabilita pentru investigatie, pentru a completa formularele care contin datele cu caracter personal;
– Pacientul va purta o discutie cu tehnicianul care efectueaza procedura, cu privire la dosarul medical al acestuia (afectiunea suspecta, istoric alergic, claustrofobie, anxietate, boli asociate);
– Obiectele metalice vor fi depozitate intr-un loc special amenajat deoarece este interzisa patrunderea in sala de examinare cu bijuterii, ceas, telefon, agrafe, curele, etc.;
– Pacientul va imbraca unul din halatele de unica folosinta pus la dispozitia acestuia;
– Pacientul va fi pozitionat pe masa de RMN care va culisa in interiorul aparatului magnetic; acesta va primi o pereche de casti pentru a atenua zgomotul produs de aparat;
– Daca investigatia se efectueaza cu substanta de contrast, se va monta o branula la unul din antebrate;
– Pe perioada examinarii pacientul trebuie sa stea complet nemiscat;
– Pacientul are acces in permanenta la un buton de panica prin a carui declansare investigatia se opreste iar tehnicianul revine in sala de examinare;
– Investigatia poate avea o durata de timp cuprinsa intre 15-30 minute;
– Dupa finalizarea investigatiei, pacientul va ramane sub supraveghere medicala 2 ore; ulterior isi poate relua activitatile uzuale;
– Imaginile vor fi atent analizate de medicul radiolog iar rezultatul va fi disponibil in decurs de cateva zile.
Angio RMN cerebral cu bilet de trimitere
In clinica Eminescu 100 pacientii pot beneficia de angio RMN in mod gratuit, pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist. Investigatia va fi decontata de Casa Nationala de Sanatate astfel incat toti pacientii sa poata avea acces la un sistem medical gratuit de sanatate si la investigatii de top pe baza caror se pot stabili diagnostice care pot salva vieti.
Concluzie
Angio-RMN este o investigatie foarte importanta pentru explorarea arborelui vascular arterial si venos de la nivelul organismului. Procedura este nedureroasa, neinvaziva, nu utilizeaza radiatii ionizante si nu necesita sedare. Poate fi efectuata inclusiv la copii, la persoanele varstnice sau la pacientii cu boli multiple. Pentru o vizualizare mai detaliata a structurilor vasculare, se recomanda administrarea unei substante de contrast pe baza de Gadolinium. Investigatia ajuta la diagnosticarea malformatiilor vasculare, anevrismelor, ocluziilor, stenozelor, trombozei venoase sau a altor anomalii vasculare. Investigatia este contraindicata pacientilor cu dispozitive metalice in corp de tipul defibrilatoarelor cardiace, protezelor metalice, pompelor de medicamente sau implanturilor cohleare.