Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Articulatii

Cuprins articol

O articulatie reprezinta totalitatea elementelor de legatura care contribuie la unire a doua sau mai multe elemente osoase vecine. O articulatie este considerata un intreg ansamblu functional alcatuit din oase, muschi, ligamente, tendoane, capsula articulara si membrana sinoviala. Din punct de vedere fiziologic, articulatiile sunt considerate elemente foarte important pentru organism deoarece acestea indeplinesc roluri multiple, precum sustinerea pozitiei corpului, mobilizarea membrelor, a trunchiului si a capului, deplasarea scheletului, transmiterea fortei de la un segment la altul si nu in ultimul rand mobilizarea unui segment fata de altul.

La nivelul organismului exista foarte multe articulatii; din punct de vedere histologic articulatiile pot fi firboase, cartilaginoase sau sinoviale. Din punct de vedere functional, articulatiile pot fi imobile (sinartroze), usor mobile (amfiartroze) sau mobile (diartroze). Articulatiile din corp care permit miscarile sunt cele sinoviale; cavitatea sinoviala prezinta in interior lichidul sinovial, care oferă mobilitate articulatiei.

Importanta RMN-ului in diagnosticarea afectiunilor articulatiilor

Articulatiile sunt supuse permanent fortelor de compresiune si tensiune. Desi, din punct de vedere anatomic, sunt adaptate la rezistenta maxima, exista situatii in care pot aparea leziuni articulare traumatice, inflamatorii sau tumorale. Investigarea aparatului articular este extrem de importanta pentru stabilirea unui diagnostic corect si rapid, dar si pentru initierea unui tratament adecvat. Rezonanta magnetica nucleara este modalitatea imagistica utilizata cel mai frecvent in toate situatiile in care medicul suspecteaza, pe baza simptomatologiei si a examenului clinic, existenta unei suferinte articulare.

Aceasta investigatie are capacitatea de a oferi informatii pretioase cu privire la morfologia si structura muschilor, ligamentelor, tendonalor si membranei sinoviale. De asemenea, rezonanta magentica nuclara permite efectuarea unei evaluari precise a cartilajului articular, acesta fiind sediul modificarilor precoce al bolilor reumatologice. Mai mult decat atat, cu ajutorul RMN-ului articular, medicul poate evalua atat calitativ cat si cantitativ cartilajul articular, inclusiv matricea articulara, ceea ce ofera posibilitatea de stabilire precoce a unui diagnostic corect si implementarea tratamentului de specialitate.

Preturile procedurii RMN pentru articulatii

Vezi lista de preturi RMN

Cum functioneaza RMN-ul pentru articulatii?

Imagistica prin rezonanta magnetica nucelara reprezinta modalitatea cea mai precisa si mai sigura de examinare a articulatiilor deoarece investigatia nu utilizeaza radiatii ionizante, ceea ce presupune faptul ca procedura este complet neiradianta. De asemenea, RMN-ul articular este complet neinvaziv si nedureros. Aparatul de RMN genereaza un camp magnetic care transmite unde radio la nivelul organismului; la baza functionarii metodei se afla principiul absorbtiei si al emisiei de energie. Semnalele radio emise vor fi preluate de un calculator specializat, care le va analiza si le va integra cu ajutorul unui program special, intr-o imagine tridimensionala (3D); ulterior imaginea va fi generata pe un monitor si va putea fi interpretata de medicul radiolog. 

Principiul rezonantei magnetice nucleare poate fi aplicat cu succes in domeniul medical deoarece corpul uman este alcatuit 70% din apa. Apa are in compozitie atomi de hidrogen care prezinta camp magnetic. In momentul in care, la nivelul unei regiuni, este aplicat un camp magnetic extern, atomii de hidrogen se vor alinia astfel incat acestia vor putea fi masurati. Semnalele sunt receptionate de calculator, care va efectua conversia semnalelor primite in imagini anatomice.

Avantajele RMN-ului pentru diferite articulatii

RMN-ul articular prezinta multiple avantaje in practica medicala deoarece, cu ajutorul acestei explorari, pot fi depistate precoce modificarile subtile care apar la nivelul cartilajului articular, cu mult inainte de debutul bolii vizibile radiografic. Metoda este extrem de eficienta deoarece nu determina durere, poate fi efectuata la orice varsta, caracterizeaza in detaliu orice articulatie din corp, indiferent de localizare si ofera informatii exacte cu privire la elementele componente ale articulatiei, astfel incat medicul poate stabili un diagnostic precis si exact.

RMN genunchi

Genunchiul reprezinta cea mai frecvent examinata articulatie din crop prin intermediul rezonanei magnetice nuclare. Articulatia genunchiul este considerata cea mai complexa articulatie de la nivelul organismului, fiind supusa permanent unui stres mecanic. Cele mai frecvente afectiuni care pot fi depistate la nivelul genunchiului prin intermediul rezonantei magnetice nucleare sunt reprezentate de entorse, rupturi de ligamente, rupturi de cartilaj articular, tendinite, artrite, fracturi osoase, formatiuni tumorale sau necroze. RMN-ul de genunchi este recomandat atunci cand pacientul prezinta durere importanta articulara, instabilitate articulara, tumefactie, impotenta functionala sau cracmente la mobilizare.

RMN umar

RMN-ul de umar este o modalitate nedureroasa, neinvaziva si neiradianta de a obtine informatii cu privire la structurile si tesuturile care alcatuiesc articulatia scapulo-humerala. Investigatia se recomanda tuturor pacientilor care se confrunta cu dureri la nivelul umarului, limitarea severa a mobilitatii, impotenta functionala, microinstabilitate sau tumefactie. Rezonanta magnetica nucleara poate diagnostica afectiuni precum entorse, luxatii, rupturi musculare, rupturi ligamentare, rupturi tendinoase, artrite, formatiuni tumorale, necroze, condromalacii, condropatii, sindrom de impingement subacromial sau fracturi.

RMN cot

Una din cele mai avantajoase si eficiente modalitati de explorare a cotului este reprezentata de RMN de cot. Investigatia se recomanda atat sportivilor de performanta care suprasolicita constant articulatia, cat si tuturor persoanelor care prezinta mobilitate dureroase, tumefactie sau traumatisme la acest nivel. Rapida, nedureroasa si complet neinvaziva, investigatia permite evaluarea structurilor articulare si stabilirea imediata a diagnosticului de certitudine.

RMN articulatii sacroiliace

RMN-ul articulatiilor sacroiliace este recomandat tuturor pacientilor care au suspiciune de sacroileita si spondilartrita. Sacroileita este caracterizata prin aparitia unui proces inflamator localizat la nivelul articulatiilor sacroiliace, articulatii cu rol extrem de important in sustinerea greutatii corpului, in transferul greutatii intre coloana vertebrala si bazin precum si in miscarea trunchiului si a membrelor. RMN-ul articulatiilor sacroiliace se recomanda tuturor pacientilor care prezinta durere lombara joasa, atat la efort cat si in repaus, cu o intensitate moderat crescuta, care limiteaza semnificativ mobilizarea. Principala cauza a sacroileitei este reprezentata de spondilita ankilozanta, desi studiile de specialitate au evidentiat prezenta inflamatiei la nivelul articulatiilor sacroiliace si in caz de infectii sau traumatisme.

RMN picioare si talpa

Piciorul este alcatuit din mai multe articulatii mici dar extrem de importante pentru sustinerea corpului, mobilizare si deplasare. Leziunile articulare mecanice la nivelul piciorului sunt extrem de frecvente, motiv pentru care rezonanta magnetica nucleara este o investigatie foarte importanta in stabilirea diagnosticului de boala. Fie ca este vorba de luxatii, entorse, rupturi ligamentare sau fenomene inflamatorii, RMN-ul de picior poate diagnostica o gama larga de afectiuni care pericliteaza mersul si genereaza durere deoarece ofera informatii cu privire la oasele, cartilajele, tendoanele, muschii, ligamentele si vasele de sange de la acest nivel.

RMN Articulatii 1024x576

Ce afectiuni pot fi detectate prin RMN-ul articulatiilor?

Cu ajutorul RMN-ului articular pot fi diagnosticate patologii complexe de la nivelul articulatiilor deoarece, prin intermediul rezonantei magnetice nucleare, medicul obtine informatii despre muschi, ligamente, tendoane, extremitati osoase, membrana sinoviala si capsula articulara. RMN-ul articular este recomandat in caz de traumatisme articulare, suspiciunea existentei unor procese inflamatorii locale sau formatiuni tumorale.  

Leziuni de menisc si ligament

Leziunile de menisc si rupturile de ligamente la nivelul genunchiului sunt frecvent intalnite, in special in cazul sportivilor. Articulatia genunchiului este considerata cea mai mare articulatie din corp, aceasta fiind responsabila cu sustinerea intregii greutati corporale, stabilitate si deplasare. Rupturile ligamentare sunt extrem de dureroase si afecteaza sever mobilitatea, motiv pentru care necesita o diagnosticare rapida si un tratament adecvat. Citeste mai multe despre ruptura de ligament aici.

Artroza si alte forme de artrita

Artroza reprezinta un proces degenerativ, progresiv, care apare o data cu inaintarea in varsta, prin prisma leziunilor produse prin suprasolicitare repetata si fenomene de uzura, la nivelul articulatiilor. Afectiunea determina durere articulara, limitarea mobilitatii, redoare matinala si impotenta functionala. Citeste in continuare despre artroza aici! Artrita reprezinta existenta unui proces inflamator la nivel articular, fenomen evidentiat in afectiuni reumatologice precum poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta sau lupusul eritematos sistemic. Atat artroza cat si artrita necesita evaluare atenta prin intermediul rezonantei magnetice nuclare.  

Inflamatii si infectii ale articulatiilor

Articulatiile pot fi, adesea, sediul unor procese infectioase sau inflamatorii care determina modificari structurale si functionale la nivelul local. Semnele inflamatorii sunt reprezentate de durere, impotenta functionala, limitarea severa a mobilitatii, inrosirea tegumentului si caldura locala. Prin intermediul rezonantei magnetice nucleare se poate stabili diagnosticul de boala astfel incat pacientul sa beneficieze de cel mai bun tratament medical de specialitate.

Leziuni musculare si ale tendonului

Leziunile musculare si leziunile tendoanelor sunt afectiuni frecvente care pot aparea la nivelul oricarei articulatii. Extrem de dureroase si invalidante, afectiunile necesita un diagnostic rapid pentru a putea implementa modalitatile terapeutice optime pentru vindecare. RMN-ul articular are capacitatea de a evalua atat structurile musculare cat si tendoanele si ligamentele articulare, motiv pentru care investigatia poate fi efectuata cu succes cand vine vorba de astfel de leziuni.

Pregatirea pentru RMN la articulatii

RMN-ul articular nu necesita o pregatire ampla in prealabil, insa pacientul trebuie sa tina cont de o serie de recomandari precum:

        Evitarea consumului de alimente cu 4 ore anterior investigației;

        Evitarea consumului de lichide cu 2 ore anterior investigației;

        Evitarea consumului de alcool cu 24 ore anterior procedurii;

        Purtarea unei tinute lejere si comode in ziua examinarii;

    Inlaturarea obiectelor metalice (telefon, bijuterii, curea, catarame, agrafe de par) inainte de a patrunde in sala de RMN;

      Informarea tehnicianului sau a medicului care efectueaza investigatia cu privire la claustrofobie sau istoric de anxietate.

Desfasurarea procedurii de RMN pentru articulatii

Pe parcursul intregii proceduri, pacientul va fi insotit si indrumat la fiecare pas de personalul medical din clinica.

        Se recomanda ca pacientul sa ajunga in clinica cu 30 minute mai devreme fata de ora stabilita, pentru a putea completa formularele privind datele cu caracter personal;

Inainte de procedura propriu zisă, pacientul va purta o discutie cu tehnicianul sau medicul care va efectua investigatia (se mentioneaza istoric de alergii, boli asociate, claustrofobie, anxietate, tratament medicamentos administrat anterior, investigatii imagistice anterioare);

Pacientul va imbraca unul din halatele de unica folosinta puse la dispozitie si va depozita obiectele personale in locul indicat de catre cadrul medical;

  Pacientul va fi pozitionat corespunzator pe masa de RMN in functie de articulatia examinata;

  In permanenta, pacientul va avea la indemana un buton de panica prin a carui apasare investigatia va fi intrerupta si un cadru medical va reveni, de urgenta, in sala de examinare;

Pe tot parcursul procedurii pacientul va primi un set de casti (deoarece aparatul de RMN genereaza foarte mult zgomot) si va trebui sa urmeze, intocmai, indicatiile primite de la tehnician;

  Procedura are o durata de timp cuprinsa intre 30-55 minute, in functie de articulatia examinata;

  Dupa finalizarea procedurii, pacientul va ramane sub supraveghere medicala aproximativ o ora, putand ulterior sa isi reia activitatile cotidiene;

Imaginile vor fi examinate cu atentie de catre medicul radiolog iar interpretarea scrisa va fi oferita pacientului in cateva zile.  

RMN articulatii cu bilet de trimitere

In cadrul clinicii Eminescu 100, pacientii pot efectua RMN articular in mod gratuit, pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist. Sanatatea si siguranta pacientilor nostrii este pe primul plan, motiv pentru care dispunem de aparatura medicala de ultima generatie, la standardele cele mai inalte in vigoare.

Concluzie

In concluzie, investigarea articulatiilor prin intermediul rezonantei magnetice nucleare este extrem de utila si prezinta numeroase avantaje atat pentru medic cat si pentru pacient. Investigatia este complet nedureroasa, neinvaziva si neiradianta, motiv pentru care este utilizata pe scara larga cand vine vorba despre existenta unei suferinte articulare. Cu ajutorul campului magnetic se obtin imagini detaliate, tridimensionale, ale structurilor articulare, pe baza carora medicul poate stabili un diagnostic de certitudine si poate implementa un tratament adecvat.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X