Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Cardiac la Clinica Eminescu 100

Cuprins articol

Daca ai primit recomandarea de efectuare unui RMN la nivelul inimii in Bucuresti, clinica Eminescu 100 este exact locul potrivit pentru nevoile tale; cu aparatura moderna, de ultima generatie si personal medical de exceptie, cu pregatire in domeniu atat la nivel national cat si international, in unitatea noastra medicala pacientii au parte de ingrijire personalizata, la cele mai inalte standarde.

Aparatul cardiovascular reprezinta unul din cele mai importante sisteme de la nivelul organismului, iar mentinerea acestuia in completa stare de sanatate este esentiala pentru buna functionare a corpului uman. Din pacate, bolile cardiace sunt din ce in ce mai frecvente si apar la varste din ce in ce mai fragede, unele dintre ele putand chiar pune viata pacientului in pericol. Din aceste considerente,  examinarea rapida si corecta a inimii este extrem de importanta atat cat modalitate de preventie a afectiunilor cardiace cat si ca modalitate de diagnostic prompt si rapid al bolilor existente.

Ce este RMN-ul cardiac si cand este recomandat

RMN cardiac este o investigatie imagistica, nedureroasa si neinvaziva care analizeaza si studiaza in detaliu inima pacientului. Principiul de functionare al procedurii are la baza utilizarea unui camp magnetic si a undelor de radiofrecventa, cu scopul de a obtine imagini detaliate, tridimensionale, ale regiunii examinate. Investigatia poate fi efectuata la orice varsta deoarece este complet inofensiva, nu determina leziuni la nivelul organsimului si nu utilizeaza radiatii.

Cu ajutorul RMN cardiac, medicul obtine informatii esentiale cu privire la musculatura cardiaca, functia cardiaca, anatomia inimii; de asemenea, cu ajutorul acestei investigatii cardiologul poate evalua pericardul, valvele cardiace, arterele coronare care asigura aportul sangvin optim la nivelul muschiului cardiac, debitul cardiac de la nivelul aortei respectiv de la nivelul arterelor pulmonare si nu in ultimul rand poate examina atent si in detaliu, atat aorta cat si arterele pulmonare.

RMN cardiac se efectueaza doar la recomandarea medicului cardiolog cu scopul de a diagnostica afectiuni cardiace (infectii, miocardita, boli inflamatorii, infarct miocardic, miocardita, pericardita, boli valvulare, cardiomiopatii, defecte congenitale, formatiuni tumorale), de a evalua existenta unor boli coronariene, de a stabili conduita terapeutica a pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, de a monitoriza tulburarile de ritm cardiac, boala coronariana ischimica, hipertensiunea pulmonara, cardiomiopatiile infiltrative, de a evalua posibile mase tumorale cardiace sau extracardiace.

Costurile Procedurii RMN Cardiac

Vezi  lista de preturi RMN

Beneficiile RMN-ului cardiac

RMN-ul cardiac reprezinta, la ora actuala, o investigatie de top in ceea ce priveste evaluarea inimii si a functiei cardiace deoarece, intr-o modalitate complet neinvaziva, fara a creea niciun fel de prejudiciu pacientului, celulelor sau tesuturilor din corp, investigatia furnizeaza infromatii complexe, detaliate si extrem de importante despre cord, indispensabile pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine si pentru intocmirea celei mai bune si adecvate scheme terapeutice.

Precizie diagnostica inalta pentru afectiunile inimii

Deoarece in clinica Eminescu 100 aparatura utilizata pentru scanarea detaliata a inimii prin rezonanta magnetica nucleara este de ultima generatie, la cele mai inalte standarde in vigoare, imaginile furnizate sunt de o calitate net superioara altor tipuri de investigatii cardiace. Mai mult decat atat, RMN cardiac are capacitatea de a detecta anomalii cardiace ascunse, care sunt imposibil de evidentiat prin alte modalitati deoarece sunt mascate de coastele cutiei toracice.  RMN cardiac reprezinta modalitatea prin care medicul poate diagnostica rapid si sigur o categorie foarte larga si vasta de afectiuni cardiace.

Siguranta si confortul pacientului in timpul RMN

Deoarece aparatul de rezonanta magnetica nuclara utilizeaza campul magnetic si undele radio pentru furnizarea imaginilor tridimensionale si nu recurge la radiatii, efectele nocive pentru pacient sunt nule, investigatia fiind complet neinvaziva si neiradianta. In timpul procedurii, pacientul nu prezinta durere si nici disconfort, motiv pentru care procedura este complet sigura si lipsita de riscuri.

Singurul risc care este luat in considerare in cazul RMN cardiac este reprezentat de posibilele reactii alergice la substanta de contrast la pacientii cu istoric de alergii. Desi substata de contrast administrata in cazul RMN cardiac prezinta un risc mult mai scazut de declansare a evenimentelor alergice comparativ cu substanta de contrast administrata pentru efectuarea computer tomografiei sau a altor investigatii radiologice, la pacientii cu istoric de alergii se recomanda examinarea RMN nativ, fara a administra substanta de contrast.

Utilitatea cardio RMN in monitorizarea tratamentelor cardiace

Avand in vedere faptul ca procedura de rezonanta magnetica nucleara este complet sigura, neinvaziva si neiradianta pentru pacient, aceasta poate fi repetata la intervale de timp stabilite de medicul cardiolog, ca modalitate de monitorizare a tratamentelor cardiace, acesta fiind unul din importantele avantaje ale procedurii.

RMN Cardiac 1024x576

Afectiuni cardiace diagnosticate prin RMN

RMN ul cardiac permite diagnosticarea unui numar foarte mare de afectiuni ale inimii, motiv pentru care investigatia face parte din protocolul de diagnostic si tratament al multipleror boli cardiace. Medicul cardiolog poate considera necesara examinarea inimii si a vaselor mari prin intermediul rezonantei magnetice nucleare in momentul in care exista suspiciunea clinica pentru existenta unei boli  cardiace care insa necesita confirmare prin mijloace mai avansate de diagnostic.

Ischemia

Ischemia cardiaca reprezinta una din cele mai frecvente afectiuni cardiace; aceasta se caracterizeaza prin aportul insuficient de oxigen si nutrienti la nivelul inimii ca urmare a reducerii fluxului coronarian. De cele mai multe ori ischemia cardiaca apare ca urmare a obstructionarii arterelor coronare cu o placa de aterom. Exista o serie de factori de risc care contribuie la aparitia placilor de aterom la nivelul peretilor arterelor coronare, precum obezitatea, fumatul, consumul cronic de alcool, nivelul crescut de colesterol in sange, diabetul zaharat, sedentarismul.

Miocardita

Miocardita este o afectiune care se caracterizeaza prin aparitia unui proces inflamator la nivelul miocardului, muschiul inimii. Afectiunea prezinta repercusiuni serioase si severe atat asupra functiei de contractilitate a inimii cat si asupra functiei electrice a acesteia. In miocardita apar frecvent tulburari de ritm cardiac si scaderea capacitatii de pompa a inimii. Afectiunea necesita un diagnostic rapid si un tratament adecvat deoarece poate pune viata pacientului in pericol.

Boli cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitale sunt reprezentate de modificari structurale ale inimii produse in timpul vietii intrauterine. Acestea pot fi reprezentate de defecte de sept atrial, defecte de sept ventricular, defecte ale valvelor cardiace, defecte complexe precum tetralogia Fallot sau transpozitia de vase mari.  Pacientii cu boli cardiace congenitale se pot confrunta cu simptome precum dispneea, palpitatiile, cianoza sau oboseala instalata rapid la eforturi mici.

Afectiuni ale valvelor

Afectiunile valvelor cardiace sunt reprezentate de insuficienta aortica, stenoza aortica, prolapsul de valva mitrala, insuficienta mitrala, stenoza mitrala, regurgitarea pulmonara, stenoza pulmonara, insuficienta tricuspidiana si stenoza tricuspidiana. Acestea determina o functionare defectuoasa a inimii si simptome clinice precum oboseala, dispneea, cefaleea, durerea toracica anterioara, palpitatiile, edemele membrelor inferioare, stari de ameteala sau chiar lesin.

Alte afectiuni cardiace

        Infact miocardic;

        Tulburari de ritm cardiac;

        Tulburari de conducere cardiaca;

        Boala cardiaca coronariana;

        Pericardite;

        Anevrism de aorta;

        Hipertensiune pulmonara;

        Formatiuni tumorale cardiace;

        Cardiomiopatii: dilatativa, restrictiva, hipertrofica, infiltrativa.

Simptomele care indica nevoia unui RMN cardiac

Inainte de efectuarea unui RMN cardiac este necesara vizita in cabinetul medicului cardiolog. Cele mai frecvente simptome ale pacientilor care primesc recomandarea de efectuare a unui RMN cardiac sunt reprezentate de:

        Durere toracica anterioara;

        Angina pectorala;

        Palpitatii;

        Tulburari de ritm cardiac;

        Dispnee;

        Edeme la nivelul membrelor inferioare;

        Stare generala de oboseala;

        Fatigabilitate la eforturi progresiv mai mici;

        Stari de ameteala;

        Pierderea starii de contienta.

Diferente intre RMN cardiac nativ si cu substanta de contrast

RMN cardiac poate fi efectuat in doua modalitati: nativ sau cu substanta de contrast. Examinarea inimii in mod nativ presupune efectuarea investigatiei fara a administra in prealabil pacientului substanta de contrast in timp ce procedura efectuata cu substanta de contrast presupune administrarea pacientului a unei solutii pe baza de Gadolinium, care are capacitatea de a oferii informatii mai detaliate si mai exacte despre anatomia, structura si functia inimii.

Cum te pregatesti pentru un RMN la inima?

RMN cardiac nu prezinta un protocol amplu de pregatire, insa pacintul trebuie sa tina cont de cateva recomandari precum:

        Ultima masa sa fie administrata cu minim 12 ore anterior investigatiei;

        Este  interzis  consumul de alcool cu 24 ore anterior procedurii;

        In ziua investigatiei, se recomanda ca pacientii sa poarte haine lejere;

        Barbatii trebuie sa se epileze pe piept cu zi anterior procedurii;

      Daca RMN cardiac se va efectua cu substanta de contrast, pacientul va doza cu maxim 2 saptamani inainte, analize de sange (uree si creatinina- pentru evaluarea functiei renale);

  Pacientul trebuie sa prezinte indicatia scrisa din partea medicului specialist care a recomandat efectuarea procedurii;

        Daca pacientul detine alte analize sau consulturi medicale, se recomanda ca acestea sa fie aduse in ziua examinarii;

        Se recomanda ca pacientul sa detina asupra sa cat mai putine obiecte metalice (ceas, curele, agrafe, etc.);

      Medicul radiolog sau tehnicianul care efectueaza procedura trebuie sa fie informat cu privire la posibile alergii ale pacientului.

Cand NU se recomanda un RMN cardiac

Desi investigatia este complet sigura, neinvaziva si neiradianta pentru pacienti si poate fi efectuata la orice varsta, RMN-ul cardiac nu este recomandat femeilor insarcinate (in primul trimestru de sarcina), persoamelor cu alergii la substanta de contrast sau pacientilor care prezinta dispozitive metalice in corp.

Alergii la substanta de contrast

Pacientii care prezinta alergii la substanta de contrast pe baza de Gadolimium sau la un alt tip de substanta de contrast vor efectua RMN cardiac nativ.

Pacienti cu dispozitive electronice implantate

Investigatia este contraindicata pacientilor care prezinta:

        Stimulatoare cardiace;

        Proteze osoase metalice;

        Stimulatoare neuronale;

        Clipsuri metalice;

        Stenturi metalice;

        Pace-maker;

        Implant cohlear;

        Orice alt dispozitiv metalic incompatibil cu aparatul de RMN.

RMN Cardiac cu Bilet de Trimitere

În cadrul clinicii Eminescu 100 pacientii pot efectua RMN cardiac in mod gratuit deoarece investigatia va fi decontata de Casa Nationala de asigurari pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist.

Concluzie

In concluzie, RMN cardiac este o investigatie moderna, de ultima generatie, extrem de utila pentru diagnosticul si monitorizarea unei palete foarte largi de afectiuni cardiace. Cu recomandare din partea medicului specialist, pacientii pot efectua aceasta investigatie in Clinica Eminescu 100, la cele mai inalte standarde in vigoare, deoarece unitatea medicala este dotata cu aparatura medicala de top care permite stabilirea rapida a unui diagnostic precis, cu minim de disconfort pentru pacient. Ai grija de inima ta!

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X