Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Colangio

Cuprins articol

RMN-ul Colangio este o metodă avansată de imagistică medicală folosită pentru diagnosticarea afecțiunilor hepatobiliare și pancreatice. Investigația oferă imagini detaliate ale căilor biliare, ficatului și pancreasului, astfel încât medicii pot identifica mai ușor patologiile și pot evaluar corect stării acestor organe. Citește în continuare pentru a afla totul despre Colangio RMN: ce este și cum funcționează, ce avantaje are față de alte metode de diagnostic, ce afecțiuni poate detecta, cum decurge procesul, precum și ce poți face pentru a beneficia gratuit de consultație.

Ce este RMN Colangio si cum functioneaza?

Rezonanța magnetică nucleară colangio-pancreatică este numită pe scurt Colangio RMN. Tehnica este o procedură imagistică non-invazivă folosită pentru a evalua căile biliare și pancreasul. Funcționează prin utilizarea câmpului magnetic și a undelor radio pentru a crea imagini detaliate ale acestor structuri. Odată plasați într-un câmp magnetic puternic, atomii de hidrogen din organism se aliniază într-o direcție specifică. Apoi, sunt aplicate emanații de radiofrecvență care provoacă atomiisă se deplaseze. Când acești atomi revin la starea lor inițială, ei emit semnale detectate de un receptor și transformate în imagini de către un computer.

Oferte de pret RMN Colangio, Ficat si Pancreas

Vezi lista de preturi RMN

Beneficiile RMN Colangio pentru diagnosticarea afectiunilor hepatobiliare si pancreatice

Spre deosebire de alte investigații, RMN Colangio oferă imagini detaliate și precise ale căilor biliare, ficatului și pancreasului. Drept urmare, medicilor le este mai ușor să identifice și evalueze corect un număr de afecțiuni, printre care calculii biliari, chisturile hepatice, tumori hepatice sau pancreatice, stricturile biliare și pancreatice, pancreatitele și alte anomalii structurale sau funcționale. În plus, investigația este utilă și în monitorizarea evoluției bolilor și în evaluarea răspunsului la tratament.

Viziune detaliata asupra cailor biliare, ficatului si pancreasului

Procedura permite vizualizarea precisă a căilor biliare intrahepatice și extrahepatice, a structurii și a funcției ficatului și a pancreasului. Imaginile obținute permit identificarea și evaluarea oricăror anomalii sau modificări patologice.

Diagnosticarea precisa fara interventii invazive

Colangio RMN permite diagnosticarea a afecțiunilor fără a fi necesare intervenții invazive. Cu alte cuvinte, nu este nevoie ca doctorul să înțepe sau taie pielea, motiv pentru care un RMN nu este dureros, nu necesită spitalizare și nici recuperare.

Identificarea rapida a afectiunilor si planificarea tratamentului

Imaginile detaliate sunt obținute în timp real și permit medicilor să detecteze rapid orice anomalii. Astfel, ei pot planifica în mod corespunzător tratamentul adecvat pentru pacient, ceea ce poate duce la îmbunătățirea prognosticului și a rezultatelor clinice.

RMN Colangio 1024x576

Afectiuni detectate prin RMN Colangio, Ficat si Pancreas

Un RMN la ficat și pancreas poate detecta o gamă variată de afecțiuni. Iată care sunt cele mai des întâlnite.

Pietrele biliare si obstructiile cailor biliare

Pietrele biliare sunt depozite solide formate în vezica biliară sau în căile biliare, iar obstrucțiile căilor biliare sunt blocaje ale fluxului normal de bilă . Obstrucțiile pot fi cauzate atât de pietre, cât și de inflamații, tumori sau strâmtarea canalului. Un RMN poate permite identificarea acestor probleme care au ca simptome dureri abdominale severe, icter și, în caz de complicațiie, pancreatita acută.

Hepatite si afectari ale ficatului

Interpretarea unui RMN la finat poate ajuta medicul specialist să diagnosticheze o hepatită sau altă problemă a acestui organ. Acest lucru se datorează faptului că poate evidenția inflamația și modificările structurale ale ficatului asociate cu diverse tipuri de boli hepatice.

Tumori la ficat si pancreas

Un RMN la pancreas și ficat poate evidenția tumori aflate în această zonă. Procedura oferă detalii prețioase inclusiv despre dimensiunea, localizarea și extinderea tumorilor, aspecte importante pentru planificarea tratamentului adecvat.

Pancreatita si alte inflamatii ale pancreasului

Pancreatita este o inflamație a pancreasului, cauzată de consumul excesiv de alcool, pietre biliare, infecții sau unele afecțiuni genetice. Forma cronică poate avea complicații pe termen lung, iar cea acută poate fi o urgență medicală care necesită spitalizare și tratament medical imediat. Din fericire, afecțiunea, la fel ca alte inflamații ale pancreasului, poate fi identificată în timp util printr-un RMN.

Ciroza si alte afectiuni cronice ale ficatului

Nu în ultimul rând, un RMN poate fi util și pentru diagnosticarea cirozei. Această afecțiune cronica este caracterizată prin deteriorarea progresivă și cicatrizarea țesutului hepatic și apare ca răspuns la leziuni cronice sau inflamații repetate ale ficatului. Dacă nu este diagnosticată și tratată în timp util, poate progresa și pot apărea complicații grave, printre care insuficiența hepatică și cancerul hepatic.

Simptomele care sugereaza nevoia de RMN Colangio

Simptomele care indică necesitatea unui RMN Colangio includ:

 • dureri abdominale
 • icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
 • pierdere în greutate neintenționată
 • febră
 • greață
 • vărsături recurente
 • anomalii hepatice sau pancreatice identificate în alte investigații medicale

Procesul de RMN Colangio la Eminescu 100

RMN Colangio este o investigație non-invazivă care implică așezarea pacientului în interiorul unui tunel de scanare. Aici, este expus unui câmp magnetic și sunt generate undele radio. După ce pacientul este plasat în poziția corectă, scanarea are loc în mai multe secțiuni sau plane, iar imaginile rezultate sunt prelucrate și interpretate de către un radiolog specializat.

Diferentele intre RMN colangio nativ si RMN colangio cu substanta de contrast

RMN-ul Colangio nativ se referă la investigația clasică în care sunt folosite doar câmpul magnetic și undele radio. În cazul unui Colangio RMN cu substanță de contrast, în schimb, se folosește și o substanță pe bază de gadoliniu care permite vizualizarea mai clară a zonelor de interes. Această substanță de contrast este administrată înainte de efectuarea scanării și reacționează cu câmpul magnetic. Drept urmare, țesuturile sunt diferențiate mai bine, iar imaginile obținute ajută la stabilirea unui diagnostic corect.

Cum sa te pregatesti pentru RMN-ul Colangio, Ficat si Pancreas?

Îți recomandăm să urmezi instrucțiunile medicului care ți-a recomandat procedura de Colangio RMN. Pregătirea implică îndepărtarea obiectelor metalice, inclusiv a bijuteriilor și piercing-urilor. De asemenea, medicul trebuie informat dacă există dispozitive medicale implantate. Durata unui RMN poate varia în funcție de complexitate, însă în general este gata în 30-60 de minute.

Cand NU se recomanda RMN Colangio

RMN Colangio poate să nu fie recomandat în unele situații, cum ar fi în cazul pacienților cu dispozitive medicale implantate care ar putea fi afectate de câmpul magnetic și a celor care au alergie la substanța de contrast.

Alergii la substanta de contrast

Alergiile la substanțele de contrast utilizate în RMN sunt rare, dar pot apărea. Îți recomandăm să informezi medicul despre orice alergii cunoscute la medicamente sau substanțe chimice înainte de procedură. În unele cazuri, medicul poate decide să utilizeze un alt tip de contrast sau să ia măsuri speciale pentru a preveni reacțiile alergice.

Precautii pentru pacientii cu dispozitive metalice implantate

Dispozitivele metalice implantate pot fi atrase de câmpul magnetic și se pot deplasa în timpul procedurii, fapt care poate cauza disconfort sau leziuni. În unele situații, ele pot absorbi și disipa energie în timpul RMN-ului, ceea ce poate duce la supraîncălzirea țesuturilor din jur sau la deteriorarea dispozitivului. Pacienții cu proteze, stimulatoare cardiace sau alte dispozitive implantate trebuie să anunțe medicul înainte de RMN.

RMN Colangio cu Bilet de Trimitere

Accesibilitatea poate fi redusă pentru un Colangio RMN. Prețul poate fi ridicat, iar listele de așteptare pot fi lungi. Cu toate acestea, pacienții pot beneficia în mod gratuis de un RMN Colangio cu bilet de trimitere de la medicul specialist, cât timp sunt asigurați și plătesc CAS. Pentru a obține o trimitere, este necesară programarea la medicul de familie. Pe baza simptomelor, acesta va emite trimiterea către specialist care, în urma unui consult de specialitate, poate emite biletul de trimitere pentru efectuarea RMN-ului Colangio.

Concluzie

RMN-ul Colangio este o modalitate eficientă și non-invazivă pentru diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor hepatobiliare și pancreatice. Investigația permite doctorilor să diagnosticheze mai ușor diferite probleme de sănătate și să recomande un plan de tratament adectav. Dacă ai nevoie să îți faci un Colangio RMN în București, fă-ți o programare la Clinica Eminescu 100!

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

  Postări asemănatoare

  Programeaza-te

  X