Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Cerebral

Cuprins articol

Afectiunile neurologice cuprind o paleta largă de boli localizate atat la nivelul sistemului nervos central cat si la nivelul sistemului nervos periferic, marea majoritate a acestora avand un impact semnificativ asupra intregii vieti a persoanei respective. La ora actuala, RMN-ul cerebral reprezinta cea mai moderna si mai avantajoasa modalitate imagistica de diagnostic al afectiunilor din sfera neurologica. Complet nedureroasa, neinvaziva si neiradianta, rezonanta magnetica nucleara reprezinta investigatia gold standard in protocolul de diagnostic, evaluare si monitorizare al afectiunilor cranio-cerebrale.

Oferte de pret pentru RMN-ul cerebral

  • R.M.N. -1.5T Cap nativ 650 LEI
  • R.M.N. -1.5T Cap si orbite nativ 650 LEI
  • R.M.N.-1.5T Cap si sinusuri nativ 650 LEI
  • R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM venos nativ 650 LEI
  • R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial nativ 650 LEI
  • R.M.N.-1.5 T Cap si angio RM arterial si trunchi supra aortic nativ 650 LEI
  • R.M.N.-1.5 T Cap si hipofiza nativ 650 LEI

Vezi ista de preturi RMN

Importanta RMN-ului in diagnosticarea afectiunilor cerebrale

Rezonanta magnetica nucleara cerebrala este o investigatie de inalta precizie, extrem de utila in diagnosticarea rapida a leziunilor cerebrale, precum accidentul vascular cererbal (hemoragic sau ischemic), formatiuni tumorale cerebrale, malformatii arterio-venoase congenitale, boli degenerative cerebrale sau patologie traumatica.

Procedura este extrem de importanta in lumea medicala deoarece, cu ajutorul campului magnetic si al undelor de radiofrecventa, medicul obtine imagini detaliate, tridimensionale (3D) ale structurilor cerebrale pana la cele mai mici detalii. Cu alte cuvinte, cu ajutorul RMN-ul cerebral, medicul primeste o reconstructie fidela a creierului, pe baza careia poate stabili un diagnostic de certitudine si poate implementa un tratament de specialitate.

RMN-ul de cap se poate efectua inclusiv populatiei pediatrice deoarece investigatia nu utilizeaza radiatii; mai mult decat atat, procedura este complet neinvaziva si nedureroasa, ceea ce inseamna ca pacientul nu va resimti niciun disconfort pe perioada examinarii. Cu ajutorul RMN cerebral, medicul obtine informatii cu privire la parenchimul cerebral, structurile din sfera ORL dar si elemente din sfera oftalmologica.

Cum functioneaza RMN-ul cerebral?

La baza principiului de functionare al aparatului de RMN se afla campul magnetic de intensitate puternica generat de aparatul specializat. Deoarece corpul uman este alcatuit din 70% apa, campul magnetic determina ”alinierea” protonilor din corp in aceeasi directie. Cu ajutorul undelor radio, pozitia protonilor este initial modificata; ulterior protonii revin la asezarea initiala si emit semnale care vor fi preluate de receptorii aparatului de RMN. Semnalele sunt preluate si procesate ulterior de un calculator care contine un soft specializat cu ajutorul caruia creeaza imagini tridimensionale ale creierului. In felul acesta medicul poate examina cu atentie structurile cerebrale si poate stabili un diagnostic sigur de boala.

Beneficiile RMN-ului pentru diagnosticarea afectiunilor craniene

 RMN-ul cerebral reprezinta, la ora actuala, investigatia imagistica cel mai frecvent utilizata pentru stabilirea rapida a diagnosticelor din sfera neurologica deoarece prezinta multiple beneficii atat pentru medic cat si pentru pacient. Investigatia permite stabilirea rapida a si precisa a diagnosticelor si poate fi utilizata inclusiv in monitorizarea evolutiei bolilor si a tratamentelor deoarece procedura este neiradianta (nu expun pacientul la radiatii ionizante deoarece la baza functionarii aparatului de RMN cerebral se afla campul magnetic si undele radio). De asemenea, RMN-ul cerebral ofera o precizie sporita comparativ cu alte modalitati de diagnostic al afectiunilor cerebrale, precum radiografia sau computer tomografia.

 RMN cerebral cu substanta de contrast

Exista situatii in care medicul specialist recomanda efectuarea investigatiei cu substanta de contrast pentru o precizie sporita si o calitate crescuta a imaginii. Procedura consta in administrarea pe cale intravenoasa a unei solutii pe baza de Gadolium, care se va absorbi rapid la nivel cerebral si care va oferi un plus de calitate imaginilor obtinute. Investigatia nu se efectueaza pacientilor care prezinta alergii medicamentoase.

RMN cranio-cerebral nativ

RMN-ul cranio-cerebral nativ presupune evaluarea structurilor cerebrale fara a administra in prealabil substanta de contrast. Investigatia este recomandata pacientilor care prezinta alergii medicamentoase sau a caror perfuzie renala nu este adecvata pentru a filtra corespunzator substanta de contrast.

RMN Cerebral 1024x576

Patologii neurologice identificate prin RMN-ul cerebral

Prin intermediul rezonantei magnetice nucleare pot fi diagnosticate cu succes un numar foarte mare de patologii neurologice, unele dintre acestea fiind chiar amenintatoare de viata. Medicul specialist poate recomanda efectuare RMN cerebral in momentul in care suspecteaza, pe baza tabloului clinic, o afectiune cerebrala insa sunt necesare informatii suplimentare pentru a putea stabili un diagnostic de certitudine.

 Tulburari circulatorii si accidente vasculare cerebrale

Accidentul vascular cerebral este una din cele mai frecvente afectiuni cerebrale amenintatoare de viata. Cunoscut in termeni medical sub denumirea de atac cerebral, patologia se caracterizeaza prin intreruperea brusca a alimentarii cu sange a unei regiuni din creier. In functie de mecanismul de producere, AVC-ul poate fi de tip ischemic (apare in momentul in care un cheag de sange blocheaza alimentarea creierului cu sange) sau hemoragic (apare in momentul in care o artera se rupe). Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala si necesita o diagnosticare rapida si un tratament eficient. RMN-ul poate identifica cu succes cazurile de AVC atat ischemic cat si hemoragic.

 Tumori cerebrale

 Formatiunile inlocuitoare de spatiu la nivel cerebral sunt extrem de frecvent intalnite atat la copii cat si la persoanele adulte; fie ca este vorba despre o formatiune tumorala benigna sau maligna, tumorile creierului necesita o evaluare atenta si detaliata. De cele mai multe ori, formatiunile tumorale cerebrale sunt descoperite cu ajutorul RMN-ului cerebral.

 Boli degenerative si demielinizante

O data cu avansarea in varsta, patologia degenerativa si demielinizata este extrem de frecventa si determina o modificare semnificativa a calitatii vietii. Leziunile suspecte cerebrale sunt puse in evidenta cu ajutorul RMN-ului de cap, motiv pentru care investigatia este extrem de des recomandata pacientilor in varsta, care prezinta tulburari de memorie sau tulburari cognitive.

 Inflamatii si infectii ale creierului

Atat procesele inflamatorii cat si cele infectioase localizate la nivelul creierului sunt extrem de periculoase pentru pacient si necesita o diagnosticare rapida si eficienta. Cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de encefalita, inflamatia creierului poate avea etiologie bacteriana, virala, fungica sau autoimuna. Cel mai frecvent virus incriminat in aparitia encefalitei este reprezentat de herpes simplex.

Cum sa te pregatesti pentru un RMN cerebral

Procedura de pregatire pentru RMN cerebral nu este ampla, insa cuprinde o serie de recomandari:

        Limitarea aportului de alimente cu 8 ore anterior investigatiei;

        Limitarea aportului hidric oral cu 3 ore anterior investigatiei;

        Evitarea fumatului in ziua examinarii;

        Reducerea consumului de alcool cu 72 ore anterior procedurii;

        In ziua investigatiei se recomanda imbracaminte lejera;

    In cazul pacientelor se recomanda demachierea inainte de procedura deoarece exista produse de make-up care au in compozitie diferite pudre metalice (pot interfera cu imaginea RMN);

    Daca investigatia se va realiza cu substanta de contrast, pacientul trebuie sa efectueze 2 analize de sange (uree si creatinina) cu maxim 3 saptamani inainte de RMN;

        Se recomanda evitarea obiectelor metalice precum curele, agrafe, bijuterii, etc.

Contraindicatii RMN cerebral 

RMN-ul cerebral este contraindicat pacientilor care prezinta orice dispozitiv metalic in corp, de tipul:

        Defibrilatoarelor implantabile;

        Stimulatoarelor cardiace;

        Clipsurilor vasculare metalice;

        Protezelor metalice;

        Implanturilor cohleare;

        Cateterelor metalice;

        Pompelor de medicament.

 Procedura de RMN la cap 

Pe toata perioada investigatiti personalul medical al clinicii Eminescu 100 va fi langa pacient cu scopul de a-l ghida pe tot parcursul zile:

        Se recomanda ca pacientul sa ajunga in clinica cu 30 minute mai devreme fata de ora stabilita pentru procedura (timp in care va completa formularele care contin datele cu caracter personal);

      Inainte de investigatie va avea loc o discutie intre pacient si tehnicianul sau medicul care efectueaza RMN-ul cu privire la existenta reactiilor alergice, bolile asociate, alte investigatii efectuate in trecut de tipul RMN sau CT;

        Pacientul va imbraca unul din halatele de unica folosinta puse la dispozitia acestuia;

        Pacientul isi va depozita obiectele de valoare si obiectele metalice in locurile special amenajate;

      Este interzisa patrunderea in sala de RMN cu obiecte metalice (telefon, laptop, agrafe de par, bijuterii, curea, catarame, etc.);

    Pacientul va fi pozitionat pe masa de RMN conform indicatiilor asistentului medical; acesta va primi o pereche de casti deoarece aparatul de RMN emite un zgomot puternic;

        Daca procedura se va efectua cu substanta de contrast, se va monta o branula la unul din brate;

  Pe tot parcursul investigatiei pacientul va avea acces la un buton de panica prin a carui apasare investigatia este imediat intrerupta iar tehnicianul revine in sala de examinare;

    Dupa efectuarea RMN-ului cerebral pacientul va ramane sub supraveghere medicala 2 ore, ulterior isi poate relua activitatile cotidiene;

    Imaginile vor fi analizate de medicul radiolog iar interepretarea acestora va fi disponibila intr-un numar variabil de zile.  

 RMN cerebral cu bilet de trimitere

In cadrul clinicii Eminescu 100 pacientii pot efectua RMN cerebral gratuit, pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul specialist. Investigatia va fi decontata de Casa Nationala de Sanatate, astfel incat toti pacientii vor avea acces la servicii medicale de top.

Concluzie

RMN-ul cerebral este o investigatie moderna, de ultima generatie, extrem de importanta si cu beneficii multiple in depistarea rapida si eficienta a unor patologii vaste si complexe din sfera neruologica. Complet neinvaziva, neiradianata (nu utilizeaza radiatii ionice) si nedureroasa, investigatia se poate efectua cu succes tuturor pacientilor care prezinta suspiciunea clinica de existenta a unei afectiuni neurologice. Fie ca este vorba despre patologie tumorala, inflamatorie, degenerativa, malformatii cerebrale sau accidente vasculare cerebrale, RMN-ul poate fi utilizat cu succes si permite stabilirea rapida a diagnosticului corect de boala. Clinica Eminescu 100 dispune de aparatura medicala de ultima generatie, astfel incat imaginile obtinute sunt la cele mai inalte standarde in vigoare.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X