Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

RMN Sold

Cuprins articol

Ce este RMN-ul pentru sold si de ce este necesar?

Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN) a soldului este o metoda de diagnosticare avansata care ajuta la vizualizarea detaliata a articulatiei soldului si a tesuturilor din jur. Aceasta tehnica foloseste un camp magnetic puternic, gradienti de camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini sectionale ale structurilor interne, precum oasele, cartilajele si muschii, fara a folosi radiatii ionizante, care sunt comune in radiografii si achizitii computer tomografice. Acest aspect o face o optiune mai sigura pentru examinari repetate. 

Examinarea IRM a soldului este necesara in diverse situatii medicale care cer o evaluare amanuntita pentru a diagnostica afectiuni care nu pot fi suficient de bine vizualizate prin alte metode de imagistica. De exemplu, este crucial in detectarea timpurie a bolilor precum coxartroza, artrita, in identificarea fracturilor fine ale oaselor, leziunilor ale tesuturilor moi precum entorsele sau bursita, si pentru a diagnostica probleme mai complexe cum ar fi rupturi ale labrumului articular, necroza avasculara a capului femural, sindromul de edem tranzitoriu al maduvei osoase. 

De asemenea, RMN-ul este extrem de util cand pacientii prezinta dureri de sold continue sau disfunctii care nu apar in radiografii, sau cand medicul suspecteaza o leziune a tesuturilor moi care nu poate fi vizualizata prin raze X. Datorita capacitatii sale de a furniza imagini de inalta rezolutie ale tesuturilor moi, RMN-ul soldului este esential pentru a stabili un diagnostic precis si pentru a planifica un tratament adecvat, contribuind astfel la prevenirea agravarii conditiilor existente. 

Cum functioneaza RMN-ul pentru sold?

Principiul de functionare al unui aparat RMN se bazeaza pe faptul ca organismul uman este compus in proportie de 70% din apa, care contine protoni de hidrogen cu o rotatie asimetrica prin corpul uman. Pentru investigatie, pacientul este asezat in pozitie culcata pe spate, pe un suport special si introdus in tunelul aparatului, unde este expus unui camp magnetic puternic. In zona examinata (pelvis, sold) se asaza deasupra ei o antena (bobina), cu scopul de a imbuinatati calitatea imaginilor prin amplificarea semnalelor emise de atomii de hidrogen din corp, reactionand la campul magnetic al RMN-ului. Scannerul capteaza aceasta reactie si, cu ajutorul unui computer, si  transforma semnalele in imagini sectionale.

Ce structuri se pot vizualiza intr-o serie de imagini ale unei examinari RMN de sold? 

 • structurile osoase ce alcatuiesc pelvisul: ischion, ilion, pubis, coccis, sacru
 • osul femural: cap femural, col femural, trohanter (mic, mare), diafiza 
 • articulatie coxo-femurala: sinoviala, cap acetabular, labrum, cartilaj de acoperire
 • ligamente: transverse acetabular, ischiofemoral, iliofemoral, pubofemoral 
 • structuri musculare: diversi muschi cu rol in flexie/extensie, adductie/abductie, rotatie interna/externa a soldului, dintre care putem enumera muschiul pectineus, iliopsoas, rectus si quadratus femuoris, piriformis, obturator internus si externus, gluteus minimus 
 • burse: subtendinoase, ileopectineale, a marelui trohanter
 • structuri vasculare arteriale sau venoase: ramuri femurale, gluteale 
 • structuri nervoase: nerv femural, obturator 
 • structuri ganglionare: grup ganglionar inghinal, iliac 

RMN Sold Eminescu 100

Ce pret are un RMN la sold in Bucuresti?

La Clinica Eminescu 100, ne mandrim sa oferim aceste servicii la preturi competitive, cu detalii suplimentare disponibile pe pagina noastra dedicata RMN-ului.

R.M.N. -1.5T Bazin/sold bilateral/articulatii coxo-femurale nativ 650 LEI
 

RMN sold cu bilet de trimitere

Pacientii care vin cu un bilet de trimitere de la medicul specialist pot beneficia de reduceri semnificative. Informatii suplimentare si modalitati de programare sunt disponibile pe pagina de RMN cu trimitere!

Beneficiile RMN-ului pentru diagnosticarea afectiunilor la nivelul soldului

Beneficiile utilizarii RMN-ului pentru diagnosticarea afectiunilor soldului sunt numeroase si variate. RMN-ul ofera o vizualizare fara egal a structurilor anatomice ale soldului, oferind medicilor informatii esentiale care adesea nu pot fi obtinute prin alte metode de imagistica. La Clinica Eminescu 100, medicii clinicieni din diverse specialitati colaboreaza constant cu cei din specialitatile paraclinice precum medicii radiologi in vederea obtinerii unui diagnostic corect si planificarea unui tratament prompt si eficent.  Aceasta perspectiva detaliata este cruciala pentru diagnosticarea precisa a diverselor patologii legate de sold, ca cele din sfera ortopedica, oncologica, reumatologica, si infectioasa unde anumite anomalii subtile ar putea trece neobservate la radiografii sau scanari CT. 

Care sunt beneficiile unei examinari IRM de sold? 

 • Non-invaziva, nu impune punctionarea pielii 
 • Nedureroasa
 • Neiradianta – tehnica foloseste camp magnetic ci nu radiatie ionizanta
 • Fara efecte secundare
 • Repetitiva – examinarea se poate repeta oricand 
 • Scop preventiv-  in identificarea semnelor timpurii ale bolilor degenerative
 • Scop diagnostic – extrem de precisa in detectarea anomaliilor structurale, de compozitie si de functionare ale diverselor parti anatomice ale corpului uman 

Principalele afectiuni detectabile prin RMN la nivelul soldului

RMN-ul poate dezvalui o gama larga de conditii care afecteaza zona soldului:

Bursita de sold

Bursele sunt mici pungi gelatinoase localizate in tot corpul, inclusiv in jurul umarului, cotului, soldului, genunchiului si calcaiului. Acestea contin o cantitate mica de lichid si sunt situate intre oase si tesuturile moi, functionand ca perne pentru a reduce frecarea.

Bursita reprezinta inflamatia unei burse. in sold, exista doua burse principale care se inflameaza si irita frecvent. Una dintre ele acopera punctul osos numit trohanterul mare, iar inflamatia sa este cunoscuta drept bursita trohanterica.

Cealalta bursa, situata in partea inghinala a soldului, se numeste bursa iliopsoas. Cand aceasta devine inflamata, afectiunea este adesea numita bursita de sold, dar durerea este resimtita in zona inghinala. Desi bursita iliopsoas este mai putin comuna decat bursita trohanterica, tratamentul este similar.

RMN-ul este un instrument excelent pentru diagnosticarea bursitei de sold si pentru ghidarea tratamentului bursitei.

Probleme ale oaselor soldului

RMN-ul este extrem de eficace in imagistica oaselor soldului, detectand anomalii cum ar fi fracturile sau semnele de infectie. Ofera imagini clare ale oaselor si tesuturilor moi inconjuratoare, care sunt cruciale pentru un diagnostic adecvat.

Exista si variante anatomice care pot fi identificate cu usurinta prin acest tip de examinare, precum: 

 • Hernieri sinoviale
 • Plica soldului
 • Fosa supra-acetabulara 
 • Os acetabuli
 • Tendon iliacus accesor
 • Comunicare intre bursa iliopsoasului si articulatia coxo-femurala
 • Absenta congenitala a ligamentului teres
 • Plica pectinofoveala

Artroza de sold

Articulatia soldului este formata prin unirea oaselor pelvine cu femurul. Partea femurului care se intalneste cu pelvisul are forma unei sfere, numita capul femurului. Aceasta sfera se incadreaza intr-o cavitate a pelvisului, formand un angrenaj perfect ce permite miscarea femurului in diverse directii.

Atat capul femurului, cat si cavitatea pelvisului sunt acoperite cu cartilaj, un tesut care faciliteaza miscarea intre oase si previne frecarea directa a osului pe os.

In timp, datorita uzurii progresive, cartilajul isi pierde grosimea si textura si poate chiar disparea.

Acest lucru duce la pierderea aliniamentului corect dintre femur si pelvis. 

In acest caz, rolul examinarii IRM este de a identifica primele semne ale osteoartritei care nu sunt intotdeauna vizibile pe radiografii, cum ar fi: deteriorarea cartilajului osos, osteofite si pinteni ososi, scleroza subcondrala. 

Fracturi la nivelul soldului

Fracturile de sold sunt de obicei diagnosticate prin radiografie simpla. Atunci cand un pacient prezinta radiografii negative (fara leziuni vizibile radiologic) si totusi exista o  suspiciune clinica mare de fractura, ghidurile recomanda imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a diagnostica pacientul.

Tumori osoase sau metastaze

RMN-ul este de asemenea  foarte important in evaluarea prezentei tumorilor osoase maligne sau benigne, primitive sau secundare, in evaluarea extinderii loco-regionale, si in urmarirea lor in timp. 

Pregatirea pentru RMN-ul soldului

Pregatirea pentru un RMN al soldului este un pas esential pentru asigurarea desfasurarii procedurii in conditii optime si obtinerea unor rezultate precise. Initial, medicul tau va revizui istoricul tau medical cu care va trebui sa va prezentati la examinare,  pentru a identifica orice probleme potentiale, cum ar fi implanturi sau conditii care ar putea influenta siguranta sau eficacitatea RMN-ului. Este esential sa oferi toate informatiile relevante despre sanatatea ta, inclusiv orice istoric de alergii, mai ales daca este necesar un agent de contrast, deoarece unele persoane pot avea reactii la aceste substante. in ziua RMN-ului, trebuie sa va aveti aceiasi rutina zilnica, puteti sa mancati ca de obicei, sa luati medicamentele obisnuite, cu exceptia cazului in care vi se spune altfel.

 De obicei, inainte sa intrati in camera de examinare, sunteti rugat sa va schimbati intr-un halat de unica folosinta si sa dati de o parte obiectele care ar putea afecta imaginile examinarii, cum ar fi:

 • Bijuterii
 • Agrafe de par
 • Ochelari de vedere
 • Ceasul
 • Proteza dentara
 • Sutienul
 • Aparatul auditiv
 • Cosmetice care contin particule metalice 

In final, este necesara sosirea mai devreme in receptia clinicii, pentru a completa actele necesare, a verifica istoricul medical si pentru a primi instructiuni despre examinarea medicala, facand procesul mai putin stresant.

Ce contraindicatii exista?

 • Proteze articulare metalice
 • Valve artificiale ale inimii
 • Defibrilator cardiac implantabil
 • Pompe de perfuzie cu medicamente implantate
 • Stimulator nervos implantat
 • Stimulator cardiac
 • Clipsuri metalice
 • Stifturi metalice, suruburi, placi, stenturi sau capse chirurgicale
 • Implanturi cohleare
 • Fragmente metalice: surub, glont 
 • Dispozitiv intrauterin
 • Sarcina: desi nu exista suficiente studii, pacientele insarcinate in trimestrul I ar trebui sa evite examinarile IRM 

Astfel in cazul unui implant, metal implantat, proteza, este necesar sa aduceti un certificat/ document scris de compatibilitate a acestuia cu aparatul de RMN (certificat de specialistul implantator, institutie) pentru examinarea propriu-zisa, in care se precizeaza clar: aptitudinea de a intra in sala de examinare RMN, pentru a efectua examinarea RMN si marcarea intensitatii maxime a campului magnetic (1,5 Tesla, 3 Tesla) pentru dispozitiv sau implant.

Cum se desfasoara procedura de RMN pentru sold? 

Aparatul de RMN arata ca un tub lung si ingust, care este deschis la ambele capete. Va trebui sa stati culcat pe spate  pe o masa mobila care aluneca in deschiderea tubului. Un asistent va va monitoriza dintr-o alta camera, si veti putea vorbi cu el oricand fiindca in tub exista un microfon si un difuzor. 

Daca va temeti de spatiile inchise, numita claustrofobie, e bine sa instiintati personalul medical inainte sau sa luati un medicament anxiolitic inainte. Majoritatea pacientilor trec fara dificultate examenul.

Aparatul RMN creeaza un camp magnetic puternic in jur, iar undele radio sunt directionate catre corp. Procedura este nedureroasa si nu veti simti campul magnetic sau undele radio din jur. 

in timpul scanarii RMN, partea interna a magnetului produce batai repetitive si alte zgomote. Pacientii primesc deobicei dopuri de urechi si muzica pe fundal pentru blocarea zgomotului ambiental. 

in unele cazuri, poate fi necesara injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, de obicei gadoliniu, aceasta se administreaza doar cu analize sanguine de uree si creatinina facute in prealabil cu cel mult 30 de zile. 

Un examen RMN de sold poate dura de la 15 minute la 20 de minute. Este foarte important si necesar sa stati nemiscat, deoarece miscarea artefacteaza imaginile, iar interpretarea lor poate fi dificila si neconcluziva. 

Un medic special instruit sa interpreteze scanarile RMN, numit radiolog, va examina imaginile de la scanarea dumneavoastra si va solicita o discutie interdisciplinara cu ceilalti medici, daca situatia o impune. Ulterior medicul dumneavoastra curent va va explica constatarile rezultate ale examinarii imagistice  si  va stabili pasii urmatori.

Consideratii Speciale 

Pot sa  fac o examinare RMN dupa inlocuirea (proteza) soldului? 

Raspuns: DA

Examinarile RMN sunt sigure dupa protezarea soldului. Desi este posibil ca unele echipamente vechi de scanare RMN sa nu fie compatibile cu proteza dumneavoastra, la Clinica Eminescu 100 toate echipamentelor de scanare RMN de astazi sunt sigure si compatibile cu o gama larga de materiale osteoprotetice.

Imagistica prin rezonanta magnetica este eficienta pentru evaluarea tesuturilor moi periprotetice la pacientii care au suferit o artroplastie totala de sold. Desi nu sunt indicate pentru fiecare pacient care are durere la locul unei artroplastii, aceste tehnici pot fi eficiente pentru evaluarea tesutului moale din jur, precum si a depozitelor sinoviale intracapsulare. Este o tehnica mai sensibila decat radiografiile pentru detectarea si evaluarea osteolizei, ajutand astfel la managementul clinic. 

RMN-ul de coccis

Coccidinia se refera la durerea din zona coccisului, care se resimte ca o senzatie de presiune. Cazua ramane neclara ca origine din cauza impredictibilitatii sursei durerii, de aceea in anumite cazuri este indicata examinarea prin rezonanta magnetica. Durerea apare de cele mai multe ori in sporturile de contact, in osteoporoza si osteomielita, fiind strans legata si de obezitate si de sindromul de intestin iritabil. 

Ce patologii pot fi descoperite in cadrul unei examinari coccigiene?

 • Mobilitate anormala a coccisului: hipermobilitate, instabilitate, rigiditate, subluxatie
 • Inflamatorie: a articulatiei sau a teusturilor moi periarticulare 
 • Traumatica: prin caderi de la acelasi nivel, nastere, luxatia partiala a sincondrozei sacrococcigiane 
 • Tumorala: chondrom, chondrosarcom 

RMN-ul sacral 

Examinarea RMN a regiunii sacrului este efectuata in principal in cadrul unor boli inflamatorii care afecteaza articulatiile sacroiliace, precum spondilita anchilozanta, artrita autoimuna, boala lui Bechterew . Inflamatia articulatiilor sau sacroilita, poate fi descoperita in stadiu incipient, ea caracterizandu-se prin edem, fuzeu lichidian articular, scleroza subcondrala, si modificari ale spatiului articular. 

Concluzie

Ca si tehnica, examinarea RMN (prin rezonanta magnetica) este una de tip non-invaziv, nedureroasa, care de cele mai multe ori nu necesita administrarea substantei de contrast. La nivel global ramane cea mai avansata metoda de vizualizare si diagnosticare a leziunilor articulare (oase si cartilaj)  si a tesuturilor moi superficiale sau profunde (muschi, ligament, tesut adipos).

Bibliografie

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

  Postări asemănatoare

  Programeaza-te

  X