Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Ce este dermatita atopica si cum se manifesta?

Ce este dermatita atopica si cum se manifesta?

 Dr. Andreea Danescu
Dr. Andreea Danescu

Dr Andreea Danescu este medic specialist dermatovenerolog

Cuprins articol

Cele mai multe cazuri de dermatita atopica apar la copii; mai mult decat atat, datele statistice arata faptul ca, la nivel mondial, din 5 copii, unul sufera de dermatita atopica. Boala afecteaza si adultii, insa procentul este semnificativ mai mic, aproximativ 3%, ceea ce inseamna ca dermatita atopica la adulti nu este exclusa.

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o afecțiune inflamatorie a pielii, cronica si recurenta, foarte frecventa (in special in copilarie), caracterizata prin prurit intens si xeroza cutanata (cercul vicios prurit grataj), ce evolueaza in pusee, fiind expresia cutanata a statusului atopic (o predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni atopice, precum eczema, astm bronsic, rinita alergica, conjunctivita alergica).

In raport cu diferite perioade de varsta, exista mai multe forme clinice:

– dermatita atopica a sugarului si copilului mic (sub 2 ani): leziunile au caracter acut (papulo-vezicule), care prin grataj devin exsudative si crustoase si se pot suprainfecta secundar, situate la nivelul scalpului, obrajilor si in zonele de extensie;

– dermatita atopica a copilului peste 2 ani, ce apare de novo sau ca o continuare a formei precedente: cu leziuni mai putin acute si mai putin umede, situate in special in zonele de flexie (pliurile gatului, cotului, genunchiului, incheieturii mainii)

– dermatita atopica a adultului: leziunile sunt in principal uscate, lichenificate, hiperpigmentate si situate in arii de flexie si la nivelul mainilor

Psoriasis Women Her Elbows Sitting Bedroom Floor Concept Dermatology 1024x683

Tipuri de dermatite si eczeme

Este important sa diferentiem dermatita atopica (eczema constitutionala) de alte tipuri de eczeme/dermatite.

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica se caracterizeaza printr-un proces inflamator de lunga durata al pielii, care implica prezenta unor leziuni de culoare rosie, acoperite de scuame albicioase. Cel mai frecvent, leziunile apar la nivelul scalpului, insa pot aparea si la nivelul altor zone din corp unde seboreea este crescuta, cum ar fi la nivelul fruntii, sprancenelor, pleoapelor, nasului, urechilor sau pieptului.

Dermatita de contact

Un alt tip de dermatita este reprezentat de dermatita de contact; aceasta mai poarta denumirea de eczema de contact si se caracterizeaza prin iritatia pielii in urma contactului cu diversi factori fizici sau chimici. Pacientul resimte inrosirea tegumentului, mancarime si iritatii.

In functie de factorii care determina leziunile specifice de dermatita, aceasta poate fi dermatita de contact de natura alergica (leziunile tegumentare sunt declansate de plante, cosmetice, parfumuri, bijuterii, vopseluri de par) sau dermatita de contact de natura iritativa (leziunile pielii se datoreaza substantelor chimice, solventilor, sapunurilor, etc.).

Eczema dishidrozica

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia unor vezicule de mici dimensiuni cu continut lichidian cu localizate la nivelul palmelor, talpilor sau pe fetele laterale ale degetelor.

Afectiunea se manifesta, in special, la adultii cu varste tinere, care acuza senzatie de mancarime intensa si prurit. Caracteristic acestui tip de eczema, este aparitia veziculelor in valuri; boala nu este contagioasa, iar leziunile se vindeca in 14-21 zile daca se instituie un tratament adecvat.

Eczema numulara

Dermatita numulara, eczema numulara sau eczema discoida, cum mai este denumita in literatura de specialitate, este o afectiune dermatologica care se caracterizeaza prin aparitia unor pete de forma rotund-ovalara pruriginoase, de obicei, dupa un traumatism al pielii (arsuri, abraziuni, intepaturi de insecte).

Aceasta afectiune apare cu preponderenta la pacientii de sex masculin, cu varsta cuprinsa intre 55-65 ani; insa si femeile pot dezvolta acest tip de eczema pe piele in perioada adolescentei sau la varsta adultului tanar. Pana la acest moment nu a fost identificata o cauza exacta a transformarii unelor leziuni de pe piele in eczema numulara, insa s-a constatat faptul ca pacientii care dezvolta acest tip de eczema prezinta un istoric personal de alergii sau astm.

Dermatologist Wearing Gloves Apply Medicine Skin Sick Patient Examination Diagnosis Skin Diseasesallergies Psoriasis Eczema Dermatitis 1024x683

Care sunt cauzele cele mai cunoscute ale dermatitei atopice?

La ora actuala exista o serie de cauze care pot determina aparitia dermatitei atopice. Prezenta acestei afectiuni are un impact semnificativ asupra organismului deoarece impiedica desfasurarea normala a principalului rol al pielii, acela de bariera de protectie pentru organism in fata agresiunilor din mediul exterior.

Cauzele incriminate in aparitia dermatitei atopice sunt:

– predispozitia ereditara – studiile de specialitate au aratat faptul ca pana la 70% din pacientii cu dermatita atopica prezinta istoric familial de atopie;

– anomalii imunologice;

– aeroalergeni: mucegai, praf, acarieni, polen, parul animalelor de companie;

– agenti infectiosi;

– stressul emotional;

-alimentatie (introducerea de alimente noi, cu potential alergen precum: lapte de vaca, oua, alune, soia, grau, peste, fructe de mare; diversificarea precoce);

– Factori de contact (dezinfectanti cu alcool, parfum, detergent, sapun);

– Factori fizici: conditii meteo intense (prea cald sau prea rece);

Semne si simptome ale dermatitei atopice

Dermatita atopica este o afectiune dermatologica caracterizata printr-un proces inflamator cronic tegumentar, de lunga durata, care determina mancarimi intense (prurit) si xeroza cutanata (uscaciune a pileii). In cele mai multe cazuri, pacientii isi agraveaza leziunile prin grataj (scarpinat) frecvent, ceea ce creeaza posibilitatea aparitiei unor infectii suplimentare la nivelul pielii. Pielea devine astfel iritata, uscata, intens pruriginoasa si isi pierde capacitatea de bariera de protectie pentru organism.

Principalele simptome ale dermatitei atopice sunt:

– Pielea este foarte uscata;

– scuame albicioase;

– fisuri;

– senzatie de prurit

– leziuni de culoare rosiatica-maronie, cu localizare diferita in functie de varsta pacientului

– Pielea devine foarte sensibila si inflamata.

Simptomele dermatitei atopice, desi aparent inofensive, pot avea repercusiuni semnificative la nivelul organismului. Din acest motiv este foarte important sa va prezentati la un consult de specialitate inca de la primele semne de boala. De cele mai multe ori, afectiunea debuteaza in copilarie si reapare de-a lungul vietii de adult.

Stabilirea diagnosticului

In ceea ce priveste stabilirea diagnosticului de dermatita atopica, acesta este un proces relativ simplu, ce poate fi efectuat cu succes in cabinetul medicului dermatolog, printr-un examen clinic si o anamneza riguroasa.

Examinarea clinica

Etapa in care medicul dermatolog examineaza tegumentul pacientului este foarte importanta deoarece dermatita atopica este o afectiune a pielii ce poate fi diagnosticata doar pe baza examenului clinic complet.

Medicul va examina cu atentie pielea pacientului, va identifica leziunile tegumentare specifice, le va caracteriza si le va incadra intr-o anumita forma clinica de boala.

Anamneza dermatitei atopice

Anamneza este o etapa la fel de importanta ca si examinarea clinica. In timpul acestui proces, medicul va obtine informatii pretioase de la pacient cu privire la istoricul familial al bolii, momentul debutului patologiei, tipul de leziuni cutanate aparute la debut, gradul de extensie al acestora precum si informatii cu privire la alte boli existente, precum astmul bronsic sau infectii repetate ale pielii.

Investigatii si analize specifice pentru dermatita atopica

La ora actuala nu exista teste specifice care sa diagnosticheze aceasta patologie, diagnosticul de boala fiind stabilit in cabinetul medicului dermatolog dupa o examinare clinica completa si o anamneza amanuntita.

Metode de tratament pentru dermatita atopica

Pacienții diagnosticati cu dermatita atopica trebuie sa tina cont de fapul ca aceasta patologie este una cronica, de lunga durata, cu episoade multiple de acutizare si remisiune. Exista mai multe optiuni de tratament, iar succesul terapeutic variaza in functie de particularitatile fiecarui individ in parte. Cel mai important este stabilirea unui diagnostic cat mai rapid, pentru ca, ulterior, pacientul sa beneficieze de tratamentul corespunzator.

Metode de tratament pentru dermatita atopica

Masurile generale de tratament din dermatita atopica includ:

– rehidratarea pielii: de cel putin 2x/zi. Cremele/ emoliente au efectul de a pastra apa in interior;

– evitarea factorilor declansatori (sapunurile, detergentii, praful, polenul, expunerea la temperaturi extreme etc)

– folosirea unor produse de igiena blande cu pielea;

Tratament medicamentos pentru dermatita atopica

Tratamentul dermatitei atopice cuprinde si medicamente cu scopul de a ameliora mancarimea pielii si de a reduce procesul inflamator. Pruritul poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor din clasa antihistaminicelor.

In situatia in care simptomatolgoia cutanata nu se remite cu ajutorul metodelor mentionate mai sus, medicul curant poate lua in considerare introducerea in schema terapeutica a unui corticosteroid aplicat topic, care are ca scop reducerea fenomenelor inflamatorii locale. Dezavantajul cremelor cu corticosteroizi consta in faptul ca aplicarea acestora este limitata in timp.

Cazurile severe de dermatita atopica, in care masurile de tratament incercate pana la acel moment nu au functionat, necesita o terapie mai ampla care cuprinde medicamente imunosupresoare. Acestea actioneaza asupra sistemului imun si il inhiba la diverse nivele, cu scopul de a reduce manifestarile intense si suparatoare de la nivel tegumentar, dovedindu-se eficiente si pentru reducerea cantitatii de dermatocorticoizi, insa nu sunt indicate la varste mai mici de 2 ani.

Tratamente alternative si de stil de viața

In cazul pacientilor cu dermatita atopica, alimentatia joaca un rol extrem de important deoarece mancarea poate stimula si accentua fenomenele inflamatorii. Astfel, pacientii care se confrunta cu aceasta afectiune, ar trebui sa aibe o alimentatie bogata in peste, iaurt, fructe si legume colorate. De evitat sunt alimentele precum lactatele, ouale, soia, glutenul, condimentele, nucile, etc.

Cum putem preveni apariția dermatitei atopice?

Exista o serie de masuri ce pot fi implementate, cu scopul de a reduce riscul de aparitie al dermatitei atopice. acestea sunt:

– Mentinerea unei temperaturi constante si umiditatii potrivite a aerului;

– Hainele ce vin in contact cu pielea copilului sa fie confectionate din materiale absorbante si neiritante (de evitat lana);

– spalarea hainelor cu substante neiritante, blande cu pielea;

– Evitarea materialelor de tip lana sau cele sintetice;

– Evitarea stressului; odihna si somn corespunzator;

– Evitarea spalatului excesiv pe corp si fata pentru a preveni uscarea tegumentului;

Dermatita atopica este o afectiune care determina un proces inflamator cronic, de lunga durata la nivelul tegumentului si creeaza prejudicii serioase barierei de protectie a corpului. Pielea devine uscata, crapata, isi pierde elasticitatea, apar leziuni semnificative iar intreaga calitate a vietii se modifica. Este important ca fiecare persoana care observa modificari tegumentare sa se prezinte in cabinetul medicului dermatolog pentru un consult de specialitate. Daca pielea ta prezinta astfel de semne si simptome, programeaza un consult dermatologic la Clinica Eminescu 100

Concluzie

In concluzie, dermatita atopica este o patologie dermatologica frecvent intalnita atat la adulti cat si la copii, care implica leziuni tegumentare inflamatorii, cronice, pruriginoase cu un impact major asupra starii generale de sanatate. Medicii dermatologi cu experienta vasta in domeniu din cadrul Clinicii Eminescu 100 va asteapta pentru un consult de specialitate daca va confruntati cu leziuni la nivelul pielii.

Bibliografie:

https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/atopic-dermatitis

https://emedicine.medscape.com/article/1049085-overview

Department Icon 3

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Department Icon 1

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Department Icon 2

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X