Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Cerumenul – Ce este si cum scapam de dopul de ceara din ureche?

Cuprins articol

La nivelul organismului urechea este organul auzului si al echilibrului; cu multiple roluri si functii pentru corpul uman, mentinerea integritatii si a sanatatii urechilor este foarte importanta pentru buna functionare a intregului organism. Sanatatea urechii externe poate fi perturbata de aparitia dopului de ceara sau a dopului de cerumen. Prezenta dopului de ceara la nivelul urechii poate modifica semnificativ calitatea vietii pacientului deoarece apar modificari de auz, durere locala, zgomote in urechi sau chiar tulburari de echilibru.

Dopul de ceara in ureche poate aparea atat la copii cat si la adulti si necesita solicitarea unui consult medical de specialitate deoarece masurile aplicate la domiciliu, in incercarea de a elimina dopul de ceara, pot inrautatii situatia. Prezenta dopului de ureche nu este periculoasa, insa pentru a preveni aparitia unor posibile complicatii, este indicat ca pacientul sa se prezinte la medicul ORL de la primele semne de boala. 

Ce este cerumenul (dopul de ceara)?

Din punct de vedere anatomic, urechea este formata din trei portiuni: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Urechea externa este alcatuita din pavilionul urechii (capteaza undele sonore) si conductul auditiv extern (transporta undele sonore pana la nivelul timpanului). La nivelul conductului auditiv extern exista glande care produc cerumen.

Cerumenul, cunoscut ca si dopul de ceara din ureche, este o secretie naturala produsa de glandele din canalul auditiv extern. Are rol de protectie si lubrefiere a urechii. Cerumenul este o substanta de culoare galbuie, lipicioasa, de consistenta cleioasa, rezistenta la apa. Problemele apar atunci cand cerumenul se acumuleaza in exces, formand un dop care poate afecta auzul.

Dop De Ureche Clinica Eminescu 100 1024x683

Care sunt functiile cerumenului in ureche?

Ceara produsa la nivelul conductului auditiv extern actioneaza ca o bariera de protectie impotriva factorilor diversi din mediu deoarece, prin captarea bacteriilor, a particulelor de praf si a murdariei, cerumenul mentine sterila si curata urechea medie si urechea interna. In plus, ceara din urechi impreuna cu firele de par impiedica accesul accidental al insectelor mici.

Un alt rol al cerumenului este acela de a lubrifia canalul auditiv extern, impiedicand, in acest mod uscarea, lezarea si iritarea locala a tegumentului. Mai mult decat atat, cerumenul asigura un rol de curatare permanenta a urechii externe deoarece, printr-un proces fiziologic, cerumenul impreuna cu bacteriile, praful si murdaria, se elimina constant din ureche.

Diferenta dintre cerumenul normal si dopul de ceara

Din punct de verede anatomic, productia de cerumen la nivelul conductului auditiv extern este un proces fiziologic. Produs intr-o cantitate adecvata, cerumenul capteaza bacteriile, murdaria si praful din mediul exterior si impiedica, in acest mod, patrunderea acestora la nivelul urechii medii. Glandele secreta permanent cerumen deoarece, tot printr-un proces fiziologic, acesta este eliminat din ureche la un anumit interval de timp.

Miscarile portiunii inferioare a fetei in timpul procesului de masticatie si deglutitie precum si descuamarea permanenta a pielii de la nivelul urechii externe, determina impingerea permanenta a cerumenului vechi din interiorul canalului auditiv extern spre exterior, la nivelul pavilionului urechii; din pavilionul urechii, cerumenul fie cade singur, fie se elimina in timpul dusului. Producerea si eliminarea cerumenului normal sunt procese fiziologice, care asigura buna functionare a urechii externe.

Dopurile de ceara apar in momentul in care procesul fiziologic de eliminare a cerumenului vechi nu mai funcioneaza corespunzator, creste cantitatea acestuia la nivelul conductului auditiv extern, se blocheaza la nivel local si se impacteaza, formand dopul de urechi sau cerumenul impactat.

Simptomele asociate cu dopul de ceara

In ceea ce priveste dopul in ureche, simptomele devin evidenta in momentul in care acesta obstructioneaza complet canalul auditiv extern. In foarte multe situatii, dopurile de ceara in urechi sunt asimptomatice, motiv pentru care extractia acestora este intarziata.

Reducerea auzului si senzatia de ureche infundata

Marea majoritate a pacientilor devin constienti de constituirea dopului de cerumen in ureche in momentul in care constata reducerea auzului sau senzatia de ureche infundata. Diminuarea auzului se produce treptat, este unilaterala si se poate asocia cu aparitia unor zgomote in urechi. Conditia medicala poarta denumirea de tinitus. Senzatia de ureche infundata precum si diminuarea auzului apar ca urmare a blocarii transmiterii undelor sonore prin conductul auditiv extern spre urechea medie si interna.

Disconfort sau durere in ureche

Un alt simptom caracteristic dopului de ceara este reprezentat de durere sau disonfort la nivelul urechii. Pe masura ce dopul de cerumen creste in dimensiuni, pacientul constata aparitia durerii, ce poate fi asociata cu senzatie de presiune in ureche, mancarime locala, secretie auriculara sau ameteli.

Simptomele dopului de ceara la copii

Prezenta dopului de ceara la copii este frecventa si reprezinta o reala provocare pentru parinti daca copilul de confrunta cu cerumenul impactat la o varsta frageda deoarece cei mici nu pot vorbi si nu pot exprima in cuvinte ceea ce ii supara.

Parintii pot constata faptul ca micutul este foarte agitat in timpul zilei, plange fara un motiv aparent, somnul nu este linistitor, copilul are tendinta de a se trage de ureche sau de a duce manuta la urechea afectata. Cand parintele constata aparitia acestor manifestari clinice, este indicat sa solicite un consult pediatric de specialitate. 

Dop De Cerumen

Cauzele si factorii de risc asociati formarii dopului de ceara

Au fost identificate o serie de cauze care pot determina aparitia dopului de ceara la nivelul urechii. De asemenea, exista numerosi factori de risc care contribuie la aparitia cerumenului. 

Anatomia urechii si productia excesiva de cerumen

Una din cele mai comune cauze de aparitie a dopului de ceara in ureche este reprezentata de productia in exces de cerumen. Exista persoane la care glandele de la nivelul urechii produc cerumen in exces in diferite situatii precum anxietatea, frica sau stresul intens. Cu cat cantitatea de cerumen din ureche creste, cu atat eliminarea acestuia devine mai dificila.

O alta cauza care poate determina aparitia dopului de ceara in ureche are legatura cu anatomia urechii, mai exact a conductului auditiv extern. Diferitele anomalii ale conductului auditiv extern ingreuneaza procesul fiziologic de eliminare a cerumenului din interiorul urechii spre exterior, si astfel se formeaza dopul de ceara.

Tehnicile incorecte de curatare a urechilor

In marea majoritate a cazurilor, dopurile de cerumen apar ca urmare a unei tehnici incorecte de curatare a urechilor. Utilizarea frecventa a betisoarelor de ureche in speranta de a curata conductul auditiv extern, nu fac altceva decat sa impinga ceara formata pe peretii canalului spre interior, ajutand astfel la constituirea dopului de cerumen impactat.

In plus, studiile de specialitate au aratat faptul ca utilizarea permanenta a castilor precum si a aparatului auditiv, creste riscul de formare al dopului de ceara in urechi.

Solutii si tratamente pentru dopul de ceara

Tratamentul dopului de ceara este recomandat a se efectua de catre un cadru medical specializat deoarece metodele aplicate la domiciliu este posibil sa impacteze suplimentar dopul deja format, sa lezeze canalul auditiv si sa creeze porti de intrare pentru microroganismele din mediul extern. Din aceste considerente este indicat ca toti pacientii care se confrunta cu simptomele caracteristice formarii dopului de ceara in ureche sa efectueze un consult ORL de specialitate. Programeaza-te pentru o consultatie ORL la Clinica Emineste 100!.

Spray-uri sau picaturi auriculare

O solutie de curatare a urechilor, implicit de eliminare a dopului de cerumen consta in utilizarea spray-urilor sau a picaturilor auriculare special destinate acestei patologii. Atat spray-ul de curatare al urechilor cat si picaturile au proprietati cerumenolitice; mai exact au capacitatea de a dizolva dopul de ceara si de a facilita astfel eliminarea acestuia.

Spalaturi auriculare

Eliminarea dopului de ceara din ureche se poate realiza prin spalaturi auriculare. Spalaturile auriculare se efectueaza in cabinetul medicului ORL si presupun irigarea canalului auricular extern cu apa calda si solutie salina. Introducerea cu putere a jetului de apa poate dizolva dopul de ceara format si poate determina, implicit, eliminarea acestuia din ureche.

Extragerea dopului de cerumen de catre un specialist ORL

O alta modalitate de a scoate dopurile de ceara din ureche consta in extragerea acestora cu ajutorul unui instrument special, de medicul ORL. Procedura este foarte simpla, rapida, nedureroasa si se recomanda in situatia in care timpanul este afectat.

Eliminarea dopului de ceara acasa

Foarte multi pacienti incearca sa indeparteze dopul de ceara din ureche la domicliu, insa aceasta procedura nu este recomandata a se efectua acasa deoarece poate avea consecinte severe. Utilizarea unor instrumente total inadecvate, pline de bacterii si de microbi precum agrafe de par, scobitori sau alte obiecte ascutite, pot leza canalul auditiv extern si pot determina porti de intrare pentru microbi si bacterii la nivelul urechii.

Marea majoritate a pacientilor se intreaba frecvent ”Cu ce se scoate dopul de ceara din ureche acasa?” Pana la momentul prezentarii la medic, exista cateva masuri pe care pacientul le poate adopta la domiciliu, cu scopul de a diminua durerea si uneori chiar de a elimina cerumenul, precum spalarea urechii cu apa calduta, ser fiziologic sau utilizarea unor spray-uri auriculare destinate eliminarii dopului de urechi.

Prevenirea formarii dopului de ceara

Pentru a preveni formarea dopului de ceara in ureche, exista o serie de masuri simple dar extrem de utile, precum:

        Evitarea folosirii betisoarelor de urechi;

        Evitarea utilizarii castilor pe perioade lungi de timp;

        Curatarea urechii cu spray-uri auriculare speciale;

        Curatarea se realizeaza cu tampoane de bumbac, doar la nivelul pavilionului urechii.

Consecintele neglijarii dopului de ceara in ureche

Este important ca pacientul sa solicite consult medical de specialitate imediat ce sesizeaza instalarea simptomelor sugestive de formare a unui dop de ceara in ureche deoarece, pe masura ce timpul trece, se poate acumula o cantitate suplimentara de ceara, situatie in care extragerea dopului poate deveni mai dificila.

Complicatii si riscuri asociate

Daca nu este extras la timp, dopul de cerumen poate determina aparitia urmatoarelor complicatii:

        Infectii ale urechii interne;

        Infectii ale urechii externe;

        Surditate permanenta;

        Perforarea timpanului.

Concluzie

In concluzie, cerumenul sau dopul de ceara din urechi apare in momentul in care, din diverse motive, ceara secretata de glandele canalului auditiv extern se acumuleaza la nivelul urechii si nu mai poate fi eliminata. Folosirea betisoarelor de urechi in incercarea de a curata canalul auditiv nu face altceva decat sa faciliteze constituirea dopului de ceara. Imediat ce pacientul resimte scaderea auzului, senzatie de presiune sau de jena in ureche sau tinitus, este recomandat a se prezenta in cabinetul unui medic ORL, unde, prin metode medicale specializate, dopul de urechi va fi eliminat in conditii de maxima siguranta.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X