Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Corpii straini auriculari

Unde sunt localizati?

Sediul de predilectie al corpilor straini auriculari este conductul auditiv extern. Acestia au origine endogena sau exogena si sunt introdusi in ureche accidental sau, mai rar, intentionat.

Corpii străini cel mai frecvent întâlniți la nivelul conductului auditiv extern sunt: dopurile de vată, insectele, mărgelele de plastic sau sticlă, bucăți de hârtie, jucării de dimensiuni reduse. Copiii sunt cei mai expuși, prin auto-inserția corpului străin.

La marea majoritate a pacienților adulți este vorba de dopuri de vată uitate în conduct sau rămase după tentative de curățare a conductului cu bețișoare având vârful înfășurat în vată. Un alt corp străin întâlnit frecvent la adult este cățelul de usturoi auto-introdus cu scop analgetic.

Prezența insectelor vii este extrem de supărătoare prin discomfortul generat de zgomotul produs și de mișcarea acestora prin conduct.

Ce simptome produc?

Pacienții pot fi total asimptomatici, sau se pot prezenta la medic acuzând otalgie (durere), otoree (în caz de otită externă supra-adăugată), acufene, chiar hipoacuzie.

In cazul dopului de cerumen, hipoacuzia survine brusc după baie, când dopul de cerumen se umflă şi obstruează conductul.

Cum sunt descoperiti?

La examenul obiectiv se evidenţiază corpul străin.

Ce complicatii produc daca nu sunt extrasi?

Daca corpul strain stagneaza în conductul auditiv extern poate sa produca traumatizarea tegumentului conductului si/sau timpanului, urmata de inflamaţie si otita externa.

Cum se trateaza?

Tratamentul consta in indepartarea corpului strain auricular, fie prin spălături auriculare, fie prin aspiratie sau extractie cu instrumente adecvate.

Manopera este bine să fie efectuată de către specialistul ORL, în condiții de vizibilitate perfectă (otoscop, oto-microscop).

Copiii necesită o abordare specifică, mai ales dacă în antecedente s-au efectuat tentative nereușite de extracție, care au determinat durere, discomfort, traumă. În asemenea cazuri este utilă câștigarea încrederii pacientului. De multe ori este necesară o sedare sau chiar anestezie generală pentru a efectua manopera de extracție în bune condiții.

În final trebuie evaluată starea țesuturilor locale, prezența leziunilor inflamatorii impune un tratament topic ulterior.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa extinsa de renumiti medici specialisti, cu experienta in diagnosticarea si tratarea bolilor, gata sa te ajute sa iti redobandesti sanatatea.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X