Cuprins articol
Rinita alergica este o afectiune medicala cu o incidenta in crestere la nivel mondial iar studiile de specialitate arata faptul ca 1 din 5 persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala. In cele mai multe cazuri, manifestarile rinitei alergice sunt similare cu cele ale unei raceli obisnuite si apar la scurta vreme dupa expunerea la alergen. Rinitele alergice necesita un diagnostic rapid si un tratament adecvat deoarece pot influenta calitatea vietii pacientului. Afectiunea apare atat la copii cat si la adulti iar managementul acesteia este conditionat de forma bolii precum si de intensitatea simptomatologiei clinice.
Ce este rinita alergica?
Rinita alergica, cunoscuta si sub numele de febra fanului, este o reactie inflamatorie a mucoasei nazale la alergeni precum polenul, praful sau parul de animale. Simptomele tipice includ stranutul, rinoreea sau scurgerile nazale clare, congestia nazala, senzatia de ureche infundata, ochi inrositi si lacrimarea acestora, mancarime la nivelul nasului si gatului, oboseala si tulburari de somn. Este o conditie comuna care poate fi gestionata printr-o varietate de tratamente si modificari ale stilului de viata.
Factori declansatori si alergeni comuni
Atat rinita alergica acuta cat si rinita cronica apar ca urmare a hiperreactivitatii sistemului imun fata de o serie de elemente straine organismului; factorii care determina aparitia inflamatiei mucoasei nazale poarta denumirea de alergeni.
Clasificarea alergenilor:
– Alergeni din exterior: polenul arborilor (mesteacan, alun, arin, plop, stejar, salcie, pin), polenul buruienilor (ambrozie), polenul ierburilor (iarba, fan), puf, pene;
– Alergeni din interior: acarieni, praf, mucegai, par de animale de companie, scame, gandaci de bucatarie, insecte, etc.;
– Alergeni iritanti: fumul de tigara, fumul de la benzina
Diferentele dintre rinita alergica si rinita non-alergica
- Rinita alergica: afectiunea se caracterizeaza prin aparitia inflamatiei mucoasei nazale ca urmare a unei reactii imunologice de hiperreactivitate a organismului, in urma contactului dintre corpul uman si anumite substante iritante care contin particule alergene.
- Rinita non-alergica: boala consta in aparitia unui proces inflamator la nivelul mucoasei nazale ca urmare a contactului organismului cu substante iritante care nu contin particule alergene; afectiunea mai este cunoscuta sub denumirea de rinita vasomotorie.
Tipuri de rinite alergice
- Rinita alergica sezoniera: manifestarile alergice apar in anumite perioade ale anului; se caracterizeaza prin existenta unor cornete nazale inflamate in special primavara si toamna, ca urmare a expunerii la polen, iarba, ambrozie.
- Rinita alergica perena: manifestarile alergice apar pe tot parcursul anului; inflamatia mucoasei se datoreaza contactului cu alergeni precum mucegaiul, parul de animale, acarienii, gandacii, etc.
- Rinita alergica profesionala: manifestarile alergie apar la locul de munca, in cazul persoanelor care manipuleaza detergenti, pulberi, solutii diverse cu potential alergic.
Identificarea simptomelor rinitei alergice
In ceea ce priveste rinita alergica, simptomele sunt multiple, au intensitate variabila, pot persista pe o perioada lunga de timp si pot influenta semnificativ viata de zi cu zi a pacientilor. Desi manifestarile rinitei alergice pot debuta la orice varsta, categoriile cele mai predispozante sunt copiii, adolescentii si adultii cu varsta pana in 40 ani.
Semnele initiale ale rinitei alergice
In cele mai multe cazuri, rinita alergica debuteaza cu urmatoarele simptome:
– Nas infundat;
– Rinoree apoasa;
– Lacrimare excesiva;
– Ochii rosii;
– Prurit ocular;
– Prurit auricular;
– Tuse seaca;
– Disconfort la nivelul gatului.
Simptomele comune ale rinitei alergice
Daca te confrunti cu unul sau mai multe din simptomele specifice rinitei alergice, enumerate mai jos, este nevoie de o serie de teste speciale pentru a stabili diagnosticul de boala. Alege laboratorul Eminescu pentru analize alergologice daca prezinti urmatoarele manifestari:
– secretie nazala (rinoree) apoasa sau mucoasa;
– nas infundat;
– stranuturi in salve;
– mancarime la nivelul nasului sau al urechilor;
– manifestari oculare: hiperlacrimatie, conjunctivita);
– tuse seaca;
– dificultate de respiratie;
– infundarea urechilor;
– durere de cap;
– dureri la nivelul sinusurilor;
– stare generala de oboseala;
– scaderea capacitatii de concentrare;
– scaderea performantelor la locul de munca;
– tulburari de memorie;
– modificarea ritmului somn-veghe.
Intensitatea simptomatologiei clinice variaza de la pacient la pacient. Daca constati agravarea in timp a manifestarilor specifice bolii precum si un impact major al acestora asupra vietii de zi cu zi (scaderea performantelor scolare, scaderea capacitatii de concentrare, insomnii, agitatie, nervozitate, scaderea reflexelor la volan, fa-ti o programare la specialitate O.R.L. din cadrul clinicii Eminescu 100.
Impactul rinitei alergice asupra vietii de zi cu zi
Rinita alergica este o afectiune care nu pune viata in pericol a pacientului deoarece simptomele care fac parte din tabloul clinic al bolii nu sunt amenintatoare de viata, insa, este o boala cu un impact semnificativ si sever asupra calitati vietii acestora. Din aceste considerente, boala trebuie diagnosticata precoce si tratata corespunzator, in special in situatiile in care debutul acesteia este in copilarie.
Efectele rinitei alergice asupra calitatii somnului
In cazul in care este vorba despre o rinita alergica produsa de alergenii din mediul interior (acarieni, praf, mucegai, par de animale), situatia se complica semnificativ deoarece pacientul trebuie sa acorde o atentie sporita mediului in care locuieste in viata de zi cu zi. In astfel de conditii, somnul este semnificativ afectat deoarece marea majoritatea a acarienilor se localizeaza la nivelul pernelor, saltelelor, paturilor sau pilotelor de pat.
Contactul direct cu alergenii de interior in momentul somnului, declanseaza reactiile alergice si aparitia manifestarilor clinice tipice inflamatiei mucoasei nazale. Nasul infundat, rinoreea, pruritul intens la nivelul urechilor, ochilor, nasului, pericliteaza semnificativ calitatea somnului pacientilor. Pe masura ce simptomele se intensifica, orele de odihna devin din ce in ce mai putine iar efectele oboselii nu intarzie sa apara.
Rinita alergica la locul de munca si in activitatile cotidiene
Rinita alergica este o afectiune care amprenteaza puternic toate directiile vietii pacientului, ingreunand activitatile cotidiene. Manifestarile respiratorii, oculare si auriculare creeaza o stare de disconfort general, nervozitate si agitatie. In plus, prezenta oboselii excesive si lipsei somnului determina scaderea capacitatii de concentrare la locul de munca, scaderea performantelor scolare, tulburari de memorie, scaderea capacitatii de decizie, diminuarea reflexelor la volan sau chiar accidente rutiere, in cazurile severe.
Rinita alergica si activitatile sportive
Boala are un impact negativ asupra activitatilor sportive deoarece, prin prisma obstructiei nazale, practicarea anumitor sporturi devine dificila, chiar imposibila in anumite cazuri. Activitatea sportiva intensa necesita o oxigenare buna a tuturor celulelor si tesuturilor din corp si o respiratie eficienta; in cazul in care exista obstructie nazala cronica, functia respiratorie este afectata, ceea ce va avea repercusiuni semnificative asupra capacitatii de practicare a unui sport precum si asupra performantelor sportive.
Optiuni de tratament pentru rinita alergica
Cand vine vorba despre rinita alergica, tratamentul cuprinde atat masuri generale de preventie si limitarea expunerii, cat si terapie medicamentoasa care are rolul de a diminua simptomatologia clinica. Cea mai buna varianta de tratament va fi stabilita de medicul curant, in functie de varsta pacientului, tipul de rinita alergica, comorbiditati si intensitatea simptomatologiei clinice.
Medicamente recomandate pentru rinita alergica
Exista mai multe clase de medicamente ce pot fi utilizate cu succes in rinita alergica, precum:
– decongestionantele nazale: au rolul de a reduce inflamatia locala si implicit obstructia nazala; in plus, decongestionantele nazala reduc secretia nazala si usureaza respiratia;
– antihistaminicele: in rinita alergica, clasa de medicamente antihistaminice are un rol foarte important deoarece actioneaza la nivelul sistemului imun, avand capacitatea de a reduce inflamatia nazala si simptomele asociate;
– corticosteroizii nazali: se administreaza pentru o perioada limitata de timp, avand capacitatea de a bloca mecanismul de declansare al reactiei alergice.
Terapii alternative si complementare
Rinita alergica este o afectiune care poate fi abortata inclusiv naturist, deoarece, la ora actuala, exista o serie de plante care si-au dovedit eficacitatea asupra manifestarilor specifice acestei boli. Pacientii care sufera de rinita alergica pot incerca ca variante alternative de tratament:
– echinaceea: actioneaza asupra sistemului imunitar;
– catina: sursa bogata de vitamine si acizi grasi;
– macesele: efect antioxidant;
– propolis: efect imunomodulator si antiinflamator.
Tratamente inovative pentru cazurile severe
In cazurile severe, se poate recurge la imunoterapie sau terapia de desensibilizare. Aceasta varianta terapeutica se poate efectua in cazul pacientilor cu alergii la polen sau acarieni si consta in introducerea treptata in corp a unor doze mici de substanta alergena cu scopul de a forta organismul sa tolereze alergenii. Treptat organismul va dezvolta toleranta la alergenii respectivi si nu va mai declansa o reactie alergica severa la contactul cu acestia.
Managementul rinitei alergice la copii
Rinita alergica este o afectiune foarte frecventa in populatia generala, inclusv la copii. Studiile de specialitate arata faptul ca prescolarii si scolarii sunt populatiile pediatrice cele mai expuse riscului de a dezvolta rinita alergica. Diagnosticul de rinita alergica la copii se poate stabili de mediul O.R.L. sau medicul pediatru, daca copilul prezinta rinoree apoasa sau mucoasa, obstructie nazala, stranut, mancarimi nazale, oculare, auriculare, sangerari nazale. Daca afectiunea se cronicizeaza, copilul se poate confrunta cu dificultati de respiratie precum si infectii auriculare frecvente.
Abordari specifice in tratamentul pediatric
In ceea ce priveste optiunile terapeutice in cazul rinitei alergice la copii, acestea sunt similare rinitei alergice la adulti. Schema terapeutica poate cuprinde un medicament antihistaminic, cu rolul de a reduce secretia de histamina si manifestarile inflamatorii locale, corticosteroizi nazali sub forma de spray-uri, pentru diminuarea inflamatiei locale si imunoterapie, in cazuri severe in care boala nu este tinuta sub control cu terapia medicamentoasa.
Prevenirea rinitei alergice in randul copiilor
Exista o serie de masuri ce pot preveni aparitia rinitei alergice la copii, precum:
– evitarea contactului cu parul animalelor; fara animale de companie in casa;
– curatenie riguroasa a casei si a camerei in care locuieste copilul;
– aerisirea zilnica a locuintelor;
– igienizarea patului, pernelor, paturilor si a saltelelor cu regularitate;
– utilizarea unor perne, saltele si paturi cu proprietati antialergice.
Sfaturi pentru parinti
Un aspect important in ceea ce priveste rinita alergica la copii este acela ca boala este mai frecventa la copiii diagnosticati in prealabil cu astm. Controlul eficient al astmului imbunatateste controlul rinitiei alergice. In plus, in cazul copiilor diagnosticati cu astm, limitarea expunerii la alergeni trebuie sa fie realizata cu rigurozitate, in conditiile in care acest lucru este posibil.
Rinita alergica in contexte speciale
Tratarea rinitei alergice in timpul sarcinii
Rinita alergica este o afectiune frecvente in randul femeilor insarcinate. Studiile de specialitate arata faptul ca 3 din 10 gravide se confrunta cu obstructie nazala, rinoree si stranut pe parcursul perioadei de gestatie. Cand vine vorba despre tratamentul rinitei alergice in sarcina, lucrurile se complica putin deoarece marea majoritate a medicamentelor traverseaza membrana placentara si ajung din circulatia materna in circulatia fetala.
Din aceste considerente, gravida trebuie sa solicite consult medical de specialitate cand se confrunta cu simptomele rinitei alergice si, sub nicio forma, nu trebuie sa administreze medicamente din propria initiativa. In plus, terapia de desensibilizare poate continua pe parcursul sarcinii daca aceasta a fost inceputa inainte ca femeia sa ramana insarcinata, insa nu poate fi initiata in sarcina.
Rinita alergica si comorbiditatile – atentie la alte afectiuni
Exista foarte multe situatii in care rinita alergica se poate asocia cu afectiuni precum astmul bronsic sau sindromul de apnee in somn. In aceste cazuri, pacientii necesita o atentie medicala sporita deoarece tratamentul trebuie sa se adreseze ambelor afectiuni si sa controleze ambele tablouri clinice.
La copii, este foarte frecventa existenta simultana a rinitei alergice cu rinita infectioasa de etiologie virala sau bacteriana. In astfel de cazuri, posibilitatea de aparitie a rinosinuzitei acute este mai mare comparativ cu populatia generala iar limitarea expunerii la alergeni precum si tratamentul adecvat pentru infectia virala sau bacteriana sunt imperios necesare.
Sfaturi pentru prevenirea si ameliorarea simptomelor rinitei alergice
Masuri de preventie a aparitiei bolii
– mentinerea mediului ambiant curat;
– aerisirea zilnica a incaperilor;
– evitarea animalelor de companie in caza;
– curatarea si igienizarea locuintelor la intervale regulate de timp;
– schimbarea asternuturilor cu regularitate;
– utilizarea pernelor, paturilor si saltelelor cu proprietati antialergice.
Masuri pentru ameliorarea simptomatologiei in cazul pacientilor diagnosticati cu rinita alergica
– stai in casa in perioada in care nivelul de polen este ridicat sau cand in mediul exterior este vant, deoarece acesta va imprastia particulele de polen;
– foloseste ochelari de soare pentru a limita patrunderea polenului in ochi;
– nu usca hainele in exterior;
– tine permanenta usile inchise pentru a limita patrunderea alergenilor in locuinta;
– aeristeste incaparea in care locuiesti dimineata sau seara, cand nu este vant;
– foloseste perne, pilote, paturi, saltele cu proprietati antialergice;
– spala regulat lenjeria de pat la o temperatura de 55 grade Celsius;
– utilizeaza un dezumidificator in locuinta pentru a preveni aparitia mucegaiului;
– curata podelele si suprafetele cu o carpa umeda;
– nu aduce animale de companie in casa;
– nu duce mana la ochi, la nas sau la fata dupa ce ai pus mana pe un animal de companie;
– spala-te pe maini si schimba-ti hainele dupa ce te-ai jucat cu un animal de companie.
Concluzie
In concluzie, rinita alergica este o afectiune frecventa in populatia generala, atat la copii cat si la adulti. Boala in sine nu este amenintatoare de viata insa cumulul de manifestari clinice influenteaza semnificativ calitatea vietii pacientului, scazand capacitatea de concentrare, randamentul la locul de munca, diminuarea reflexelor, afectarea somnului. Din aceste considerente, este foarte important ca afectiunea sa fie tinuta sub control atat medicamentos cat si prin limitarea contactului cu alergenii declansatori ai manifestarilor nazale, oculare si auriculare.