Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » NUMARATOAREA DE RETICULOCITE

NUMARATOAREA DE RETICULOCITE

Reticulocitele sunt celule roșii imature din sânge. Acest test poate ajuta medicul dumneavoastră să afle dacă măduva osoasă este producătoare de suficiente celule roșii din sânge. În cazul în care numărul de celule roșii din sânge este prea mic sau prea mare, corpul tau va încerca să obțină un echilibru mai bun prin producerea și eliberarea mai mult sau mai puțin reticulocite.

Numărătoarea de reticulocite vă poate ajuta medicul să facă un diagnostic, cum ar fi anemie și insuficiență măduvă osoasă. Probabil că se vor cere teste suplimentare pentru a se putea stabilii diagnosticul.

Red Human Cell Blood 1 1024x576

Nivelurile normale de reticulocite variază, datorită procedurilor de laborator diferite și nivelurilor de hemoglobină din sângele oamenilor. Rezultatele sunt raportate ca procent de reticulocite împărțite la numărul total de celule roșii din sânge ori 100. Intervalul de referință, sau intervalul sănătos, a procentului reticulocitelor la adulți este de 0,5 la sută la 1,5 %.

Nivelurile ridicate de reticulocite ar putea fi un semn de:

sângerare acută;

pierderea cronică de sânge;

anemie hemolitică;

eritroblastoza fetalis, numită și boală hemolitică la un nou-născut, o tulburare de sânge potențial fatală care afectează unii fetuși și nou-născuți;

boli de rinichi.

Nivelurile scăzute de reticulocite ar putea indica:

anemie cu deficit de fier;

anemie aplastică;

deficit de acid folic;

deficit de vitamina B12;

insuficiență medulară cauzată de toxicitatea medicamentului, infecție sau cancer;

boli de rinichi;

ciroză;

efecte secundare ale radioterapiei.;

Metoda de lucru: microscopie optică.

Material utilizat: sânge integral cu EDTA (vacutainer cu dop mov). Volumul trebuie să fie cel puțin 3 sferturi din capacitatea totală a vacutainerului pentru ca raportul dintre sânge și anticoagulantul din tub să fie optim.

Stabilitatea probei: 24 ore la temperatura de 2-8 grade celsius.

Pregătire pacient: Se recomandă să se faca a jeun, dar se poate efectua și dacă pacientul are anumite afecțiuni care îl obligă să mănânce de dimineață cu recomandarea de a se evita mesele bogate în grăsimi. Nu este nevoie de o pregătire în mod deosebit.

Criterii de respingere a probei: vacutainer recoltat incorect (alt vacutainer în afară de cel cu dop mov); proba care conține coaguli; proba intens hemolizată; recoltat insuficient.

Bibliografie:

Referințele metodei de lucru.

www.testing.com

www.healthmatters.io

Programeaza-te

X