Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB
Prima pagină » Adenomul de prostata

Adenomul de prostata

Despre Adenomul de prostata

Adenomul de prostata este o tumora benigna aflata in glandele din submucoasa sfincterului neted.

 

Glandele prostatei prezinta din punct de vedere morfo – functional doua regiuni:

Regiunea craniala

Regiunea craniala a glandelor prostatice este receptiva la actiunea hormonilor estrogeni, hormoni sexuali feminini, dezvoltand adenomul de prostata, deci o tumora benigna necanceroasa.

Regiunea caudala

Regiunea caudala este receptiva la actiunea hormonolor androgeni ( de exemplu testosteronul), hormoni sexuali masculini, putand dezvolta cancerul de prostata. Sub actiunea hormonilor sexuali estrogeni, regiunea caudala a prostatei raspunde prin atrofiere.

Avand origine embriologica diferita, cele doua regiuni prezinta un raspuns diferit la actiunea directa a hormonilor.

 

Daca adenomul ia nastere prin hiperplazia celulelor acinilor glandulari (celulele tesutului fibros) si a celulelor tesutului muscular prostatic, se numeste adenom adenofibroleiomiomatos.

 

Daca celulele hiperplaziate apartin numai acinilor glandulari si componentei fibroase a prostatei, adenomul va fi de tip adenofibromatos, iar daca celulele hiperplaziate vor fi numai de tip glandular -apartinand acinilor-, adenomul va fi de tip adenomatos.

Din punct de vedere a manifestarilor clinice adenomul de prostata evolueaza in trei etape succesive:

Etapa de prostatism

Se manifesa prin urinari frecvente in cursul noptii, cu diminuarea fortei de proiectie a jetului de urina si cu prelungirea actului mictional. Tulburarile de mictiune dispar pe timpul zilei.

Daca se fac excese alimentare sau de bauturi alcoolice si daca se sta mult in pozitie sezanda, in noaptea urmatoare se inregistreza o intensificare a polakiuriei (5-6 mictiuni pe noapte).

Pacientii se mai plang de disconfort la urinare, de senzatie de corp strain in rect si erectii nocturne.

Etapa de retentie cronica urinara incompleta fara distensie vezicala

Pe langa manifestarile clinice din prima faza apar urinari frecvente si in cursul zilei, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, ameteli. Functia renala incepe sa se deterioreze, nivelul seric al ureei ajungand la 1 gram.

Etapa de retentie cronica cu distensie

In timp, cantitate de urina ramasa in vezica dupa mictiune ajunge la 300 ml si chiar depaseste aceasta valoare, care reprezinta capacitatea rezervorului vezical, astfel explicandu-se producerea distensiei vezicale.

Odata cu evolutia bolii, urinarile devin tot mai frecvente si insotite de un disconfort tot mai mare. Apar pierderi de urina, la inceput nocturne, pentru ca mai apoi sa devina si diurne.

Diagnosticul:

  • PSA pozitiv;
  • Radiografia abdominala;
  • Anamneza (retentia de urina, urinari frecvente, incontinenta urinara, reducerea fortei de proiectie a jetului urinar si disuria);

Pacientii care au fost diagnosticati cu adenon si nu se prezinta la urolog pentru tratament pot suferi complicatii (retentia de urina, hematuria, aparitia calculilor urinari favorizata de stagnarea urinei si de infectiiile urinare, insuficienta renala, infectiile urinare recidivante si transformarea in cancer, numita degenerare maligna.

Tratamentul:

Modalitatea de tratament depinde foarte mult de stadiul bolii. Pacientii cu manifestari clinice usoare vor fi tinuti sub observatie si examinati periodic. Cei cu simptomatologie moderata sau severa vor fi tratati in functie de indicatiile medicului, tinantu-se cont si de optiunile pacientului.

 

In cadru tratamentului medicamentos al adenomului de prostata se pot utiliza trei grupuri principale de medicamente: (blocante ale receptorilor alfa – adrenergici, medicamente hormonale care contraataca efectele hormonilor androgeni si medicamente extrase din plante.

 

Tratamentul chirurgical al adenomului de prostata este indicat la pacientii cu infectii repetate ale tractului urinar, cu episoade repetate de retentie acuta de urina, retentie cronica completa, eliminare de sange prin urina, care antreneaza retentii secundara de urina sau care se repeta frecvent si la pacientii care prezinta calculi vezicali sau insuficienta renala cauzata de obstructia cronica a fluxului urinar. Interventia chirurgicala se aplica si in cazul depistarii unui adenom cu noduli de consistenta dura care ridica suspiciunea transformarii canceroase a acestuia.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Programeaza-te

    X