Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Colposcopia este o investigatie minim-invaziva, realizata de medicul ginecolog, in cabinet, importanta pentru diagnosticul leziunilor precanceroase si canceroase.

Ce este o colposcopie?

Colposcopia reprezinta o investigatie prin care, cu ajutorul colposcopului, medicul ginecolog obtine imagini marite si iluminate ale colul uterin, vaginului, vulvei sau anusului. Colposcopul este un microscop binocular, cu o putere de marire intre 3,5x si 30x si este folosit pentru a examina si a descrie modifcarile de la nivelul tesutului.

Beneficiile colposcopiei

Colposcopia are avantajul de a permite examinarea mult mai detaliata si mai precisa a colului uterin, vaginului si vulvei, comparativ cu examenul clinic ginecologic si este o procedura importanta pentru diagnosticul leziunilor maligne si premaligne. Aceasta investigatie are rolul de a depista cancerul de col uterin in faze incipiente.

 

Printre beneficiile colposcopiei, se numara:

  • Biopsierea tintita a zonei care prezinta la examenul colposcopic anomalii; inainte de introducerea colposcopiei, biopsia era mai putin exacta, deoarece se putea extrage un fragment de pe suprafata colului din afara zonei afectate.
  • Evitarea conizatiilor si histerectomiilor, care sunt proceduri chirurgicale invazive;
  • Caracterizarea extensiei leziunii in endocol sau la nivelul vaginului, localizarea exacta, dimensiunile si severitatea anomaliilor tisulare identificate;
  • Stabilirea tratamentului potrivit pentru leziunile premaligne;
  • Minimizarea tratarii excesive a ale leziunilor LSIL (low grade quamous intraepithelial lesion), echivalentul unui grad redus de displazie. Anomaliile citologice sunt frecvent intalnite la femeile tinere, displaziile de tip LSIL regresand spontan de cele mai multe ori. Astfel, prin realizarea unei colposcopii, evitam posibilele compicatii ale terapiei chirurgicale.
  • Monitorizarea leziunilor displazice, in cazuri selectate.

Cand este necesara o colposcopie?

Examenul colposcopic este indicat de electie ca investigatie suplimentara,pentru evaluarea anomaliilor depistate la testele de screening pentru cancerul de col uterin (genotiparea pentru virusul HPV sau testul Babes Papanicolau) sau identificarea unor modificari anormale la examenul clinic ginecologic, cu speculul, la nivelul colului uterin, vaginului sau vulvei.

 

Se realizeaza de asemenea si in paralel cu tratamentul neoplaziei de col uterin, pentru a verifica daca leziunea anterioara a fost eliminata in totalitate si pentru monitorizarea post-tratament.

 

Colposcopia vaginului se efectueaza pentru a depista leziuni, precum polipi, chisturi, invazia neoplazica de la nivelul cervixului sau modificari preinvazive.

 

Colposcopia vulvara este indicata in urmatoarele cazuri:

  • Cand exista leziuni vizibile ale vulvei;
  • Cand nu exista afectiuni cervicale sau vaginale prezente care sa explice anomaliile citologice depistate de testul Papanicolau;
  • Mancarimi, dureri sau usturimi la nivel vulvar, pentru care nu a fost identificata o cauza.

Ce se intampla in timpul colposcopiei?

Examenul colposcopic incepe la fel ca un examen ginecologic, pacienta se pozitioneaza pe masa de examinare ginecologica, peretii vaginali sunt departati cu ajutorul speculului, pentru a se putea vizualiza colul uterin. Medicul ginecolog va folosi colposcopul pentru a vizualiza imaginea marita a colului uterin, initial cu lumina alba. Se acorda o atentie sporita jonctiunii scuamo-columnare, o zona de transformare celulara, care separa endocolul de exocol si prezinta cel mai mare risc de malignizare. In cazul in care colul uterin nu poate fi vizualizat (din cauza secretiei abundente, prezentei de sange), se poate aplica solutie salina pentru a curata zona.

 

Intreaga suprafata a cervixului este examinata si se noteaza orice anomalie depistata. Apoi, la nivelul cervixului se aplica solutie de acid acetic 3%-5%, cu un tampon steril. Acidul acetic ajuta la o mai buna vizualizare a celulelor anormale (metaplazice, infectate cu HPV, displazice), care apar albe. Pe fundalul alb creat de aplicarea acidului acetic, se pot vizualiza si descrie eventuale anomalii de vascularizatie. Colposcopul este dotat cu un filtru albastru si unul verde, care mareste contrastul dintre vase si tesutul epitelial, ajutand la caracterizarea leziunilor. Daca la aplicarea acidului acetic, nu se detecteaza leziuni, se poate aplica ulterior solutie de Lugol, pentru a confirma ca nu exista leziuni care nu au fost detectate la aplicare acidului acetic.

 

Dupa examinarea cervixului, se evalueaza si partea superioara a vaginului, notandu-se eventuale anomalii (polipi, chisturi, condiloame sau modificari sugestive pentru o neoplazie invaziva de col uterin).

Se poate realiza si colposcopie cu biopsie?

Se recomanda biopsia tintita a tuturor leziunilor care apar albe la aplicarea acidului acetic, cel putin 2 si maxim 4, cu exceptia pacientelor care prezinta un risc redus redus de malignizare, leziuni LSIL sau rezultate negative la genotiparea HPV. Daca nu sunt depistate leziuni vizibile, nu se realizeaza biopsii.

Cum te pregatesti pentru o colposcopie?

Este recomandata programarea la colposcopie in afara perioadei ciclului menstrual si evitarea contactului sexual, evitarea medicatiei intravaginale sau folosirea tampoanelor interne cu 2 zile inainte. Medicul ginecolog trebuie informat cu privire la orice medicatie pe care o ia pacientul.

 

Biopsierea in timpul colposcopiei poate provoca minime sangerari. De aceea, este recomandat ca pacienta sa aiba un absorbant la ea.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

Preturi pentru colposcopie

Promotii Colposcopie

Colposcopie
250LEI

Programeaza-te pentru o colposcopie la Clinica Eminescu 100!

    Intrebari frecvente despre colposcopie

    Cat dureaza o colposcopie?

    Examenul colposcopic dureaza intre 15 si 30 de minute, depinzand de patologia pe care o are pacienta, leziunile depistate si daca este necesara biopsia sau nu.

    Este colposcopia dureroasa?

    Colposcopia cu biopsie prezinta un oarecare disconfort, dar nu se realizeaza cu anestezie, intrucat anestezia locala ar fi la fel de dureroasa precum biopsia in sine.

    Este necesara pregatire speciala pentru colposcopie?

    Inainte cu 2 zile de examenul colposcopic, se recomanda evitarea contactului sexual, utilizarea oricarei medicatii intravaginale si a tampoanelor interne. De asemenea, este indicata programarea in afara perioadei menstruale.

    Ce este examenul colposcopic?

    Examenul colposcopic este o investigatie diagnostica care foloseste un microscop bifocal, dotat cu lumini (colposcop) pentru a obtine o imagine marita si luminata a colului uterin, vaginului si vulvei.

    Care sunt rezultatele posibile ale colposcopiei?

    Rezultatele colposcopiei pot fi absenta oricarei leziuni, metaplazie, leziuni displazice (LSIL, HSIL), leziuni maligne (preinvazive sau invazive) sau modificari non-specifice, precum eroziunile sau leucoplakia.

    Programeaza-te

    X