Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ecografia abdominala este o procedura neinvaziva si nedureroasa, care foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini ale organelor interne. Aceasta permite medicilor sa observe structura si functionarea organelor din cavitatea abdominala, inclusiv ficatul, vezica biliara, rinichii, pancreasul si splina. Ecografia este cruciala pentru diagnosticarea, monitorizarea si ghidarea tratamentului multor afectiuni ale organelor abdominale. Daca simtiti nevoia de o evaluare detaliata a sanatatii abdominale sau aveti simptome precum durere abdominala, balonare sau probleme la nivelul ficatului, o ecografie abdominala poate oferi raspunsurile necesare.

Pentru o sanatate optima si liniste sufleteasca, nu amanati! Vizitati-ne la Clinica Eminescu 100 din Bucuresti pentru o ecografie abdominala de inalta precizie, realizata de experti in domeniu. Echipa noastra de specialisti utilizeaza cele mai moderne tehnologii pentru a asigura diagnosticari precise si ingrijire personalizata. Programati-va ecografia abdominala acum si faceti primul pas catre mentinerea unei stari optime de sanatate. Pentru programari si mai multe informatii, contactati-ne la [numarul de telefon/website]. Sanatatea dumneavoastra este prioritatea noastra la Clinica Eminescu 100!

Ce este o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica non-invaziva, ieftina si usor accesibila, care se foloseste pentru a examina organele situate in abdomen si integritatea vaselor mari de la acest nivel. Ecografia foloseste ultrasunete, asadar nu este iradianta.

ย 

Ce include o ecografie abdominala superioara?

Ecografia abdominala superioara investigheaza organele interne si vasele situate in etajul superior al abdomenului. La acest nivel se situeaza ficatul, pancreasul, splina, rinichii si vase mari, precum vena porta, aorta abdominala si vasele renale.

Ecografie ficat

Pe ecografie, ficatul apare omogen si normoecogen. Sunt examinate omogenitatea, dimensiunile, forma si eventuale formatiuni decelabile ecografic (chisturi, abcese, tumori benigne sau maligne). Se examineaza si colecistul si calea biliara principala, apreciindu-se dimensiunile si daca exista calculi biliari.

Este indicata in dureri abdominale acute sau cronice localizate in cadranul superior drept, greturi si varsaturi, senzatie de plenitudine, simptome si/sau semne sugestive pentru hepatita acuta, hepatomegalii fara cauza cunoscuta, valori anormale ale analizelor pentru functia hepatica. De asemenea, ecografia de ficat este indicata si pentru monitorizarea unor afectiuni hepatice si screening-ul pentru hepatocarcinom.

Ecografie rinichi

Ecografia de rinichi evalueaza localizarea, forma, dimensiunile rinichilor si ale cailor urinare superioare (bazinet, ureter) si aspectul tesutului renal. Este evaluat si fluxul prin arterele renale, evidentiind eventuale ocluzii sau stenoze. Ecografia renala poate evidentia tumori, chsturi, abcese, obstructii pe tractul urinar si infectii.

Este recomandata in durerile intense, acute, situate in flanc sau in spate, anomalii ale sedimentul urinar (prezenta hematiilor sau proteinelor in urina) simptome sugestive pentru o infectie urinara joasa sau inalta (senzatie de golire insuficienta a vezicii, urinari dese si reduse cantitativ, usturime la urinare, hematurie, dureri abdominale joase difuze).

Ecografie pancreas

Ecografia de pancreas examineaza dimensiunile si aspectul parenchimului, dimensiunile ductului principal Wirsung si evidentiaza eventuale calcificari, pseudochisturi, tumori benigne sau maligne.

Este indicata in durerile abdominale acute sau cronice, superioare, care iradiaza in spate si asociaza febra, greata si varsaturi, meteorism abdominal. La ecografie, pancreasul apare marit de volum, hipoecogen si exista lichid prezent in jurul organului. Astfel se poate diagnostica un episod de pancreatita acuta. Ecografia pancreatica se foloseste si pentru screening-ul neoplasmului pancreatic la persoane cu risc crescut, monitorizarea dupa un episod de pancreatita acuta si monitorizarea pancreatitei
cronice.

Ecografie splina

Ecografia de splina evalueaza dimensiunile splinei si omogenitatea parenchimului, notandu-se eventuale formatiuni, precum tumori benigne (abces, chist) sau maligne. Se evalueaza de asemenea si fluxul prin arterea splenica.

Este indicata in dureri in cadranul abdominal superior stang, dureri localizate la nivelul toracelui stang, febra. Ecografia de splina poate identifica ruptura de splina, infarctul de artera splenica, abcese si aspecte sugerstive pentru boli hematologice, precum leucemii sau policitemia vera. De asemenea, splenomegalia poate aparea si in cazul unor infectii (de exemplu, virusul Epstein-Barr). Se foloseste si in monitorizarea raspunsului la tratament in afectiunile hematologice.

Ce include o ecografie abdominala inferioara?

Ecografia abdominala inferioara evalueaza organele si structurile din pelvis (vezica urinara, prostata, organe genitale interne).

Ecografie vezica urinara

Ecografia de vezica urinara evalueaza grosimea peretilor vezicii, prezenta diverticulilor, capacitatea si volumul urinar rezidual.

Este recomandata in nevoia imperioasa de a urina, infectii urinare joase recurente, retentia de urina, dificultati de urinare (scaderea presiunii jetului). Ecografia de vezica urinara poate decela si tumori benigne sau maligne, calculi sau corpi straini.

Ecografie prostata

Ecografia de prostata evalueaza dimensiunea, simetria si omogenitatea parenchimului. Poate identifica hiperplazia benigna de prostata, prostatite si tumori de prostata.

Este recomandata intr-o serie de cazuri:
ยท Antigenul PSA >4 ng/mL;
ยท La palparea prostatei in cadrul tuseului rectal: durere, asimetrii, zone indurate;
ยท Suspiciune de infectii prostatice;
Dificultatati la urinare;
ยท Infertilitate โ€“ poate fi utila pentru identificare cauzei.

Ecografie uter (la femei)

Ecografia de pancreas examineaza dimensiunile si aspectul parenchimului, dimensiunile ductului principal Wirsung si evidentiaza eventuale calcificari, pseudochisturi, tumori benigne sau maligne.

Este indicata in durerile abdominale acute sau cronice, superioare, care iradiaza in spate si asociaza febra, greata si varsaturi, meteorism abdominal. La ecografie, pancreasul apare marit de volum, hipoecogen si exista lichid prezent in jurul organului. Astfel se poate diagnostica un episod de pancreatita acuta. Ecografia pancreatica se foloseste si pentru screening-ul neoplasmului pancreatic la persoane cu risc crescut, monitorizarea dupa un episod de pancreatita acuta si monitorizarea pancreatitei
cronice.

Ecografie pelvina (la femei)

Ecografia pelvina la femei are rolul de a examina organele genitale interne si anexele (uter, ovare, trompe uterine). In mod normal, trompele uterine nu pot fi vizualizate. Acestea se pot vedea ecografic in contextul unei anexite.

Cu ajutorul ecografiei pelvine se pot identifica ovarele polichistice, prezenta unor formatiuni la nivelul ovarelor, boala inflamatorie pelvina, endometrioza, sarcina ectopica.

Este indicata in:
ยท Identificarea la inspectie si/sau palpare a unei formatiuni pelvine;
ยท Dureri pelvine difuze, cronice
ยท Screening-ul si monitorizarea neoplasmului ovarian
ยท Sangerari intermenstruale sau post-menopauza
ยท Dismenoree
ยท Semne si/ sau simptome sugestive pentru sindromul de ovare polichistice (cicluri menstruale neregulate, acnee, hirsutism)
ยท Semne si/sau simptome sugestive pentru o boala inflamatorie pelvina (dureri pelvine, febra, greata, varsaturi, durere la palparea in fosa
inghinala, dismenoree)
ยท Infertilitate

Cand este necesara o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala are multiple indicatii: diagnostic, monitorizarea sub tratament, monitorizarea sarcinii.

Diagnosticarea bolilor hepatice

Ecografia abdominala este utilizata pentru diagnosticul mai multor patologii hepatice, precum:

ยท Steatoza hepatica
ยท Hepatita
ยท Ciroza
ยท Tumori hepatice benigne (abces, chist hidatic, adenoame etc.)
ยท Hepatocarcinom si metastaze hepatice

Evaluarea bolilor renale

Ecografia abdominala este folosita pentru diagnosticul si monitorizarea afectiunilor renale, precum:

ยท Hidronefroza;
ยท Anomali congenitale: malrotatii, rinichi in potcoava, rinichi pelvin;
ยท Infectii urinare inalte;
ยท Identificare calculilor renali sau a dilatatiei calicelui si a pelvisului renal;
ยท Chisturi renale;
ยท Boala cronica de rinichi;
ยท Stenoza de artera renala.

Investigarea afectiunilor digestive

Ecografia abdominala poate fi folosita pentru investigarea unei serii de afectiuni digestive:

ยท Indigestii
ยท Colita pseudomembranoasa
ยท Apendicita acuta
ยท Diverticulita
ยท Boli inflamatorii intestinale (rectocolita ulcerativa membranoasa, boala Crohn)
ยท Enterocolite infectioase
ยท Fibroza chistica

In cazul acestor patologii, ecografia abdominala ridica suspiciunea, fiind necesara asocierea altor investigatii.

Depistarea calculilor biliari

Ecografia abdominala poate decela calculi biliari situati in colecist sau in calea biliara principala, dar si dilatarea caii biliare principale, in contextul clinic al unei colici de tip biliar.

Monitorizarea sarcinii

Cu ajutorul ecografiei abdominale, sarcina poate fi monitorizata pe parcursul celor 3 trimestre, urmarind evolutia in timp a fatului.

In primul trimestru, sunt evaluate varsta gestationala, activitatea cardiaca, localizarea sarcinii in uter, evaluarea integritatii morfologice a embrionului, screening pentru aneuploidie. In trimestrele 2 si 3, se examineaza anatomia fatului, varsta gestationala, prezentatia fetala, aspectul placentei.

Identificarea tumorilor si altor afectiuni

Ecografia abdominala permite identificarea si monitorizarea tumorilor benigne si maligne de la nivelul oricarui organ situat la acest nivel. Totodata este utilizata si pentru evaluarea raspunsului la tratament.

Ecografia abdominala este recomandata ca metoda de screening pentru anevrismul aortic. Privitor la patologia vaselor de sange, diagnosticheaza tromboza de vena porta, anevrismul de artera splenica si infarctul splenic.

Cum te pregatesti pentru o ecografie abdominala?

In vederea efectuarii unei ecografii abdominale, se recomanda repaosul alimentar timp de 8-12 ore, intrucat gazele care se formeaza in intestin interfera cu calitatea imaginilor ecografice.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

Oferte de pret pentru ecografie abdominala

  • ECOGRAFIE CEREBRALE EXTRACRANIENE400 LEI
  • ECOGRAFIE SISTEM ARTERIAL UN MEMBRU SUP./INF250 LEI
  • ECOGRAFIE SISTEM ARTERIAL MEMBRE INFERIOARE BILATERAL500 LEI
  • ECOGRAFIE SISTEM ARTERIAL MEMBRE SUPERIOARE BILATERAL500 LEI
  • ECO DOPPLER ARTERA ABDOMINALA200 LEI
  • ECO DOPPLER ARTERA ABDOMINALA (+ARTERA RENALA/TRUNCHI CELIAC)(CU PREGATIRE)400 LEI
  • ECO DOPPLER ARTERA ABDOMINALA + ARTERE ILIACE -300 LEI
  • ECO DOPPLER VENA CAVA INFERIOARA SI VENE ILIACE300 LEI
  • ECOGRAFIE SISTEM ARTERIAL SI VENOS UNILATERAL300 LEI
  • ECOGRAFIE SISTEM ARTERIAL SI VENOS BILATERAL600 LEI
  • ECOGRAFIE SISTEM ARTERIAL SI VENOS MEMBRE INFERIOARE/SUPERIOARE BILATERAL700 LEI
  • ECOGRAFIE VASCULARA SISTEM VENOS UNILATERAL/BILATERAL300 LEI
  • Ecocardiografie Doppler250 LEI

Echipa noastra de specialisti in ecografie abdominala

Dr. Roman Irinel
Popescu Stefania
specialist ginecologie

Programeaza-te pentru o ecografie abdominala la Clinica Eminescu 100!

    Intrebari frecvente despre ecografie abdominala

    Cat dureaza o ecografie abdominala?

    Ecografia abdominala dureaza in medie 30 de minute, variind usor in functie de patologia cunoscuta

    Este ecografia abdominala dureroasa?

    Ecografia abdominala nu provoaca durere, cu exceptia cazurilor in care exista o suferinta a unui organ care asociaza durere si la palpare. In acest caz, poate aparea o durere minima in timpul examinarii.

    Este ecografia abdominala sigura in timpul sarcinii?

    Ecografia abdominala functioneaza pe baza ultrasunetelor si nu foloseste radiatii, asadar nu exista riscuri pentru fat sau mama.

    Este nevoie de bilet de trimitere pentru o ecografie abdominala?

    Ecografia abdominala se poate face cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, la medicii care au contract cu CNAS.

    Cum ma pot programa pentru o ultrasonografie abdominala?

    Programarea se face prin apel telefonic la 021 9979, prin mail la adresa de e-mail programari@clinicaeminescu100.ro sau pe site, introducand datele personale, specializarea, data si ora la care doriti programarea, urmand sa fiti contactat in cel mai scurt timp.

    Investigatii Ecografie abdominala

    Programeaza-te

    X