Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ecografie transvaginala

Ecografia transvaginala este o procedura imagistica utila pentru diagnosticul ginecologic si obstetrical. se utilizeaza cu precadere in situatiile in care este necesara o vizualizare mai indeaproape a organelor genitale feminine si aduce informatii mai specifice decat ecografia abdominala. Eco transvaginala urmeaza deseori examenului ginecologic, la decizia medicului ginecolog. aceasta este folosita pentru a vizualiza vaginul, uterul, trompele uterine, ovarele si vezica urinara. 

Pentru a intelege ce inseamna ecografie transvaginala, este necesara o scurta prezentare a principiilor ecografiei. sonda ecografului este conectata la ecograful transvaginal, care prezinta un monitor pe care medicul ginecolog observa imaginile ecografice. Ecografia este o metoda de diagnostic imagistic, neinvaziva, care nu foloseste radiatie, precum raze X. Sonda ecografica prezinta un transductor care emite ultrasunete de o anumita frecventa si recepteaza ecoul reflectat, care se formeaza la contactul undei sonore cu interfata dintre doua medii diferite (cum ar fi limita dintre doua structuri cu consistenta diferita, de exemplu o structura fluida si un tesut solid). Ecografia utilizeaza viteza sunetului pentru a aprecia distanta fata de transductorul de pe sona a diverselor structuri vizualizate.

Ce presupune o ecografie transvaginala?

Ecografia intravaginala aduce informatii despre colul uterin, uter, ovare, trompe uterine si vezica urinara. Ecografia transvaginala are o precizie mai mare comparativ cu ecografia abdominala. Sonda intravaginala se pozitioneaza in partea terminala a vaginului. se examineaza uterul, notand pozitia, dimensiunile, conturul, aspectul miometrului( normal trebuie sa apara omogen), grosimea endometrului. Se masoara lungimea uterului; uterul poate fi orientat antevers sau retrovers. La majoritatea femeilor, uterul este dispus antevers. Uterul retrovers are orientat fornixul catre posterior, fara a reprezenta o afectiune. In continuare se vizualizeaza si se masoara ambele ovare, notandu-se folicularitatea la femeile aflate la varsta fertila. Prin ecografia ovarelor se descrie prezenta unui folicul de dimensiuni crescute, a unui chist sau a unei mase. trompele uterine nu se pot vizualiza in mod normal; ele pot fi vizualizate doar in cazul unei patologii la acest nivel. se evalueaza si mobilitatea anexelor. in absenta unei patologii, nu ar trebui sa existe dureri la miscarea sondei. Se noteaza existenta lichidului in fundul de sac Douglas.

Cand recomanda medicul o ecografie transvaginala?

Medicul ginecolog poate recomanda o ecografie transvagianla in urmatoarele situatii:

  • Pentru a evalua pozitia unui dispozitiv intrauterin, precum steriletul, dupa ce medicul a montat dispozitivul sau in anumite cazuri in care pacienta are un sterilet care se suspicioneaza a fi incarnat din anamneza pacientei (un sterilet care a fost montat in urma cu mai mult de 5 ani)
  • In cazul in care pacienta a avut o boala inflamatorie pelvina sau acuza simptome care ar putea orienta catre o sechela, cum ar fi un abces sau hidrosalpinx (acumularea de lichid in trompa uterina)
  • Examinarea aspectului ovarelor, mai ales daca pacienta descrie simptome sugestive pentru sindrom de ovare polichistice ( ciclu menstrual neregulat, acnee, pilozitate de tip masculin, la nivelul fetei sau in alte zone ale corpului, supraponderalitate sau obezitate)
  • Evaluarea ciclului menstrual; se masoara ecografic grosimea endometrului, care variaza cu fazele ciclului menstrual. La femeile fertile, in perioada de dinaintea menstruatiei grosimea poate ajunge pana la 12mm, iar in faza imediat dupa menstruatie scade la 3-5mm. Modificarile de la nivelul uterului sunt corelate cu modificarile de la nivelul ovarelor. La nivelul ovarelor se poate observa un folicul dominant, de dimensiuni mai mari, care va determina ovulatia sau se poate determina daca a avut loc ovulatia recent
  • Examinarea Doppler, pentru a evalua vascularizatia
  • Este preferata la pacientele obeze in detrimentul ecografiei abdominale
  • In cazul in care se detecteaza in sange valori mari ale hormonului beta-hCG (este un hormon care este secretat de placenta, valori crescute fiind sugestive pentru sarcina). Ecografia transvaginala are rolul de a detecta o sarcina ectopica sau o sarcina uterina la inceput
  • Dureri pelvine sau dureri menstruale intense
  • Sangerari menstruale abundente la femeile fertile; sangerarile abundente pot fi cauzate de prezenta unui fibrom uterin
  • Sangerari dupa instalarea menopauzei
  • Infertilitate- identificarea cauzei
  • In cazul unor avorturi prin chiuretaj, pentru aparitia unor eventuale aderente
  • Prezenta unor tumori pelvine
  • Suspiciune de salpingita; in mod normal, trompele uterine nu pot fi vizualizate ecografic. trompele uterine pot fi vizualizate atunci cand sunt inflamate sau dilatate
  • Incontinenta urinara
  • In situatiile in care examenul fizic ginecologic nu aduce suficiente informatii pentru diagnostic

Prin ecografia transvaginala se pot vizualiza calculi sau polipi urinari, cat si diverticuli.

 

Se recomanda ecografia ovarelor pentru pacientele cu rude de gradul 1 care au avut cancer ovarian sau mamar, rude de gradul 1 cunoscute cu mutatii ale genelor BRCa1 sau BRCa2 si pacientelor care au documentate aceste mutatii.

 

Se recomanda de asemenea pentru depistarea cancerelor ovariene, desi ecografia transvaginala nu poate diferentia o tumora benigna de o tumora maligna.

Care este procedura de realizare a unei ecografii transvaginale?

Pacienta este pozitionata pe masa ginecologica, cu picioarele departate, ca la examenul ginecologic. Medicul ginecolog pune pe sonda ecografului un prezervativ si gel lubrifiant, apoi sonda este introdusa in vagin. Odata introdusa sonda intravaginal, transductorul emite ultrasunete, acestea se reflecta si sunt inregistrate de transductor. astfel se creeaza imaginea pe ecranul ecografului, unde medicul urmareste pe rand aspectul uterului, a vezicii urinare si a ovarelor, facand cu ajutorul ecografului masuratorile necesare. sonda este miscata usor pentru a prinde imaginea din mai multe unghiuri, pentru o examinare completa. se vor face capturi de ecran, care la finalul ecografiei vor fi printate. Rezultatele ecografiei vor fi discutate de catre medicul ginecolog cu pacienta, stabilind un diagnostic sau sugerand alte metode de diagnostic, in cazul in care ecografia transvaginala nu este suficienta. imaginile ecografice vor ramane la pacienta.

Exista indicatii speciale inainte de o ecografie transvaginala?

Medicul ginecolog poate cere pacientei sa urineze imediat inaintea ecografiei, ca vezica sa fie goala. De asemenea, se recomanda ca pacienta sa nu aiba un tampon intern sau ca acesta sa fie scos inainte de efectuarea ecografiei. Ecografia transvaginala se poate face si la menstruatie. Nu se executa la femeile virgine sau cu obstructii vaginale.

Exista riscuri ale ecografiei transvaginala?

Nu exista riscuri ale ecografiei transvaginale, intrucat ecografia foloseste ultrasunete, spre deosebire de alte investigatii imagistice care folosesc raze X. asadar nu exista riscuri de iradiere. Poate exista un usor disconfort cauzat de apasarea sondei in apropierea organelor interne.

Cat costa o ecografie transvaginala la Clinica Eminescu 100?

ECOGRAFIE TRANSVAGINALA
250 lei
DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Programeaza-te acum la o ecografie transvaginala

    Programeaza-te

    X