Ecografia musculo-scheletala este o metoda moderna si neinvaziva folosita pentru a evalua si diagnostica afectiuni ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor si altor structuri moi ale corpului. Din punct de vedere medical, ecografia musculo-scheletala este o metoda de diagnostic imagistic, care foloseste ultrasunete pentru a vizualiza eventuale afectiuni ale structurilor articulare si musculare.
Ultrasunetele sunt unde mecanice, de sunet, longitudinale, care se propaga la nivelul tesuturilor. Imaginile care sunt vizualizate pe ecranul ecografului sunt diferite in functie de densitatea tesuturilor pe care unda le strabate. Unda mecanica este transmisa cu ajutorul unui transductor, amplasat la nivelul pielii. Aceasta unda, dupa ce strabate tesuturile, se reflecta, intorcandu-se catre transductor si astfel se formeaza imaginea.
La nivel articular, ecografia musculoscheletala poate detecta degenerari ale cartilajului articular, prezenta lichidului sinovial in exces, tendinopatii, conturul osos, starea nervilor periferici, burse si rupturi musculare sau ligamentare.
Ecografia musculo-scheletala are un rol important in aprecierea gradului de inflamatie a structurilor articulare, monitorizarea in timp a afectiunilor, evaluarea raspunsului la tratament si prezicerea cursului evolutiv si a complicatiilor. In plus, permite examinarea in dinamica a structurilor articulare si a muschilor, prin miscari de flexie-extensie si cele de contractie musculara. Inflamatia poate fi observata prin modul Doppler, care detecteaza o vascularizatie mai accentuata. Aceasta metoda imagistica are un rol important intr-o serie de boli reumatologice, precum artrita reumatoida, spondilartropatiile, artropatii cu depunere de cristale, vasculite si boli ale tesutului conjunctiv.
In cazul artritei reumatoide, ecografia deceleaza precoce acumularea de lichid intraarticular in exces, sinovita, eroziuni la nivelul oaselor si tendoanelor. Inflamatia tendonului poate fi apreciata usor, intrucat acesta in mod normal nu este vascularizat. In plus, se poate observa ingrosarea membranei sinoviale care apare in sinovite. Sinovita si tenosinovita sunt semne care apar precoce si pot fi vizualizate prin ecografie, chiar in absenta simptomelor. Artrita reumatoida afecteaza in mod specific articulatiile mici, de la nivelul extremitatilor. Cel mai comun sunt implicate articulatiile interfalangiana proximala, articulatiile metacarpofalangiene si articulatia mainii, dar si articulatiile de la nivelul piciorului.
Osteoartropatiile pot fi de asemenea diagnosticate cu ajutorul ecografiei, in special spondilita anchilozanta, prin prezenta tenosinovitei si a entezitei (inflamatia locului de insertie al tendonului muscular pe os) mai accentuate. Cele mai afectate insertii sunt la ale tendonului lui Ahile si al cvadricepsului. O alta utilizare a ecografiei este pentru depistarea inflamatiei in absenta simptomelor, la pacientii cu istoric de psoriazis. Prezenta entezitei, la pacienti cu uveita recurenta sau o boala inflamatorie intestinala (de exemplu, boala Crohn) este sugestiva pentru o osteoartropatie.
Artroza poate fi identificata cu ajutorul ecografiei prin depistarea osteofitelor, a ingustarii spatiului articular si ingrosarea membranei sinoviale. Ecografia poate decela modificari degenerative ale cartilajului articular inca din fazele incipiente. La nivelul genunchiului, evalueaza efectele infiltratiilor articulare cu acid hialuronic.
Ecografia vizualizeaza si depuneri articulare de cristale, la nivelul membranei sinoviale, cartilajului articular si al tesuturilor moi de la periferia articulatiei. In guta, cristalele de formeaza din monourat de sodiu si se depun pe marginea superficiala a cartilajului articular.
Ecografia musculoscheletala se efectueaza prin plasarea unui transductor la nivelul pielii, in zona care se doreste a fi vizualizata. Inainte de a aplica sonda, piesa manuala a ecografului, zona va fi acoperita de un gel special. Gelul are rolul de a minimiza zona de contact cu aerul dintre cele doua suprafete pentru o mai buna rezolutie a imaginii. Sonda este piesa manuala a ecografului care contine un transductor cu rolul de a emite ultrasunetele, transmise mai departe in tesuturi. Medicul va misca sonda pentru a vizualiza pe ecran intreaga suprafata de interes, timp in care pacientul nu va resimti niciun disconfort.
Ecografia poate fi folosita pentru o multitudine de zone ale corpului, printre care articulatii si muschi. Articulatiile care pot fi examinate sunt articulatiile genunchiului, mainii, degetelor, piciorului, umarului, alaturi de tendoanele din proximitatea acestor articulatii.
Ecografia de umar poate detecta afectarea tendoanelor muschilor care formeaza coafa rotatorilor. Cel mai sensibil tendon este cel al muschiului supraspinos, care are o zona mai putin vascularizata. Acest tendon, in contextul unei inflamatii reumatismale, se poate rupe. Se observa de asemenea sinovite, tendinite si calcificari periarticulare.
Ecografia de genunchi poate identifica modificari precoce in artroza, leziuni ale ligamentelor si meniscurilor, ingustarea spatiului articular si aparitia osteofitelor.
Ecografia de picior este utila pentru identificarea cristalelor urice din guta, a tofilor gutosi, dar si a modificarilor inflamatorii din cadrul poliartritei reumatoide.
Ecografia articulara in reumatologie are rolul de a decela precoce modificari inflamatorii (sinovite, tendinite, entezite), modificari de tip degenerativ, dar si depuneri de cristale. De asemenea, are rolul de a monitoriza evolutia si raspunsul la tratament.
Ecografia musculara examineaza eventuale rupturi musculare, intinderi, existenta unui hematom intramuscular si contractii anormale a fibrelor musculare, precum fasciculatiile.
Ecografia musculo-scheletala nu necesita o pregatire speciala.
Ecografia are poate avea o durata variabila in functie de suprafata examinata, dar in medie dureaza 15-20 de minute.
Ecografia musculo-scheletala este un instrument important in diagnosticul multor afectiuni reumatologice, precum poliartrita reumatoida, guta, spondilita ankilozanta, artrita psoriatica, rupturi ligamentare si ale tendoanelor, artroza si rupturi si intinderi musculare.
Ecografia nu provoaca niciun disconfort pacientului si nu se resimte nicio durere.