Infiltratiile intra-articulare sunt proceduri medicale in care medicamente, adesea antiinflamatoare, sunt injectate direct intr-o articulatie pentru a ameliora durerea si inflamatia. Acestea sunt adesea utilizate atunci cand tratamentele orale nu produc rezultatele dorite.
Exista mai multe tipuri de infiltratii intra-articulare pentru reumatism, in functie de afectiune si efectul dorit. Exista injectii cu acid hialuronic, cu corticosteroizi, antiinflamatoare sau cu plasma imbogatita in trombocite. Injectiile pot fi facute la nivelul mai multor articulatii, precum umar, sold, genunchi, mana si articulatiile interfalangiene.
Injectiile intra-articulare se recomanda pentru o serie de afectiuni reumatologice, precum artroza, poliartrita reumatoida, tendinopatii, artrita psoriatica, bursita si sindroame de compresie a nervilor.
Injectiile recomandate pentru artroza articulatiei soldului (coxartroza) sunt injectiile cu acid hialuronic, cele cu corticoizi si cele cu plasma imbogatita cu trombocite. Coxartroza determina degenerararea articulatiei soldului, provocand dureri, scaderea mobilitatii si inflamatie.
Gonartroza este artroza articulatiei genunchiului, pentru care se recomanda infiltratiile cu acid hialuronic, pentru cresterea lubrifierii si infiltratii cu corticoizi, pentru scaderea inflamatiei. In acutizari ale gonartrozei, se recomanda infiltratii cu corticoizi pentru remiterea inflamatiei.
Infiltratiile utilizate pentru genunchi variaza in functie de afectiune. In artroza, se recomanda injectiile cu acid hialuronic si cele cu corticoizi. In artritele inflamatorii, se folosesc infiltratiile cu corticosteroizi. In lezuni ligamentare sau ale tendoanelor, se recomanda infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite.
Cele mai comune afectiuni ale umarului sunt leziuni ale tendoanelor coafei rotatorilor, ale articulatiei glenohumerale si ale articulatiei acromioclaviculare, artroza si capsulita adeziva. Pentru capsulita adeziva se folosesc infiltratiile intraarticulare cu corticosteroizi, care au rolul de a reduce inflamatia. Artroza articulatiei umarului se preteaza la infiltratiile folosite si pentru artrozele tuturor articulatiilor. In cazul leziunilor tendoanelor sau a ligamentelor, se pot folosi injectiile cu plasma imbogatita cu trombocite, pentru o vindecare mai rapida.
In tratamentul poliartritei reumatoide, se folosec infiltratiile cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia din sinovitele simptomatice. Acest tratament, desi nu poate modifica evolutia bolii, amelioreaza durerea, iar efectele secundare sunt reduse. Se folosesc prednisolonul si metilprednisolonul, triamcinolona.
Artoza este o boala degenerativa articulara, care intereseaza cel mai des articulatiile mari, cum ar fi articulatia soldului, genunchiului sau umarului. Cantitatea de acid hialuronic din cartilajul articular si lichidul sinovial scade progresiv, iar suprafetele articulare ajung sa intre in contact direct. De aceea, se recomanda infiltratiile cu acid hialuronic in umar, genunchi si sold, cu rolul de a lubrifia suprafetele articulare, a ameliora durerea si a creste gradul de mobilitate al articulatiei. Se pot face de asemenea si injectii cu corticoizi, intrucat in patologia artrozei apare si inflamatie, care cauzeaza durere.
Procedura consta in injectarea agentilor farmacologici direct in articulatia afectata. Injectiile intraarticulare sunt realizate de catre un medic. Pacientul va fi asezat, cu membrul in flexie sau in extensie. Inainte de a face injectia, piela va fi dezinfectata si se va face un anestezic local. Astfel pacientul va resimti o durere minima. Infiltratiile se fac introducand acul direct in articulatie, cu sau fara ghidaj ecografic, in functie de decizia medicului.
Infiltratiile intraarticulare sunt injectii care se fac direct in cavitatea articulara, pentru o serie de patologii ale articulatiilor. Ele reprezinta un tratament localizat pe zona de interes, anume articulatia afectata.
Efectele infiltratiilor variaza de la pecient la pacient, in functie de patologie si in functie de gradul de avansare a bolii. In general, efectul unei injectii cu acid hialuronic poate dura si pana la 6-12 luni, in timp ce infiltratiile cu antiiflamatoare au un efect de durata mai redusa, 1-3 luni.
Referitor la frecventa infiltratiilor, nu exista o standardizare, intrucat exista variatii mari intre pacienti, gradul de afectare articulara si patologie. Pentru injectiile cu corticoizi se prefera in general un interval de minim 3 luni intre infiltratii. Injectiile cu acid hialuronic se recomanda in general 1-5 injectii, cate una pe saptamana sau 3 injectii administrate la intervale de 7-10 zile.
Infiltratiile articulare pot fi facute cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la medicii care lucreaza cu CNAS.