Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce sunt infiltratiile intra-articulare?

Infiltratiile intra-articulare sunt proceduri medicale in care medicamente, adesea antiinflamatoare, sunt injectate direct intr-o articulatie pentru a ameliora durerea si inflamatia. Acestea sunt adesea utilizate atunci cand tratamentele orale nu produc rezultatele dorite.

Exista mai multe tipuri de infiltratii intra-articulare pentru reumatism, in functie de afectiune si efectul dorit. Exista injectii cu acid hialuronic, cu corticosteroizi, antiinflamatoare sau cu plasma imbogatita in trombocite. Injectiile pot fi facute la nivelul mai multor articulatii, precum umar, sold, genunchi, mana si articulatiile interfalangiene.

Beneficiile injectiilor intra-articulare in tratarea bolilor reumatice

Injectiile intra-articulare se recomanda pentru o serie de afectiuni reumatologice, precum artroza, poliartrita reumatoida, tendinopatii, artrita psoriatica, bursita si sindroame de compresie a nervilor.

 

 1. Injectiile cu acid hialuronic – Acidul hialuronic este o molecula cu greutate mare, care se gaseste in mod normal in cartilajul articular si lichidul sinovial. El functioneaza ca un lubrifiant pentru suprafetele articulare si permite miscarile in articulatie. In artoza, acidul hialuronic din tesuturile articulare sufera un proces de degenerare, transformandu-se dintr-o molecula mare intr-una mai mica. Astfel, isi pierde proprietatile de vascozitate, iar suprafetele articulare nu mai sunt lubrifiate. Contactul suprafetelor in timpul miscarii provoaca durere si altereaza cartilajul articular, provocand eroziuni si ulterior, durere si o mobilitate articulara mai scazuta. Injectiile cu acid hialuronic au rolul de a suplini lipsa celui endogen si ofera o ameliorare a durerii si cresterea gradului de mobilitate. Acidul hialuronic, desi nu poate vindeca leziunile deja existente sau sa stimuleze producere de acid hialuronic endogen, acesta limiteaza deplasarea limfocitelor, minimizand procesul inflamator, stimuleaza sinteza proteinelor care alcatuiesc tesuturile cu rol de sustinere si prezerva grosimea cartilajului articular. Injectiile cu acid hialuronic pot fi folosite pentru orice tip de articulatie care determina o simptomatologie specifica pentru artroza, articulatia genunchiului, umarului si soldului. Se recomanda in artrozele usoare si moderate, la pacientii care inca au dureri in ciuda tratamentelor orale, topice sau terapiilor fizice. Ameliorarea durerii dupa injectii este limitata in timp, pana la aproximativ 6 luni.
 2. Injectiile cu corticoizi – cei mai folositi sunt metilprednisolon, dexametazona si triamcinolona. Se recomanda in inflamatiile articulare, precum acutizari in artroza, atrita reumatoida, tendinite si bursite. Acesti compusi au rol antiinflamator prin reducerea inflamatiei membranei sinoviale, consecutiv ameliorand durerea si umflarea articulatiilor. Totodata, cresc si mobilitatea articulara. Pe langa activitatea antiinflamatorie au si o actiune imunosupresiva. Mecanismele prin care se produce efectul antiinflamator sunt inhibarea sintezei de prostaglandine si leucotriene si a fagocitozei realizate de macrofage.
 3. Injectiile cu plasma imbogatita in trombocite – plasma folosita este plasma recolatata de la pacient, care ulterior va fi imbogatita cu trombocite. Trombocitele sintetizeaza factori de crestere, care stimuleaza regenerarea tesuturilor. Se folosesc in leziuni minore ale tendoanelor coafei rotatorilor si ale tendonului lui Ahile, ale ligamentelor, tendinopatii, dar si in artroze, reducand necesarul de antiinflamatoare orale.

Tipuri de infiltratii si indicatii

Injectii pentru coxartroza

Injectiile recomandate pentru artroza articulatiei soldului (coxartroza) sunt injectiile cu acid hialuronic, cele cu corticoizi si cele cu plasma imbogatita cu trombocite. Coxartroza determina degenerararea articulatiei soldului, provocand dureri, scaderea mobilitatii si inflamatie.

Injectii pentru gonartroza

Gonartroza este artroza articulatiei genunchiului, pentru care se recomanda infiltratiile cu acid hialuronic, pentru cresterea lubrifierii si infiltratii cu corticoizi, pentru scaderea inflamatiei. In acutizari ale gonartrozei, se recomanda infiltratii cu corticoizi pentru remiterea inflamatiei.

Injectii pentru genunchi

Infiltratiile utilizate pentru genunchi variaza in functie de afectiune. In artroza, se recomanda injectiile cu acid hialuronic si cele cu corticoizi. In artritele inflamatorii, se folosesc infiltratiile cu corticosteroizi. In lezuni ligamentare sau ale tendoanelor, se recomanda infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite.

Injectii pentru umar

Cele mai comune afectiuni ale umarului sunt leziuni ale tendoanelor coafei rotatorilor, ale articulatiei glenohumerale si ale articulatiei acromioclaviculare, artroza si capsulita adeziva. Pentru capsulita adeziva se folosesc infiltratiile intraarticulare cu corticosteroizi, care au rolul de a reduce inflamatia. Artroza articulatiei umarului se preteaza la infiltratiile folosite si pentru artrozele tuturor articulatiilor. In cazul leziunilor tendoanelor sau a ligamentelor, se pot folosi injectiile cu plasma imbogatita cu trombocite, pentru o vindecare mai rapida.

Injectii pentru poliartrita reumatoida

In tratamentul poliartritei reumatoide, se folosec infiltratiile cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia din sinovitele simptomatice. Acest tratament, desi nu poate modifica evolutia bolii, amelioreaza durerea, iar efectele secundare sunt reduse. Se folosesc prednisolonul si metilprednisolonul, triamcinolona.

Injectii pentru artroza

Artoza este o boala degenerativa articulara, care intereseaza cel mai des articulatiile mari, cum ar fi articulatia soldului, genunchiului sau umarului. Cantitatea de acid hialuronic din cartilajul articular si lichidul sinovial scade progresiv, iar suprafetele articulare ajung sa intre in contact direct. De aceea, se recomanda infiltratiile cu acid hialuronic in umar, genunchi si sold, cu rolul de a lubrifia suprafetele articulare, a ameliora durerea si a creste gradul de mobilitate al articulatiei. Se pot face de asemenea si injectii cu corticoizi, intrucat in patologia artrozei apare si inflamatie, care cauzeaza durere.

Procesul de realizare al infiltratiilor intra-articulare

Procedura consta in injectarea agentilor farmacologici direct in articulatia afectata. Injectiile intraarticulare sunt realizate de catre un medic. Pacientul va fi asezat, cu membrul in flexie sau in extensie. Inainte de a face injectia, piela va fi dezinfectata si se va face un anestezic local. Astfel pacientul va resimti o durere minima. Infiltratiile se fac introducand acul direct in articulatie, cu sau fara ghidaj ecografic, in functie de decizia medicului.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Preturi si pachete pentru infiltratii la Clinica Eminescu 100 din Bucuresti

Infiltratie (manopera)
RON 100.00
Infiltratie cu antiinflamator
RON 150.00
Infiltratie coloana toraco-lombara (cu diprophos/Dexametazona 1sg)
RON 200.00

Programeaza-te acum la Clinica Eminescu 100 pentru infiltratii intra-articulare

  Intrebari frecvente despre infiltratii intra-articulare

  Ce sunt infiltratiile intra-articulare?

  Infiltratiile intraarticulare sunt injectii care se fac direct in cavitatea articulara, pentru o serie de patologii ale articulatiilor. Ele reprezinta un tratament localizat pe zona de interes, anume articulatia afectata.

  Cat timp dureaza efectul unei injectii intra-articulare?

  Efectele infiltratiilor variaza de la pecient la pacient, in functie de patologie si in functie de gradul de avansare a bolii. In general, efectul unei injectii cu acid hialuronic poate dura si pana la 6-12 luni, in timp ce infiltratiile cu antiiflamatoare au un efect de durata mai redusa, 1-3 luni.

  Cat de des pot fi efectuate infiltratiile intra-articulare?

  Referitor la frecventa infiltratiilor, nu exista o standardizare, intrucat exista variatii mari intre pacienti, gradul de afectare articulara si patologie. Pentru injectiile cu corticoizi se prefera in general un interval de minim 3 luni intre infiltratii. Injectiile cu acid hialuronic se recomanda in general 1-5 injectii, cate una pe saptamana sau 3 injectii administrate la intervale de 7-10 zile.

  Pot face infiltratii intra-articulare cu bilet de trimitere?

  Infiltratiile articulare pot fi facute cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la medicii care lucreaza cu CNAS.

  Programeaza-te

  X