Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

Ce este psihoterapia de cuplu?

Psihoterapia de cuplu este un proces terapeutic menit sa ajute partenerii sa inteleaga si sa rezolve conflictele si sa îmbunatațeasca relația lor. Prin comunicare deschisa si structurata cu un terapeut specializat, cuplurile pot identifica si aborda problemele care le afecteaza relația.

Beneficiile psihoterapiei de cuplu

Psihoterapia de cuplu este o formă de psihoterapie care are rolul de a îmbunătăți comunicarea dintre parteneri, prin învățarea ascultării active, de a rezolva conflictele și a reduce tensiunile create și de a crește satisfacția în cuplu. Consilierea în cadrul relației de cuplu își propune și dezvoltarea unor abilități de comunicare eficientă pentru a rezolva orice conflict nou apărut. Terapia de cuplu oferă celor doi parteneri ocazia și mediul propice de a discuta nemulțumirile și așteptările referitoare la anumite aspecte din viața de cuplu. Această formă de psihoterapie se concentrează pe rezolvarea conflictelor cuplului și nu pe rezolvarea problemelor individuale, deși implică evaluarea ambilor parteneri pentru a stabili obiectivele terapiei și adoptarea celei mai potrivite metode. Se identifică o serie de aspecte importante care influențează relația dintre cei doi partneri, printre acestea aflându-se:

 

 

 • Timpul petrecut împreună – partenerii își pot exprima nevoia de a petrece un timp de calitate și pot discuta despre problemele care interferă cu timpul petrecut împreună
  Situația financiară – pot fi discutate comportamentele legate de cheltuirea banilor și despre metode de împărțire a cheltuielilor
 • Intimitatea și viața sexuală – nemulțumiri legate de intimitatea în cuplu pot genera conflicte și atitudini dăunătoare relației
 • Rolul în cadrul relației – consilierea poate identifica rolurile fiecărui partener și aborda diferențele dintre așteptări și realitate
 • Factori externi – deseori, există o serie de factori din viața profesională sau din cea personală care pot interfera cu armonia dintr-un cuplu (relațiile cu familia, cu prietenii, probleme legate de locul de muncă etc.)
 • Probleme de sănătate – când unul dintre parteneri are o problemă de sănătate, relația de cuplu are suferit întrucât această problemă poate fi însoțită de anxietate și depresie, un nivel ridicat de stres cu care cuplul se confruntă.

 

Psihoterapia de cuplu îmbunătățește conexiunea dintre cei doi parteneri, prin asumarea responsabilității pentru comportamentele distructive și dorința de schimbare a acestora. Astfel, psihoterapia ajută membrii cuplului să își înțeleagă propriile sentimente și răspunsuri la diverse situații stresante. Terapia de cuplu are numeroase beneficii, printre care se numără:

 

 

 • Identificarea problemelor cuplului
 • Înțelegerea partenerului
 • Soluționarea conflictelor
 • Schimbarea comportamentelor dăunătoare
 • Creșterea satisfacției în cadrul cuplului

 

Multe cupluri susțin că psihoterapia i-a ajutat să își rezolve conflictele și să prevină apariția unor conflicte care pot fi evitate prin comunicare și înțelegere, astfel întărind relația. Toate relațiile interumane, implicit cele de cuplu trec printr-un proces dinamic, întrucât fiecare persoană cunoaște o evoluție individuală, care va determina schimbări și în cadrul relațiilor de cuplu. Așadar, durabilitatea unei relații are la bază verbalizarea sentimetelor, respectarea valorilor celulilalt partener și dorința de a găsi o cale de mijloc. În plus, comportamentul este influențat de inconștient. Aceste influențe trebuiesc identificate pentru a îndrepta conflicte provocate de comportamente distructive.
După stabilirea obiectivelor terapiei, psihoterapeutul va alege strategia cea mai eficientă, în funcție de scopul consilierii. Psihologul pentru relațiile de cuplu are la dispoziție o serie de tehnici terapeutice:

 

 

 • Explorarea evenimentelor din trecut – se concentrează asupra experiențelor din copilărie, întrucât așteptările de la o relație și de la partener își au originile în această perioadă formatoare. Astfel, se pot rezolva conflicte din trecut care interferă cu prezentul.
 • Concentrarea asupra soluțiilor
 • Terapia centrată pe emoții – psihologul de cuplu îi ajută pe cei doi parteneri să își identifice sentimentele, atât pe cele negative, cât și pe cele pozitive și să și le verbalizeze.
 • Consolidarea intimității și promovarea sentimentelor de prietenie (metoda Gottman)- conform acestei metode, există 4 comportamente negative într-o relație: atitudinea defensivă, critica, atitudinea evitantă și disprețul. Comportamentele negative sunt identificate, discutate și înlocuite cu comportamente pozitive
 • Terapia care se bazează pe învățarea unor strategii de manageriere a conflictului și controlul sentimentelor de furie

 

Terapia de cuplu poate avea loc și online, în funcție de preferințele psihologului sau ale cuplului și de obiectivele tratamentului. Mediul online are avantajul de a fi ușor accesibil, ședințele de psihoterapie putând avea loc în confortul casei.

Cum se desfasoara o sedinta de psihoterapie de cuplu?

O ședință de psihoterapie de cuplu constă într-o discuție a psihologului de cuplu cu ambii parteneri și observarea interacțiunilor celor doi. Terapeutul analizează comportamentele, reacțiile și conflictele cuplului, urmând să propună strategia de psihoterapie cea mai potrivită. Vor fi împărtășite sentimentele, nemulțumirile, așteptările și dorințele partenerilor, iar terapeutul va găsi soluții optime la problemele cuplului. Cadrul în care se vor desfășura ședințele de terapie este un cadru sigur, în care partenerii nu vor fi criticați și vor fi încurajați să fie sinceri, descriind problemele pentru care au apelat la terapie cât mai minuțios. Psihologul va avea o atitudine neutră, fără a fi de partea niciunuia dintre parteneri și va stabili obiectivele terapiei. Ședințele de terapie vor lua sfârșit când obiectivele stabilite la prima ședință vor fi atinse.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Servicii si preturi Psihoterapie

Sedință de psihoterapie de cuplu la Clinica Eminescu 100
RON 200.00

Cum sa va programați pentru o sedinta de psihoterapie de cuplu?

  Intrebari Frecvente despre terapia de cuplu

  Cat dureaza o sedinta de psihoterapie de cuplu?

  Durata ședinței de psihoterapie de cuplu este de 50 de minute.

  Este eficienta psihoterapia de cuplu?

  Psihoterapia de cuplu s-a dovedit a fi eficientă, având în vedere declarațiile cuplurilor care au reușit să își consolideze relația cu ajutorul psihoterapiei, prin învățarea comunicării eficiente, respectării valorilor partenerului și soluționării conflictelor. Însă, pentru ca terapia să poată funcționa, ambii parteneri vor trebui să coopereze în mod egal.

  Cum aleg terapeutul potrivit pentru psihoterapie de cuplu?

  Terapeutul potrivit este terapeutul față de care cuplul se simte cel mai confortabil și căruia să îi poată împărtăși fără rețineri motivele apelării la terapie și așteptările pe care fiecare dintre cei doi parteneri le au.

  Cat costa o sedinta de psihoterapie de cuplu la Clinica Eminescu 100?

  O ședință de psihoterapie de cuplu la Clinica Eminescu 100 costă 200 RON.

  Programeaza-te

  X