Psihoterapia de cuplu este un proces terapeutic menit sa ajute partenerii sa inteleaga si sa rezolve conflictele si sa îmbunatațeasca relația lor. Prin comunicare deschisa si structurata cu un terapeut specializat, cuplurile pot identifica si aborda problemele care le afecteaza relația.
Psihoterapia de cuplu este o formă de psihoterapie care are rolul de a îmbunătăți comunicarea dintre parteneri, prin învățarea ascultării active, de a rezolva conflictele și a reduce tensiunile create și de a crește satisfacția în cuplu. Consilierea în cadrul relației de cuplu își propune și dezvoltarea unor abilități de comunicare eficientă pentru a rezolva orice conflict nou apărut. Terapia de cuplu oferă celor doi parteneri ocazia și mediul propice de a discuta nemulțumirile și așteptările referitoare la anumite aspecte din viața de cuplu. Această formă de psihoterapie se concentrează pe rezolvarea conflictelor cuplului și nu pe rezolvarea problemelor individuale, deși implică evaluarea ambilor parteneri pentru a stabili obiectivele terapiei și adoptarea celei mai potrivite metode. Se identifică o serie de aspecte importante care influențează relația dintre cei doi partneri, printre acestea aflându-se:
Psihoterapia de cuplu îmbunătățește conexiunea dintre cei doi parteneri, prin asumarea responsabilității pentru comportamentele distructive și dorința de schimbare a acestora. Astfel, psihoterapia ajută membrii cuplului să își înțeleagă propriile sentimente și răspunsuri la diverse situații stresante. Terapia de cuplu are numeroase beneficii, printre care se numără:
Multe cupluri susțin că psihoterapia i-a ajutat să își rezolve conflictele și să prevină apariția unor conflicte care pot fi evitate prin comunicare și înțelegere, astfel întărind relația. Toate relațiile interumane, implicit cele de cuplu trec printr-un proces dinamic, întrucât fiecare persoană cunoaște o evoluție individuală, care va determina schimbări și în cadrul relațiilor de cuplu. Așadar, durabilitatea unei relații are la bază verbalizarea sentimetelor, respectarea valorilor celulilalt partener și dorința de a găsi o cale de mijloc. În plus, comportamentul este influențat de inconștient. Aceste influențe trebuiesc identificate pentru a îndrepta conflicte provocate de comportamente distructive.
După stabilirea obiectivelor terapiei, psihoterapeutul va alege strategia cea mai eficientă, în funcție de scopul consilierii. Psihologul pentru relațiile de cuplu are la dispoziție o serie de tehnici terapeutice:
Terapia de cuplu poate avea loc și online, în funcție de preferințele psihologului sau ale cuplului și de obiectivele tratamentului. Mediul online are avantajul de a fi ușor accesibil, ședințele de psihoterapie putând avea loc în confortul casei.
O ședință de psihoterapie de cuplu constă într-o discuție a psihologului de cuplu cu ambii parteneri și observarea interacțiunilor celor doi. Terapeutul analizează comportamentele, reacțiile și conflictele cuplului, urmând să propună strategia de psihoterapie cea mai potrivită. Vor fi împărtășite sentimentele, nemulțumirile, așteptările și dorințele partenerilor, iar terapeutul va găsi soluții optime la problemele cuplului. Cadrul în care se vor desfășura ședințele de terapie este un cadru sigur, în care partenerii nu vor fi criticați și vor fi încurajați să fie sinceri, descriind problemele pentru care au apelat la terapie cât mai minuțios. Psihologul va avea o atitudine neutră, fără a fi de partea niciunuia dintre parteneri și va stabili obiectivele terapiei. Ședințele de terapie vor lua sfârșit când obiectivele stabilite la prima ședință vor fi atinse.
Durata ședinței de psihoterapie de cuplu este de 50 de minute.
Psihoterapia de cuplu s-a dovedit a fi eficientă, având în vedere declarațiile cuplurilor care au reușit să își consolideze relația cu ajutorul psihoterapiei, prin învățarea comunicării eficiente, respectării valorilor partenerului și soluționării conflictelor. Însă, pentru ca terapia să poată funcționa, ambii parteneri vor trebui să coopereze în mod egal.
Terapeutul potrivit este terapeutul față de care cuplul se simte cel mai confortabil și căruia să îi poată împărtăși fără rețineri motivele apelării la terapie și așteptările pe care fiecare dintre cei doi parteneri le au.
O ședință de psihoterapie de cuplu la Clinica Eminescu 100 costă 200 RON.