Filosofia care sta la baza terapiei ocupationale si ergoterapiei considera ca cel mai bun doctor la indemana tuturor este activitatea si munca.
Terapia ocupationala foloseste activitati si metode specifice pentru a dezvolta ,ameliora sau a reface capacitatea pacientului de a-si desfasura activitatile cotidiene, de a compensa disfunctii si a diminua deficiente fizice.
Se concentreaza pe motivarea oamenilor pentru a dobandi independenta in toate zonele de activitate pe care acestia le desfasoara.
Acest tip de terapie ofera copiilor si adultilor metode variate, activitati placute si distractive pentru a imbogati deprinderile cognitive, fizice si motorii si pentru a spori increderea in sine. Cu ajutorul terapiei ocupationale un pacient cu probleme in dezvoltare va invata sa interactioneze cu membrii familiei si sa dezvolte relatii sociale cu alte persoane.
Ergoterapia este terapia care utilizeaza activitatea in vederea readaptarii si redarii independentei persoanelor care si-au pierdut anumite abilitati. Are aplicabilitate pentru un spectru larg de afectiuni, de la boli psihice pana la infirmitati motorii. Se foloseste cu succes in cazul persoanelor varstnice, dandu-le posibilitatea sa se adapteze si sa-si amelioreze starea, avand beneficii fizice si psihice.
Printre activităţile creative care se pot folosi în cadrul programelor de reabilitare prin ergoterapie pentru varstnici enumerăm: pictura, cusutul, sculptura, olaritul, impletitul, origami, dans-terapie, excursii in grup etc.
Teritoriul de astăzi al României a fost locuit începând cu circa acum 40.000 de ani, în paleoliticul superior, când popoarele aparținând culturii arheologice aurignaciene au sosit în estul Europei din Orientul Apropiat