Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Luni - Vineri 08:00 - 20:00
Sambata - Duminica 08:00 - 16:00
Specializari
22
Decontare
asigurari private de sanatate.
Analize decontate de CASMB
TRATAMENTE GRATUITE
pentru asiguratii CASMB

10 mituri despre epilepsie pe care trebuie sa le cunosti

Cuprins articol

In ciuda progreselor remarcabile inregistrate in domeniul epileptologiei, mituri si informatii false legate de epilepsie inca circula in randul populatiei, contribuind la prejudecatile cu care aceasta boala este privita.

Mit 1: in timpul unei crize epileptice, limba poate fi inghitita si persoana se poate sufoca.

Complet fals! Este imposibil din punct de vedere anatomic ca limba sa fie inghitita, altfel cu totii ne-am inghiti limba atunci cand suntem inconstienti (in timpul somnului de exemplu). Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca limba sa fie muscata, insa leziunile sunt de obicei usoare si se vindeca rapid. Este necesar ca in timpul crizei, copilul sa fie pus pe o parte, pentru a nu se ineca cu saliva sau cu resturi alimentare in cazul varsaturilor.

Mit 2: trebuie introduse obiecte in gura copilului cand prezinta o criza de epilepsie.

Acest mit este legat de primul, insa tot fals. Introducerea oricarui obiect in gura copilului in timpul crizei poate sa ii provoace rani, ale dintilor, gingiilor, chiar fracturi ale mandibulei.

Mit 3: Epilepsia se transmite.

Fals! Nu poti lua epilepsie de la alte persoane, epilepsia nu se transmite prin secretii sau fluide corporale, precum gripa sau rujeola.

Mit 4: Poti opri o criza epileptica imobilizand copilul sau muscandu-l de degete.

Fals! Nu incercati niciodata sa imobilizati o persoana in timpul crizei epileptice, o puteti rani sau dumneavoastra puteti fi ranit! O criza epileptica poate dura de la cateva secunde la cateva minute, majoritatea se opresc de la sine. Singura metoda prin care uneori pot fi oprite crizele epileptice este cu medicatie antiepileptica de urgenta, care poate fi folosita de persoanele care au fost instruite anterior.

Mit 5: Copiii cu epilepsie nu sunt la fel de inteligenti ca ceilalti copii.

Fals! In cazul celor mai multi copii, epilepsia nu afecteaza inteligenta si au vieti implinite din punct de vedere profesional.  Exista anumite forme de epilepsie care asociaza si deficienta intelecutala, insa aceste cazuri sunt rare.

Mit 6: Toate crizele epileptice constau in pieredea constientei si convulsii generalizate. 

Fals! Crizele in care copilul isi pierde constienta si prezinta convulsii generalizate este doar unul din tipurile de crize epileptice, aceastea fiind foarte variate. De exemplu, in unele crize, copilul doar clipeste des sau nu poate misca o mana sau au senzatii intense (mirosuri specifice, bucurie, teama). Exista crize in care persoanele nu isi pierd constienta, isi amintesc ce s-a intamplat si stiu ca au o criza.

Mit 7: Toate persoanele cu epilepsie trebuie sa evite luminile puternice si intermitente.

Fals! Doar un procent mic din persoanele diagnosticate cu epilepsie au fotosensibilitate (aproximativ 3-5%).  De aceea, in majoritatea cazurilor nu este necesara evitarea acestor lumini. Chiar si pacientii fotosensibili pot folosi computere sau televizoare, deoarece doar anumite frecvente luminoase pot produce crize. In plus, exista ochelari speciali pe care acestia ii pot folosi.

Mit 8: Epilepsia apare cel mai frecvent la copii.

Fals! Epilepsia poate aparea la persoane de orice varsta,  cel mai adesea in cazul copiilor mici si batranilor.

Mit 9: Persoanele de sex feminin cu epilepsie nu pot sau nu trebuie sa faca copii.

Fals! In mod general, epilepsia nu afecteaza capacitatea unei femei de a concepe si nu are efect semnificativ asupra copilului.  Riscurile pot fi reduse daca pacienta cu epilepsie este supravegheta de neurolog si ginecolog, crizele sunt bine controlate, iar medicatia antiepileptica este aleasa adecvat pentru a nu produce malformatii fetale.

Mit 10: Persoanele cu epilepsie nu pot avea o viata implinita.

Fals! Epilepsia poate afecta stilul de viata al unei persoane, insa nu o poate impiedica sa aiba o viata implinita, relatii interpersonale fructoase sau sa isi atinga idealurile profesionale. Impactul bolii variaza in functie de tipul de epilepsie si nivelul de control al crizelor.  Se recomanda, ca si in cazul persoanelor care nu sunt diagnosticate cu epilesie, moderatie in toate.

DIAGNOSTIC

Procedurile de diagnosticare moderne sunt realizate de medici specialisti cu o practica remarcabila.

TRATAMENT

Schema de tratament este personalizata si foloseste metode inovative si eficiente de vindecare.

ECHILIBRU

In fiecare caz urmarim restabilirea rapida a starii de sanatate si insusirea unui stil de viata sanatos.

Medici specialisti

Avem o echipa care reuneste medici de exceptie si aplicam solutii inovative de tratament.

Programeaza-te

    Postări asemănatoare

    Programeaza-te

    X