Cuprins articol
Gestionarea cantitatii de zahar din sange este cheia convietuirii cu aceasta afectiune impreuna cu controlul alimentatiei si o dieta echilibrata. Dar ce inseamna dieta echilibrata? Inseamna alimente sanatoase in cantitati potrivite la ore fixe, astfel incat zaharul din sange sa ramana in valorile normale.
Diabetul zaharat este o boala metabolica, care evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina.
Astfel, specialistii le recomanda celor care sufera de diabet o dieta variata, echilibrata si sanatoasa, respectand cateva reguli bine definite.
Medicii nutritionistii le recomanda persoanelor diabetice un plan alimentar alcatuit din alimente foarte variate, bogate in nutrienti si sarace in calorii si grasimi. Practic, bolnavilor li se impune sa manance foarte sanatos, in cantitati moderate si sa aiba un program de masa regulat, pentru a evita fluctuatiile glicemiei.
Planificarea meselor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face persoanele cu diabet pentru a tine sub control nivelul glicemiei. Desi poate parea o adevarata provocare la inceput, cu cateva sfaturi si ajutor din partea medicilor specialisti, tot procesul va fi simplificat.
Meniul sanatos recomandat persoanelor cu diabet este in general similar cu al unei persoane cu valori normale in ceea ce priveste glicemia si care doreste sa isi mentina sanatatea. Asa ca mancarea pentru diabetici include un program alimentar redus in grasimi saturate, moderat in privinta sarii si a zaharului, cu mese bazate pe proteine usoare, legume fara amidon, cereale integrale, grasimi bune si fructe. Am putea spune ca este exact ceea ce recomanda orice nutritionist chiar si unei persoane perfect sanatoase.
Care sunt alimentele recomandate pentru diabetici? Ce regim diabet trebuie sa urmeze?
Mancarea pentru diabetici nu inseamna neaparat restrictii, ci mai degraba echilibru. Oamenii pot invata sa echilibreze mesele si sa faca alegeri sanatoase in timp ce includ in continuare alimentele de care se bucura. Iata o lista cu alimentele care trebuie sa intre in dieta unui diabetic:
- Legume verzi – precum spanac, varza, broccoli. Toate legumele verzi sunt pline de vitamine, minerale și nutrienți esențiali si au un impact minim asupra nivelului de zahar din sange.
- Cereale integrale – contin niveluri ridicate de fibre care incetinesc procesul de digestive. Iar o absortie mai lenta a nutrientilor ajuta la mentinerea unui nivel stabil de zahar in sange. Graul integral si cerealele integrale sunt mai mici pe scara indicelui glicemic decat painea alba si orezul.
- Peste – precum somon, macrou, ton, pastrav. Cu un continut ridicat de acizi grasi si omega-3 pestele gras este un aliment sanatos in orice dieta. O alternativa sanatoasa pentru clasicul peste prajit care contine grasimi saturate poate fi pestele fript sau la gratar combinat cu o portie de legume.
- Fasolea – este un aliment excelent pentru o dieta diabetica. Reprezinta o sursa bogata de proteine care poate satisfice pofta de mancare si reduce aportul de carbohidrati. Consumul de fasole poate ajuta, de asemenea, la scaderea in greutate si la reglarea tensiunii arteriale si a colesterolului.
- Nuci – la fel pestele, nucile contin acizi grasi sanatosi si omega-3 care ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Persoanele cu diabet pot avea un risc mai mare de boli de inima sau accident vascular cerebral, deci este important sa obtineti acești acizi grasi prin dieta. Poti adauga o mană de nuci la micul dejun sau la o salată mixta.
- Citricele – Cercetarile au aratat ca citricele, cum ar fi portocalele, grepfruturile și lamaile, au efecte antidiabetice. Consumul de citrice este o modalitate excelenta de a obtine vitamine și minerale din fructe fara carbohidrați.
- Cartofii dulci – sunt o sursa excelenta de fibre, vitamina A, vitamina C si potasiu si au un indice glicemic mai scazut decat cartofii albi. Toate aceste beneficii ii fac sa fie o alternativa excelenta pentru persoanele cu diabet zaharat.
- Semintele de chia – au un continut ridicat de antioxidanti si omega-3 si sunt o sursa buna de proteine si fibre pe baza de plante. Pot fi consumate la micul dejun sau pentru deserturi dulci.
Care sunt alimentele interzise pentru diabetici?
Medicii specialisti recomanda ca atunci cand alegeti alimente bogate in indice glicemic, sa limitați portiile si sa le asociati cu proteine sau grasimi sanatoase pentru a reduce impactul asupra zaharului din sange. Iata cateva dintre alimentele interzise pentru diabet: paine alba, orezul alb, pastele, cartofii albi, floricele de porumb, pepenele sau ananasul.
Diabetul este o afectiune care trebuie gestionata cu atentie iar un tratament diabet urmat corect, cat si consumul echilibrat de alimente care ajuta la mentinerea controlului zaharului din sange va pot reduce considerabil riscul de posibile complicatii.