Cuprins articol
Infectiile urinare reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate, in preponderenta la femei, fiind cauzate de bacterii, care isi pot face aparitia atat din exterior, prin uretra, cat si din interior, prin intermediul sangelui. Atunci cand nu sunt tratate la timp, acestea pot provoca complicatii, tocmai din acest motiv este foarte important sa te prezinti la o clinica specializata in Urologie din Bucuresti, inca de la primele simptome. In cazul in care bacteriile ajung la rinichi, acestea pot provoca pielonefrite, cunoscuta si drept infectie la nivelul tractului urinar superior.
Conform unui studiu realizat de National Library of Medicine, aproximativ 55% dintre femei se confrunta cu o infectie a aparatului urinar, cel putin o data de-a lungul vietii. Insa, acest lucru nu inseamna ca barbatii nu pot dezvolta o astfel de problema. Motivul principal pentru care infectiile sunt intalnite mult mai des in randul femeilor este legat de anatomia aparatului urinar, mai exact lungimea uretrei, adica a canalului prin care este eliminata urina. La barbati, uretra este mai lunga, motiv pentru care aparitia si inmultirea bacteriilor este mai rar intalnita.
Tipuri de infectii urinare
Cistita – acest tip de infectie afecteaza de obicei doar sexul feminin, fiind cauzata de bacteriile din tractul gastrointestinal (Escherichia coli – E.coli). Cistita nu reprezinta o boala cu transmitere sexuala, insa contactul sexual poate favoriza aparitia bacteriilor.
Uretrita – aceasta infectie poate aparea in urma raspandirii bacteriilor de la anus spre uretra, insa si prin intermediul bolilor cu transmitere sexuala, precum: gonoree, mycoplasma, chlamydia si herpes.
Pielonefrita – este o infectie acuta de origine bacteriana, aparuta la nivelul rinichilor. Pielonefrita este cel mai des intalnita in randul copiilor si poate aparea in urma unei infectii de tract inferior tratata necorespunzator.
Factori de risc
– Sistemul imunitar slabit poate favoriza aparitia infectiilor urinare, mai ales in sezonul rece, cand temperaturile sunt scazute.
– Igiena necorespunzatoare poate duce la aparitia problemelor de sanatate. Aceasta trebuie realizata din fata spre spate, pentru a nu conduce microorganismele din anus spre uretra sau vagin.
– Metodele contraceptive pot creste riscul aparitiei unei infectii urinare, de exemplu diafragma care apasa pe vezica urinara si nu ii permite golirea in totalitate.
– Spalaturile vaginale pot distruge flora bacteriana, favorizand aparitia infectiilor.
– Menopauza duce la scaderea nivelului de estrogen, fapt care poate provoca modificari la nivelul tractului urinar.
Simptomele infectiilor urinare
– urinare frecventa
– urinare inchisa la culoare
– urinare cu sange
– urinare cu miros puternic
– eliminarea unor cantitati mici de urina
– usturime la urinare
– durere de spate sau pelviana
– febra si frisoane
– mancarime la nivelul uretrei
– stari de greata si varsaturi
Infectiile urinare pot fi prevenite prin adoptarea unei igiene corespunzatoare a zonei intime, consumul a cel putin 2l de lichide pe zi, tratarea infectiilor ginecologice si evitarea produselor de ingrijire intima, care pot afecta uretra.
Si chiar daca pana acum nu stiai ce este urologia, cu ce se ocupa acest domeniu si cum te poate ajuta, niciodata nu este prea tarziu! Important este ca, daca te confrunti o astfel de problema, inca de la primele simptome este indicat sa faci o vizita la o clinica specializata, pentru a preintampina alte complicatii!